KZM ocenjuje: Hiška na Griču, Idrija

0

Ko boste odprli njeno spletno stran, vas bo Hiška na Griču prepričala s svojo dovršeno zunanjosto in vmeščenostjo v prečudovito naravo, a šele ko boste prispeli na lokacijo, se boste zavedali, da ste prišli v nebesa.

Katarina z družino poskrbi prav za vsak delček mozaika, da se v Hiški na Griču počutite kot doma. V hladilniku vas čakajo same domače dobrote s planote, večer lahko zaznamuje druženje z njeno družino ob ognju in prvovrstni izkušnji kuhe oglarske polente, mulci bodo raziskovali italijanske bunkerje, ki se nahajajo v neposredni okolici Hiške, vi pa se boste zbujali z domačim čajem Hiša zelišč in čudovitimi razgledi na dolino, Alpe, celo do Triglava nam je segel pogled.

 • Lokacija: Hiška na Griču
 • Spletna stran: Hiška na Griču
 • Tip lokacije: visokogorje
 • Tip nastanitve: apartmajska hiška
 • Kapacitete: 5+1 osebe
 • Primerno za otroke: dojenčki, malčki in predšolski, šoloobvezni, najstniki
 • Cenovni razred: dostopno do nadstandardno, za cenik kliknite tukaj
 • Mesec obiska: julij 2021, februar 2023
 • Trajanje oddiha: 3 dni, 2 nočitvi
 • Oddih smo uživali: štiričlanska družina; starost otrok: 3, 9 / 4,10
Hiška na Griču s čudovitimi razgledi poleti, Idrijske Krnice
Hiška na griču pozimi, Idrijske Krnice

TOP 3 Hiške na Griču:

1. Lokacija in razgledi

Hiška na Griču se nahaja v idiličnih Idrijskih Krnicah, na nadmorski višini 1000mnv. Na Krniški planoti še doživite skoraj neokrnjeno naravo, domačini na vsakem koraku kažejo svoj spoštljiv odnos do naravnega okolja, negujejo vrednote kmečkega dela in medsosedske pomoči, vsak obiskovalec pa je tu deležen pristne hribovske gostoljubnosti.

Ne bo vam dolgčas, če ste par dni le okoli Hiške, mulci bodo raziskovali 3 italijanske bunkerje, ki so okoli hiše ali se z “domačimi” otroki podili po sveže pokošenih travnikih, medtem, ko boste vi uživali prečudovite razglede, ki ob jasnem dnevu sežejo vse do Triglava.

SKRIVNOSTNI PODZEMNI SVET

V neposredni okolici Hiške Na Griču stojijo trije podzemni objekti iz časa italijanske okupacije in so del tako imenovanega Alpskega zidu (italijanskega utrdbenega sistema, ki se je raztezal od francoske do takratne jugoslovanske meje). Idrijske Krnice so zaradi višje lege in strmih pobočij nad Idrijco in Kanomljico predstavljale strateško točko, kjer je bila vojska varna pred napadi nasprotnika. Po predvidevanjih naj bi bila zaklonišča na Krniški planoti zgrajena v času pred italijanskim napadom na Jugoslavijo, aprila leta 1941 in namenjena skladiščenju streliva ter zaščiti vojakov.

Raziskovanje italijanskih bunkerjev, Hiška na Griču
Prostrani travniki za igro, Hiška na Griču
Ali zimska radost 🙂 Hiška na griču
Pri Hiški smo se tudi sankali in smučali!
Pogled na Triglav, Hiška na Griču

Hiška predstavlja tudi odlično izhodišče za raziskovanje Idrijskih Krnic:

 • obisk Hiše zelišč ter Dežele doživetij Log, kjer po načelih ekološke pridelave vzgajajo, ročno naberejo, naravno posušijo in po receptih starih mam pripravljajo čaje, likerje in mazila iz okrog 60 različnih zdravilnih rastlin.
 • Obisk visokogorskih kmetij: Pr’ Kendu« ter »Pr Krnčanu«, kjer si le naredite zalogo odličnih sirov za domov
 • Iz Hiške na Griču vodijo marsikatere pohodne poti do razglednih točk, katere pa lahko obiščete tudi z avtom. Povzpnite se na Jelenk (1106 m), najvišjo vzpetino na Krniški planoti, naužijte se razgledov z Markovega griča, ki je le dober kilometer hoje od Hiške Na Griču, nam pa se je najbolj vtisnil spomin 360 stopinj razgled Lokvarskega vrha, ki vam bo vzel dih.
Razgled z Lokvarskega vrha, Idrijske Krnice (poletje 2021)
Razgled z Markovega griča, Idrijske Krnice (zima 2023)

2. Hiška in njeno udobje

Arhitekturna zasnova na pročelju počitniške hiške spominja na tradicionalni kozolec, njena notranjost pa daje občutek, kot da se je vanjo prelila narava, sredi katere stoji. Kar je tudi res, saj je Katarina z družino za gradnjo Hiške uporabila večino “sestavin” kar z bližnje narave ali celo z domačije. Naju so najbolj navdušila unikatna tla v pritličju, ki so narejena iz ponovno uporabljenih opečnih zidakov z letnico 1897.

Arhitekturna zasnova na pročelju spominja na tradicionalni kozolec, Hiška na Griču
Zimska razglednica, Hiška na Griču
Zimska pravljica v Idrijskih Krnicah

Sama hiška pa nudi prav vse udobje doma, ki ga pričakujete tudi na družinskem oddihu.

Spalnice v naravnih materialih so v prvem nadstopju. Hiška lahko gosti udobno 5 oseb,  prav vsi pa bodo odlično spali v objemu naravnih materialov.

Spalnica 1, Hiška na Griču
Spalnica 2, Hiška na Griču
Izhod iz splanice na galerijo s čudovitim razgledom, Hiška na Griču

V manjši, a z vsem opremljeni kuhinji se nahajajo vsa osnovna živila (sol, poper, začimbe, kava, domači čaj, kis, olje). Zvečer pa si le zakurite ogenj na odprtem ognjišču pred hišo.

Hiška na Griču, Idrija

Za dodatno udobje v hiški poskrbi peč, ki bo še kako romantično prišla prav v zimski idili, v (prevročih) poletnih mesecih pa vas bo hladila naravna klima, ki se je boste veselili na 1000mnv 🙂 Odlično za poletno spanje. Za male in velike bralce je na voljo bralni kotiček, za otroke in tiste po duši pa družabne in druge igre. V hiški je še televizija (ki je mi nismo uporabljali, saj je tudi otroke veliko bolj vlekla igra zunaj) in brezplačen wifi.

Romantika pozimi, Hiška na Griču
Bralni kotiček, Hiška na Griču
Za umazana oblačilca je na voljo pralni stroj, nad njim pa družabne igre, Hiška na Griču
Urejena kopalnica s tušem, Hiška na Griču

Letošnjo zimo so dodali še 2 novosti, ki bosta poskrbeli za še bolj popolno zimsko idilo! Vročo kad zunaj, kjer boste uživali v pravljici zime in razgledih ter savno v bunkerju-zaklonišču!

Vroča kad, Hiška na Griču
Sproščanje v vroči kadi sredi zimske idile, Hiška na Griču
Sproščanje v vroči kadi sredi zimske idile, Hiška na Griču

Zaklonišče, ki ima obliko valja in stoji nasproti hiške, za razliko od ostalih dveh, pred pričetkom vojne v notranjosti še ni bilo čisto dokončano. Zaradi vpliva vremenskih razmer je delno vkopan objekt že začel načenjati zob časa, zato so se lastniki odločili, da ga obnovijo in uporabijo za prostor oddiha in sprostitve. Unikatni zasebni velnes sprejme do 4 osebe, kjer je obiskovalcem na voljo finska savna, kopalnica ter prostor za počitek. Oprema v notranjosti je iz naravnih materialov iz lokalnega okolja. Ročno izdelano pohištvo in ponovno uporabljeni opečni zidaki na tleh v kombinaciji z maso betona okoli vas daje občutek varnosti in domačnosti.

Bunker pozimi, v njem pa vas čaka savna! Hiška na Griču
Savna v bunkerju z udobnim počivališčem, Hiška na Griču

3. Gostoljubje

Katarina je pravi obraz promocije Idrije in Krnic. Idej kam z otroki ji ne zmanjka, za kakršnokoli vprašanje ali pomoč je vedno pri vas, vsekakor pa vas spodbujam, da sprejmete njeno povabilo, da skupaj nekaj spečete ali skuhate nad zunanjim ognjiščem. Tudi otroci bodo zelo veseli družbe njenih otrok. Mi smo skupaj ustvarjali oglarsko polento – Veronika je povabila domačina, ki je otroke navdušil s pripravo ter seveda z okusom.

Pogled s Hiške na Griču na domačijo
Kuhamo oglarsko poletno, Hiška na Griču
Družba otrok na počitnicah je vedno dobrodošla, Hiška na Griču
Odlična oglarska polenta, Hiška na Griču

Hiška na Griču je del njihove domačije Na Griču, kjer vam z veseljem odprejo vrata, da z njihovimi 3 mulci pogledate prašiče, opazujete krave, ki se pasejo za hišo v naravi ali vzamete v roke kokoške. To otrokom vedno veliko pomeni.

Ogledujemo si kmetijo na Griču, Hiška na Griču
Hiška na Griču je del njihove domačije, kjer vam z veseljem pokažejo domače živali
Luštni in umazani, Hiška na Griču

Hiška na Griču je idealna za raziskovanje Idrijskega. Preberite si naš članek Družinska doživetja v Idriji – med drugim priporočamo:

 • Obisk Rudnika živega srebra in lov za škratom Perkmandelcom
 • Obisk Topilnice Hg ter doživetja, ki jih ponujajo za družine
 • Obisk Centra za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija
 • Naravno kopališče Pri Lajštu (Idrijska Bela) ter kopanje na drugih lepih, naravnih kopališčih ob reki Idrijci
Sotočja Trebušce in Idrijce, naravno kopališče
 • Divje jezero
 • Jahanje konjev v Jahalnem centru Sever
 • Sprehod po mestu in obisk gradu Gewerkenegg
Doživetja, Idrijska Bela

Hiško na Griču smo obiskali na njihovo povabilo, a zapisano v celoti odraža naše izkušnje.  Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.