KZM ocenjuje: Šenkova domačija, Jezersko

1

V eni najmanjših slovenskih občin, Jezerskem, se nahaja turistična kmetija z, upamo si trditi, enim najlepših razgledov – Šenkova domačija. Obdana z bogato zgodovino, saj je glavna stavba stara kar okoli 500 let in je tudi pod spomeniškim varstvom, kmetija združuje tradicijo z modernostjo in udobjem. Tako boste v lepih in udobnih sobah in apartmajih našli detajle iz preteklosti in pohištvo iz ponovno uporabljenega lesa. V vsakem pogledu pa gre za turistično kmetijo s kar precej presežki – čudoviti razgledi na gore ali na celotno Jezersko, ki vas pozdravijo že skozi strešna okna v posteljo, eden najlepših (in največjih!) vrtov, kjer mulci pod mogočnimi drevesi tekajo kolikor jih je volja ali uživajo na igralih, prosto sprehajajoče živali na kmetiji in odlična domača hrana.

Šenkova domačija, Jezersko
 • Namestitev: Šenkova domačija
 • Lokacija: Zgornje Jezersko
 • Tip nastanitve: turistična kmetija (sobe, apartmaji, prostor za šotorjenje)
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki in predšolski, šoloobvezni, najstniki
 • Cenovni razred: dostopno do nadstandardno (za cenejše kombinacije priporočamo šotorjenje v kombinaciji z obroki pri Šenkovih). Za cenik kliknite tukaj.
 • Mesec obiska: oktober 2021
 • Trajanje oddiha: 3 dni, 2 nočitvi
 • Oddih smo uživali: 4 družine – mulci od 3 do 9 let
 • Tip lokacije: podeželje
 • Priporočen čas obiska: Navijamo za vroče poletne dni, ki so za razliko od prestolnice (ali drugih krajev po Sloveniji) na Jezerskem prijetno osvežujoči. Smo pa tudi ob oktobrskem obisku doživeli pravo indijansko poletje in z užitkom preživeli ves čas zunaj; podobno je za pričakovati tudi na lep pomladni dan. Tudi sicer so sončni dnevi najlepši za raziskovanje Jezerskega. Definitivno pa mora imeti svoj čar tudi zima, saj okolica ponuja možnost teka na smučeh, kmetija pa popoldansko sprostitev po aktivnem dnevu v wellnesu.
 • Priporočeno trajanje obiska: Planirajte vsaj vikend oddih, še bolje kaj več, še posebej če združite s katerim od športov: planinarjenjem, kolesarstvom ali tekom na smučeh. A nič ne de, četudi bi radi zgolj uživali v kmetiji – več kot dovolj je vsega, da vas zaposli vsaj za podaljšan vikend.
Igra na prostranem travniku, Šenkova domačija, Jezersko

TOP 5 Šekove domačije:

1. Lokacija s 360-stopinjskimi razgledi

Na Jezerskem ni boljšega mesta kot ga imajo Šenkovi! Malenkost na hribčku, z ogromnim posestvom, kmetija ponuja 360-stopinjske krasne razglede na vse strani. Toplo priporočamo, da jih izkoristite, bodisi takoj zjutraj s pozdravom iz postelje ali pa ob prostem popoldnevu, ko se zleknete na njihove domiselne lesene počivalnike, srkate kavo ali domač sok in zrete proti goram. Že samo za ta trenutek se je vredno vrniti, verjemite!

Čudoviti razgledi, Šenkova domačija, Jezersko
Čudoviti razgledi, Šenkova domačija, Jezersko

2. Udobje prepleteno s tradicijo

Šenkova domačija je tudi ena lepše urejenih kmetij, saj v svoje prostore vpletajo elemente bogate dediščine. Pa naj bo to pri postelji, ki je narejena iz starega lesa, podbojih vrat, ki so nečemu v preteklosti že služili ali pri razstavnih starinskih pripomočkih. Vse to pa nikakor ne na račun udobja. Moramo priznati- je kar umetnost 500 let staro domačijo prilagoditi modernim standardom in udobju, ki ga gostje pričakujejo. A s premišljenimi potezami in zelo dobrim arhitektom jim je to zelo dobro uspelo!

Šenkova domačija, Jezersko

Šenkovi ponujajo več različnih tipov nastanitev, za vse okuse, potrebe in želje, skupno kar 11 sob. Za par ali družine z nekoliko večjimi otroki so idealne klasične sobe ali družinske sobe, nekatere z balkonom, vse pa s krasnimi razgledi. Nekatere izmed sob nudijo tudi souporabo kuhinje, kar zna priti prav za kuhanje kakšnega čaja. Za družine z mlajšimi otroki ali tiste, ki si radi tudi kaj sami skuhajo, so idealni apartmaji – nekateri se nahajajo v glavni stavbi, takšni, ki omogočajo pa tudi nastanitev domačih živali, pa v sosednji hiši.

Šenkova domačija, Jezersko
Šenkova domačija, Jezersko

Ljubitelji kampiranja imajo za glavno stavbo na voljo več mest za avtodome in prostran travnik za šotore. V neposredni bližini so toaletni prostori in lepo urejena letna kuhinja. Si predstavljamo, da je konec jeseni ali v začetku pomladi za družinsko kampiranje že malo hladno, zna pa biti idealno v poletnih mesecih!

3. Eno veliko igrišče: dvorišče

Celotna kmetija je z ogromnim dvoriščem pravzaprav eno veliko igrišče. Mulci imajo na voljo tudi gugalnice in tobogan ter dva traktorčka, ki vsekakor dopolnita ponudbo, a naši so igro pravzaprav poiskali na vsakem koraku. Plus vsega je, da je posest v delu tudi zagrajena, tako da so starši lahko brez skrbi za mulce, ki ne morejo odtavati daleč,  lokalna (in tudi sicer neprometna) cesta je pa tudi dovolj daleč. Piko na i pa definitivno dodajo živali. Kokoške, race, dva ogromna planšarska psa in muce se prosto sprehajajo po kmetiji in tako dodatno animirajo otroke.

Dvorišče je eno veliko igrišče, Šenkova domačija, Jezersko
Šenkova domačija, Jezersko
Jenkova domačija, Jezersko
Na Šenkovi domačiji vas bosta z veseljem vendo spremljala in čuvala njihova psa, Jezersko
Šenkova domačija, Jezersko

4. Kulinarika

Na kmetijah smo vajeni dobre domače hrane, a povsod je za nianso drugačna, nekaj posebnega. Pri Šenkovih imaš občutek, kot da je obrok z največjo mero ljubezni skuhala babica, saj na mizo postavijo tudi preproste (a izjemno okusne!) jedi. Tako smo pri njih sprobali že telečjo obaro z ajdovimi žganci, ješprenovo rižoto s sušenim mesom pa tudi bolj klasične, “nedeljske” jedi. Vse omenjeno je bilo odlično! Tudi zajtrki so nekaj posebnega, z lokalnimi sestavinami in sveže pečenimi jajčki domačih kokoši. Preverjeno pa Šenkovi dobro poskrbijo tudi za vegetarijance, saj so jedi prav tako okusne in premišljene.

Vse domače in vse s kmetije, zajtrk na Šenkova domačija, Jezersko
Večerja na Šenkovi domačiji, za mesoljubce…
in vegeterijance, Šenkova domačija, Jezersko

5. V objemu narave in bližini vseh znamenitosti

Ljubitelji miru in neokrnjene narave bodo pri Šenkovih naši svoj raj. A slednje še ne pomeni, da v okolici ni stvari, ki bi jih lahko doživeli, le vse je nekako bolj umirjeno in povezano z naravo. Zbrane ideje lahko preverite  našem članku o Jezerskem, kjer smo zbrali vsaj 8 razlogov za obisk.

Nekoliko več gneče je le pri Planšarskem jezeru, ki je od domačije oddaljeno cca 10 min hoda po cesti ali krasen cca 30 minutni sprehod po lokalnih kolovozih.

Od Šenkove do Planšarskega jezera, Jezersko
Od Šenkove do Planšarskega jezera, Jezersko
Od Šenkove do Planšarskega jezera, Jezersko
Gostilna ob Planšarskem jezeru v ozařuj
Planšarsko jezero, Jezersko
Kamzmulcem mame z mulci, Planšarsko jezero

Kratek sprehod stran je tudi izvir slatine, od koder se lahko podate tudi na kratek (a mestoma kar strm) pohod do Ankovih slapov, kjer je v sezoni tudi ogromno malin.

Ankovi slapovi, Jezersko

Sicer pa priporočamo tudi voden ogled gozda in poslušanje zvokov narave s Exploring Forest ali ogled bližnje Jenkove kasarne.

Ogled opuščenega mravljišča v gozdu na Jezerskem
Edinstveno poslušanje gozda z pravo avdio opremo… da slišimo gozd, kot ga slišijo živali.
Poslušanje “dogajanja” na ali v drevesu. Res unikatno doživetje!
Trikotna viseča ležišča za umirjeno doživljanje gozda podnevi in ponoči, so bile za otroke prava zabava…
… za nas starše pa uživanje v tišini (no, dokler nas niso dosegli kriki otrok :))

Obiskali smo tudi Jenkovo kasarno, ki se nahaja nekaj minut hoda od Šenkove domačije, katere zanimivo zgodovino in dogajanje v njej predstavi simpatična domačinka, lastnica te zgodovinske dediščine in hkrati kmetica z Jezerskega.

Pred Jenkovo kasarno, Jezersko
Del bogate zbirke z Jenkove kasarne Jezersko
Del bogate zbirke z Jenkove kasarne, Jezersko
Otroci so spoznali vse vrste orodij in strojev iz preteklih časov.
Vsaka sobana predstavlja zgodbo preteklosti
Zanimiv še delujoč inštrument harmoni, ki smo ga skupaj z otroci prvič videli. Otroci so lahko nanj tudi zaigrali 🙂

Ljubitelji planinarjenja bodo našli izziv v pohodu do Češke koče (mimogrede, lastnika Šenkove domačije sta bila pred leti tudi njihova oskrbnika), ljubitelji kolesarjenja pa številne poti v okolici. V zimskem času je možen tek na smučeh, opremo pa si lahko izposodite tudi na kmetiji.

Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.