Mehiško višavje in džungla – družinsko potovanje po Mehiki

0
Najbolj poznana slika Palenqueja; pogled na Pakalovo palačo iz templja Sonca (Mehika)

Poleti 2015 smo se s petmesečno dojenčico in dvoletnikom odpravili na pet tedensko potovanje po Mehiki – od Mexico Citya do Cancuna. Po Pacifiški obali je bil spet čas za hribe in spoznavanje pristnih Indijancev oz. staroselcev v gorskem kolonialnem središču San Cristobal.

Če ste preskočili ostale naše objave, si za začetek oglejte našo smer potovanja:

Pristali smo v Mexico City, kjer smo se 5 dni aklimatizirali. V naslednjem tednu smo  se preko mest Puebla in Oaxaca odpravili do Pacifika (Huatulco). Na obali smo preživeli 4 dni in potem zopet zavili v visoko notranjost (San Cristobal De Las Casas in Palenque). Zadnje dva tedna smo namenili polotoku Yucatan in potovanje zaključili v Cancunu, kjer smo se pred odhodom domov še nekaj dni sproščali na peščeni plaži. Natančnejši potek poti je prikazan na spodnjem zemljevidu.

Naša pot po Mehiki
Naša pot po Mehiki
SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS

Prevoz: avtobus La Cruceccita – San Cristobal (nočni, 10h, 550 MXN)

Nastanitev: hostel , ki smo ga našli med ponudbami na avtobusni postaji; imeli smo sobo s svojo kopalnico in vključenim zajtrkom; 10min do glavnega trga. Hostlov v San Cristobalu mrgoli, tako da je enostavno dobiti prenočišče in tudi dobro ceno (400MXN).

Opozorilo: pločniki v mestu so zelo visoki, na kar se je treba navaditi. Ob močnem popoldanskem nalivu pa si zanje še kako hvaležen,saj voda dobesedno preplavi ulice. Tako da dežna oprema je kar potrebna.

Top San Cristobal

  • Potep s konji do San Juan Chamula

V okolici San Cristobala se po hribčkih in planotah nahaja veliko pristnih in avtohtonih indijanskih vasic. San Juan Chamula je ena izmed njih, kjer si lahko v tišini in brez fotografiranja ogledate njihovo obredje v cerkvi ter se sprehodite po tržnicah z lokalno hrano in izdelki. Do vasi se lahko pride na različne načine, mi smo se odločili za ježo. Dobili smo dva konja in vodiča, ki nas je vodil po poti do vasice (cca 10km) in nas nato pripeljal tudi nazaj. Na ta način se lepo opazuje slikovito naravo in običajno življenje ljudi ob poti. Konji in ježa pa so že sami po sebi posebno doživetje za velike in male.

Cena: 400MXN za prevoz do izhodišča in nazaj, dva konja in vodiča.

v sedlu Indijancem naproti
V sedlu Indijancem naproti (San Cristobal, Mehika)
  • Sprehod po mestu

Luštno in malo mesto s številnimi kolonialnimi zgradbami, tržnicami in okoliškimi hribčki (npr. San Cristobal), ki ponujajo odlično rekreacijo in te nagradijo z lepim razgledom po okolici. Tržnice ponujajo čudovite lokalne izdelke po ugodnih cenah (priporočamo za šoping spomnikov) in seveda odlično lokalno hrano ter spoznavanje staroselcev.

PALENQUE

Starodavne ruševine enega najbolj znanih majevskih mest sredi ostankov tropskega deževnega gozda.

Prevoz: avtobus San Cristobal – Palenque (5h, 200-300MXN)

Nastanitev: cabane El Jaguar v El Panchan, cena 400MXN za lastno cabano z ventilatorjem, svojo kopalnico in tremi posteljami.

El Panchan je malce ven iz mesta, tako da smo ulovili collectivo (cena varira od 15-25 MXN), ki nas je pripeljal do tja. Collectivos smo pozneje še nekajkrat potrebovali za dostop do ruševin in izlet v mesto.

Top Palenque

  • El Panchan

V osnovi naselje caban z dvema restavracijama in še nekaterimi drugimi storitvami v sredi ostankov deževnega gozda in že to da podlago za ure in ure otroškega veselja. Sprehajanje med velikimi listi, opazovanje in poslušanje opic, včasih se katera tudi tako približa, da se jo lahko nahrani. Slabši del Panchana je da ni trgovin in ne bankomata, tako da se je dobro prej založiti s hrano in gotovino ali pa opravljati več izletov v mesto.  Hrano se sicer vedno dobi v dveh restavracijah, vendar se jo tudi primerno plača. Pod pričakovanji pa je bilo na vseh viri omenjeno veliko število komarjev in vročina, ki je bila zelo zmerna in se je dalo dihati.

Naša cabana v džungli El Panchana (Mehika)
Naša cabana v džungli El Panchana (Mehika)
Hranjenje »howl monkeys« z bananami (Mehika)
Hranjenje »howl monkeys« z bananami (Mehika)
  • Majevske ruševine Palenque

Ene najbolj znanih in najbolj džunglastih majevskih ruševin. Priložnosti za raziskovanje, igro in norenje kolikor hočeš, prav toliko tudi štetja stopnic ob vzponu na tempelj Sonca, ki ponudi dih jemajoč razgled. Zaradi postavitve sredi džungle se da tu preživeti cel dan, saj je sence več kot dovolj.

Vstopnina: 64MXN, otroci zastonj

Najbolj poznana slika Palenqueja; pogled na Pakalovo palačo iz templja Sonca (Mehika)
Najbolj poznana slika Palenqueja; pogled na Pakalovo palačo iz templja Sonca (Mehika)

 

  • Izlet na slapove: Misol-Ha in Agua Azul

V agenciji smo rezervirali celodnevni izlet na te slapove. Misol-Ha je slap, podoben našemu Peričniku, saj se prav tako lahko sprehodiš pod padajočo vodo, obiščeš pa lahko tudi jamo z manjšimi slapovi in tolmuni.  Agua Azul je cela kompozicija slapov znanih po svoji turkizni barvi po kateri so tudi dobili ime. No, v poletnem času  zaradi obilnega deževja niso prav nič turkizni, pridobijo pa na mogočnosti, saj voda resnično dere povsod. Predstavljajo tudi priljubljeno kopališče in zlasti v popoldanskem času se kar nabere ljudi.

Cena: 150MXN za prevoze povsod + doplačila na Misol-Ha (20 MXN), otroci zastonj. Ni pomembno pri kateri agenciji rezervirate, saj so si vse zelo podobne in se velikokrat združujejo med seboj. Bodite previdni, da je vse res dobro dogovorjeno z voznikom, ker nas so pustili na Agua Azul, ker naj bi prepozno prišli nazaj na dogovorjeno mesto in smo si morali sami urediti prevoz nazaj. Potem pa se še kregat v agencijo, da smo dobili povrnjene stroške.

Slap Misol Ha aka Peričnik (Mehika)
Slap Misol Ha aka Peričnik (Mehika)
SAMSUNG CAMERA PICTURES
Slapovi Agua Azul, če že niso azul, so pa vsaj malo bolj mogočni (Mehika)

Preberite tudi kako smo doživeli rajski Jukatan

Gostujoči članek je prispevala družina Makovec. Še preden so postali družina sta nabirala potovalne izkušnje, ko pa so prihajali otroci, sta to veselje do raziskovanja in spoznavanja neznanega želela prenesti naprej. Če se le da, izkoristijo poletje in ostale možnosti za daljše ali krajše skoke na še neraziskana področja. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.