Kölnski živalski vrt – eden najlepših v Nemčiji

0

Obstoj živalskega vrta sega v leto 1860 in velja za enega najstarejših hkrati pa tudi najmodernejših živalskih vrtov v Nemčiji, nam osebno pa najlepši živalski vrt do sedaj. Dom več kot 500 vrstam živali, z vseh kontinentov in oceanov; njihova domovanja pa so urejena v zgradbah, ki segajo tudi v 19. Stoletje.

Obiskovalci lahko večino živali opazujejo preko stekla, brez dodatnih ograj, pri vsaki živali pa boste poleg našli vrsto izobraževalnih in naravovarstvenih informacij za otroke in odrasle (žal  le v nemščini).

PLAN
Plan živalskega vrta, Köln
IMG_7216
Živali lahko varno opazujemo skozi šipo

Destinacija: Köln, Nemčija

Lokacija: Kölner ZOO, Riehler Straße 173, 50735 Köln. Zoo se nahaja blizu samega contra mesta in je tako vpet v eno od bivalnih sosesk.

Primerno za otroke: vseh starosti, več kot navdušeni bodo pa tudi odrasli.

Primeren čas obiska: ZOO je primeren za obisk skozi celo leto, najlepši pa je od zgodnje spomladi do pozne jeseni, ko svojo ga še dodatno polepšajo številna drevesa v parku. Park je velik, vendar v zmogljivostih hoje tudi za mlajše mulce. Predvsem, ker je res veliko atrakcij, ki jih v ljubljanskem ali zagrebškem ZOO ne boste videli. Vsekakor priporočamo, da si za obisk vzamete vsaj polovico dneva.

Pot: Iz Slovenije lahko Köln enostavno dožete z letalsko družbo Eurowings, in sicer preko Zagreba ali Celovca. Letališče Köln- Bonn leži 14,8 km od centra Kölna in 16 km od centra Bonna in ima z obema ter tudi ostalimi mesti v Severnem Porenju odlično povezavo preko nemške železnice Deutsche Bahn.

IMG_3698
Jesen je z zlatimi barvami čudovita za obisk
IMG_3727
Nekateri prebivalci imajo že zjutraj pogled na družino žiraf:)

 

6 zanimivosti za otroke v parku, za katere si je vredno vzeti čas:

 

1. Hranjenje živali po urniku– urnik hranjena najdete tukaj, predvsem pa priporočamo ogled hranjenja nilskih konjev, krokodilov, piranj in zabavnih vider.

IMG_7242

 

2. Skala Pavijanov ter ogled deževnega gozda in pragozda s številnimi vrstami opic, gorilami in ostalimi primati.

IMG_7485

 

3. Slonji park s številno slonjo družino. Trenutno v parku biva trop 12 azijskih slonov.

IMG_7267
Velik park v središču ZOO za slonjo družino

 

4. Hipodom in dom krokodilov – pokrit dom trem nilskim konjem in štirim krokodilom. Otroci bodo z veseljem kar nekaj časa preživeli tu.

IMG_0169

IMG_3731

IMG_7445
Vodni bazen z nilskimi konji

 

5. Akvarij, terarij in insektarij – vsekakor si prihranite vsaj uro časa, predvsem pa energije za čudoviti podvodni svet, insekte ter plazilce z vseh koncev sveta.

  • Akvarij je odlično organiziran in prikazuje podvodni svet večine morij sveta. Če imajo vaši otroci radi morski svet, bodo v tem delu parka več kot uživali in z občudovanjem strmeli v živobarvne ribice, opazovali piranje ter spoznavali različne vrste morij in njihovega podvodnega sveta.
IMG_7523
Piranje

IMG_7308

IMG_3735

  • Terarij in insektarij – pestra zbirka prikazuje plezilce iz različnih kontinentov, zelo zanimiv pa je tudi prikaz življenja (in dela) krojaških mravelj.

IMG_7329

IMG_7532
Krojaške mravlje pri delu

 

6. Igrišče – v živalskem vrtu vas čaka veliko osrednje igrišče, primerno tudi za najmlajše otroke. Priporočam, da ga prihranite za konec, za starše pa je poleg namenjenih veliko sončnih klopi in kiosk s pijačo ter prigrizki. Manjše igrišče najdete tudi ob glavni restavraciji.

IMG_3714
Veliko in sončno igrišče za vse starosti

 

Dodatna zanimivost za mulca:

  • Pred vhodom v ZOO je postaja cestnega vlakca Wolters Bimmelbahnen Köln, kjer lahko skočite na krožno pot Zoo Express in tako na hiter način vidite še nekaj najbolj zanimivih mestnih atrakcij (slavno Kölnsko katedralo, rensko sprehajališče, botanični vrt, mestna vrata, čokoladni muzej, nemški športni in olimpijski muzej ter mnoge druge).

zoo-express-002

 

Pomembne informacije za starše:

  • Parkirišče je urejeno ob samem živalskem vrtu, ob cesti kot tudi v parkirnih hišah.
  • Vstopnica velja tako za obisk ZOO kot tudi za akvarij. Posamezne vstopnice za akvarij (s terarijem in insektarijem) ne morete kupiti. Več informacij o cenah, si preberite tukaj.
  • ZOO je vozičkom prijazen. Če s seboj nimate vozička ali poganjalčka – kolesa, si za 5 evrov lahko izposodite leseno prikolico, ki pride prav za manjše mulce ob pomanjkanju energije.
IMG_0236
Prikolica, ki pride zelo prav, če nimate vozička ali kolesa
  • Gostinska ponudba – v kolikor s seboj nimate malice, so v parku na voljo kiosk – stojnice s prigrizki in pijačo, za večjo lakoto pa imajo tudi dve restavraciji s toplimi obroki.
IMG_7297
Poleg restavracije je tudi igrišče

 

V kolikor obiščete Köln, pa ne izpustite tudi drugih parkov. Več o njih si preberite v članku Najlepši parki Kölna za mulce.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z našimi družinami. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.