Križarjenje z otroki? Zakaj pa ne?

7

Na spletu smo našli zelo ugodno ponudbo za križarjenje in ker nas ljubljanska sivina vsako leto v času od novembra do februarja spravlja v slabo voljo, ni bilo treba dvakrat reči in križarjenje je bilo bookirano. Šele potem smo pomislili? Križarjenje z dvema majhnima otrokoma? Ali to sploh gre? In veste kaj- gre! ! Naši mulki sta še vedno polni vtisov, neprestano govorita o veliki ladji. 

Križarjenje je primerno za: vse tiste, ki se ne bojite poizkusiti nekaj novega, za vse tiste, ki želite v čim krajšem času videti čim več in za vse tiste s kondicijo za vsakodnevno raziskovanje druge države.

Primerno za: otroke vseh starosti

Kaj morate vedeti preden se odpravite na križarjenje (mi smo potovali s križarko MSC Magnifica):

 • Na ladji je ogromno družin z otroki.
 • Na ladji dobi vsak posameznik njihovo MSC kartico, s katero tudi plačuješ in s katero se izkrcaš in vkrcaš na ladjo.
 • Plačevanja z gotovino na ladji ni.
 • V vseh mestih sprejemajo valuto EUR.
 • Vsak dan v ladijsko kabino dobite tako imenovan ladijski dnevnik, kjer je zapisano kakšne aktivnosti ter kdaj in kje bodo naslednji dan na voljo, v katerem mestu/pristanišču bo ladja stala, kakšen je lokalni čas, katere so lokalne znamenitosti, katere ladijske izlete je mogoče zakupiti itd.
 • Ladijski izleti so ekstremno dragi (priporočam organizacijo v lastni režiji)
 • Na ladji nikoli ne zmanjka hrane, restavracija self-service je odprta do 2h ponoči.
 • Ladja je na vsakem koraku prilagojena za naše mulce, od otroških stolčkov za hranjenje, do igralnice za najmlajše, do igrišča za malo večje…
 • Pred izbiro ladje za vaše križarjenje svetujemo, da si pogledate, ali je ladja prijazna do otrok in družin
 • Ladijske kabine (govorim o osnovni –najcenejši) so precej majhne in praktično se v njih samo tuširaš in spiš. Zgornja ležišča se pospravita (dvigneta) v stran, tako da se pridobi prostor za gibanje v kabini. Brisače menjajo vsak dan, posteljejo in posesajo prav tako vsak dan. Zvečer osebje pripravi postelje za spanje (potegnejo zgornja ležišča) in zjutraj jih pridejo pospravit.
20161126_214236
Ladijska kabina je res majhna, še vedno pa smo našli prostor za večerno partijo kart in prebrali smo pravljico za lahko noč
 • Mi smo križarjenje rezervirali konec septembra (za konec novembra 2016).
 • Vsem, ki se vas zanima križarjenje svetujemo, da spremljate ponudbe na temo » skupinska križarjenja, ker takrat ladjarska agencija zakupi določeno število mest na ladji in jih zato ladjar proda po cenejši ceni. In še najpomembneje, v ponudbah skupinska križarjenja je na ladji vedno prisoten slovenski predstavnik, ki vam lahko pomaga pri načrtovanju izletov izd.
 • Razširjen polni penzion pomeni, da prideš domov z vsaj 3 kilami več. 🙂 Brez doplačila imaš na voljo vodo, kavo, čaj,sok in hrano v neomejenih količinah (od sadja, jogurtov, mufinov, palačink, riža, makaronov, zelenjave – praktično, kar si zamisliš).  Restavracija je zaprta samo od 3-5 zjutraj. Razširjen polni penzion pomeni tudi to, da si za večerjo lahko izbereš restavracijo, v kateri te strežejo. Tu se pijača doplača (je precej draga), a je hrana bolj izbrana.
 • Hrana v self-service restavraciji ni nek presežek. Ampak, ker na voljo veliko različnih vrst jedi, se vedno nekaj najde.
 • Priporočam da bodoči križarji izberejo ladje, ki so nekako že poznane in imajo za ciljno skupino družine z otroci ter seniorje. Npr. Costa ali Msc ladijska družba so v večini primerne. Drugače pa je nam, predno smo plačali rezervacijo, ladjarska agencija sama povedala, da je ta ladja primerna za mlade družine.
 • Na križarki imate dva bazena – notranji in zunanji (na vseh križarkah je vsaj en bazen). Na naši križarki sta bila tudi 2 notranja in 2 zunanja jakuzzija, pa še posebej spa center s savnami in bazeni (doplačilo).
20161127_160713
Zunanji bazen na križarki na zgornji palubi

