KZM ocenjuje: Kotič na hribu, Brje, Vipavska dolina

1

Vipavsko dolino povezujemo predvsem z ugodno klimo, odlično hrano in še boljšimi vini, super pohodi in sproščenostjo pa tudi z lepimi sončnimi zahodi, ko lahko ob koncu dneva starši ob kozarčku vina (in spečih mulcih) uživamo svojih 5 minut.

V Kotiču na hribu, čisto novi namestitvi v Vipavski dolini, smo lahko okusili vse to, predvsem pa bili navdušeni nad sproščenim vzdušjem in številnimi načrti, ki bodo v prihodnje dodatno zaživeli ob že sedaj krasni kamniti hiši.

 • Lokacija: Kotič na hribu, Brje, Vipavska dolina
 • Naslov: Brje 87, Dobravlje, GPS: 45.864874551670624, 13.82258177111127
 • Spletna stran: Kotič na hribu 
 • Kontakt: koticnahribu@gmail.com
 • Tip lokacije: podeželje
 • Tip nastanitve: sobe (s souporabo kuhinje)
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolski, najstniki
 • Cenovni razred: dostopno
 • Mesec obiska: avgust 2021
 • Trajanje obiska: 3 noči, 4 dni
 • Oddih smo uživali: 2 odrasla, 9- in 3-letnik
 • Pomembno: V času našega obiska so lastniki še urejali prostorček za jutranjo kavo s pogledom na okolico ali večerni kozarček pod zvezdami. Ko bo še to zaživelo, bo pa namestitev naravnost idealna!

TOP 5 Kotič na hribu:

1. V popolnost obnovljena stara kamnita hiša

Kotič na hribu je pravzaprav popolnoma obnovljena stara kamnita hiša iz sredine 19. stoletja, ki ima svojo dušo. A po drugi strani dejstvo, da gre za obnovo stare hiše pravzaprav nima nobene veze z udobjem. Pomeni zgolj to, da so stene kamnite, v sobah so poudarjeni strešni tramovi, na oknih pa polkna. Vhodna vrata so lesena in dajejo poseben starinski pridih. Zaradi debeline zidu je hiša poleti prijetno hladna. Hkrati pa so lastniki hišo obnovili na način, da nudi popolno udobje. Sobe s kopalnico so lepe in prostorne, z vsem, kar potrebujete. V zgornji, družinski sobi, ki se lahko ob vročih poletnih dneh tudi segreje, je klimatska naprava, ki poskrbi za miren spanec ponoči (a mi smo vseeno z največjim veseljem odprli okna in poslušali čričke).

2. Uporaba lokalnih materialov

Ne glede na to, da je hiša v popolnost obnovljena in da so ohranjeni prvinski elementi, smo bili prijetno presenečeni nad dejstvom, da je poudarek pri obnovi dan na podpori lokalnim izvajalcem in izdelkom. Pa naj bo to pri kuhinji in jedilni mizi,stopnicah in nočnih omaricah ki so narejeni izpod rok lokalnega mizarja in iz lokalnega lesa, ali pa pri zavesah in kuhinjski deski. Vsi detajli so izbrani res premišljeno, z veliko zavedanja lastnikov o pomenu lokalne zgodbe in ohranjanja starinske duše hiše.

3. Dobrodošlica z lokalnimi dobrotami

Vedno, ko odkrivamo nove kraje, ne glede na to, ali bivamo v zelo dostopnih nastanitvah ali tistih, ki si jih privoščimo le ob redkih priložnostih, smo veseli, ko nas pocrkljajo z mini dobrodošlico. Pa ne zato, ker radi dobimo kaj brezplačno (četudi je to zgolj kozarec soka za otroke), ampak ker je to en znak gostoljubja s strani gostiteljev in posledično dobimo občutek, da so nas res veseli. V Kotiču na hribu na je čakal domač jogurt (pridelan na kmetiji iz sosednje vasi) in promocijska steklenička lokalnega – sosedovega vina (malvazija in merlot), ki je poskrbela za še odtenek več sproščenosti:).

Ob tem imajo gostje tudi možnost, da si na vrtu natrgajo zelišča, po besedah lastnice pa bodo kmalu na voljo tudi domače maline in ostali pridelki, le da še malenkost zrastejo :).

Ob našem obisku žal še ni bilo možnosti domačega zajtrka in lokalnih setsavin, ki ga sedaj, od doplačilu, ponujajo gostom. Bi pa se zanj, glede na sprobano, zagotovo odločili.

4. Lokacija

Četudi smo, iskreno, na prvo žogo najprej preverili, ali morda le nismo zgrešili poti, saj je ta precej strma in vijugasta, smo na koncu ugotovili, da je lokacija top. Ko namreč enkrat parkiraš avto, vidiš, da Kotič na hribu stoji točno tam, kjer mora biti. Malenkost odmaknjen od večjih mest, kot sta Ajdovščina in Vipava, a vse dosegljivo nekaj minut vožnje. V naravi, s prekrasnimi sončnimi zahodi in z nepozabnim razgledom na celotno Vipavsko dolino le kratek sprehod stran. Le električno kolo nabavite, v kolikor nameravate kolesariti, ali pa dobro ojačajte mišice na nogah – jih boste potrebovali :)).

5. Možnost uporabe kuhinje

Čeprav Kotič na hribu v osnovi nudi eno sobo z zakonsko posteljo in eno družinsko sobo (2+2), je souporaba kuhinje za goste (ločena kuhinja kot povezovalni prostor zgolj za turiste) zelo dobrodošla možnost. Še posebej za družine z mlajšimi otroki ali tiste, ki ne želijo vseh obedov pojesti v gostilni.

Kuhinja je krasna, lepo opremljena in z vsemi pripomočki, ki jih potrebujete – bodisi za skuhati kavo ali za celoten nedeljski obrok. Dobrodošlo je tudi to, da imate na voljo vse osnovne sestavine – sladkor, sol, kava, čaj, kvalitetno lokalno olivno olje in kis.

Še posebej za družine z mulci pa je dobrodošla tudi škatla z igračami v kuhinji, kar bo rešilo marsikatero dilemo, kaj početi, ko se kosilo kuha:).

MOŽNOSTI ZA AKTIVNOSTI V BLIŽINI:

 • Vipavski Križ
 • ogled Ajdovščine in Vipave
 • lepo letno kopališče v Ajdovščini
 • Izvir Hublja in učna pot
 • Učna pot ob reki Vipavi
 • Izvir reke Vipave
 • obisk malenkost oddaljenih Brd
 • Otliško okno
 • Štanjel

Vse omenjene ideje so zbrane v našem članku na tej povezavi.

Zbrani so naši vtisi lepo preživetih dni v Kotiču na hribu. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime