KZM ocenjuje: Vivobarefoot za celo družino

0
created by InCollage

Zadnja leta je kar glasna “barefoot mania” in na voljo je veliko kvalitetnih informacij o pomembnosti in prednostih nošenja bosonoge (barefoot) obutve. Sama sem svoje prve “barefootke” (oziroma takoj dvoje) kupila že leta 2013, na priporočilo mojega brata, ki se je že od mladosti ukvarjal s športom.

Moje prve Vivobarefoot-ke, 2013

Kasneje sem jih za nekaj časa shranila v omaro in večino dni noge tiščala v (pre)ozka obuvala in salonarje. V času covida pa sem, verjetno kot vsi ostali, prevetrila svoje obstoječe navade in tako več poudarka dala zdravju. To je vključevalo tudi, da sem vse dneve doma hodila bosa (kar še vedno delam vsak dan) in na plano zopet potegnila svoje barefootke. Noga kar nikakor ni več pasala v salonarje in obstoječe superge in če sem iskrena, sem vsakič na peti trpela. Neverjetno, koliko se noga spremeni in “zadiha”, če ji pustimo njen naravni razvoj!

Ker so bile moje barefootke stare že skoraj 9 let, sem si tako naredila doma novo zalogo – za pohodništvo sem si kupila nove Vivobarefoot Primus Trail in Vivobarefoot Magna, za mestne potepe in kombiniranje z bolj casual oblačili pa Vivobarefoot Geo Court. V tistem času sva z mojim sinom imela enako številko noge in mi je model Magna zaplenil ter s tem trenutkom postal tudi on navdušenec barefoot obuval. Vsakič, ko si obuje klasične superge, sam izrazi razliko v udobnosti in tako se moja kot tudi njegova zbirka Vivobarefoot obutve le še širi :). V zadnjem letu se je najinemu taboru pridružila tudi hči in drugi KZM mulci, saj imajo v svoji ponudbi res lepo izbiro obuval tudi za mlajše in starejše otroke.

Že kar lepo število bosonoge obutve (barefoot) se je nabralo v eni družini v zadnjih 3 letih (pa 3 pari še manjkajo na sliki 🙂 Vivobarefoot

Zakaj z mulci prisegamo na Vivobarefoot obutev:

1. Dejstva

Človeško telo je ustvarjeno za hojo, tek in skakanje bosih nog. Naša stopala so temelj in so sposobna vzdržati telesno težo, absorbirati udarce med gibanjem, zagotavljati ravnotežje ter nuditi oporo in stabilnost celemu telesu, vendar jim moramo pustiti, da se prosto gibljejo.

Ker si vseeno želimo biti zaščiteni pred mrazom in trdo podlago, poleg tega pa je tudi družbeno bolj sprejemljivo, da nekaj nosimo na nogah, lahko naredimo kompromis z bosonogimi čevlji. Barefoot ali minimalistična obutev je oblikovana tako, da čim bolj posnema bosonogo gibanje ter preprečuje morebitne deformacije in bolečine.

Glavne značilnosti:
  • širok sprednji del čevlja v obliki stopala: verjetno najpomembnejša značilnost, saj omogoča našim prstom, da se popolnoma premikajo, razširijo ter opravljajo svojo nalogo ter zagotavljajo dobro držo in ravnotežje.
  • tanek in prožen podplat: barefoot čevlji imajo zelo tanek in prožen podplat, ki se lahko upogne v katero koli smer. To omogoča našim stopalom občutek povezanosti s tlemi in prilagajanje površini, po kateri hodimo.
  • raven podplat: naši čevlji ne bi smeli imeti dviga pete, saj lahko že najmanjša razlika v višini spremeni naše težišče in s tem celotno držo. Prav tako predstavlja dodaten pritisk na podplat stopala. Prav tako naj čevlji ne bi smeli imeti nobene podpore za lok, saj je to nekaj, kar lahko zdrava stopala naredijo sama zase.
Vivobarefoot Magna in Primus Trail na jesenskih pohodih
Navdušujeva tudi druge KZM mulce!
Vivobarefoot za otroke

