Križarjenje po Karibih – kaj obiskati in doživeti z otroki

3

Križarjenje je najudobnejši in najzabavnejši način potovanja, če želite raziskovati svet skupaj z otroki. Sodobne križarke so plavajoči hotelski kompleksi z neskončnimi možnostmi zabave za otroke vseh starosti, medtem ko plujete od ene države do druge.

Naša družina se je za križarjenje navdušila že pred leti, ko smo se prvič odpravili na križarjenje po Sredozemlju, zato je bila odločitev za križarjenje po Karibih povsem pričakovana – prekrižarili smo zahodno in vzhodno Sredozemlje, zdaj pa je čas za Karibe!

Tako kot po Sredozemlju pa je tudi za Karibe na voljo več destinacij in križark. Katero pot torej izbrati? Mi smo se tokrat odločili kar za skupinsko križarjenje, saj je bila cena celotnega paketa (letalske karte, hotel v Miamiju, avtobusni prevoz po Miamiju, prevoz in vstopnina za Everglades) ugodnejša, kot če bi rezervirali samo ladjo, vse drugo pa si organizirali sami.

Naše križarjenje: Miami, Jamajka (Ocho Rios), Kajmanski otoki (Georgetown), Mehika (Cozumel), Bahami (Nassau), Miami.

Ladja: MSC Sea Side

Čas potovanja: februar/marec 2019 (zimske šolske počitnice)

Časovna razlika: minus 6 ur

Dnevi potovanja: 10 dni

Starost otrok: 12 let in 6 let

Vreme: karibsko 🙂 – sončno vse dni, povprečno 25 stopinj čez dan

Primerno za: otroke vseh starosti

Valuta: USD na vseh karibskih otokih

Let:

 • do pristanišča: Zagreb–Istanbul–Miami s Turkish Airlines (trajanje poleta: 12 ur)
 • nazaj domov: Miami–Istanbul–Zagreb s Turkish Airlines (trajanje leta: 10 ur)

Pot do letališča: osebni avtomobil, parkiranje v Zagrebu (v garaži, Dream hotel)

Namestitev: zunanja kabina 2 + 2 z balkonom

Po dobrih 12 urah leta smo v Miami prispeli okoli desete ure zvečer po lokalnem času, zato smo se odpravili v hotel, kjer smo prenočili, zjutraj pa nas je že čakal avtobus, ki nas je popeljal na poldnevni ogled Miamija, nato pa v pristanišče, kjer smo se vkrcali na ladjo. Pristanišče v Miamiju je največje pristanišče za križarke na svetu, zato ves postopek poteka zelo hitro in tekoče: že pred pristaniško stavbo je ladijsko osebje prevzelo našo prtljago, medtem ko smo sami v pristaniški stavbi opravili vse druge formalnosti (predložitev dokumentov in fotografiranje) in prevzeli ladijske kartice, brez katerih na križarjenju pač ne gre. Preberite članek “Se odpravljate na križarjenje? Seznam stvari, ki jih nikakor ne smete pozabiti!”

Ladja vselej zapusti pristanišče zvečer, da ponoči pluje, čez dan pa je čas za izlete na kopnem (Križarjenje po Karibih)

Ker so otoki na Karibih, ki smo jih obiskali, precej oddaljeni med seboj, je bil prvi dan namenjen plovbi – to je bilo odlično, saj smo imeli končno čas, da smo se lahko odpočili od leta in časovnega zamika, nato pa raziskali celotno ladijsko ponudbo: zunanja igrala in bazene, igrišča za nogomet in košarko, restavracije, trgovine, čokoladnico, igralnice in otroške klube, bovling, 4D-kino, bare … Zvečer pa – tako kot na vseh križarjenjih doslej – obvezno na gledališko predstavo s pevci, igralci, plesalci in akrobati. Mimogrede, najsodobnejše križarke so uvedle mobilne aplikacije, prek katerih lahko rezervirate sedeže za predstavo, restavracije ipd.

Jamajka

Drugi dan smo v poznih jutranjih urah prispeli na hribovito in zeleno Jamajko, natančneje v mestece Ocho Rios. Ker so ladijski izleti zelo dragi, smo si dan na kopnem vsakokrat organizirali sami. Že prejšnji dan smo preučili različne ponudbe izletov in se dogovorili, kako bomo preživeli dan na Jamajki. Medtem ko si je mož želel obiskati nasad sladkornega trsa in destilarno rumov, jaz pa muzej Boba Marleyja, je nazadnje zmagala odločitev otrok: gremo na plažo, nato pa še malo po mestu. To je bil še najboljši načrt, saj smo imeli na voljo zgolj nekaj ur.

Jamajka, Križarjenje po Karibih
Jamajka, Križarjenje po Karibih

Z ladje smo se peš odpravili do mesta in plaže ter že takoj spoznali pravi utrip Jamajke, ki ga je mogoče opisati z eno besedo: sproščeno. Na vsakem koraku je bilo slišati reggae glasbo in ujeti duh Boba Marleyja. Prijazni domačini, za katere je vse No problem in Ya, man, so nas nenehno ogovarjali in nam kaj ponujali – to nas je sprva zabavalo, potem pa smo se jim začeli že nekoliko izogibati …

Kitke – značilna pričeska na Jamajki

Kajmanski otoki

Po sproščeni, zabavni in sončni Jamajki smo se naslednji dan prebudili na Kajmanskih otokih, v glavnem mestu Georgetown. Kajmanski otoki so del Združenega kraljestva, obenem pa davčna oaza, zato so pravo nasprotje Jamajke: razkošne apartmajske hiše in hoteli, urejene ceste in tlakovane ulice, palmovi drevoredi … Ladja se je tokrat zasidrala ob obali, nato pa so nas s čolni (tenderji) vozili na obalo.

S čolnom do obale na Kajmanskih otokih

Na Kajmanskih otokih smo se odločili obiskati želvjo farmo in belo peščeno plažo Seven Mile Beach, ki velja za eno najlepših plaž na Karibih – v upanju, da nam blizu priplava kakšen skat, ki jih je v tem morju precej.

Želvja farma, ki slovi po vzreji zelenih morskih želv, je bila od pristaniške točke oddaljena približno 15 kilometrov, zato smo se do farme peljali z javnim avtobusom (pravzaprav je bil kombi), kar se je izkazalo za posebno doživetje – ustrežljivi vozniki namreč domačine pripeljejo skoraj do hišnih vrat, poleg tega pa je bil ta prevoz še veliko cenejši od taksija (2 USD za vožnjo na osebo).

Na želvji farmi je bilo več bazenov z morsko vodo. V največjem je bilo nekaj odraslih želv, ki so tako velike, da lahko tehtajo tudi več kot 200 kilogramov. Jajčeca položijo v pesek, in ko se zvalijo, mladiče prenesejo v manjše bazene. Vstopnina za želvjo farmo: približno 55 USD za vse štiri.

Na želvji farmi smo videli velike zelene morske želve, manjše pa smo lahko tudi prijeli (Kajmanski otoki)

Nasproti želvje farme je bil zabaviščni park z delfini, zato smo si ogledali tudi tega – in se hitro navdušili nad plavanjem z delfini. Ker pa bi morali plavanje z delfini načrtovati vnaprej, smo si to izkušnjo prihranili za naslednjič, za Mehiko, in se z javnim prevozom odpravili do znamenite bele peščene plaže Seven Mile Beach.

Bel pesek in kristalno čista modrina karibskega morja – Seven Mile Beach (Kajmanski otoki)

Popoldne smo se odpravili nazaj v mesto, kjer smo se potikali po trgovinah in ugotovili, da so zaradi davčnih olajšav nakupi nekoliko ugodnejši kot v Sloveniji, a smo z nakupovanjem kmalu zaključili in se vkrcali na ladijski čoln, ki nas je odpeljal nazaj na ladjo.

Mehika

V zgodnjem dopoldanskem času smo pripluli v Mehiko, in sicer do največjega mehiškega otoka Cozumel. Otok velja za enega najlepših krajev na svetu za potapljanje, saj se v bližini obale nahajajo spektakularni koralni grebeni. Kljub temu da se otok ponaša z bogato zgodovino majevske civilizacije in da so ena glavnih znamenitosti tega otoka majevske ruševine oz. majevska arheološka najdišča, smo se raje odločili obiskati park Chankanaab, kjer je vse na enem mestu: plaža za snorklanje, park z delfini, krokodilja farma, predstave in slikanje z morskimi levi, nahajališče majevske vasi, botanični vrt … Peljali smo se s taksijem, za katerega smo plačali 12 USD v eno smer.

 • Vstopnina za park: 23 USD za odraslega in 16 USD za otroka (osnovni paket).
 • Pomembno: zahtevana starost za plavanje z delfini je 7 let in višona nad 120cm.
V parku Chankanaab smo želeli izkusiti plavanje z delfini (na sliki zadaj), a je bil najmlajši še premajhen (Mehika)
Vse na enem mestu: plaža in park Chankannab (Mehika)

V tem parku smo si ogledali predstavo morskih levov, plavali med koralnimi grebeni in barvitimi ribami, ki jih lahko vidiš s prostim očesom pod gladino, opazovali krokodile in papige, božali legvana in počivali na visečih mrežah.

Obvezen zaključek obiska Mehike je bila mehiška malica: tapasi oz. mehiški prigrizki, tortilja in margerita (Mehika)

Po treh dneh intenzivnega pohajkovanja po karibskih otokih je sledil dan plovbe, ki nam je zelo prav prišel za počitek in urejanje vtisov preteklih dni. Udeležili pa smo se tudi nekaterih aktivnosti na ladji, za katere v prejšnjih dneh ni bilo časa.

Dan na morju smo izkoristili tudi za obisk igralnice Lego (Križarjenje po Karibih)

Bahami

Po dnevu na morju smo pripluli na čudovite Bahame, v glavno mesto Nassau, ki nas je že takoj navdušilo s svojimi barvitimi hišami in prijetnim vrvežem na ulicah. Bahami sicer najbolj slovijo po razkošnem hotelskem kompleksu z vodnim parkom in akvarijem Atlantis na Paradise Islandu, a smo se zaradi zelo drage vstopnine raje odločili za ogled parade flamingov v živalskem vrtu Ardastra Gardens in za obisk interaktivnega piratskega muzeja Pirates of Nassau.

Barvito in živahno pristaniško mesto Nassau (Bahami)

Najeli smo taksista, ki nas je za 20 USD odpeljal do živalskega vrta. Med vožnjo smo se dogovorili, da nas pride čez eno uro iskat  in nas odpelje še do utrdbe Fort Charlotte s čudovitim razgledom na pristanišče. Tam nas je počakal, da smo naredili nekaj fotografij in se spustili po znamenitih Kraljičinih stopnicah, nato pa nas je odpeljal še do muzeja piratov v bližini pristanišča. Za to smo mu dodatno plačali še 25 USD. Vstopnina za živalski vrt (vključen ogled predstave flamingov in hranjenje ptic): 56 USD za vse štiri. Vstopnina za muzej Pirates of Nassau: 40 USD za vse štiri.

Prvi odziv ob pogledu na flaminge: »Pa saj sploh niso roza!«
Na hribu nad mestom: topovi pri utrdbi Fort Charlotte iz 18. stoletja z razgledom na pristanišče za križarke (Bahami)
Muzej Pirates of Nassau – kot ‘v filmu’, čeprav nekoliko strašljivo za mlajše otroke (Bahami)

Po obisku piratov smo imeli na voljo še nekaj prostega časa za pohajkovanje po mestu, potem pa smo morali nazaj na ladjo – zvečer nas je čakalo pospravljanje prtljage, saj je bilo našega križarjenja naslednjega jutra konec.

Bahami: barvite hiše in urejene ulice na obali…
…v notranjosti pa revne četrti oz. geti
Zadnji večer na ladji smo zaključili z odlično plesno-pevsko predstavo Michael Jackson

Zadnji dan našega sanjskega potovanja smo po izkrcanju znova preživeli v Miamiju – v dopoldanskem času smo si ogledali Narodni park Everglades, popoldne pa smo preživeli v enem od živahnih predelov Miamija – v pristaniškem zalivu Biscayne Bay.

Budget

 • 1990 EUR za odraslega (celotni paket križarjenja: letlaska karta, križarjenje all-inclusive brez dodatne pijače, izlet po Miamiju, obisk parka Everglades).
 • 1150 EUR za otroka (celotni paket križarjenja)
 • Napitnine: 15 USD/osebo na dan, 7,5 USD/otroka na dan
 • Paket neomejeni internet za dve napravi: 67 EUR
 • Vstopnine in prevozi po otokih: vse skupaj približno 330 USD
 • Parkirišče v Zagrebu (garaža): 60 EUR za 10 dni

Naša posebna priporočila za križarjenje po Karibih

 • Najboljši čas za križarjenje po Karibih je od decembra do aprila.
 • Za križarjenje z otroki priporočamo najem zunanje kabine z balkonom. Čeprav so notranje kabine cenejše, to ne odtehta pomena balkona, ki je velikokrat spokojno zatočišče pred hrupnim dogajanjem na terasah ob bazenih, obenem pa tudi ‘rezervni’ prostor, saj je v kabinah zelo malo prostora za gibanje.
 • Skupinska križarjenja so nekoliko cenejša, poleg tega je na ladji ves čas navzoč slovenski predstavnik, ki vam svetuje glede izletov in drugih načrtov.
 • Križarjenje po Karibih je manj utrudljivo kot po npr. zahodnem Sredozemlju, saj ni toliko znamenitosti, ki bi si jih radi ogledali, pač pa je večji poudarek na plažah, torej uživanju ob čudovitem Karibskem morju.

Članek je za Kamzmulcem napisala Viktorija, mamica dveh otrok, ki za svojo družino hudomušno reče: »Smo štiričlanska družina z malce nadležnim priimkom – Muha.« Najboljše družinske počitnice zanje so take, ko ni potrebno veliko načrtovanja in razmišljanja vnaprej, obenem pa vseeno omogočajo spoznavanje novih krajev in ljudi, predvsem pa zabavna doživetja.