Lanzarote – celoletna destinacija, ki izpolni marsikatero počitniško željo

2

Če me vprašate, katerega od treh doživetih kanarskih otokov vam priporočam za naslednji dopust z mulcem, je moj odgovor Lanzarote.

Kanarski otoki so zaradi naših hobijev vedno priročna destinacija. Ker smo bili čez novo leto par dni prosti, ostalo pa je še nekaj starega dopusta, smo izkoristili priložnost, da vsaj za nekaj časa zamenjamo meglo za pomlad. Odločitev je bila pravilna. V 12 dneh smo predvsem po zaslugi www.waterman.si windsurfali, surfali na valovih, supali in si ogledovali lokalne znamenitosti, mulc pa je bil skoraj vsak dan v morju. V neoprenu in celo brez.

Destinacija: Lanzarote, najvzhodnejši od sedmih Kanarskih otokov.

najvzhodnejši kanarski otok
Najvzhodnješi otok v Kanarskem otočju

Zaradi kasnejšega razvoja turizma kot Tenerife, Gran Canaria ali Fuerteventura, je ohranil avtentičnost in se v večji meri izognil množičnem turizmu. S premišljeno lokalno politiko in vztrajanjem domačega umetnika Cesarja Manriquea pri viziji trajnostnega razvoja otoka, je Lanzarote sigurno eden izmed lepših Kanarskih otokov. Priporočam, da si ogledate spodnji video in se vživite v The Lanzarote Effect.

The Lanzarote effect

Časovna razlika: + 1h

Dnevi na potovanju: 12

Starost otroka: 2,5 leti

Raj za: aktivne športne počitnice, izlete po neokrnjeni naravi, kopanje, vodne športe in raziskovanja fascinantne vulkanske pokrajine.

Primerno za otroke: vseh starosti.

Vreme: Podobno kot Fuerteventura ima tudi Lanzarote pozimi ugodno “pomladno” klimo in je zato primeren za celoletno destinacijo. Po mojih izkušnjah moraš pozimi na Kanarskih otokih biti pripravljen na vse. Eno uro se sončiš v kopalkah, naslednjo že sediš v zaveterju s kapo na glavi. Priporočam čebulno oblačenje za celo družino. Edino razočaranje bo temperatura vode v zimskem času, ki je tudi ob najvišjih temperaturah zraka, le okrog 19 stopinj. Kopanje v morju je tako le za bolj pogumne.

Let: Ryanair, Bologna – Lanzarote. Let traja štiri ure. Iz Ljubljane je do letališča v Bologni z avtom približno štiri ure vožnje. Če boste šli do Bologne s svojim avtom, parkirajte na P4. Parkirišče za 12 dni nas je stalo slabih 40€ in je povezano z letališkim avtobusom.

Pot z letališča do lokacije: Lanzarote je majhen otok. Od letališča do izbranega kraja boste porabili največ dobro uro vožnje.

Namestitev: zasebni apartmaji v Caleta de Famara. Za več informacij se obrnite na www.waterman.si

photo 1
Caleta de Famara je majhna ribiška vasica

Budget:

 • Let za dva odrasla + en otrok čez novoletne praznike 900€. Cene so izven sezone bistveno nižje. Prej ko rezervirate, nižja je cena.
 • Rentacar s polnim zavarovanjem 250€. Gorivo je bilo v času dopustovanja bistveno ceneje kot v Sloveniji.
 • Apartma z dvema spalnicama, kopalnico in ogromnim osrednjim prostorom s kuhinjo 45€/noč.
 • Cene v restavraciji in lokalih so podobne našim, cene v supermarketih pa nekoliko nižje.

TOP 5 POTOVANJA

1. Nacionalni park Timanfaya

Najbolj zanimiva naravna znamenitost na otoku je zagotovo celoten nacionalni park Timanfaya, na kar kaže tudi vsakodnevna gneča na glavnih turističnih točkah. Montanas del Fuego (ognjena gora) ponuja kar nekaj od 300 ugasnjenih vulkanov, kolikor jih je na otoku. Priporočam da se na ogled odpravite pred 10h dopoldne ali po 14h uri. V času kosila boste kar nekaj časa čakali na vstop.

DCIM100GOPRO
Pogled na vulkansko pokrajino
photo 4
Eden izmed 300 ugasnjenih vulkanov

V park vstopite z avtom, kjer vam na vhodu vam zaračunajo vstopnino (9€/odraslo osebo). Z avtom se odpeljete do centra, kjer nadaljujete ogled organizirano z avtobusom. Krožna vožnja traja dobre pol ure. Da se vaši otroci ne bodo preveč dolgočasili, priporočam da se na avtobus vkrcate prvi in usedete v prvo vrsto. Med krožno vožnjo je par postankov za fotografiranje, vendar izstop iz avtobusa ni mogoč.

photo 2
Ognjena gora

Ko se vrnete nazaj v center si oglejte še demonstracijo “pare” in peko piščanca na vulkanskem ognju. Samo par metrov pod površjem temperatura doseže 600 stopinj. V restavraciji “El Diablo” si lahko tako pečenega piščanca privoščite za kosilo.

Peka piščancev
Peka piščancev

V sklopu parka si lahko ogledate tudi muzej. Na poti proti jugu se lahko ustavite na ogledu in jahanju kamel. Nam se urniki za nobeno od teh dveh aktivnosti niso poklopili.

2. Caleta de Famara

Majhna ribiška vasica na zahodnem delu otoka leži pod klifom El Risco. Bolj kot sama vasica je znana plaža. In bolj kot plaža so znani njeni valovi. Na plaži boste imeli zagotovo dovolj prostora za vse vaše vragolije, v vodi pa zna biti ob ugodnih pogojih slika malo drugačna. Plaža je znana kot eden najboljših spotov za surfanje v Evropi. Nam je pri borbi z valovi pomagal www.waterman.si, ki ga priporočam tudi vam. Medtem ko Toni poskrbi, da ujamete svoj prvi val, Špela s svojimi otroci na plaži zabava še vašega mulca. Preizkušeno 🙂

photo 2
Učenje surfanja z www.waterman.si
photo 2
Raziskovanje Playa de Famara

3. Izlet na jug otoka

Na poti na jug smo se peljali po slikoviti vinski cesti, ki vodi od San Bartolomea, mimo La Geria do mesta Yaiza. Na črnem vulkanskem pesku na zelo poseben način gojijo malvazijo. Pot smo nadaljevali do Playe Blanca, ki je eno od dveh bolj komercialnih letovišč na otoku. Zaradi neposrečenega tajminga Levovega spanja nismo obiskali najbolj znane plaže na tem delu: Playa Papagayo. Na poti nazaj smo se ustavili na solinah, ogledali klif Los Herivideros in prispeli do El Golfa.

 

photo 1
Vinska trta
photo 2
Salinas de Janubio
photo 3
Los Herivideros

Zaliv El Golfo na vznožju nacionalnega parka je zanimiv zaradi svoje črne plaže in zelenega jezera. Čudovite barve vulkanskih kamenin in penjenje oceana na črnem pesku veljata za eno izmed lepših znamenitosti na otoku. Avto parkirate pred vasico, nato pa se peš odpravite do plaže. Pot je strma, tako da voziček odsvetujem. Razgled na fascinantne barve kamnin, ki se dvigajo nad zelenim jezerom in penjenje valov na črnem pesku je dovolj dober razlog, da si vzamete čas za daljši postanek.

 

DCIM100GOPRO
El Golfo
DCIM100GOPRO
Zeleno jezero
photo 4
Zaliv s črnim peskom

4. Izlet na sever otoka

Ne glede na cilj, ki ga imate na tem koncu otoka, priporočam postanek v vasici Arriete. Manjša ribiška vasica ima plažo primerno za surfanje na valovih in tik ob njej otroško igrišče z mini skate parkom. Poleg igrišča je manjši bistro z idiličnim razgledom in okusno hrano.

photo 1
Plaža v Arriete
photo 4
Arriete – igrišče z razgledom
photo 5
Hobotnica in Papas arrugadas v Chiringuito Beach Baru, Arrieta

Ogledali  smo si eno izmed večjih turističnih atrakcij in zapuščin umetnika Cesar Manriquea Jameos del Agua. Še najbolj so se nam zdeli zanimivi slepi raki albini, ki krasijo črno dno jezera. Avditorij v jami in umetni bazen sta lepa za videti, ampak nič posebnega za mulce. Na sploh destinacija ni najbolj zanimiva za otroke. Še posebej težko se boste zaradi ogromno stopnic premikali z vozičkom.

DCIM100GOPRO
Jameos del Aqua

Dno jezera naseljujejo beli raki.

photo 3
Koncertna dvorana v Jameod del Aqua

Na poti do Orzola na skrajnem severu otoka se peljete mimo zanimivih zalivov za kopanje in uživanje na plaži. Vas Orzol vsaj nam ni bila nič posebnega. Iz njega vozi večkrat na dan ladja na otok La Graciosa. Na poti nazaj na jug smo se ustavili še na Mirador del Rio, vendar zaradi oblačnega vremena nismo obiskali razgledne terase. Na poti do Tequisa bi bil zanimiv tudi postanek v mestu Haria, vendar naš mulc ni bil več razpoložen za raziskovanje.

photo 1
Mirador del Rio

Vsako nedeljo v nekdanji prestolnici Teguise poteka med 9:00 in 14:00 nedeljski market. Osrednje ulice mesteca so zaprte za promet, na stojnicah pa se mešajo lokalni pridelki in ročno narejeni izdelki s kitajskim kičem. Priporočam degustacije in nakup lokalnih izdelkov pri otroškem igrišču. Na vsakem vogalu ponujajo odlične lokalne prigrizke in domačo malvazijo. Na trgu pred cerkvijo smo si ogledali zanimivo predstavo za otroke. Zanimiva izkušnja za celo družino. Pa še nasvet glede parkiranja: nižje kot boste parkirali, ceneje bo. Kljub gneči se najde tudi kakšno brezplačno parkirišče.

Nedeljski market v Tequisu
Nedeljski market v Tequisu
photo 4
Med ponudbo na stojnicah tudi veganska omleta iz kaktusa

5. Rancho Texas

Rancho Texas je zagotovo najbolj komercialna otroška atrakcija na otoku, vendar idealna za oblačen dan. V živalskem vrtu boste videli kuščarje, krokodile, tigra in še mnogo drugih živali. Organizirajo tudi 3 stalne šove s ptiči, papigami in tjulnji. V parku imate ogromno igral in dodatnih aktivnosti. V posebnem delu parka lahko vaš otrok jaha ponija ali najame indijanski kanu (2€ na krog). Mi smo se lotili tudi iskanja zlatnika v reki. Če ga najdeš, ga na izhodu zamenjaš za darilo. Poleg živalskega vrta je tudi manjši vodni park s tobogani za majhne in velike otroke. Vstopnina je relativno visoka, saj boste za odraslo osebo plačali 20€, za otroka od dveh let naprej pa 15€.

photo 2
Krokodil v Ranco Texas
photo 4
Bazen in tobogan za otroke
Prvič na poniju
Prvič na poniju

Lanzarote je raznolik in ponuja mnogo aktivnosti, ki so zanimive za različne starosti otrok. Po pogovorih z drugimi starši dodajam še seznam aktivnosti, ki so jih priporočili nam, pa nam je za vse žal zmanjkalo časa.

 • Piratski muzej
 • Akvarij
 • Jahanje kamel v Timanfaya nacionalnem parku

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev: Za tiste, ki si želite bolj turističnega utripa, urejene peščene plaže, dolgih poti za vozičkanje, kolesarjenje in sprehode ob morju poglejte ponudbo namestitev v Costa Tequis ali Puerto del Carmen. Obe mesti sta dobro izhodišče za raziskovanje otoka. Za ljubitelje vodnih športov na valovih (surfanje, kitesurfing, supanje…) pa je sigurno optimalna izbira Famara. Za več informacij o nastanitvi se obrnite na www.waterman.si
photo 4
Plaža in windsurfing v Costa de Teqiuse
Eno izmed urejenih otroških igrišč v Puerto de la Carmen
Eno izmed urejenih otroških igrišč v Puerto de la Carmen
 • Aktivnosti: vozičkanje, kolesarjenje, plavanje, kopanje, supanje, surfanje, kajtanje, pohodništvo, ribolov, raziskovanje vulkanske pokrajine, degustacije vina,… sem prepričana, da se na otoku najde vsaj ena aktivnost, ki je čisto po vašem okusu.

Šest znamenitosti na otoku si lahko ogledate z enotno, ugodnješo karto, ki jo lahko izkoristite v 7 ali 14 dneh. Sem sodijo:

 1. Cueva de los Verdes
 2. MIAC – San José Castle
 3. Cactus Garden
 4. Jameos del Agua
 5. Mirador del Río
 6. Fire Mountains – Timanfaya
 • Hrana: restavracije na otoku so idealne za ljubitelje morske hrane. Cene so podobne našim. V okolici glavnega mesta Areciffe je kar nekaj večjih trgovin s pestro izbiro, kjer so cene nižje kot pri nas. Za domačo kuho in zajtrke pa priporočam nakup živil v trgovini Mercadona.
 • Zdravje: v Areciffu je večja bolnišnica, v vseh večjih turističnih krajih pa javne in zasebne ambulante.
 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji
 1. Iz Playa Blance dnevno vozi več trajektov v Corraljeo na Furteventuri. Spoznali smo kar nekaj družin, ki združijo obisk Lanzarote in Fuerteventure, nekateri pa priključijo še Gran Canario.
 2. Iz Orzola na skrajnem severu otoka več katamaranov vozi na manjši otoček La Graciosa. Krožno pot po otočku priporočajo tudi za kolesarski izlet, primeren za otroke.
photo 5
Tudi za učenje kajtanja z www.waterman.si ni nikoli prezgodaj
photo 1
Top pred obrambnim stolpom v Arreciffe
photo 5
Vinska cesta
photo 4
Raziskovanje vulkanske pokrajine
Zabava v Costa Tequise
Zabava v Costa Tequise

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si