KZM ocenjuje : Turistična kmetija Lesjak, Mozirje

0

Zelo radi obiščemo turistične kmetije, saj starši v naravi umirimo vsakodnevni tempo, mulci uživajo v svobodi igre, spoznavajo živali, piko na i pa dajo domače dobrote, ki jih na nobeni kmetiji ponavadi ne zmanjka. Ena takih, ki jo priporočamo s prve roke je Kmetija Lesjak, kjer mlada, srčna in gostoljubna družina 3 generacij združuje rustikalen slog kmetije, urejeno okolico, številne domače živali, domačo hrano, otroška igrala, čudovito naravo v osrčju Savinjske doline in neštete možnosti preživljanja aktivnega časa v okolici.

Turistična kmetija Lesjak, Šmihel nad Mozirjem
Turistična kmetija Lesjak, Šmihel nad Mozirjem
 • Namestitev: Kmetija Lesjak
 • Lokacija: Šmihel nad Mozirjem
 • Tip nastanitve: turistična kmetija
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki in predšolski, šoloobvezni, najstniki
 • Cenovni razred: dostopno (še posebej glede na nivo storitev!). Za cenik kliknite tukaj.
 • Mesec obiska: junij 2021
 • Trajanje oddiha: 3 dni, 2 nočitvi
 • Oddih smo uživali: družina z babico – starost otrok: 9,8,3
 • Tip lokacije: podeželje
 • Priporočen čas obiska: Definitivno je lep sončen pomladni, poletni ali jesenski dan najboljša izbira za obisk, čeprav vam bo tudi zima postregla s pravljico, saj se v bližini nahaja polno strmin za sankanje ter Golte, ki so bile že večkrat izbrane za najboljše družinsko smučišče.
 • Priporočeno trajanje obiska: Manj kot vikend oz 3 dnevni oddih ne pride v poštev:). Prvi dan boste zagotovo le uživali v popolnem odklopu, medtem, ko se bodo vaši otroci cel dan samostojno igrali nekje v bližini.
 • Pomembno: Na kmetiji čez vikend sprejemajo na kosila tudi (prej naročene) dnevne goste oz skupine, kar nam ni bilo moteče, saj so se nam posvetili z enako pozornostjo oba dneva. V kolikor pa bi si želeli res intimo, pa priporočamo obisk čez teden.
Gugalnica z razgledom, Kmetija Lesjak

Top 5 aktivnosti in doživetij na Kmetiji Lesjak

1. Kmetija z igrali in vsemi dodatki, ki jih potrebujete vi in vaši mulci

Na kmetiji so doma tudi 4 navihani mulci (predšolski in šolski), ki se bodo zelo hitro ujeli z vašimi in vse ostalo pade samo na svoje mesto. Otroška igrala pred hišo ter odličen teren za vožnjo s kolesom, prostrani in popolnoma urejeni travniki in vrtovi, mali ribnik, čebelnjak in dekoracije, ki naredijo čar.

Otroška igrala pred hišo, Kmetija Lesjak
Igralni kotički so vsepovsod okoli hiše, Kmetija Lesjak
Rože so vsepovsod okoli vas, Kmetija Lesjak
Bližnji ribnik, kjer bodo otroci lovili paglavce in opanovali žabe, Kmetija Lesjak
Dreaming…Kmetija Lesjak
Mogočna senca na vrtu Kmetije Lesjak
Na Kmetiji Lesjak imajo tudi svoj čebelnjak
Popolno urejena okolica Kmetije Lesjak, z lepimi in cvetočimi dekoracijami

2. Živali na kmetiji

Krave in teliček, kokoši, vedno kakšen pujsek, ovčke in koze, mlade mucke ter kužek so živali, ki jih bodo otroci pobližje spoznali na Kmetiji. Našim mulcem je bila tudi zanimiva molža krav, katerih toplo mleko jih je že naslednje jutro pričakalo na mizi 🙂 Na Kmetiji pridelajo tudi do 200l mleka na dan.

Krave na Kmetiji Lesjak preživijo cel dan na prostranih travnikih
Jutranji pozdrav 🙂 Kmetija Lesjak
Krave na Kmetiji Lesjak pridelajo na dan do 200l mleka
Sobivanje, Kmetija Lesjak
Kokoške, katerih jajčka so nas pričakala za zajtrk, Kmetija Lesjak
To je bila pa moja vikend ljubezen 🙂

3. Udobnost bivanja za družine

Na Kmetiji Lesjak resnišno poskrbijo, da se gostje počutijo kot doma. Od že omenjenih igral, živali, pa se boste vi in vaši otroci odlično počutili tudi v notranjosti same kmetije. Na kmetiji oddajajo 4 lepe sobe s kopalnico ter 1 apartma. Sobe so udobno opremljene, vso pohištvo je iz naravnih materialov, kar vam še dodatno pričara občutek domačnosti. Vse sobe imajo tudi balkon z čudovitim razgledom na okoliške hribe in travnike.

Jedilnici doda poseben čar krušna peč, v skupnem prostoru pred sobami pa so na voljo knjige za otroke ter skupinske igre.

Udobna sobą z naravnih materialov, Kmetija Lesjak
Udobna sobą z naravnih materialov, Kmetija Lesjak
Razgled z balkona, Kmetija Lesjak
Tudi v sobi bodo lične dekoracije, Kmetija Lesjak
V skupnem prostoru před sobami bodo otroci našli tudi nekaj knjigic ter družabnih iger, Kmetija Lesjak
Jedilnica s krušno pečjo, Kmetija Lesjak

4. Domača hrana

Na Kmetiji vam bodo ponudili pristne domače jedi, značilne za njihove kraje, predvsem pa pridelane na njihovi kmetiji ali iz sosednjih kmetij – in s tem raznolike ter sveže. Otroka sta bila presrečna, ko ju je zjutraj zbudil vonj sveže pečenega kruha, pričakal kozarec svežega mleka in jogurta na mizi, domač gres in ko sta si z užitki namazala kruh z domačim maslom in marmelado. Mulka je z veseljem testirala vse dobrote, ki so bile na mizi, midve z babi pa sva si vzeli svoj čas za okušanje…vsega 🙂

Zajtrk je na mizi, Kmetija Lesjak
Kruh je dišal že navsezgodaj zjutraj, Kmetija Lesjak
Kulinarična doživetja, Kmetija Lesjak
Dekoracija na vsakem koraku, Kmetija Lesjak
Domače sladice z mleka njihovih kravic, Kmetija Lesjak
Kosilo ali zajtrk vam lahko postrežejo tudi v zunanji jedilnici, pod senco dreves in s prelepimi razgledi, Kmetija Lesjak
Urejen vrt, katere pridelke dobite sveže na mizo, Kmetija Lesjak

5. Gostoljubje

Rodbina Lesjak je ena najstarejših v Šmihelu. Ni znano, kako daleč nazaj seže domače ime Lesjak, imajo pa izdelano družinsko deblo, kjer je navedenih dvanajstih generacij Lesjakovih gospodarjev. Vsi so bili Lesjaki in vsi so se ukvarjali s kmetijstvom.
Na Kmetiji sedaj živijo 3 generacije. Smeh, veselje in vrisk dodatno doprinesejo 4 navihani Lesjakovi otroci – Karlina, Ožbej, Matevž in Mohor, ki so v tako kratkem času postali dobri prijatelji mojim mulcem. Ema je z njeno iskrenostjo, preprostostjo in srčnostjo kot cvet kmetije, oče Nikolaj poskrbi, da kmetija in njihova glavna dejavnost – kmetijstvo teče nemoteno, stara mama in oče pa sta kamen njihove tradicije in uspeha. Tudi pri delu z gosti sodeluje vsa družina, tudi otroci. V kuhinji pa ima glavno besedo mama Marija, ki je po svoji izvrstni kuhi poznana že daleč naokoli.
Ema – zagotovo še pridemo.
Lesjakovi <3

Doživetja v okolici:

Kmetija Lesjak je s svojo okolico že sama po sebi dovolj za aktiven vikend, a v kolikor bi želeli še naokrog ali ostajate dlje časa, priporočamo naslednje izlete:

Kmetijo Lesjak smo obiskali na njihovo povabilo, a zapisano v celoti odraža naše izkušnje. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.