Kuba – karibski otok glasbe, ruma in pristne narave

5

Kuba, en večjih otokov v severno-karibskem otočju, država salse, ruma in kubanskih cigar. Po njenem obisku pa ji lahko dodamo še država srčnih ljudi in (nenačrtovane) trajnosti, a tudi mnogih izzivov, ki pridejo z dejstvom, da državo že nekaj let pesti pomanjkanje, predvsem zaradi svetovno-političnih razmer.

 • Destinacija: Kuba (SZ del otroka)
 • Čas potovanja: oktober, november 2022 (nizka turistična sezona)
 • Trajanje potovanja: 14 dni
 • Vreme: cca 27-30 stopinj, sončno s nekaj tropskimi nevihtami
 • Nastanitev: Casa particolares (sobe, stanovanja, ki jih oddajajo lastniki – podobno kot Airbnb) ali hoteli, natančneje v članku
 • Prevoz: Bencin (Ljubljana-Benetke), letalo Iberia (Benetke – Madrid – Havana), rent-a-car in taksi (Kuba)
 • Wi-fi: na Kubi dostop do interneta ni samoumeven. Če ga boste potrebovali, izbirajte nastanitve, kjer je le-ta na voljo. Tudi tam, kjer ga imajo, je šibka povezava.

Stroški:

 • Bencin: Lj-Benetke-Ljubljana: 50 eur + 20 eur cestnine
 • Letalske karte Iberia airlines: 4×450 eur (z izbranimi sedeži in dodatnim kovčkom do 23 kg)
 • Nastanitev: cca 20-50 eur / noč
 • Turistična viza za Kubo: 35 eur / osebo. Uredi se v vseh večjih turističnih agencijah. Mi smo jo uredili pri Nomago.
 • Rent-a-car: nujno vsaj 48 pred odhodom na Kubo po spletu, Rex rent-a-car, otroške sedeže oziroma jahače morate vzeti s saboj. Cena 520 eur za 8 dni.
 • Hrana: v casah particular ali restavracijah. Na Kubi je malo možnosti za obisk trgovine, kot jo poznamo doma. Tudi vodo se kupuje večinoma pri lastnikih turstičnih kapacitet ali lokalnih prebivalcih. Po naših izkušnjah je hrana na Kubi najvišji strošek, na katerega nimamo prav dosti vpliva. Mi smo na porabili cca 80-100 € / dan.

Obvezni dokumenti:

Potovanje po dnevih:

Havana (1 noč) – Vinales (2 noči) – Havana (1 noč) – Playa Giron (2 noči) – Santa Clara (1 noč) – Cayo Santa Maria (4 noči) – Cienfuegos (1 noč) – Havana (1 noč)

1. HAVANA – bogata prestolnica doživetij, barv in glasbe

Havana, glasna in barvita prestolnica Kube, nas je navdušila, a smo jo dodobra spoznali šele tretjič. Naši top 3 po Havani:

S kubanskim oldtimerjem na ogled mesta in fotografiranje

Ob ogledu Havane smo najeli star kubanski avto z voznikom, ki te zapelje na glavne točke Havane v eni uri. Na začetku smo se otepali te vrste turističnega doživetja, a ga sedaj zelo priporočamo. Voznik je bil super, na prisrčen način nam je predstavil vse atrakcije in nam pripovedoval o življenju na Kubi. Kaj smo si ogledali, je prikazano skozi fotografije.

Cena najema za 1 uro: 30 €

Kubanski oldtimer. Zakaj roza? Ker ga je izbrala hčerka 🙂
Plaza de la Revolucion – v ozadju na levi Che Guevara.
Na trgu pred Gran Teatro de la Habana
Naravni gozdni rezervat Isla Josefina
Najboljša Pina Colada v ananasu, Plača se le Pina Colado, ruma spiješ toliko, kot lahko… Se vrnemo naslednjič le odrasli 🙂

Ogledali smo si še pokopališče, kjer je pokopan Krištof Kolumb, kitajsko čertrt ter se zapeljali ob promenadi Malekon.

Osvežitev na plažah Playa del Este

Nujna osvežitev sredi vročega dne, še posebej, če potujete z otroki. Solidna mivkasta plaža z ležalniki in senčniki, glasbo ter prigrizki.

Urejena plaža Playa del Este

Raziskovanje ulic stare Havane (Habana Vieja)

V starem delu Havane smo prespali dvakrat in jo dodobra prehodili. Iskreno smo pričakovali več dogajanja, nekaj več urejenosti in ljudi. A ima svoj čar, za nas predvsem zaradi umetnosti in nekaterih poslikav po zidu.

Ogled jahte, s katero sta Che Guevara in Castro iz Mehike preplula pot do Kube ter začetek revolucije.

Muzej revolucije, ki je bil v času našega obiska v obnovi
Pred jahno Che Guevare in Castra
Pred delom muzeja recolucije
Tank iz časa revolucije

2. DOLINA VINJALES, Pinar del Rio

Prenočišče: Casa particolar Casa Nueva Luna, z najbolj srčno gostiteljico in bogatimi zajtrki (s katerimi smo bili siti še do popoldneva) in večerjami. Gostiteljica nam je tudi pomagala pri organizaciji izletov po dolini.

Casa partocular Casa Nueva Luna
Lepo urejen dom v Vinjalesu
Pred našo hiško, na ulici med samimi domačini in pasjimi prebivalci smo se počutili zelo domače

Sprehod po mestu Vinjales

Zelo preprosto mesto, a z dušo. Tu imaš občutek, da se je čas ustavil, hrati pa mesto daje mešano urbani-ruralni pridih. Ob večerih je precej živo – na glavnem trgu organizirajo različne glasbene dogodke, prav tako v mnogih restavracijah in barih.

Jahanje po dolini, obisk plantaže tobaka in kave

Cena: 25 € / osebo za 4 do 5 urno doživetje

Prevoz od našega doma do konjev

Vinales je dolina na SZ delu otoka. Peturno jahanje po dolini je bil za nas najbolj edinstveno doživetje Kube. Na pot smo se odpravili z lokalnim vodičem, srčnim in skrbnim do svojih konj (kar ne vidiš pogosto). S kočijo smo se zapeljali od našega prenočišča do predmestja, kjer smo zajahali konje in se odpravili na raziskovanje doline.

Pripravljeni 🙂
Jahanje po dolini in doživetje pristne narave
Prepletanje naravnih in kulturnih površin, živali se po večini prosto pasejo
Razgibana pot po dolini

Poleg ogledovanja čudovite narave, poljedelstva, domačih živali, ki se po večini prosto gibljejo, smo se ustavili na kmetiji, kjer pridelujejo cigare, med, domači rum in kavo. Lokalni kmet nam je ponudil cigaro, domači mojito in mango sok. Pokazal nam je ročno izdelavo cigar in obrazložil, zakaj so cigare izdelane na kmetiji drugačne od industrijsko proizvedenih. Prikazal nam je tudi kako pridelujejo med, kavo in čisto poseben rum.

Ročna izdelava cigar
V družbi kubanskega kmeta
Cigara in mochito 🙂

Na poti po dolini smo obiskali tudi jamo, skozi katero teče reka. Sprehodili smo se po jami le s čelnimi lučkami in lučkami na telefonih ter z vodičem zaplesali kubansko salso. 🙂

Obisk jame in kopanje ob njej
Ob vhodu v jamo je mali tolmunček, kjer smo se osvežili
Kopanje v tolmunčku pred vhodom v jamo
Naš kubanski kavboj

Ogled največjega muralesa na Karibskem otočju

V dolini ne smete zamuditi ogleda največje poslikave na kamen na Karibskem otočju. Ta prikazuje prazgodovinske obdobje, obdobje dinozavrov in prvega človeka na Kubanskem arhipelagu. Tu so našli morske fosile in ostanke ter dokaze o prvem človeku v jamah. Poslikavo je naredil kubanski slikar Leovigildo Gonzalez Murillo, ki je študiral z znanim slikarjem Diegom Rivera – za nekatere bolj poznan kot partner in mož mehiške slikarke Fride Kahlo.

Info center The mural of the prehistory
Pred vstopom v park
Neverjetne slikarije in hkrati domovanje mnogim parom puranjih jastrebov, ki jih videvaš na Kubi

Obisk jame Il cueva Indio

Vstopnina: 150 CUC (1 €) / osebo, hčerka stara 6 let je imela prost vstop.

Il cueva del Indio
Demonstracija stare indijanske vasi pred vhodom v jamo

Planine in gore v Vinjalesu so iz kraških kamnim, zato so bogate z jamami, nekatere je možnost obiskati.