 

 • Kar se tiče morske bolezni pri otrocih, menimo, da obstaja majhna (zanemarljiva) možnost da otroci dobijo morsko bolezen. Pri nas je npr.  najmlajša imela težave samo z ravnotežjem, ker na Atlantiku se je ladja kar precej nagibala in ji nikakor ni bilo jasno,  kako lahko hodi po ravnem hodniku, ki se nagiba:) Na recepciji so vedno na voljo tablete proti slabosti, ki (preverjeno) pomagajo. So brezplačne.

 Naše križarjenje

 • Destinacija: Genova, Barcelona, Maroko (Tangier), Tenerifi (Santa Cruz), Madeira (Funchal), Malaga, Rim (Chivitavechia), Genova
 • Ladja: MSC Magnifica
 • Čas potovanja: November/December 2016
 • Dnevi na potovanju: 14 dni
 • Starost otrok: 3leta in 1,5 let
 • Ladja: MSC (primerna za družine)
 • Vreme: v povprečju prijetne temperature nad 15 stopinj, pretežno sončno
 • Odhod:  Genova

Do pristanišča v Genovi smo prišli z lastnim avtomobilom. Vozili smo se ponoči, da sta se dekleti kolikor toliko naspali in da vožnja ni bila prevelik zalogaj za njiju. Razdalja Ljubljana- Genova je 627 km, kar pomeni približno 6,5 ur vožnje. Avto sva predala (ja, kot v filmu, ga »butlerji« parkirajo) točno pred vhodom v pristanišče, kjer se potem vkrcaš na ladjo. To se lahko uredi po potrebi ob bookiranju kart za križarjenje.

Namestitev: standardna notranja kabina 2+2

Budget:

 • 400 eur/osebo križarjenje (otroci do 18. leta ne plačajo nič)
 • 130 eur/osebo pristaniške takse
 • 200 eur gorivo v obe smeri
 • 200 eur cestnina v obe smeri
 • 130 eur parkirnina lastnega avtomobila
 • na ladji se plačajo tudi napitnine, ki jih ladjar doda na vaš ladijski račun (približno 7 eur/osebo na dan in 4 eur za otroka nad 3. leti na dan.)

Cena križarjenja vedno vsebuje razširjen polni penzion, vodo, kavo in čaj, vso animacijo na ladji, gledališke predstave na ladji in ostalo po dogovoru z ladjarjem oziroma izbrano ponudbo agencije.

Na kratko o našem prvem križarjenju:

V Genovo smo prispeli v zgodnjih jutranjih urah. Privoščili smo si kavico ter zajtrk nato pa obiskali akvarij v Genovi, ki sodi med največje akvarije v Evropi. Obisk priporočam in je must-see, če vas pot pelje mimo Genove.

Obisk akvarija v Genovi
Obisk akvarija v Genovi

Vkrcanje na ladjo je potekalo brez težav, še hitreje in bolje kot na letališču. Vsem mladim družinam dajejo na vsakem koraku prednost in nikjer nismo čakali več kot 2 minuti.

Prva destinacija, kjer smo se ustavili je bila Barcelona. Ogledali smo si kip Krištofa Kolumba, staro pristanišče, katedralo Barcelone, se sprehodili po znameniti glavni ulici ter si privoščili kavico in začutili sproščen utrip Barcelone.