Name so velik vtis naredile tudi zelo nazorne slike, kaj se dogaja s stopalom in prsti v konvencionalni obutvi v primerjavi z bosonogo obutvijo. S tem, ko pustimo prstom dovolj prostora in jih ne tlačimo v preozke čevlje, se tudi izognemu pojavu hallux valgus – deformaciji palca, pri kateri je zelo značilna izbočena kost, ki ne samo, da ni estetska, ampak začne sčasoma precej boleti. Še en razlog torej, za bosonogo obutev (in argument, za tiste, ki jim bosonoga obutev ni estetska): hallux valgus je zagotovo še manj:).

Image from www.instagram.com/barfussfreaks

2. Udobje z estetiko

Meni najboljši učinek udobja predstavlja bosonoga obutev na pohodnih izletih, celodnevnih potepanjih po mestih, na potovanjih…preveč dobro poznam občutek, kako so me pekli podplati po celem dnevu hoje. Tudi, če sem bila v “udobnih” supergah. Je pa bosonoga obutev v svojem videzu v zadnjih letih zelo napredovala in tako sama obujem tovrstno obutev tudi za službene priložnosti.

Moje Primus Trail Vivobarefoot me spremljajo na vseh pohodnih izletih ter potovanjih, Mallorca
Z Vivobarefoot Primus Trail tudi na Vogar

A vsekakor priporočam, da v kolikor se tudi sami podajate v tovrstno spremembo, ne prehitevate korakov. Pomembno je, da začnete počasi, saj je bosa hoja drugačna od hoje v tradicionalnih čevljih in vaše telo tega najverjetneje ni vajeno. Pogosto se priporoča, da tradicionalne čevlje postopoma zamenjate s tistimi za bosonogo obutev, saj s tem pridobite čas, da se fizično prilagodite. Sama še zdaleč nisem 100% bosonoga in za kratke priložnosti še obujem (najbolj udoben) eleganten čevelj na peto, a je tega z meseca v mesec manj.

Mulc je svoje Vivobarefoot obul tudi za priložnost moderiranja nemške novinarske konference, jaz sem se pa za tisto uro odločila vseeno za najbolj udobne pete v asortimanu 🙂

3. Priročnost in minimalizem

Bosonoga obutev je zaradi prožnega podplata tudi izredno praktična za potovanja in pakiranje. VEDNO boste našli prostor za njih.

Vivobarefoot 4 pari z nama v ročni prtljagi v NYC!

Sama pa pri sebi tudi opažam, da nosim le nekaj izbranih čevljev, kar pomeni, manj nakupov, a več kvalitete in udobja.

Cena bosonoge obutve ni nizka, a ko enkrat spremenite razmišljanje o potrebni količini ter date več poudarka na zdravje stopal, boste v skupnem seštevku zapravili manj denarja in hkrati delovali tudi trajnostno.

Prenovljena trgovina Lili Jolie na Brnčičevi ulici v Ljubljani s prijaznimi in strokovnimi svetovalkami za bosonogo obutev, Vivobarefoot

Na trgu je sedaj že kar veliko število blagovnih znamk, ki ponujajo bosonogo obutev. Sama nisem strokovnjak na tem področju in tako sem se 10 let nazaj in tudi sedaj pustila svetovati tistim, ki pa o tem res nekaj vedo. Alenka Košir piše veliko na to temo na njenem IG profilu, prav tako sledim še nekaj drugim profilom, najraje Anjasreviews na IG, ki zelo avtentično in iskreno predstavi prednosti bosonoge obutve. Sama sem zvesta obutvi Vivobarefoot, verjetno zato, ker so bili moji prvi, prav tako pa pokrivajo vse moje potrebe glede različnih priložnosti. Glede prave izbire obutve, modelu, velikosti, vam bodo zagotovo strokovno svetovali v prenovljeni trgovini Lili Jolie na Brnčičevi v Ljubljani.

Jesensko- zimska ponudba Vivobarefoot
Spomladansko- poletna ponudba Vivobarefoot
Vedno in povsod, Vivobarefoot 🙂
Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime