Miami v enem dnevu in pol

0

Ob križarjenju po Karibih je Miami zagotovo zgodba zase. Prestolnica Floride je netipično ameriško mesto, ki živi ob sproščenih ritmih večinoma kubanskega prebivalstva in ob prijetnem subtropskem podnebju, zato nas je prevzelo v trenutku, čeprav smo imeli zanj le nekaj ur časa, preden smo se vkrcali na ladjo.

Naše križarjenje: Miami, Jamajka (Ocho Rios), Kajmanski otoki (Georgetown), Mehika (Cozumel), Bahami (Nassau), Miami. Preberite si celoten članek “Križarjenje po Karibih – kaj obiskati in doživeti z otroki“.

Miami Beach

Kjer je danes Miami, je bilo nekoč močvirje, zato je mesto zgrajeno na številnih otokih, ki so med seboj prepleteni z nešteto mostovi. Pot po Miamiju nas je najprej vodila čez Beneški most, ki povezuje celinski del mesta z otokom Miami Beach, kjer smo se sprehodili po najslavnejši peščeni plaži na svetu – South Beach, znani iz številnih ameriških filmov in nanizank, prepoznavni pa predvsem po barvitih hišicah ‘obalne straže’.

South Beach, Miami

Ob miamijski plaži se skupaj s palmami vije ulica Ocean Drive, ki velja za zbirališče slavnih in bogatih, zato smo tam prežali na luksuzne avtomobile in upali, da se morda od kod prikaže kak filmski zvezdnik, vendar nismo imeli sreče, saj smo bili ob desetih dopoldne za slavne in bogate najbrž veliko prezgodnji.J

V Miamiju nas je neizmerno presenetila urejenost plaže in ulic, saj smeti skoraj ni bilo videti

South Beach velja tudi za enega največjih ameriških arhitekturnih biserov, saj je ta predel posejan s stavbami v ‘sladolednih’ odtenkih. Večina hiš, restavracij, barov in hotelov je namreč obarvanih v pastelne barve. Gre za slog art deco, ki je bil priljubljen v času med obema vojnama in je simboliziral razkošje in blišč, pa tudi vero v napredek. V Miami so ga ‘uvozili’ iz Francije, in sicer po uničujočem orkanu leta 1926.

Slavna Versacejeva vila v artdecojevskem slogu na ulici Ocean Drive

Z Miami Beacha smo se nato zapeljali mimo ‘slavnih’ otokov, na katerih imajo vile Cristiano Ronaldo, Gloria Estefan in številni drugi, do predela Coral Gables, ene najlepših sosesk Miamija, in se ustavili pred enim od najrazkošnejših hotelov – Biltmore.

Biltmore je ikona predela Coral Gables (Miami)

Little Havana

Krožno vožnjo po Miamiju smo nadaljevali mimo enega od številnih botaničnih vrtov, nato pa po ulicah stanovanjskega predela z vrstnimi hišami, pri katerih smo občudovali urejena dvorišča in vrtove, do latinskega predela Little Havana. To je zelo živahen del mesta, prežet z zvoki salse in latino ritmov, z okusno pijačo iz sladkornega trsa in vonjem po cigarah. Gre za središče kubanskih prebežnikov, ki so si tu ustvarili dom – svojo Kubo v malem.

Little Havana je Kuba v malem, čeprav je ‘prava’ Kuba od ZDA oddaljena zgolj 145 kilometrov

V Little Havani smo imeli nekaj časa za ‘kubanske’ okuse: kubanski sendvič (otroka sta ga ocenila za najboljši sendvič na svetu!), sladki mojito z meto, empanade … zato kmalu nismo imeli več občutka, da smo v Ameriki, sploh ko smo si ogledali tudi tradicionalno igranje domina med domačini v Domino Parku.

Kubanski sendvič: šunka, natrgano meso, sir, omaka … v popečenem kruhu
Domino Park – zbirališče starejših Kubancev ob igranju domina (Miami)

»Naslednjič pa na Kubo!« je bil naš zaključek obiska Male Havane, ko smo se mimo Downtowna odpeljali nazaj na obalo, v pristaniški zaliv Biscayne Bay.

Pogled na Downtown, poslovni predel Miamija, in zaliv Biscayne Bay

Biscayne Bay

Biscayne Bay je osrednje stičišče Miamija – to je predel med celinskim delom Miamija s poslovnim Downtownom in med otokom Miami Beach. Tukaj se nahaja slavna dvorana American Airlines Arena, kjer za klub Miami Heat igra naš Goran Dragić.