Naslednji dan ni bilo predvidenega postanka. Ravno prav nam je prišlo, da smo lahko malo raziskali to veliko lepotico križarko. Našli smo otroško igrišče, igrišče za dojenčke, ciciklub za malo večje otroke, miniklub ter teen klub, košarkarsko igrišče, notranji ter zunanji bazen, mize za namizni tenis, gledališče, kino dvorano, bowling, casino, diskoteke, bare itd. Najbolj pa nas je navdušil razgled z ladje. Tam, kjer se gosti načeloma zadržujejo največ časa so namreč vse stene iz stekla in morje ki ga vidiš je neskončno.

20161129_114450

Postanek v Maroku- v mestu Tangier. Najeli smo svojega šoferja taxija in lokalnega vodiča, ter se pustili zapeljati na voden ogled mesta v angleškem jeziku. Videli smo kamele, Atlantsko morje, čudovito Maroško pokrajino in čudovito arhitekturo, Herkulove jame ter neprecenljivi bazar. Videli smo tudi, kje so snemali del filma o Jamesu Bondu, kar je še posebej navdušilo očija:) Preostanek dneva smo izkoristili za samostojno raziskovanje mesta.

20161128_115040
Spoznavanje mladih kamel v Maroku

 

Naslednji dan smo nabirali moči na ladji in ponovno raziskovali, kaj vse se da početi na plavajoči velikanki. Aktivnosti ni in ni zmanjkalo, saj je animacijski program  res bogat.

20161202_192322
Harry Potter predstava na ladji

Prebudili smo se v lepo sončno jutro s pogledom na Kanarske otoke- Tenerifi. Ladja se je zasidrala v mestu Santa Cruz. Z lokalnim avtobusom smo krenili na drugo stran otoka, v tako imenovani Loro Park, kjer so nas navdušile gorile, orke, delfini, beli tiger in še bi lahko naštevala. Preostanek dneva smo izkoristili za ogled mesta.

V pričakovanju na izkrcanje, Tenerifi
V pričakovanju na izkrcanje, Tenerifi

Polni vtisov s Tenerifov smo se naslednji dan prebudili na Madeiri, v mestu Funchal. Ker je bil že december, so mesto že praznično okraševali. Temperature so bile res prijetne- 20 stopinj. Povzpeli smo se na drugi najvišji klif na svetu- Cabo Girao, ki meri 580m n.v. Pokukali smo na lokalno tržnico in si ogledali nasade bananovca. Madeira nas je navdušila do te mere, da se sigurno še kdaj vrnemo, en dan je bil premalo za kakšen treking, ki si ga je na tej prečudoviti pokrajini pač treba privoščit.

20161201_132202
Božiček na Madeiri

 

Sledil je dan na morju, ki nam je še kako prav prišel za počitek.

20161128_184008
Igralnica za najmlajše
20161127_123628
Notranji bazen

 

Naslednji dan smo se prebudili v romantičnem mestecu- Malagi, ki je tudi rojstno mesto velikega umetnika Pabla Picassa. Ogled lokalnih znamenitosti ter prijetnega zaspanega mesteca.

Naslednji dan smo se zbudili v pristanišču Civitavecchia, ki je glavno pristanišče za Rim. Z vlakom smo se odpravili do prestolnice krščanstva. Rim je edinstveno mesto, kjer se prepletata bogata zgodovina in umetnost, kar daje Rimu poseben šarm. Ogledali smo si znane znamenitosti kot sta kolosej ter Bazilika Sv. Petra.

Kolosej, Rim
Kolosej, Rim

Zadnjo noč pred izkrcanjem v mestu Genova smo spali kot ubiti. Tempo je bil hud in tudi mulki sta bili že pošteno utrujeni, vendar polni vtisov in lepih spominov.

Torej, križarjenje z mulci? Zakaj pa ne! 🙂

Post je napisala Elvira, mamica 3 letni in 1,5 letni mulki.