Kuba je poleg izdelave cigar znana po gojenju sladkornega trsa in pridelavi sladkorja. Pred vstopom v jamo smo imeli priložnost videti, kako uporabljajo sladkorni trs za pripravo soka. Seveda so odraslim ponudili v soku iz sladkornega trsa (z dodatkom limone in ananasa) tudi kubanski rum Havana. Bilo je odlično!

Izdelava soka iz sladkornega trsa

Ogled kraške jame peš je trajal dobrih 10 minut in se razlikuje od obiska naših jam, saj kapnike in najraličneše oblike kamnine lahko tudi otipamo. Nato se je pot zaključila in nadaljevali smo s čolnom, kar je bilo še posebej za mulke pravo doživetje. Po izhodi iz jame smo prispeli do predelala, kjer je še pred hurikanom (ki je divjal še 10 dni pred našim prihodom) stal info center in restavracije. Za podporo lokalnim prebivalcem, smo nakupili nekaj spominkov in sadja.

S čolnom na ogled jame
Izhod iz jame, kot v Indiana Jones filmu

3. NACIONALNI PARK CIENADA DE ZAPATA in vse do CIENFUEGOS

Nacionalni park Ciénaga de Zapata je eden pomembnejših naravnih rezervatov, ki je poznan na nacionalni, regionalni in svetovni ravni. Park vsebuje raznolike ekosisteme, od gozdov mangrov, območij z morsko travo, koralnih in globokih grebenov, kanjonov in še več. Je pod Unescovo zaščito in vreden ogleda. Zaradi nekaj nesrečnih okoliščin (izguba kovčka) nam ni uspelo videti vsega kar smo želeli, a tisto kar nam je uspelo, je bilo vredno.

Obisk centra za krokodile

Pred 20 leti so bili krokodili iz Kube na robu izumrtja. Takrat so prav tu ustanovili center za rehabilitacijo in reprodukcijo krokodilov. Tako so jim pomagali, da so se razmnožili do te mere, da jih sedaj spet lovijo za meso in izdelke iz krokodilov. Center je bil v času našega prihoda praktično prazen, tako da smo imeli individualno vodenje  in si ogledali krokodile vseh starosti.

Prikaz aktivnosti, s katerimi se center ukvarja poleg skrbi za nove rodove krokodilov
Močvirje, kjer imajo izpuščenih nekaj krokodilov, ki potrebujejo rehabilitacijo, saj so prešibki za preživetje v naravi
Krokodil starosti pol leta, ki je na rehabilitaciji in psiček, ki nas je spremljal
Mali krokodilčki, starosti okoli 3 mesece
Krokodili malo pred izpustom, ko dozorijo v starosti 3 let

Nekaj kilometrov pred centrom (v bližini mesta Australia) gojijo ribo, ki je živela še v času dinozavrov in za katero pravijo, da je predhodnica krokodila (usta ima podobna krokodilji čeljusti).

Muzej Bay of pigs – med Playa Larga in Playa Giron – nam žal ni uspelo obiskati, a je po pripovedovanjih vreden obiska.

Punta Perdiz

Čudovita plaža, ki se nahaja 10 km severno od Playa Giron, kjer smo spali. Tu smo se okopali, se potapljali in se nasnorkljali v kristalno modro-zeleni vodi, v neposredni bližini koralnega grebena in se spočili od dolge vožnje iz Havane.

Ozelenel vhod do koralne plaže Punta Perdiz
Plaža Punta Perdiz
Uživanje v kristalno čisto vodi
Na Kubi najdeš čisto posebne kuščarje z zavitim repov, foto objekt naših mulk

Plaža je znana tudi po restavraciji v ladji, a je bila v času našega obiska zaprta, saj je to obdobje nizke turistične sezone.

Cueva de los Peces (slovensko: ribja jama)

Kopanje, snorkljanje ali potapljanje v Cueva delo los Peces je posebno, saj je to brezno globoko 70 mestrov in napolnjeno z morsko vodo. V njej so številne barvite morske živali in rastline, ki jih vidiš tudi v morju, ki je v neposredni bližini.

Brezno Ribje jame, v katerega se mulki nista upali, čeprav je popolnoma varna. Raj za potapljače, saj je brezno globoko kar 70 metrov.