Obvezen obisk za naše mulce – American Airlines Arena (Miami)

Nasproti Arene je nakupovalno središče z eno največjih trgovin Victoria’s Secret, predvsem pa so tukaj številne restavracije in bari ter terasa, kjer živa glasba igra latino ritme in kjer se pleše salso – kar tako, mimogrede, v soboto popoldne. V tem predelu je tudi zelo lep park z otroškimi igrali ter sprehajalno potjo ob morju.

Sprehod ob morju v zalivu Biscayne Bay … v ozadju pa pristanišče za križarke

Vsi naši obiski mest se navadno končajo z ugotovitvijo, da smo si vzeli premalo časa in da se moramo še vrniti – in prav tako je bilo tudi z Miamijem. Če bi imeli za Miami vsaj en dan več, bi jo zagotovo mahnili na ‘road trip’ do Key Westa ali pa še nekoliko bolje raziskali samo mesto, npr. poiskali slavne grafite Wynwood Walls, obiskali akvarij Seaquarium, številne parke in vrtove, pa še marsikaj drugega … Zato je naše priporočilo naslednje: Welcome to Miami!

Prevoz po Miamiju

Namesto navadnega taksija ali Uberja priporočamo vlak Metrorail, ki vozi z letališča, in brezplačni električni vlak Metromover, ki vozi samo po predelu Downtown in Brickell.

Nacionalni park Everglades 

Everglades je največja subtropska divjina v ZDA. To je močvirje, ki leži na skrajnem jugu Floride, nekaj kilometrov zahodno od Miamija, kjer se mešata sladka in slana voda, zato je edinstveni življenjski prostor za različne vrste rastlin in živali.

Mi smo Everglades obiskali dan po križarjenju, preden smo se vrnili nazaj domov. V tem nacionalnem parku, ki je slabo uro vožnje iz Miamija, je bila posebna pustolovščina vožnja z zračnimi čolni, s katerimi smo se popeljali na polurno vožnjo po vodnih kanalih tega bogatega močvirja. S polno hitrostjo smo drseli med mangrovami in drugimi zelenimi rastlinami ter nestrpno pričakovali, kdaj bomo zagledali najslavnejšega prebivalca Floride – aligatorja ali krokodila.

Čoln na zračni pogon (propeler) – razburljiva dogodivščina in zelo hrupna izkušnja

Everglades je namreč edini kraj na svetu, kjer živita na enem mestu tako krokodil kot aligator – razlika med njima je v tem, da ima krokodil gobec v obliki črke V in kaže zobe tudi ob zaprtem gobcu ter živi v slani vodi, aligator pa ima gobec v obliki črke U in ni videti zob, če ima gobec zaprt, ter živi v sladki vodi.

Naslavnejši prebivalec Floride – aligator

Poleg krokodilov in aligatorjev je v močvirski travi, drevesih in grmičevju opaziti še številne druge živali, npr. čaplje, kormorane in druge ogrožene vrste ptic, svoje domovanje pa imajo tukaj tudi floridski panterji, morske krave in orjaški burmanski pitoni.

Park ponuja čudovite razglede na redke ptice, ki gnezdijo na tem območju

Na poti s čolnom smo sicer naleteli na dva aligatorja, a sta oba plavala v vodi, zato nismo mogli natančno oceniti, kako velika sta bila … Pa nič zato, saj smo se z aligatorji veliko bolje spoznali na predstavi GATOR SHOWS, ki je bila na vrsti po vožnji s čolnom. Za češnjico na torti našega obiska pa smo aligatorja lahko tudi pobožali – mladička, seveda.

‘Gator Shows’ z izkušenim lovcem na aligatorje
Lahko smo pobožali aligatorja mladička …

Močvirnata divjina z aligatorji na čelu nas je tako povsem napolnila z adrenalinom, ki smo ga čutili še dolgo po odhodu iz Evergladesa in Miamija – pojenjal je šele na letalu, s katerim smo se vrnili nazaj v Slovenijo, in se spremenil v čudovite spomine na naše Karibe.

Članek je za Kamzmulcem napisala Viktorija, mamica dveh otrok, ki za svojo družino hudomušno reče: »Smo štiričlanska družina z malce nadležnim priimkom – Muha.« Najboljše družinske počitnice zanje so take, ko ni potrebno veliko načrtovanja in razmišljanja vnaprej, obenem pa vseeno omogočajo spoznavanje novih krajev in ljudi, predvsem pa zabavna doživetja.