Lahek pohodni izlet z otroki na Magdalensko goro

0

Pohodni izlet na Magdalensko goro vsekakor spada med tiste izlete, ki jih zmorejo že malčki. Lahkoten sprehod skozi gozd vas na vrhu nagradi z arehološkim najdiščem.

Magdalenska gora velja za priljubljeno rekreacijsko točko domačinov, zaradi bližine glavnega mesta pa je vedno bolj priljubljena tudi pri ostalih, lahkih pohodov željnih, sprehajalcih. Zaradi lahkega vzpona je primerena točka za prve pohodniške izlete z malčki.

Primeren čas obiska: vsi letni čas.

Primerno za vreme: Primerno za vse vremenske pogoje. Idealen je seveda ob suhem in sončnem vremenu, kot vsak hrib, vendar smo ocenili, da bi se na ta hrib zlahkoto povzpeli tudi v manj idealnih vremenskih razmerah.

Priporočen čas obiska: približno 2 uri.

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki samostojno, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Primerno za vozičke: NE, opisana pot ni pimerna za vozičke. Se je pa možno na Magdalensko goro priti tudi po cesti iz Šmarja – Sap, v smeri Slivnica. Tista cesta je primerna tudi za vozičkarje. Gre pa za manj prometno lokalno cesto, brez pločnika (glej opcijo z avtomobilom iz Šmarja – Sap).

Zahtevnost: Pot se rahlo vzpenja, je nekamnita in nezahtevna.

Pot na Magdalensko goro se rahlo vzpenja in ni kamnita

Pomembno za starše: 

  • na vrhu ni gostinske ponudbe, zato s seboj vzemite dovolj vode in po potrebi prigrizke.
  • pot večinoma vodi skozi gozd, zato se zaščitite proti klopom.
S seboj predvsem v toplejših dneh vzetite dovolj vode

Primerno za psa: da, vendar naj bodo na povodcu.

Pot do izhodišča: avtocesto zapustimo na izvozu za Grosuplje zahod in že takoj zavijemo desno, na parkirišče pri Hotelu Grosuplje.

Parkirišče: Parkiramo na označenem parkirišču pri Hotelu Grosuplju. Nekaj avtomobilov smo videli tudi parkiranih ob cesti, dober kilometer naprej, tik pred mostom, ko zavijete proti Hrastju. Če imate manjše otroke, je ta opcija veliko boljša, saj ne bodo hodili po lokalni cesti.

Parkiramo lahko na označenem prakirišču pri Hotelu Grosuplje

Opis poti iz Hrastja pri Grosupljem do Magdalenske gore

Od parkirišča pri Hotelu Grosuplje do Hrastja boste dober kilometer ali v našem primeru 15 minut hodili vzporedno z avtocesto po manj prometni lokalni cesti. Cesta nima pločnika, zato bodite na tem delu pozorni na malčke. Pred mostom, ki vodi čez avtocesto boste videli oznako za Magdalensko goro. Na tem delu mnogi pustijo svoje avtomobile. To opcijo priporočamo, če se na izlet odpravljate z malčki. Zavijete desno čez most, do vasi Hrastje pri Grosupljem.

Od Hotela Grosuplje do Hrastja ni pločnika
Pred mostom boste opazili tablo za Magdalensko goro
V vasi Hrastje pri kozolcu sledite markaciji, ki kaže desno

V vasi boste na kozolcu zagledali markacijo, ki kaže na obe strani. Držite se desno in po nekaj 100 metrih hoje boste prispeli na konec vasi, kjer boste videli oznako Turizma Grosuplje, ki vas usmeri na Magdalensko goro. Zavijete levo v gozd in pot se kmalu prične vzpenjati. Po dobrih 15 minutah boste prispeli do druge take table, ki vam bo potrdila da ste na pravi poti 🙂

Pot vodi čez vas Hrastje in kmalu…
… pridete do oznake za Magdalensko goro.
Oznaka za Magdalensko goro na približno pol poti
Pot do Magdalenske gore se rahlo vzpenja
Pljučnik je odličen za čaj in ga priporočajo pri respiratornih oboljenjih

Po dobre pol ure hoje po gozdu, v katerem je ravno brhtel pljučnik, smo prispeli do tabel, ki so označevale Magdalensko goro. Med drevesi se je pokazala tudi cerkvica sv. Magdalene, ki krasi vrh. V cerkvi so maše organizirane za večje praznike. Ob našem obisku je bil ravno postni čas, ko na Magdalenski gori organizirajo križev pot, zato smo imeli priložnost pokukati tudi v cerkev.

Na vrhu se nahaja cerkev sv. Magdalene
Notranjost cerkve sv. Magdalene
Pod cervijo so klopce z ragledom na Alpe. Idealno mesto za malico in počitek

Posebnost tega območja je, da je bilo neprekinjeno poseljeno že od stare železne dobe (Hallstat), preko keltske invazije, vse do okupacijskega rimskega obdobja. Njeno dolgotrajno poselitev potrjuje 28 najdenih dobro vidnih grobnih gomil, v katerih je bilo izkopanih na stotine grobov.

Bogata arheološka dediščina, izkopana iz številnih grobov, združenih v velike gomile, priča o več kot 1000-letni poseljenosti Magdalenske gore. Najdragocenejše in najbolj ohranjene najdbe izvirajo iz obdobja železne dobe. Med pomembnejše predmete sodijo: bronaste situle, orožje in druga vojaška oprema, različne zaponke in okrasni nakit. Okrasna ploščica v obliki štirikrakega križa s konjskimi glavami je osnova za podobo grba občine Grosuplje. (vir: Visit Grosuplje)

Tabla, ki označuje območje arheoloških najdišč na Magdalenski gori

Nazaj smo se odpravili po enaki poti poti.

Na Magdalensko goro z avtomobilom iz smeri Šmarja – Sap

Do Magdalenske gore se lahko odpravite tudi z avtomobilom in se vzpnete le zadnjih par 100 metrov. Odpravite se iz Šmarja – Sap v smer proti Slivnici in parkirate na urejenem parkirišču, kjer vas pričaka tabla o zgodovini arheoloških najd na Magdalenski gori.

Parkirate na urejenem parkirišču, tik pod vrhom

Nekaj metrov hodite po asfaltirani poti, nato pa vas pri gozdu vpričaka oznaka za Magdalensko goro, od tu naprej vas čaka vzpon čez gozd. Ta del predstavlja tudi učno pot – Pot kulturne dediščine Šmarje – Sap.

Pri gozdu vas pričaka oznaka za Magdalensko goro, od tu naprej vas čaka vzpon čez gozd
Pot je tudi del arheološke učne poti
Cerkev sv. Magdalene na Magdalenski gori

Prispevek je nastal na pobudo Zavoda za Turizem Grosuplje. Za več informacij o izletu pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar. 

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime