Kope – najmodernejša družinska smučarska destinacija v Sloveniji (NOVOSTI 2024)

0

Kope so nam že 5. leto zapored pričarale družinsko smučarsko pravljico s prijatelji, sem pa se vračamo, ker so zaradi vedno bolj moderne smučarske infrasturkture in ostale ponudbe na enem mestu družinske smučarske počitnice tukaj sproščene in predvsem manj stresne, če ne upoštevamo obuvanje v ozke pancerje večkrat na dan :).  Prenovljene in širše proge, 3 nove freestyle proge, 2 novi štirisedežnici in vlečnica ter najdaljša nočna smuka v Sloveniji so vse letošnje novosti in vse vam povemo in pokažemo v nadaljevanju. 

 • Lokacija: Kope
 • Naslov: Grmškov dom, Razborca 31, 2383 Šmartno pri Slovenj Gradcu
 • Tip lokacije: smučišče, planine
 • Tip nastanitve: sobe s polpenzionom, apartmaji
 • Primerno za otroke: primerno za popolne začetnike,  smučarje in desakarje z malo predznanja in tiste malo bolj zagrizene smučarje/deskarje; tukaj pa uživajo tudi ne-smučarji, saj smučišče ponuja tudi številne druge zimske aktivnosti; sankanje, krpljanje, zinsko pohodništvo itd.
 • Cenovni razred: pozanimajte se za BOOM VIKEND ponudbe pakete, ki vsebujejo kombinacijo nastanitev, polpenziona in smučarskih vozovnic (dnevna in nočna smuka). Trenutno v Boom vikend ponudbi najdete ponudbo za 2 nočitvi s polpenzionom in 3-dnevno smučarsko vozovnico že za 170,10 EUR na osebo.
 • Vozovnice: Za nakup vozovnic preverite akcije 1nadan.si, tukaj najdete ugodne ponudbe za dnevne, nočne, družinske smučarske karte. Kartice s smučarsko vozovnico je treba doplačati 5 eur (enkratni nakup), niso vračljive, a jih lahko imate tudi za druge sezone.
 • Rezervacije: https://www.kope.si/
 • Mesec obiska: januar 2024
 • Trajanje oddiha: 5 dni, 4 nočitve
 • Oddih smo uživali: 4 družine z otroci starosti 6 – 11 let

TOP 5 Smučarskega središča Kope

1. Raznolike smučarske proge za vse stopnje smučarskega predznanja

Proge so raznolike in zato primerne za čiste začetnike kot tudi tiste, ki iščete težje smučarske/boarderske izzive. Na Kopah se tako lahko spustimo po 13 smučarskih progah, od tega so nove 3 freestyle proge letošnja novost, skupaj je tako 8 km urejenih smučarskih prog.

Nova sedežnica na Paherniku, Kope
Nova štirseda in širše proge so tudi letošnja novost, Kope

Na smučišču so 4 štirisedežnice (Pungart, Kaštivnik, Kopnik in Pahernik ter 3 vlečnice (Sedlo, Mala Kopa, Velika Kopa).  Najdaljša proga na Kopah se ponaša s 500 metri višinske razlike, kar omogoča odlično izkušnjo za izkušene smučarje in deskarje. Začetniki smo se najbolj počutili na lahki, široki progi Pungart, ki se povzpne čisto iz smučarskega centra.

Prednost tega smučišča za družine je tudi v tem, da če družinski člani niso na isti stopnji smučarkega znanja in se ne morejo spustiti skupaj po vseh progah, da se potem lahko hitro spet “najdejo”.

Kope so top družinsko smučišče, Kope
2. Idealno smučišče za mlajše smučarje začetnike

Na Kopah pa je zelo dobro poskrbljeno za čisto najmlajše začetnike, ki svoje prve zavoje lahko naredijo na otroškem smučarskem poligonu s smučarskim trakom pred Smučarsko šolo Sport Kope. Otroški poligon stoji na začetku samega smušišča in je enostavno dostopen. Ko se počutijo dovolj gotovi pa je vlečnica namenjena prav najmanjšim smučarjem. Proga za začetnike je od centra in šole oddaljena le 50 m.

Otroški trak in poligon za najmlaše smučarje, Kope 2023
Proga za začetnike je od centra oddaljena 50 m, Kope

Proga Pungrat pa je verjetno ena najboljših prog za male smučarje v Sloveniji, saj je na sedežnici poskrbljeno za varovala, proga je položna in široka, kar pomeni, da tudi ob večjem obisku, lahko varno smučajo. Zarad narave proge, je mogoče za koga pomembna infomacija, da so na tej progi naši mulci prvič smučali brez spremstva. To je seveda čisto odvisno od otroka in suverenosti, to vsak oceni sam, a če se pojavijo pri mulcih želje po samostojnosti in malce smučarske svobode, je Pungart primeren za prvo samostojno progo.

Smučarski tečaj s Sport Kope na idealni progi za otroke – Pungart, Kope

Druga zelo primerna proga z vlečnico je proga Velika Kopa. Tukaj so krogci zelo prijazni do otrok in tako tudi najmlajši hitro osvojijo samostojno nameščanje na krogce, ki ob spustu “ne opletajo”. Velika Kopa je krajša, široka proga, povezana s progo Pungart (na vrhu).

Proga Velika Kopa s prijaznimi krogci je super za najmlajše smučarje, Kope

Vsi naši smučarji začetniki in tudi tisti nadaljevalci mulci se vsako leto udeležijo tečaja pri Smučarski šoli Sport Kope. Verjetno se je večina naših mulcev prve smučarske zavoje naredila ravno na Kopah in se vedno veselijo prijaznih smučarskih učiteljev.

Pungart je verjetno najboljša proga za otroke začetnike v Sloveniji, Kop

Na tem mestu še informacija, da v Sport Kope nudijo izposoj in servisiranje smučarske opreme. Izvajajo pa tudi tečaje za deskarje. 

3. Najdaljša nočna smuka v Sloveniji

Pri Kam z mulcem smo najbolj hvaležni za opcijo nočnega smučanja, mulci pa jo obožujejo. Letos smo sploh komaj čakali, saj so nočno smuko razširli iz dveh na pet prog in tako sedaj nočna smuka zajema tudi strmejše proge, česar so se najbolj razveselili naši izkušeni smučarji. Nočna smuka zajema proge Sedlo, Pungart, Velika Kopa, Pahernik in Kopnik in skupaj zajemajo več kot 3300 m smučarskih prog. Več o dolžini prog si preberite tukaj. Nočna smuka je je odprta od srede do nedelje med 18h in 21 h uro. Nočna smuka poteka tudi po progi Pungart, ki je, kot smo zgoraj omenili, primerna za najmlaše z nekaj predznanja in je tudi super “šolska” proga, da mulca sami učite smučat.

4. Ski in and out nastanitve ter bogata gostinska ponudba

Ob smučišču Kope najdete različne možnosti nastanitev, ki bodo zadovoljile različne želje. Lani je svoja vrata odprl čisto prenovljen Grmovškov dom – štirizvezdični ski in- ski out planinski dom, ki nudi namestitve s polpenzionom. Na voljo pa sta tudi dva delux apartmaja (2+2). Za vse družine z mlajšimi otroki je pomembno poudariti, da ravno pred domom stoji otroško igrišče, otroški zimski poligon s trakom in hrib za sankanje. Vse infomracije o ponudbi v Grmovškovem domu najdete v članku: KZM ocenjuje: Grmovškov dom ****. 

Prenovljen Grmovškov dom z otroškim igriščem in otroškim poligonom, Kope

Apartmajska hiša Pungart – ta zimska lepotica, ki stoji prav sredi smučišča- proga Pungart je prava redkost na slovenskih smučiščih. Dvo-apartmajska hiša je idealna za vse, ki ste radi malce na samem in v miru, terasa z razgledom pa smučišče pa doda najlepši čar tej  hiši. Vse o Apartmajski hisi Pungart si preberite v članku: KZM ocenjuje: apartmajska hisa Pungart.

Pogled na apartmajsko hišo Pungart z nočne smuke, Kope

Par minut hoje od smučišča pa stoji prav tako prenovljen Lukov dom, kjer nudijo sobe v 3. kategorijah. V Lukovem domu je na rapolago tudi gorski welness s savnami in jacuzziji, na voljo za rezervacijo tudi gostom v drugih nastanitvah ali izven. Otrokom pa je na voljo tudi otroška igralnica.

Gostinska ponudba na smučišču je res bogata. Naši mulci radi zavijejo v Uto pri Zajcu, tik pod smučiščem, kjer nudijo klasično ponudbo pic, hamburgerjev, hod dog, pomfri in podobno. V Holcer pubu (Grmovškov dom) boste poleg klasičnih jedi našli tudi jedi na žlico. Restavracija Luka v Lukovem domu pa nudi vrhunsko kulinariko za vse tiste, ki radi uživate v okusni slow food opciji in lepem ambientu.

Uta pri Zajcu ima tudi veliko namenski stojal za odlaganje opreme, Kope

Za vse, ki boste nastanjeni v apartmaju, samo infomracija, da trgovine na Kopah ni, zato se dobro založite.

5. Zabavne družinske zimske aktivnosti (poleg smučanja)

Mlajši mulci, no pa tudi nekaj nas odraslih, ne moremo smučati cel dan, zato je res dobrodošlo, da na Kopah lahko izbiramo med kar nekaj drugih zimskih aktivnosti. V to štejemo sankanje, tek na smučeh, krpljanje po Holcerčkovi orientacijski poti, pohod do energijskih točk na vrhu Pungarta itd. Skratka dolgčas vam ne bo niti sekundo. Če nič drugega se naši otroci z veseljem valjajo pod kupi snega pod smučiščem in na otroškem igrišču pred prenovljenim Grmovškovim domom****. Več o drugih zimskih aktivnostih na Kopah si preberite v članku Zimska doživetja na Kopah.

Krpljanje na Kopah
Energijske točke na vrhu Pungarta, Kope
Tudi ko ne smučamo, smo skoz na zraku in na snegu, Apartmajska hisa Pungart, Kope

Zimske Kope so »a must« obisk za smučarske družne,  a obisk Kop priporočamo tudi poleti. Navdušenci gorskega kolesarjenja boste lahko obiskali bike park, se boste lahko pomerile v disk golfu, se odpravili na izlet z električnimi kolesi, kopali pa se boste lahko v naravnem vodnem parku Radlje ob Dravi, kamor vas bodo zapeljali kar iz športnega centra. Vse o mnogih poletnih aktivnostih na Kopah, si lahko preberete v članku Poletne Kope – 6+1 razlogov za družinski obisk (nov adrenalinski park).

 Na Kope smo odšli, ker smo mi prosili podjetje Vabo d.o.o., če bi znami sodelovali pri promociji smučišča, ker se res sem vračamo že 5 leto zapored.  Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.