Menina planina – z mulci po čudoviti planoti

4
Uživanje z mulci na Menini planini

Pot do doma na Menini planini omogoča krasen izlet z mulci, ki ne zahteva veliko truda, nagradi pa s prekrasnimi pogledi na pašnike. Mulci bodo uživali tudi ob spremljanju pašnje ovac in konjev, najbolj pa jih bo gotovo navdušilo srečanje iz oči v oči s kravami in telički. Pot je široka in ravno prav položna, da jo lahko prevozite tudi z vozički, z za mulcem prilagojenim tempom pa boste za prihod do koče rabili dobro uro.

Menina planina je predalpska zakrasnela planota na nadmorski višini 1200 – 1450 mnm v Kamniško-Savinjskih Alpah. Leži med dolino Drete (Gornji Grad) na severu, Tuhinjsko in Motniško dolino na jugu, prelazom Črnivec na zahodu in prevalom Lipa na meji z Dobrovljami na vzhodu. Najvišji vrh planote je Vivodnik (1.508 mnm) kjer je tudi razgledni stolp in se nahaja 15 min hoda od Doma na Menini planini (1453 mnm). Menina ima precej izravnano višino med 1200 in 1450 mnm.

Igrala
Pred domom na Menini planina je nekaj igral, našim mulcem pa so bile najbolj zanimive klopce

Dom na Menini planini se nahaja ob večjem travniku, s katerega se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. V neposredni bližini doma, ki je odprt v poletni sezoni, sicer pa le ob sobotah, nedeljah in praznikih, je nekaj igral za otroke. Ob našem prihodu so imeli v ponudbi štrudelj, ciganski golaž, svinjska rebra in joto. Za rebrca in joto lahko zagotovimo, da so dobra izbira 🙂 Na drugi strani travnika, pa se nahaja manjša kapela, ki je posvečena Mariji Snežni.

Dom na Menini planina
Dom na Menini planina
 • Primeren čas obiska: najbolj priporočam izlet spomladi, poleti in zgodaj jeseni
 • Priporočen čas obiska: štiri ure do cel dan.
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilki ali vozičku, malčki, predšolski, šolarji
 • Primerno za vreme: vse, razen dežja
 • Izhodiščna točka: Parkirišče pod zavetiščem na Biba planini
 • Končna točka: Dom na Menini planini
 • Razdalja: 45 min odrasle hoje
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka, v bližini proste pašnje priporočamo povodce.
 • Dostop do izhodišča: Iz Kamnika ali Vranskega se zapeljemo v Tuhinjsko dolino. Kmalu za vasjo Zgornji Tuhinj (iz Vranskega pa malo pred) se pri črpalki v levo (iz Vranskega pa desno) odcepi cesta proti vasi Češnjice. Naprej se peljemo skozi vas Češnjice po cesti, ki kmalu za vasjo postane makadamska in nas nad vasjo pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Menine planine. Cesti, ki se skoraj ves čas vzpenja, nato sledimo do Biba planine, kjer parkiramo na parkirišču ob cesti (zavetišče na Biba planini se nahaja nekoliko nad cesto, 3 minute hoje).
kravice
Ko zaslišite cingljanje, se pripravite na srečanje s kravicami, ki se prosto sprehajajo po Kolovozu

Opis poti:

S parkirišča pod zavetiščem na Biba planini nadaljujemo po cesti v smeri doma na Menini planini (tabla je v zelo slabem stanju). Po nekaj minutah hoje pa pridemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo po desni zgornji cesti v smeri Oltarne peči in doma na Menini planini (ob tablah je tudi napis, da vstopamo v območje medveda – stara tabla). Cesta nato preide iz gozda na prostrane pašnike Menine planine. Tej povečini rahlo vzpenjajoči cesti nato sledimo do mesta, kjer zapustimo občino Kamnik (tabla ob cesti). Le nekaj metrov od table pa nas markacije usmerijo na peš pot, ki nato poteka vzporedno s cesto.

Pašniki ob poti na Menino planino
Pašniki ob poti na Menino planino

Naprej po desni strani obidemo jezerce Biba in se za tem prek pašne ograje povzpnemo do gozdne ceste. Cesti sledimo v levo, a le nekaj 10 metrov, nato pa nas sicer slabše vidne markacije usmerijo na peš pot, ki se višje ponovno priključi gozdni cesti. Tej poti, ki se le rahlo vzpenja in kasneje še nekajkrat prekorači cesto, sledimo do planinskega doma.

Manina planina
Manina planina

Od izhodišča se lahko do doma na Menini planini povzpnemo tudi po gozdni cesti, a je hoja zaradi prahu neprijetna (izjeme so deževni dnevi).

Za starše:

 • Pot je od izhodišča do cilja primerno označena, lahko se držite kolovoza, lahko pa ponekod tudi prečkate planino – ta pot bo zagotovo mulcem bolj zanimiva, za vozičke pa ni primerna
 • Ob vročih dnevih naj imajo mulci pokrivala na glavi in naj bodo zaščiteni s kremo za zaščito proti soncu
 • Na polovici poti je postavljena manjša klopca za počitek. Mulci pa bodo med počitkom opazovali tudi veliko mravljišče.
 • Košev za smeti ob poti ni, zato poskrbite, da smeti odnesete s seboj.
 • Priporočamo, da se zaščitite proti klopom in da se doma temeljito pregledate.

Idejo za odličen izlet je napisala Petra. Mamica nadobudne 4 letnice in 1 letnika. Za več informacij o izletu nam pišite na info@kamzmulcem.si.