Latvija in Estonija – raj za otroke vseh starosti in tistih po duši

0
K vikingom...

Obisk Latvije in Estonije z družino se je izkazal za eno boljših potovanj, saj državi poleg bogate naravne in kulturne dediščine, vsebujeta ogromno zelo kvalitetnih otroških igral z naravnih materialov in tistih za krepitev motoričnih, senzoričnih in miselnih centrov za otroke.

Destinacija: Latvija in Estonija

Čas potovanja: konec marca – začetek aprila 2017

Časovna razlika: + 1h (v primerjavi s Slovenijo)

Dnevi na potovanju: 9

Starost otroka: 2 in 3,5 let

Raj za:

 • velike in male otroke
 • za kolesarje
 • ljubitelje narave in gozdov
 • ljubitelje neskončnih peščenih plaž
 • vse, ki ne marajo vzponov
 • navdušence nad igrali (najdete tudi pasja igrišča)
 • navdušence nad adrenalinskimi parki
 • ljubitelje vodnih parkov
 • raziskovalce po duši
 • vse, ki so že kdaj sanjali, da so palčki
 • ljubitelje filmov…

Primerno za otroke: vseh starosti

Vreme: Konec marca je malce hladno za igre v vodi. Najprimernejši čas naj bi bil maja in junija, ko že vse cveti in ni dosti ljudi. Bil pa je zelo primeren čas za ogled zaledenelega morja v Parno (Estonija).

Zaledenelo morje v mestu Parno (Estonija)

Let: Wizzair iz Brnika v London Luton in nato v Rigo. Povratek iz Talinna (LOT airlines) do Münchna in nato na Brnik (Adria Airways). V Londonu smo imeli idealnih šest ur preko dneva, tako da smo lahko dodobra raziskali Stockwood Discovery Center. Prvi raj za otroke, kjer so jim na voljo brezplačni obisk parka, muzejev, delavnic in botaničnega vrta. V kompleksu so tudi igrala, urejena stranišča, trgovinice s spominki, bar in restavracija. V neposedni bližni pa še jahaški center in golf. Center je od letališča oddaljen dobre 3 km, kar je bilo ravno prav, da smo izkusili vožnjo z Londonskimi taksiji. V kolikor jih preko mobilne aplikacije rezervirate prvič, lahko naletite na ugodne popuste na njihovi strani. Zapeljete se lahko tudi z Uber-jem.

Pot do letališča / destinacije: Do letališča smo prišli z lastnim avtom. Po Latviji smo se vozili z avtomobilom, ki smo si ga izposodili od sorodnika. Možnost najema na letališču.

Budget:

 • letalske karte: 800 eur za povratne karte za vse štiri z dodatno prljago in zavarovanjem za primer rizika odpovedi.
 • avto: izposoja od sorodnikov
 • otroški avtosedež: 20 eur/teden (enega smo pripeljali s seboj, dodatnega smo si izposodili v trgovini z otroško opremo), možnost najema ob najemu avtomobila
 • spanje: AirBnB, hostel, pri sorodnikih (cca 40-50 eur/noč)
 • stroški hrane na destinaciji: enkrat na dan smo jedli zunaj – cca 300 eur/teden na družino.
 • stroški bencina: 150 eur
 • stroški vstopnin: 15 eur/teden – ker smo bili tam pred sezono, praktično nikjer niso pobirali vstopnin.
 • kopanje v največjem Baltiškem vodnem parku: 35 eur/družino 
 • Stroški skupaj: cca 1500 eur/4 osebe all inclusive.

ZAKAJ smo se odpravili v Litvo in Estonijo:

Pred hčerinim drugim rojstnim dnem smo želeli odpotovati na počitnice z letalom, zaradi malo nenavadnega časovnega plana, pa se nam je zdel obisk brata in njegove punce v Latviji primeren izgovor. Od destinacije nismo kaj dosti pričakovali, niti se prej nanjo nismo kaj dosti pripravljali, pustili smo se presenetiti in to nam je v pozitivnem smislu, še kako uspelo. Premikali smo se po “go-with-the-flow” filozofiji in smo imeli zares super namige ”lokalcev”. Terminsko bi destinacijo ponovno obiskali kakšen mesec kasneje (torej v maju) s kolesi in prijatelji. Res smo našli pravi raj za otroke.

POTOVANJE PO DNEVIH

1. dan: Brnik-London Luton-Riga

Zaradi urnika letov Wizzair (let iz Brnika ob 11. uri), smo imeli nekaj prostih ur v Londonu. Te smo preživeli v Stockwood Discovery Centru. Brezplačen mali raj za otroke. Obiskali smo čebelarski kotiček in se skrivali po angleških vrtovih. Raziskovali smo muzeje; fantje bi se verjetno navdušili nad različnimi stroji, vozili in tehniko, naši punci pa sta se dlje zadržali pri živalih in malih maketah iz življenja ljudi. Igre na prostem z žogo pa raziskovanje močvirnatega gozda, gradnja lesenega bivaka, opazovanje konj bližnjega konjeniškega centra. Nekaj časa smo imeli še za obisk dvorane prevoznih sredstev in kočij, v nekaj nam jih je tudi uspelo splezati, potem pa še hiter ogled razstave najboljših angleških naravoslovnih fotografij. Nato smo se usedli v angleški taksi in se zapeljali do letališča in poleteli proti Rigi v Latviji.

Za vse, ki na letališču v Londonu ne veste, kaj početi s prostim časom

Na letališču Luton v Londonu smo pogrešali otroški kotiček. Vsaj tak kot je na Brniku bi bil več kot dovolj.

2. dan: Riga

Raziskovanja latvijskega glavnega mesta smo se lotili malo drugače in sicer preko fotoorientacije.  Dobili smo 40 fotografij različnih detajlov, zemljevid mesta in nekaj nagradnih vprašanj. Naša naloga je bila detajl poiskati, se z njimi slikati in poiskati rešitve vprašanj v dveh urah. Super izziv 🙂 Izziv ponujajo v več mestih in tudi s kolesi. Super priložnost za raziskovanje in spoznavanje skritih kotičkov mesta.

S fotoorientacijo lahko v Rigi odkrijete marsikaj zanimivega

Jedli smo v odlični otroško obarvani restavraciji v bližini zabaviščnega parka.

Celo restavracije imajo zabaviščni centre – Lido

V mestu najdete igrala za otroke Centra Sporta kvartāls na 7000m2 , kjer boste z otroki spoznali simbole Latvije, splezali na gusarsko ladjo in raziskovali druge zanimive atrakcije. Tu so tudi igrišča za košarko in odbojko na mivki.

V mestu je nekaj zanimivih parkov, kjer bi lahko prebili še marsikatero uro. Največji se nahaja ob jezeru, v njem pa najdete tudi živalski vrt in amfiteater za 5000 nastopajočih.

V primeru dežja, je zanimiv ogled Latvijskega woop parka – Jumpspace Riga.

3. dan:  Jurmala – Kemeru narodni park – Cinevilla

Dopoldan smo raziskovali priljubljeno latvijsko poletno letovišče Jurmala. Očarala so nas predvsem igrala in različni poligoni za velike (tudi tiste po duši) in majhne otroke. Plezanje po 12 m visoki piramidi iz vrvi je primerno za večje otroke. V parku imajo različne športne steze, brezplačen adrenalinski park oz. igrala na višini ter razgledno hišico, ki sega nad krošnje dreves. Poti in javne sanitarije so lično urejene, ljudje prijazni, igrala vseh vrst, predvsem pa več igrišč, kot otrok. Dolge pečene plaže pa zagotovo raj za naše mulce. V času našega potovanje ni bilo primerno za kopanje, v poletnem času pa je na voljo veliko število velikih vodnih parkov.

V parku Jurmale ne manjka igral in različnih poligonov
Pogled na delež igral z najvišje plezalne piramide
Razgledni stolp v Jurmali
Povsod urejene in čiste poti
Kilometrske peščene plaže

Poti v narodnem parku Kemeru so bile urejene. Te so lepo speljane skozi barja do razglednih ploščadi, iz katerih smo doživeli čudovite razglede. Dolžino poti lahko prilagodite starosti otrok, čeprav se hoja po lesenih mostičkih večini zdi zabavna.

Kilometri mostov v narodnem parku Kemeru

V filmsko vas Cinevilla smo prispeli v popoldanskih in ostali vse do večera, ko so kulise različnih filmov še toliko bolj žarele in izstopale v svoji veličini. Prestavil si se lahko v več filmov in zgodb, navidezno živel s koliščarji, vozil po safariju, raziskoval ladje, šotoril z indijanci ali se igral strojevodjo velike parne lokomotive. V mestu občasno snemajo filme. V času našega prihoda, je bilo to le mesto duhov, a še toliko bolj zanimivo za raziskovanje.

V filmski vasici Cinevilla vam zagotovo ne bo dolgčas

4. dan: Ventspils

Verjetno eno od mest z največ otroškimi igrišči na prebivalca. Ni jim bilo videti konca ne kraja. Eno bolj zanimivo od drugega, večina pa inovativnih in iz naravnih materialov, skritih v gozdičkih in med peščenimi sipinami ter tematsko raznolikimi. Plaže ob Baltskem morju so bile prazne in ogromne. Pravi raj za otroke. Tu so iz smetišča naredili tudi glavno turistično atrakcijo, ga na eni strani ozelenili in postavili žičnice za zimske aktivnosti. Poleti je tu avanturstični park z vsaj 30 različnimi športnimi, predvsem pa adrenalinskimi aktivnostmi. Če bi imeli več časa, bi verjetno obiskali tudi Open air muzej ali se odpeljali na vožnjo z vlakcem, kar smo pustili za prihodnji obisk 🙂

Spoznavanje življenja vikingov
Na Orient Expressu
Praktično vse spremenijo v igrala
Prepletanje zgodovine in otroških igrišč
Otroška igrišča
Na splavu

5. dan: Kuldiga

Zgodovinsko in kulturno mestece Kuldiga z največjo naravno znamenitostjo – najširšim slapom v Evropi (240m), nam je ponudilo veliko zanimivih kotičkov za raziskovanje, predvsem pa smo z veseljem odkrivali nove uličice ob kanalih in raziskali staro trdnjavo –  zgodovinski center, ki je tudi na UNESCO seznamu zgodovinskih krajev.

6. dan: Jelgava in Tervete

Glavni razlog, da smo se ustavili v univerzitetnem mestecu Jelgava, so bili njihovi „divji konji“, ki smo jih našli za Univerzo. Z zanimanjem smo opazovali tudi ribiče na obali, vseeno pa nas je pot vlekla naprej proti Tervete Nature parku kjer smo odkrili pravo pravcato palčkovo deželo. Primerno predvsem za manjše otroke. Notranjost malih hišic je bila izrezljana do podtankosti. Starši smo najmlajše lahko opazovali le skozi drobne line, vstop v palčji svet je bil tako mogoč le za njih. Poskrbljeno pa je tudi za starše – ti lahko po gozdu iščejo večje škrate in mojstrovine iz lesa, se povzpnejo na ogromno opazovalnico, obiščejo katero od naravoslovnih poti ali pa vinske in pivske kleti v bližini.
Tokrat smo izpustili muzeje, doživljajske, tematske parke in živalski vrt ter na hitro skočili čez mejo v Litvo, kjer smo oprezali za ogromnimi losi.

Divji konji v Jelgavi
Obisk palčje vasice Tervete
Nekatere škratove kotičke lahko obiščejo le najmlajši

7. dan: Sigulda

Srednjeveško mestece Sigulda in Nacionalni park Gaujas lahko brez težav raziskujete nekaj dni. Zanimive jame, gozdovi, gradovi, kanjon, reke, gozdne poti in adrenalinske možnosti za vsakogar. Vožnje z gondolo, adrenalinski parki, spust po bob stezi so le nekatere od njihovih glavnih atrakcij.

Jame v Siguldi
Mesto Sigulda

8. dan: Parnu

Mesto nam je postreglo s prav posebnim doživetjem – zamrznjenim baltskim morjem in sprehodom po zamrznjeni obali. Žal je praktično cel dan močno deževalo, tako da smo dan preživeli v največjem Estonskem vodnem parku, kar je bilo tudi posebno doživetje, tako da smo raziskovanje kraja pustili za kdaj drugič.

Zaledenelo morje v Parnu

9. dan: Talinn

Mesto vredno ogleda s pisanimi uličicami in stavbami, lepimi parki, domiselnimi lokali in gostilnami ter ogromnim pomorskim muzejem Lennusadam, ki so ga preuredili iz hangerja za cepeline. Tu lahko raziskuješ ledolomilke, voziš helikopter, se preizkušaš v različnih spretnostih, si ogledaš različne razstave, se udeležiš zanimivih delavnic in vodenih ogledov, da o igralih ne govorimo. Ob vseh aktivnostih so bili dnevi na severu preprosto prekratki.

Srednjeveški Talinn
Pomorski muzej Lennusadam lahko raziskuješ ure in ure
Zgodovinske znamenitosti predstavijo na otroku prijazen način
Vredno ogleda za starše in otroke

10. dan povratek

Če imate možnost, vas bo v Estoniji zagotovo navduši tudi Tartu, z eno največjih hiš eksperimentov Ahhaa, ki se razteza kar v treh nadstropjih, na vrhu pa ima še ogromen observatorij in planetarij. Tudi sprehodov in kolesarskih poti skozi mesto, parke ali ob vodi tu ne zmanjka. Vreden ogleda je tudi botanični vrt, v bližini mesta pa še precej naravnih znamenitosti in parkov.

Pomembno za starše:  

 • Eno bolj idealnih in primernih destinacij z vrsto aktivnosti za vse starosti otrok
 • Igral in domiselnih otroških igrišč smo videli skoraj več kot otrok 🙂
 • Prijazni ljudje na vsakem vogalu
 • Restavracije so vse družini prijazne – povsod previjalni kotički, urejena otroška stranišča, igrala, animacije, otroški meniji z domiselno postrežbo. K mizi vam prinesejo tudi pobarvanke in drugo animacijo, še preden se dobro usedeš za mizo. Ponekod tudi skriti kotički in mini muzeji ali igralnice.
 • Ceste so dobro in hitro prevozne, razdalje tako minevajo hitro.
 • Vsak letni čas ima svoj čar.
 • Zanimiv bi bil tudi obisk ogromnih zunanjih vodnih parkov (vendar poleti)
 • Kolesarjenje po mnogih lepo urejenih kolesarskih poteh, primernih tudi za najmlajše, je nujno, predvsem ker je Latvija ravninska država
 • Super doživetje s fotoorientacijo s kolesi.

Prispevek je spisala Nina, mama dvema energičnema mulkama. Je učiteljica biologije pa tudi raziskovalka velikih zveri, zato so njeni izleti in potovanja predvsem raziskovanje narave in lepot. Za več informacij pišite v komentar ali na info@kamzmulcem.si.otroko