Lanzarote – celoletna destinacija, ki izpolni marsikatero počitniško željo

2

Kanarski otoki so z več vidikov vedno priročna destinacija. Toplo je več ali manj vse leto, do tja najdete dokaj ugoden in hiter prevoz (direktni leti iz bližnjih letališč), ponujajo pa številke aktivnosti za še tako zahtevne družine.

Lanzarote je otok presežkov 🙂

Destinacija: Lanzarote, najvzhodnejši od sedmih Kanarskih otokov.

najvzhodnejši kanarski otok
Najvzhodnješi otok v Kanarskem otočju

Zaradi kasnejšega razvoja turizma kot Tenerife, Gran Canaria ali Fuerteventura, je ohranil avtentičnost in se v večji meri izognil množičnem turizmu. S premišljeno lokalno politiko in vztrajanjem domačega umetnika Cesarja Manriquea pri viziji trajnostnega razvoja otoka, je Lanzarote sigurno eden izmed lepših Kanarskih otokov.

Časovna razlika: + 1h

Dnevi na potovanju: Lanzarote smo Kam z mulcem družine obiskale že večkrat, nazadnje leta 2021. Priporočamo, da si rezervirate vsaj 1 teden, še raje 10 dni.

Starost otroka: v času našega zadnjega obiska 3 leta in 9 let. Obiskali pa smo Lanzarote tudi že z dojenčico.

Raj za: aktivne športne počitnice, izlete po neokrnjeni naravi, kopanje, vodne športe in raziskovanja fascinantne vulkanske pokrajine.

Primerno za otroke: vseh starosti.

Vreme: Podobno kot Fuerteventura ima tudi Lanzarote pozimi ugodno “pomladno” klimo in je zato primeren za celoletno destinacijo. Po mojih izkušnjah moraš pozimi na Kanarskih otokih biti pripravljen na vse. Eno uro se sončiš v kopalkah, naslednjo že sediš v zaveterju s kapo na glavi. Priporočam čebulno oblačenje za celo družino. Edino razočaranje bo temperatura vode v zimskem času, ki je tudi ob najvišjih temperaturah zraka, le okrog 19 stopinj. Kopanje v morju je tako le za bolj pogumne.

Pomladi in zgodaj poleti ali v jeseni je vreme ugodno, toplo, dvigne pa se tudi temperatura morja. Poleti zna biti sonce precej močno.

Park kaktusov

Let: Ryanair, Bologna – Lanzarote. Let traja štiri ure. Iz Ljubljane je do letališča v Bologni z avtom približno štiri ure vožnje. Če boste šli do Bologne s svojim avtom, parkirajte na P4.

Pot z letališča do lokacije: Lanzarote je majhen otok. Od letališča do izbranega kraja boste porabili največ dobro uro vožnje.

Booking.com

Namestitev: V času zadnjega obiska: My nest Canary Islands. Zasebni apartmaji z bazenom v notranjosti otoka, 10 min vožnje od plaže Famara. Gre za dva apartmaja v hiši, v času našega bivanja smo bili sami in imeli posledično zase tudi bazen. TOP, priporočamo!

My nest apartmaji
Sploh z mlajšimi otroki toplo priporočamo hišo/apartma z bazenom.

Se je pa cena v času od našega obiska precej povišala. Ugodnejša varianta je: Casa Amanecer

Pretekli obisk: zasebni apartmaji v Caleta de Famara.

Budget:

 • Let za dva odrasla + en otrok čez novoletne praznike 900€. Cene so izven sezone bistveno nižje (v začetku junija je bil cca 100 eur/osebo). Prej ko rezervirate, nižja je cena.
 • Rentacar s polnim zavarovanjem 250€. Gorivo je bilo v času dopustovanja bistveno ceneje kot v Sloveniji.
 • Cene apartmajev in hiš se zelo razlikujejo, glede na to, kaj želite. V času našega obiska smo dali cca med 45-60 eur/noč.
 • Cene v restavraciji in lokalih so podobne našim, cene v supermarketih pa nekoliko nižje.
 • Aktivnosti in ogledi: odvisno od tega, kar želite, a če želite biti aktivni, računajte še cca 150 eur za oglede/4 članska družina.
Ogledi znamenitosti lahko podražijo obisk, a so vredni.

TOP 5 POTOVANJA

1. Nacionalni park Timanfaya

Najbolj zanimiva naravna znamenitost na otoku je zagotovo celoten nacionalni park Timanfaya, na kar kaže tudi vsakodnevna gneča na glavnih turističnih točkah. Montanas del Fuego (ognjena gora) ponuja kar nekaj od 300 ugasnjenih vulkanov, kolikor jih je na otoku. Priporočam da se na ogled odpravite pred 10h dopoldne ali po 14h uri. V času kosila boste kar nekaj časa čakali na vstop.

Timanfaya nacionalni park
Bujne barve na vsakem koraku

V park vstopite z avtom, kjer vam na vhodu vam zaračunajo vstopnino (več info tukaj). Z avtom se odpeljete do centra, kjer nadaljujete ogled organizirano z avtobusom. Krožna vožnja traja dobre pol ure. Da se vaši otroci ne bodo preveč dolgočasili, priporočam da se na avtobus vkrcate prvi in usedete v prvo vrsto. Med krožno vožnjo je par postankov za fotografiranje, vendar izstop iz avtobusa ni mogoč.

V nacionalnem parku je fino imeti s seboj kakšno plast obleke več.

Ko se vrnete nazaj v center si oglejte še demonstracijo “pare” in peko piščanca na vulkanskem ognju. Samo par metrov pod površjem temperatura doseže 600 stopinj. V restavraciji “El Diablo” si lahko tako pečenega piščanca privoščite za kosilo.

Peka piščancev
Peka piščancev

V sklopu parka si lahko ogledate tudi muzej. Na poti proti jugu se lahko ustavite na ogledu in jahanju kamel.

2. Caleta de Famara

Majhna ribiška vasica na zahodnem delu otoka leži pod klifom El Risco. Bolj kot sama vasica je znana plaža. In bolj kot plaža so znani njeni valovi. Na plaži boste imeli zagotovo dovolj prostora za vse vaše vragolije, v vodi pa zna biti ob ugodnih pogojih slika malo drugačna. Plaža je znana kot eden najboljših spotov za surfanje v Evropi. Nam je pri borbi z valovi pomagal www.waterman.si, ki ga priporočam tudi vam. Medtem ko Toni poskrbi, da ujamete svoj prvi val, Špela s svojimi otroci na plaži zabava še vašega mulca. Preizkušeno 🙂

Tudi če ne surfate ali kajtate, je plaža lepa priložnost za sprehod.
photo 2
Učenje surfanja z www.waterman.si

3. Izlet na jug otoka

Na poti na jug smo se peljali po slikoviti vinski cesti, ki vodi od San Bartolomea, mimo La Geria do mesta Yaiza. Na črnem vulkanskem pesku na zelo poseben način gojijo malvazijo. Pot smo nadaljevali do Playe Blanca, ki je eno od dveh bolj komercialnih letovišč na otoku.  Na poti nazaj smo se ustavili na solinah, ogledali klif Los Herivideros in prispeli do El Golfa.

photo 1
Vinska trta

Zaliv El Golfo na vznožju nacionalnega parka je zanimiv zaradi svoje črne plaže in zelenega jezera. Čudovite barve vulkanskih kamenin in penjenje oceana na črnem pesku veljata za eno izmed lepših znamenitosti na otoku. Avto parkirate pred vasico, nato pa se peš odpravite do plaže. Pot je strma, tako da voziček odsvetujem. Razgled na fascinantne barve kamnin, ki se dvigajo nad zelenim jezerom in penjenje valov na črnem pesku je dovolj dober razlog, da si vzamete čas za daljši postanek.

El Golfo z značilno zeleno barvo

4. Izlet na sever otoka

Ne glede na cilj, ki ga imate na tem koncu otoka, priporočam postanek v vasici Arriete. Manjša ribiška vasica ima plažo primerno za surfanje na valovih in tik ob njej otroško igrišče z mini skate parkom. Poleg igrišča je manjši bistro z idiličnim razgledom in okusno hrano.

photo 1
Plaža v Arriete
photo 4
Arriete – igrišče z razgledom

Ogledali  smo si eno izmed večjih turističnih atrakcij in zapuščin umetnika Cesar Manriquea Jameos del Agua. Še najbolj so se nam zdeli zanimivi slepi raki albini, ki krasijo črno dno jezera. Avditorij v jami in umetni bazen sta lepa za videti, ampak nič posebnega za mulce. Na sploh destinacija ni najbolj zanimiva za otroke. Še posebej težko se boste zaradi ogromno stopnic premikali z vozičkom.

Kontrasti in lepa okolica
Jama
Dostop je za starše dojenčkov težki, sja navzdol vodi več stopnic, zato svetujemo uporabo nosilke.

Dno jezera naseljujejo beli raki.

V bližini je tudi park kaktusov, katerega ogled priporočamo. Morda na prvi pogled nič posebnega za otroke, ampak kaktusi so res ogromni in različnih oblik, zato bo sprehod zagotovo zanimiv tudi mlajšim. Priporočamo, da si rezervirate tudi toliko časa, da se v restavraciji vsedete in popijete vsak kakšno pijačo ob pogledu na park.

Park kaktusov

Na poti do Orzola na skrajnem severu otoka se peljete mimo zanimivih zalivov za kopanje in uživanje na plaži. Vas Orzol vsaj nam ni bila nič posebnega. Iz njega vozi večkrat na dan ladja na otok La Graciosa. Na poti nazaj na jug smo se ustavili še na Mirador del Rio, vendar zaradi oblačnega vremena nismo obiskali razgledne terase. Na poti do Tequisa bi bil zanimiv tudi postanek v mestu Haria, vendar naš mulc ni bil več razpoložen za raziskovanje.

Vsako nedeljo v nekdanji prestolnici Teguise poteka med 9:00 in 14:00 nedeljski market. Osrednje ulice mesteca so zaprte za promet, na stojnicah pa se mešajo lokalni pridelki in ročno narejeni izdelki s kitajskim kičem. Priporočam degustacije in nakup lokalnih izdelkov pri otroškem igrišču. Na vsakem vogalu ponujajo odlične lokalne prigrizke in domačo malvazijo. Na trgu pred cerkvijo smo si ogledali zanimivo predstavo za otroke. Zanimiva izkušnja za celo družino. Pa še nasvet glede parkiranja: nižje kot boste parkirali, ceneje bo. Kljub gneči se najde tudi kakšno brezplačno parkirišče.

Sprehod po Teguise

Svež pomarančni sok ter obloženi kruhki s pestom, paradižnikom in sirčkom
photo 4
Med ponudbo na stojnicah tudi veganska omleta iz kaktusa

5. Rancho Texas

Rancho Texas je zagotovo najbolj komercialna otroška atrakcija na otoku, vendar idealna za oblačen dan. V živalskem vrtu boste videli kuščarje, krokodile, tigra in še mnogo drugih živali. Organizirajo tudi 3 stalne šove s ptiči, papigami in tjulnji. V parku imate ogromno igral in dodatnih aktivnosti. V posebnem delu parka lahko vaš otrok jaha ponija ali najame indijanski kanu (2€ na krog). Mi smo se lotili tudi iskanja zlatnika v reki. Če ga najdeš, ga na izhodu zamenjaš za darilo. Poleg živalskega vrta je tudi manjši vodni park s tobogani za majhne in velike otroke.

photo 2
Krokodil v Ranco Texas
photo 4
Bazen in tobogan za otroke
Prvič na poniju
Prvič na poniju

Lanzarote je raznolik in ponuja mnogo aktivnosti, ki so zanimive za različne starosti otrok. Po pogovorih z drugimi starši dodajam še seznam aktivnosti, ki so jih priporočili nam, pa nam je za vse žal zmanjkalo časa.

 • Piratski muzej
 • Akvarij
 • Jahanje kamel v Timanfaya nacionalnem parku
 • ogled vzletne/pristajalne steze

POMEMBNO ZA STARŠE

 • Namestitev: Za tiste, ki si želite bolj turističnega utripa, urejene peščene plaže, dolgih poti za vozičkanje, kolesarjenje in sprehode ob morju poglejte ponudbo namestitev v Costa Tequis ali Puerto del Carmen. Obe mesti sta dobro izhodišče za raziskovanje otoka. Za ljubitelje vodnih športov na valovih (surfanje, kitesurfing, supanje…) pa je sigurno optimalna izbira Famara. Za več informacij o nastanitvi se obrnite na www.waterman.si
photo 4
Plaža in windsurfing v Costa de Teqiuse
 • Aktivnosti: vozičkanje, kolesarjenje, plavanje, kopanje, supanje, surfanje, kajtanje, pohodništvo, ribolov, raziskovanje vulkanske pokrajine, degustacije vina,… sem prepričana, da se na otoku najde vsaj ena aktivnost, ki je čisto po vašem okusu.

Šest znamenitosti na otoku si lahko ogledate z enotno, ugodnješo karto, ki jo lahko izkoristite v 7 ali 14 dneh. Sem sodijo:

 1. Cueva de los Verdes
 2. MIAC – San José Castle
 3. Cactus Garden
 4. Jameos del Agua
 5. Mirador del Río
 6. Fire Mountains – Timanfaya
 • Hrana: restavracije na otoku so idealne za ljubitelje morske hrane. Cene so podobne našim. V okolici glavnega mesta Areciffe je kar nekaj večjih trgovin s pestro izbiro, kjer so cene nižje kot pri nas. Za domačo kuho in zajtrke pa priporočam nakup živil v trgovini Mercadona.

 • Zdravje: v Areciffu je večja bolnišnica, v vseh večjih turističnih krajih pa javne in zasebne ambulante.
 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji
 1. Iz Playa Blance dnevno vozi več trajektov v Corraljeo na Furteventuri. Spoznali smo kar nekaj družin, ki združijo obisk Lanzarote in Fuerteventure, nekateri pa priključijo še Gran Canario.
 2. Iz Orzola na skrajnem severu otoka več katamaranov vozi na manjši otoček La Graciosa. Krožno pot po otočku priporočajo tudi za kolesarski izlet, primeren za otroke.
photo 5
Tudi za učenje kajtanja z www.waterman.si ni nikoli prezgodaj

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si