Malta – za aktiven pobeg skozi vse leto

0

Malta je sredozemski otoček, ki na majhnem mestu združuje vse, kar potrebujete za aktiven ali sproščen pobeg. Zgodovina, neokrnjena narava, dobra hrana, prijetno podnebje in raznolike aktivnosti za mulce poskrbijo, da boste naslednjič želeli rezervirati vsaj 10 dni dopusta, še posebej v pozno pomladnih, poletnih ali zgodnje jesenskih mesecih, ko Malta ponuja tudi obilo vodnih užitkov. To pa seveda ne pomeni, da vam bo preostanek leta dolgčas. Otok je mogoče raziskovati skozi vse leto, njegova majhnost, raznolikost in varnost pa omogočajo prijeten pobeg tudi za najmlajše mulce oz. idealno priložnost za vse tiste, ki se prvič odpravljajo na nekoliko daljšo pot.

Malta navdušuje s svojo neokrnjeno naravo. Četudi znanega azurnega okna na Gozu več ni, boste zagotovo našli kotičke, ki jemljejo sapo.
 • Destinacija: Malta
 • Čas: april 2015
 • Dnevi: 7 dni
 • Starost otroka: 3.5 let
 • Primerno za otroke: vseh starosti
 • Vreme: Malta ima tipično sredozemsko podnebje – dolga vroča poletja in mile zime. Za aktiven obisk z mulci priporočamo, da se izognete največji vročini čez poletne mesece in otok obiščete pozno pomladi ali zgodaj v jeseni, ko zunanje temperature dovoljujejo raziskovanje pa tudi skok v morje.  Mi smo imeli v začetku aprila prijetnih 15-20 stopinj, a precej vetrovno, zato smo bili hvaležni za vetrovke, ki smo jih preventivno spakirali s seboj.
Na Malto zagotovo privablja tudi podnebje. Načrtujte svoj dopust tako, da boste krasne plaže izkoristili tudi za vsaj kratek skok v morje.
Booking.com
 • Namestitev:  Tokrat smo se odločili, da bivamo v hotelu, s polpenzionom in po možnosti z bazenom. Vedeli smo, da morje še ne bo primerno za kopanje, da želimo biti blizu aktivnosti, a vseeno na nekoliko mirnejšem kraju. Izbrali smo Maritim Antonine Hotel&Spa v kraju Mellieha in nismo zgrešili! Manjši, a lepo urejen notranji bazen, en kup zunanjih bazenov, odlična hrana.

 • Prevozi: Za popolno mobilnost po otoku toplo priporočamo rent-a-car. Mi imamo takšno prakso, da avto že prevzamemo na letališču in ga tam po koncu počitnic tudi vrnemo, kar se je že velikokrat izkazalo za najboljšo odločitev. Previdno le pri vožnji, saj Maltežani vozijo po levi strani ceste, kar zna biti še posebej zanimivo v rondojih. Z avtom smo hitro in udobno prepotovali celotni otok ter si, s pomočjo trajekta, ogledali tudi Gozo.
 • Ostale možnosti ogleda otoka so skoncentrirane na sicer zelo dobro avtobusno povezavo ali taxi/uber službo.  Med Malto in Gozom poteka tudi redna in pogosta (vsako uro) povezava s trajektom; vožnja traja okoli 20 minut. Železniške povezave Malta nima, edino v Valetti obratuje krožna vožnja s turističnim vlakcem.

Budget: 

 • Let: Ryanair Benetke Treviso – Valetta z dodatno prtljago, 310 eur.
 • namestitev v hotelu s polpenzionom: 730 eur.
 • rent-a-car: 200 eur za 1 teden z dodatnim zavarovanjem ter prevzemom in oddajo na letališču.
 • gorivo: gorivo je nekoliko dražje kot v Sloveniji, a ga zaradi relativne majhnosti otoka in kratkih razdalj med kraji ne boste porabili veliko. Okoli 50 eur za 1 teden potepanja po otoku je dovolj.
 • hrana čez dan: Ker smo imeli v hotelu zagotovljeno zajtrk in večerjo, smo čez dan na izletih na hitro kje kaj prigriznili. Zelo pa priporočamo raznoliko morsko hrano, ki je v izobilju dosegljiva predvsem v ribiški vasici Marsaxlokk na jugu Malte. Cene so podobne slovenskim.

Preberite si tudi članek Zakaj je Malta idealna za prvo potovanje z mulcem?

Najboljše aktivnosti za mulce:

Četudi je Malta krasna poletna destinacija in ponuja obilo morskih užitkov, priporočamo njen obisk tudi v drugih letnih časih. Ponuja namreč lepo kombinacijo aktivnosti, ki vključujejo tako sprehod po starih mestnih jedrih, doživljajske parke, kakor tudi neokrnjeno naravo, ki bo navdušila mulce. Spodaj je naveden seznam aktivnosti, ki ga lahko dodate k dnevom na plaži, oz. zapolnijo vsaj en teden dopusta tudi v drugih letnih časih.

1. Popajeva vas

Popajeva vas ponuja veliko veselja za celotno družino, zaradi česar jo zagotovo uvrstite na svoj potovalni seznam.

Kar je bilo sprva mišljeno kot filmski set za snemanje filma o Popaju, je danes ena največjih atrakcij na otoku, ki privablja večino družin z majhnimi mulci. Četudi mulci niso navdušeni nad risanko ali filmom o Popaju, je vredno preživeti vsaj pol dneva v vasi s pisanimi hiškami, igrali, igriščem za minigolf, mini kinom in številnimi drugimi aktivnostmi. Že na vhodu vas pozdravita Popaj in Oliva, ki skozi celotno dogodivščino animirata obiskovalce. Med redne aktivnosti v vasi sodijo tudi možnost sodelovanja pri snemanju filma o Popaju ali zabavo v igralnici. Glede na praznike kot so Noč čarovnic ali Velika noč pa so organizirane še dodatne animacije npr. lov na skrita jajčka v vasi in podelitev nagrad najboljši ekipi.

Vstopnina: odvisno od letnega časa in praznikov; 11 – 15 eur za odrasle in 9-12 eur za otroke. Mulci do 3 let imajo prost vstop.

Igrišče za minigolf ponuja tudi lepe razglede na klife in pristanišče pod vasjo.

2. Gozo

Gozo je raj predvsem za ljubitelje narave, a tudi drugi bodo uživali ob razgledu na klife.

Drugi po velikosti izmed treh otokov v arhipelagu, se Gozo od večje Malte razlikuje predvsem po mirnosti in neokrnjeni naravi, ki navdušuje na vsakem koraku. Četudi je aktivnosti za mulce na prvi pogled nekoliko manj, bodo uživali na peščenih plažah ali ob ogledu visokih klifov ter ob raziskovanju starodavne prestolnice Victoria, od koder pogled seže na vse strani otoka. Svetovno znanega azurnega okna sicer več ni, a je raznolika pokrajina še vedno izjemno lepa in jo toplo priporočamo za trekinge in raziskovanje. Za mulce vseh starosti bo posebno doživetje tudi že sama vožnja s trajektom, ki traja 20 minut in nudi lep razgled na oba otoka ter na manjši Comino.

Med prevoze prištejte tudi trajekt do Goza, ki je lahko lepa popestritev za mulce

3. Nacionalni akvarij

Nacionalni akvarij v kraju Bugibba lahko spoznate že na daleč – stavba, ki na več kot 20.000 kvadratnih metrih skriva številne morske in kopenske prebivalce, je namreč oblikovana v obliki školjke. V njej pa se skriva eden najlepših akvarijev, kar smo jih uspeli videti. Med drugim bo mulcem izjemno zanimiv kar 12 metrov dolg podvodni tunel, kjer lahko nad svojimi glavami opazujejo svet morskih psov, mant in številnih drugih eksotičnih ribic. Posebno mesto imajo tudi podvodne živali, ki so značilne zgolj za Malto oz. Sredozemsko morje. Dodatno se v akvariju nahaja tudi del, ki je namenjen plazilcem in vključuje različne kače in gekone.  Največja atrakcija za mulce pa bodo verjetno urice hranjenja (ribic, piranh, morskih psov, hobotnic) oz. urice spoznavanja morskega življenja (korale, program ohranitve živalskih vrst).

Vstopnina: odrasli 13,90 eur,  otroci 7 eur (mulci do 4 let imajo prost vstop), družinska vstopnica (2 odrasla, 2 otroka) 39 eur. Spletni nakup prinaša 10% popusta.

Celotna družina bo uživala v enem najboljših akvarijev, ki smo jih obiskali.

4. Valetta

Valetta je majhno mestece v mediteranskem slogu, zato je sprehod po njenih uličicah lepo doživetje.

Glavno mesto, a je tako luštno v svoji majhnosti in mediteranskem slogu, da ga z veseljem priporočamo za sprehod in ogled tudi za najmlajše mulce. Jedro mesta je na vzpetini nad morjem v obliki utrdbe, ki ga obdaja kamnito obzidje, od koder je lep razgled naokoli. Mi smo imeli srečo in ujeli celo streljanje topov iz obzidja, kar je mulcem posebno doživetje. Med aktivnostmi priporočamo tudi krožno vožnjo s turističnim vlakcem ali vožnjo z dvigalom iz pristanišča na vrh obzidja. Lepo pa se je tudi zgubiti med uličicami in spiti kavo ter polizati sladoled v enem izmed lokalov na glavnem trgu.

5. Zlati zaliv (Golden bay) in jahanje konjev

Vreme nam tukaj res ni bilo naklonjeno, a je zaliv tako lep, da ga je vredno pogledati.

Četudi malo zebe in vreme ali morje nista naklonjena kopanju, priporočamo obisk zaliva. Že sam prihod na rob klifa, od koder se vijejo stopnice v zaliv, je fascinanten. Mulci in njihovi starši se lahko po kratkem spustu nagradijo s kavo in tortico v kavarnici ob robu zaliva, ki ponuja lep razgled.  Če pa so mulci dovolj stari, pa priporočamo tudi pohod s konji po klifih s pogledom na zalive. Mi smo ravno za las ujeli primerno starost, kjer se je mulc prvega stika s konjem sicer bal, a naslednji dan navdušeno jezdil pol ure in užival v neokrnjeni naravi.

6. Marsaxokk

Sprehod s pogledom na pisane čolničke, lepo urejeno igrišče tik ob morju in morsko kosilo naredijo lep izlet na jug Malt

Marsaxokk je ribiška vasica na jugu Malte, ki je poznana predvsem po svojem ribjem marketu, pisanem pristanišču in morskih dobrotah, ki jih ponujajo restavracije v zalivu. Njen obisk priporočamo predvsem za sproščen sprehod ob morju in pogled na pisane čolne, kar je mogoče združiti tudi z obiskom tržnice in lepo urejenega otroškega igrišča v bližini. Dopoldne pa je potrebno nujno zaključiti z obiskom ene izmed restavracij, kjer ponujajo sveže nalovljene morske dobrote.