Playa Giron

Mesto, kjer smo našli tudi prenočišče. V času našega obiska je spominjalo na mesto duhov, nekaj lokalcev in polno tavajočih psov in konjev. A ima tudi ta “prava Kuba” svoj čar. Obiskali smo lokalno plažo in na njej preživeli nekaj časa z lokalci.

Plaža v Playa Giron
Na plaži Playa Giron
Ko te ujame tropska nevihta, je čas za karibski tuk-tuk
Spet srčna lastnica, ki nam je oddala del svoje hiške in tudi pomagala dobiti “izgubljeno” prtljago nazaj
Obilni zajtrki v casah particolar za 5 € na osebo

Cienfuegos – mesto s francoskim pridihom

Krajši postanek v mestu Cienfueos, ki leži na južni kubanski obali blizu znanega Bay of pigs. Mesto jso zgradili Francozi v kolonilarnih časih, kar se kaže predvsem na arhitekturi in duhu mesta. Mesto je poznano tudi po enem bolj znanih kubanskih pevcev Benny Morree.

Parque José Martí
Pred slavolokom zmage
Pri kipcu Benny Moree
Cienfuegos

4. SANTA CLARA

Mesto Santa Clara je na listi za “must visit” za vse občudovalce znanega revolucionarja Ernesto “Che” Guevara. Hkrati pa je bilo mesto za nas postojanka na poti na kubansko otočje Cayo Santa Maria. Tako smo pot razpolovili, da sta mulki zdržali dolgo vožnjo.

Najlepša terasa na vrhu hiše. Pravo doživetje zajtrka na Kubi 🙂

Prenočišče: v casi particular v samem centru mesta s čudovitim razgledom na celotno mesto in za nas najboljšim zajtrkom.

Ni da ni 🙂

Eno največjih in najbolj živahnih mest na Kubi, prestolnica province Villa Clara, je že dolgo kraj oboževalcev Che Guevare z dvema velikima spomenikoma in muzejema v spomin na njegovega življenje in njegov delež pri zmagi upornikov. Ogledali smo si tudi muzej in mavzolej, le da je bilo fotografiranje prepovedano.

Pred stolnico na gravnem trgu v Santa Clari
Pred mogočnim spomenikom Che Guevari

Na drugi strani mesta pa se je vredno ustaviti pri Monumento a la Toma del Tren Blindado. Iztirjeni vlak tukaj označuje enega najbolj dramatičnih dogodkov bitke pri Santa Clari, odločilnega dogodka v revolucionarni vojni v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Pred bagrom, s katerim je med revolucijo Che Guevara s skupino ustavila vlak, na katerem je bil takratni vladajoči Batista. Ta spomenik predstavlja simbol revolucije in zmago za ljudi.
Na delu železnice, kjer se je zgodil upor.

CAYO SANTA MARIA

Prenočišče: 5* Resortu Melia las Dunas: 110 € / noč za družino

Po ne prav enostavnem, a precej avanturističnem potovanju, smo si privoščili nekaj dni čistega morja. Iz Santa Clare smo se odpravili v na kubansko otročje Cayo Santa Maria. Na otočju ne živijo lokalni prebivalci, zato smo imeli na voljo le bivanje in tudi uživanje v 5* Resortu Melia lad Dunas. To je eden od 4 resortov na tem otočju.

Bazenski kompleks v resortu – za vse starosti otrok in odrasle
Bazenski kompeks v resortu
Za pijačo je poskrbljeno za vse
Animacija na bazenu
Kokos na bazenu
Prav posebno doživetje z mini avtomobilom po resortu 🙂

Poleg all-inclusive ponudbe, smo se v resortu kopali v lepo urejenih bazenih in na plaži z igrivimi valovi. Na plaži smo opazovali dva para pelikanov pri lovu.

Proti plaži Cayo Santa Maria
Plaža Cayo Santa Maria
Z vzhajajočim soncem osvetljeni galebi na plaži
Kubanska salsa na plaži, seveda 🙂
Čas za naju
Valovi in mivka so bili predvsem všeč mulkam

Opisane so izkušnje potovanja, ki sem jih doživela z družino. Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si.

Sem mamica navihane triletnice, skrbnica dveh prisrčnih psičk, punca, raziskovalka na projektih o velikih zvereh, podiplomska študentka in predvsem velika ljubiteljica narave ter vsega živega v njej.

5 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime