Kopališče “na divje” na Savinji pri kraju Letuš

3

Razigrana reka in razgibano kopališče je kraj, kamor z veseljem pobegneš. Ne le takrat, ko so temperature tako visoke, da potrebuješ osvežitev, temveč tudi takrat kot si z otroci zaželiš v naravo, tisto malo manj obljudeno, saj je reka Savinja bogata s kotički za družine in ostalo družbo.

Primeren čas obiska: v toplih mesecih priporočamo za kopanje, piknike ali ohladitev v naravi, v hladnejših (tudi pozimi) pa kot ideja za izlet v naravo (v primeru da ni dežja).

Primerno za:  manjše do večje otroke, vedno v spremstvu staršev, saj je kopališče zaenkrat še »divje«. Materiala za igro je ogromno v gozdu. Primerno je tudi za družinsko kolesarjenje.

Oddaljenost od Ljubljane: 68 km; iz Žalca: 16 km

Pot in dostop do jezera:

Iz smeri Ljubljane ali Maribora zavijte z avtoceste pri izvozu Šentrupert/Gornji grad/Mozirje.

Dostop do jezera je možen z več strani. Prvi je takoj z glavne ceste, približno 3 km od mostu v Letušu, kjer je premalo prostora za jeklene konjičke. Drugi dostop je po ozki cesti po levi strani Savinje v smeri vožnje. Tik pred mostom v Letušu zavijemo levo in se vozimo ob Savinji cca. 3-5 km, mimo zadnje hiše ob gozdu in ob travnikih. Kjer se travnik konča in se začne gozd lahko parkiramo avto. Vendar parkiraj pazljivo, ker parkirišče ni označeno. Potka vas vodi ob Savinji skozi gozdiček, približno 5-10 minut hoje. Ko se odpre pogled na Savinjo, že lahko pričneš iskati primerno mesto za nastanitev. Ravno na začetku je podlaga iz mivke, gladkih kamenčkov in s plitko vodo. Še 100 m naprej je glavno kopališče na obeh straneh Savinje. Ker predel obdaja z obeh strani gozd, je precejšnji del kopališča v hladni senci. Tretji dostop pa je skozi vas Dole. Pelji skozi Mozirje, mimo Mozirskega gaja, čez manjši most. Drži se ceste ob Savinji približno 3 km, na koncu prečkaš travnik po širši poti in parkiraš v bližini omenjenega kopališča. Tudi tu je mivka in gladki kamni, senca in lepi prostori za ležišče.

Kratek opis izletne točke oz. kopališča:

V okolici tega dela Savinje reka dvakrat spremeni smer toka in ustvari dva dovolj globoka tolmuna za plavanje in celo skok s skal ob reki. Lepa zelena barva in precej čista in topla voda (cca. 20 stopinj Celzija), omogoča ohladitev v teh vročih dnevih. Obala je delno peščena in delno posuta z gladkimi kamni, ki otroke kar kličejo k igri. Poleg razgibanega rečnega brega in velikih travnikov tu najdete tudi gozdne stezice in še kaj. Kopališče je precej obiskano v vročih dneh.

Izvir Savinje: http://kraji.eu/slovenija/izvir_savinje/slo

Barva reke in okolica spominjata na lepoto naše smaragdne Soče.
Barva reke in okolica spominjata na lepoto naše smaragdne Soče.

Kopališče:

Kopališče se imenuje divje, zato poskrbi za varnost družine. Kopališče nudi lepoto narave, bistro Savinjo, senco in mir v žuborenju vode. Vendar ker kopališče ni urejeno (zato tudi brezplačno!), gostinske ponudbe ni. Zelo pomembno je, da s seboj vzamete dovolj hrane in pijače, tudi pitno vodo. Na kosilo pa se lahko odpravite v prelepo Mozirje z Mozirskim gajem, ki je lahko prijeten zaključek izleta.

Glavno kopališče na peščeni plaži nasproti skal.
Glavno kopališče na peščeni plaži nasproti skal.
Desni breg je s svojimi gladkimi skalami je lep predel za sončenje.
Desni breg je s svojimi gladkimi skalami je lep predel za sončenje.
Tu v plitki vodi tudi naši malčki najdejo prostor za uživanje.
Tu v plitki vodi tudi naši malčki najdejo prostor za uživanje.

Primerno za pse: Da.

Super osvežitev za pse.
Super osvežitev za pse.

Znamenitosti in ideje za izlete v bližini:

 • ogled Mozirskega gaja (oddaljeno le 5 km)
 • pohod na planoto Golte,
 • Avtokamp Menina s pestro ponudbo aktivnosti za otroke
 • izlet v Logarsko dolino z obiskom Pravljičnega gozda

Preden se odpravite na kopanje na divja in urejena kopališča priporočamo, da si preberete nekaj zelo uporabnih nasvetov, kako poskrbeti za svojo varnost in varnost otrok, ki jih je pripravila policija: NASVETI.

Ta članek je napisal srečni prijatelj, oče in dedek moji dragi družinici, vesel, da hčerka  nadaljuje raziskovanje narave, znamenitosti, gora kot sem jih nekdaj sam in s družino. Zelo me veseli, da s partnerjem nadaljujeta omenjeno tradicijo z vnučko, ki kaže ogromno zanimanje za dogodivščine v naravi in s psičkama. Druženje nasploh in še posebno v naravi s prijatelji nam daje novih moči in potrebno energijo za premagovanje nujnih, a manj prijetnih opravil v življenju.

3 KOMENTARJI

 1. Kot že zapisano pri drugem prispevku: Savinja pri Letušu NI NIKAKOR primerna za kopanje. Savinja v spodnjem NI primerna za kopanje zaradi preveč fekalij. V prispvku navajte “Tu v plitki vodi tudi naši malčki najdejo prostor za uživanje.” Upam da se zavedate da se kopajo v FEKALIJAH! Savinja z RAZLOGOM ni umeščena na seznam kopalnih voda!

  • Pozdravljeni,

   hvala za sporočilo. Tam sem bila pred nekaj leti z očetom in otroci, saj je domačin, a nisem vedela, da je sedaj polna fekalij. Možnost Letuš je sedaj odstranjena iz prispevka.

   Lep pozdrav, Urša za KZM

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime