24. aprila praznujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim se želi vsakega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane. Eden od načinov zmanjševanja odpadkov je tudi vakuumiranje. Se sprašujete kako lahko s pomočjo vakuumiranja zmanjšamo delež zavržene hrane? KZM ekipa je že tretje leto navdušena uporabnica vakuumskih posod Status Metlika– preberi zakaj.
Shranjevanje v vakuumskih posodah
Vakuumske posode so odlične za kratkoročno shranjevanje v hladilniku.
Za vsakodnevno uporabo t. j. kratkoročno shranjevanje (nekaj dni do tedna ali dveh) so vakuumske posode res odlične, saj lahko vakuumiramo sadje in zelenjavo, ostanke jedi ter predpripravljene sestavine za kuhanje. Z vakuumom upočasnimo oksidacijo, to pomeni, da se hrana kvari počasneje oz. da je dlje časa obstojna in imamo več časa, da jo porabimo. To pa res vse mame cenimo, kajne?
Nekaj idej, kaj lahko shranite v vakuumske posode:
- sveža solata je vse od pomladi naprej res aktualna. Ne glede na to, kje jo kupite ali pa jo celo pridelate sami, je v vsakem primeru pomembno, kako jo shranite. Mi jo spakiramo v vakuumske posode in damo v hladilnik. Lahko jo prej tudi očistite in operete, tako bo prirava še hitrejša:). Nasvet: Za oprano solato so super tudi odcejalni podstavki. Tako se bo odvečna voda odcedila na dno posode, solata pa bo na suhem.
- Tudi druga sveža zelenjava, kot so šparglji, bučke, brokoli, cvetača, korenje, ohrovt…bodo v vakuumu obstojni dlje časa.
- Tudi sadje lahko vakuumirate- odlično se obnesejo borovnice, jagode, breskve, marelice, češnje…in še bi se našlo. Na avokadu boste lahko hitro videli kolikšen vpliv ima vakuum. V vakuumski posodi bo ostal lepe barve, če pa shranimo brez vakuuma, pa se na njem že po parih urah pojavi tista rjavo siva barva- zaradi oksidacije. Posledično se živilo hitreje kvari.
- V vakuumu bo pecivo ostalo sočno in mehko dlje časa.
- Tudi moke, kosmiči, zdrob, testenine lahko shranite v posodah in tako preprečite, da bi se vam v njih zaredili molji ali druge žuželke. Nasvet: ko moko prinesete domov z mlina ali trgovine, jo za uro, dve ali več postavite v zmrzovalnik. Tako boste prepričani, da ne bo v moki ostalo nobenih živalic, če so slučajno tam bile.
- Čaji in zelišča bodo obdržali arome in eterična olja.
Preberite si tudi naš članek “14 manjših trikov za manj gospodinjenja in več prostega časa s Statusom“
Testiranja primerjave shranjevanja obstojnosti hrane v vakuumu in brez so pri shranjevanju solate pokazala:
- breza vakuuma v hladilniku: do 3 dni
- v vakuumu v hladilniku: do 8 dni!
Zakaj priporočamo Status vakuumske posode
- Statusovi vakuumski aparati so razviti in proizvedeni v Sloveniji.
- Plastične vakuumske posode so narejene iz tritana, ki je odporen na udarce ter ne prevzema barv in arom iz shranjenih živil. Zagotavlja dolgoletno uporabo kljub zamrzovanju in pranju v pomivalnem stroju.
- Status posode imajo 3 letno garancijo.
- Na pokrovu imajo praktičen označevalce datuma pakiranja – tako se boste lažje organizirali v kuhinji.
- Posode enostavno vakuumirate s črpalko (ročno ali električno; otroci obožujejo ročno:))
- Več o vakuumskem shranjevanju si preberite tukaj.
- Vse inovativne izdelke podjetja Status, najdete na tem linku.
- Preberite nasvete za pravilno uporabo Status vakuumskih posod.