KZM ocenjuje: edible cookie dough ali Piškoti na žlico

0

Presenetljiva sladica, ki jo v resnici vsi (no, vsaj večina) že poznamo!

Priznam, da sama nikoli nisem lizala sklede s surovo maso za piškote. Ko pa sem govorila s prijateljicami, so me vse čudno gledale, češ, KAKO NISI NA KONCU POLIZALA SKLEDE Z MASO ZA PIŠKOTE???
Te dni sem prijetno presenečena ugotovila, da sem marsikaj zamudila, ko nisem lizala sklede z maso:) V okušanje sem namreč dobila prvi edible cookie dough v Sloveniji, ki mi ga je poslala Mojca iz Piškoti na žlico. Edible cookie dough je v tujini že zelo znana sladica, ki si jo sladokusci redno privoščijo. Gre pravzaprav za zmes za piškote, ki jo pojemo kar surovo, brez peke ali druge priprave.

Na naši mizi se je znašlo 5 okusov prvega edible cooke dougha v Sloveniji: maslen piškot s koščki čokolade, slana karamela, banana nutella, arašid s čokolado in brownie s pomarančo.

OPOMBA: Ko rečem »piškot«, si ne predstavljajte pravega pečenega piškota, ampak zgolj maso za piškote.

Okušanje Piškotov na žlico

S hčerko sva najprej previdno poskusili čisto malo, da sva preverili, ali je edible cookie dough v resnici za jesti. In veš, kaj? JE! In poleg tega je noro dober. Tako dober, da sta lončka maslenega piškota in banane nutelle takoj izginila, saj se nisva mogla zadržati in sva ju v nekaj trenutkih izpraznili do konca. Naslednje tri, slano karamelo, arašid s čokolado in brownie s pomarančo, pa sva raje varno pospravili v hladnilnik za naslednje ni :).

Piškoti na žlico

Ker so nama šli Piškoti na žlico res prehitro v slast, sem raje poklicala Mojco iz Piškoti na žlico in jo vprašala, ali je taka količina res varna- surovo je le surovo. Mojca mi je pojasnila, da je edible cookie dough pripravljen tako, da je za uživanje povsem varen.

• Moka je pred uporabo v zmesi spečena, torej toplotno obdelana.
• Edible cookie dough ne vsebuje kravjega mleka (vsebuje pa maslo), surovih jajc, pecilnega praška ali kvasa.
• Vse ostale sestavine (sladkor, različne paste, aroma, maslo in podobno) pa vse že tako uživamo surove.
Izredno všeč mi je bilo, da ni dodatnih aditivov ali konzervansov, žal pa to pomeni, da je potrebno edible cookie dough pojesti najkasneje v 7 dneh. No… pri nas ga ni bilo noben problem pojesti v parih dneh.

Za več informacij sledite Mojci in Piškotom na žlico:

Piškoti na žlico

S hčerko sva se tudi malo poigrali z maso, saj je fino kompaktna, torej ne razpada in ne teče. Takoj se je vklopila hčerkina kreativnost in iz slane karamele je naredila tri kroglice, ravno prave velikosti za en »pajs«. Arašid s čokolado je naložila v višino in naredila simpatičen »sladek kupček«, sama pa sem ob tem razmišljala, kako bi še lahko oblikovala edible cookie dough na kakšnem pikniku ali rojstnem dnevu, Zdi se mi, da so možnosti skoraj neomejene, odvisno je zgolj od starševske domišljije.

Edible cookie dough lahko hitro in enostavno naložite v manjše skledice/porcije ali kornete, ga zgnetete v kroglice in iz njega »zgradite« piramido in še kaj.
Odsvetujem le, da se na tak način poigravate z brownijem s pomarančo, ker zaradi kakava vsepovsod pusti res močno sled.

Piškoti na žlico- neomejena kreativnost postrežbe
Piškoti na žlico

Na koncu lahko rečem, da je edible cookie dough sicer nova, ampak hkrati že zelo domača sladica, saj ste jo (večinoma) vsi jedli od malih nog dalje.

Še nekaj opozoril:
• Če imate kakršnokoli averzijo do surovega (na primer ne jeste tatarskega biftka), potem to ni za vas.
• Dejstvo je, da gre za sladico, zato ne priporočam, da jo otrokom dajete v neomejenih količinah, ampak raje vsak dan po malem.
• Edible cookie dough je potrebno obvezno hraniti v hladilniku. Če je kakšno urico na sobni temperaturi, ne bo nič narobe, vseeno pa naj bo čimveč v hladilniku.
• Po naših izkušnjah je sladica precej nasitna (no, saj so vse, a ne?), zato naj oči ne bodo prevelike. Raje naročite večkrat po malem.

POMEMBNO: edible cookie dough ni namenjen peki, zato ga ne pecite.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime