Koroška, zakladnica presenečenj za otroke

0

Dobri ali slabi dve uri, odvisno od tega od kod in do kam točno potujete, je do Koroške. Če se vam zdi predaleč ter najdete še kar nekaj stereotipnih izgovorov, zakaj se do tja ne bi peljali in kako otroci ne prenašajo dobro vožnje, potem je škoda na vaši strani. Koroška je namreč zakladnica naravne in kulturne dediščine v najširšem smislu. Njena lepota je osupljajoča, ljudje pa dobrosrčni in topli.

To je dežela Kralja Matjaža in nagajivega rudarskega škrata. Tja, kamor vas vabimo, prosimo, da pridete tiho in nežnega koraka. Dom na Peci se nahaja namreč le nekaj minut hoda od Matjaževe votline, kjer spi. Legenda namreč pravi, da se je dobrohotni pravičnež, ki je koval zlatnike in jih delil med Korošce, pred združenimi zlobnimi vladarji, ki niso odobravali njegovih malemu človeku prijaznih dejanj, skril v nedrje gore Peca. Ta se je odprla sama od sebe in ga sprejela skupaj z vojščaki, da jim nudi zavetišče. Vse odtlej, vladal naj bi v 15. stoletju, Matjaž spi za mizo v svoji votlini. Pravijo, da ko bo njegova brada zrasla toliko, da se bo devetkrat ovila okoli mize, se bo zbudil. Takrat se Koroški ponovno obetajo zlati časi.

Po drugi različici legende naj bi, ko Matjaževa brada doseže ravno pravo dolžino, pred votlino zrasla lipa. Zacvetela bo ponoči. Med polnočjo in eno uro zjutraj bodo dehteli njeni cvetovi. Potem se bo posušila, zbudil se bo kralj in premagal vse svoje sovražnike ter s slovenske zemlje pregnal krivico.

DSC_0695
Kralj Matjaž, Dom na Peci

 

To sta le dve izhodišči, s katerimi lahko premamite otroke, da zagrizejo v kolena in se od parkirišča Jakobe po planinski poti vzpnejo do kraljeve votline in Doma na Peci. Domišljija staršev je tista, ki bo prevagala, da bodo otroci hiteli za vsak nov ovinek, obračali kamne na poti, kukali za drevesa in pogledovali v nebo. S pripovedovanjem lokalnih legend in pripovedk (nekaj minut dan pred odhodom za njimi pobrskajte na spletu) lahko vsako planinsko pot spremenite v razburljivo doživetje.

FSC_3485_01
Dom na Peci, Koroška

 

Cilj: Dom na Peci (1665 m)

Regija: Koroška

Opis in trajanje poti: Od parkirišča do doma je 45 min hoda po dobro označeni poti, če so otroci počasni in če je vaša domišljija bujna, pa dobro uro.

Primerno za otroke: vseh starosti, za najmlajše pa priporočamo otroški nahrbtnik. Pot se blago vzpenja.

Primeren čas obiska: zaradi višje nadmorske višine je obisk primeren v pozno pomladanskih mesecih, ko sneg že skopni ter v poletnih in zgodnje jesenskih mesecih.

Oprema: Običajna pohodniška oprema.

Pomembno za starše:

  • Nadmorska višina, ki jo boste premagali ni prevelika, saj se izhodišče nahaja na 1404 m.
  • Na pot za otroke vzemite malico ali drobne priboljške, ki jim jih lahko skrivate po poti in ustvarite igro »iskanje zaklada«.
  • V planinskem domu vam bodo postregli z odličnimi jedmi na žlico in vsem, kar paše v hribe, zato si večji obrok privoščite, da vam ga postrežejo in pustite v folijo zavite piščančke doma.
  • Od doma se sprehodite do votline Kralja Matjaža. Sledite markacijam in v nekaj minutah boste pri speči legendi.
  • Pri planinskem domu je travnata jasa primerna za brezskrbno igro in Zlatorogov totem s planinskim bontonom, s katerim seznanite tudi otroke.
FSC_3602_01
Dom na Peci, Koroška

 

Več o deželi neomejenih možnostih aktivnosti za celo družino si oglejte na bogatih spletnih straneh www.koroska.si. Eno od doživetij prihajajočo soboto, 25. junija, bo na Koroškem  tudi »hribsko« druženje pri Domu na Peci. Tam se bo namreč ustavila karavana, Zlatorogova transverzala ponosa. Več o dogodku si preberite na tej povezavi.

Program:

  • Za otroke bodo ob 11.30 in 13h organizirali pohod do votline Kralja Matjaža. Na poti bodo srečali Perkmandeljca, ki jim bo zaupal zgodbo ali dve o Matjažu. Pokukali bomo v njegove žepe, če se v njih morda ne skrivajo darilca za najmlajše.
  • Med 10. in 14. uro bo Metoda Skovik skovikala in pametovala v svoji ustvarjalno-izobraževalni delavnici. Kaj vse vas bo naučila tokrat? Pridite in se prepričajte na lastna ušesa. A nekaj šepeta, da si boste vsi kralji in kraljične lahko izdelali svoje kronice. Krona je namreč obvezna za vse mulce, ki se boste v soboto povzpeli na tako višino.
FSC_3552_01
Dom na Peci, Koroška

 

Zgornji opisi in informacije so nastali s pomočjo ekipe Gremo v hribe, ki v letošnji planinski sezoni že sedmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na devetih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.