Kolesarski izlet z otrokom od Kranjske gore do Belopeških jezer

5
Čudovito jezero na italijanski strani (Belopeška jezera)

Belopeška jezera so priljubljena izletniška točka tik za mejo, na Italijanski strani. Iz Kranjske Gore do tja vodi urejena kolesarska steza, ki jo obdajajo najlepši razgledi na okoliške hribe.

Kolesarska pot nas vodi od Kranjske gore, prek nekdanjega mejnega prehoda v Ratečah do Belopeških jezer. Je ravno prav oddaljena od glavne ceste in zato zelo varna. Vodi nas mimo urejenih počivališč, igrišč in okrepčevalnic in je primerna za izlet z otroki različnih starosti.

Izhodišče: Parkirali smo pod smučiščem v Kranjski Gori, točneje na parkirišču pod postajo sedežnice Vitranc 1.

pot
Urejena kolesarska steza vodi mimo Podkorena, Rateč vse naprej do Trbiža

 

Primeren čas obiska za kolesarski izlet: pomlad, poletje, jesen. V Kranjski gori in okolici znajo biti predvsem poleti sicer malenkost nižje temperature kot drugje po Sloveniji, kar pa ne pomeni, da ne zna biti vroče. Kranjska gora je sigurno ena bolj atraktivnih celoletnih destinacij.

Del poti poteka tudi po senci (Od Kranjske gore do Belopeških jezer)
Del poti poteka tudi po senci (Od Kranjske gore do Belopeških jezer)

 

IMG_6362
Pot je urejena in dobro označena
Urejena kolesarska steza vodi tudi mimo slovitega Vitranca
Urejena kolesarska steza vodi tudi mimo slovitega Vitranca

Priporočen čas obiska: Naša pot do jezera s postanki je trajala dve uri tja in še eno uro nazaj. Priporočamo, da si vzamete cel dan.

Primerno za otroke: dojenčki v vozičkih, malčki v stolčkih, predšolski, šolarji na kolesih. Za samostojne malčke na kolesih, ki zmorejo krajši vzpon, ki nas pričaka tik pred jezeri.

IMG_6325
Vzpon tik pred jezerom

 

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Ideje za postanek na poti od Kranjske gore do Belopeških jezer
 • Zelenci – Ob poti je stojalo za kolesa, nato pa se peš sprehodite do Zelencev. Priporočam, da s seboj vzamete ključavnico za kolo.

Pešpot do Zelencev: v smeri iz KG proti Belopeškim jezerom smo zavili k Zelencem pri drugi tabli za pešpot. Hodi se približno 15 min čez gozd, nato pa se odpre pogled na smaragdno jezerce, ki je razglašeno za naravni rezervat. Zelenci so talni izvir Save Dolinke in dom mnogim ogroženim živalskim ter rastlinskim vrstam. Zaradi svoje izjemne naravne lepote so tudi priljubljena točka za fotografiranje.

Ob poti pustite kolo in se odpravite do Zelencev
Ob poti pustite kolo in se odpravite do Zelencev
 • Planica: ko kolesarska pot prečka cesto proti Ratečam, lahko zavijemo proti Planici, ki je oddaljena 2,2 km. Kolesarimo pa manj prometni lokalni cesti, ki pa se do Planice večinoma rahlo vzpenja. Vzpon je primeren tudi za mlajše kolesarje.
Pot proti Planici
Pot proti Planici
V Planici lahko od daleč občudujete znamenito “Velikanko” in ostale skakalnice, če pa vam bo ostalo dovolj moči, se lahko po stopnicah povzpnete do vrha letalnice. Do samega vrha vas čaka 1192 stopnic, a nagrajeni boste s prekrasnim pogledom na Nordijski center in okoliške hribe, Velikanko pa boste spoznali tudi iz perspektive skakalcev. Najbolj pogumni pa se lahko z Velikanke spustijo tudi po zip-linu oz. jeklenici.
Planica: do vrha velikanke vodi 1192 stopnic
Planica: do vrha velikanke vodi 1192 stopnic
Okrepčati se je možno pri koči Kavka ob vznožju letalnice, ob Nordijskem centru pa so tudi igrala.
Ob Nordijskem centru v Planici boste našli tudi igrala
Ob Nordijskem centru v Planici boste našli tudi igrala
 • Gostilna Ponca, Rateče –  če tik pred mejo, skrenete 100m desno do glavne ceste, pridete do Gostilne Ponca. Imajo preverjeno dobro telečjo obaro in odlično igrišče z razgledom na hribe. Igrišče boste videli iz kolesarske steze.
IMG_4085
Igrišče pred gostilno Ponca v Ratečah
IMG_4086
Domača obara

 

 • Postanek na nekdanji meji – tam je urejeno manjše počivališče s klopcami v senci. Primerno za malico.
IMG_4088
Selffie na nekdanji meji

 

 • Urejeno počivališče z igrali tik za mejo, na Italijanski strani.
IMG_6360
Igrišče takoj za mejo
Belopeška jezera ali po italjansko Laghi di Fusine sta dve jezeri

Belopeška jezera, tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera ali Klanška jezera (italijansko Laghi di Fusine, nemško Weissenfelser Seen), sta dve jezeri, ki ležita v Julijskih Alpah, natančneje v Mangartski dolini v bližini naselja Trbiž, nedaleč od Rateč.

 • Spodnje Belopeško jezero

 

Spodnje Belopeško jezero
Spodnje Belopeško jezero

Za obisk si vzemite več časa in če boste šli s kolesom, ne pozabite na ključavnico. Na pot okrog jezera se raje odpravite peš. Kolo lahko pustite na stojalih pri okrepčevalnici  Osteria con cucina Belvedere. Ob našem obisku je bila v Ošteriji izredna gneča, zato mogoče v glavni sezoni postanek za kosilo planirajte kje drugje.

IMG_6326
Kolo lahko pustite na stojalu pred Oštarijo Belvedere

 

Dolino dveh ledeniških jezer, ki so jo Italijani leta 1971 razglasili za Narodni park Belopeških jezer, na jugu omejuje gora Mangart, na vzhodu pa Ponce. Zgornje jezero z globino 10 m leži na nadmorski višini 929 m, spodnje pa 924 m. Več si preberite na povezavi

IMG_6329
Oštarija Belvedere ob jezeru
 •  Zgornje Belopeško jezero
Od spodnjega jezera je oddaljeno dober kilometer, pot pa se večinoma vzpenja. Z malo vztrajnosti jo zmorejo prekolesariti tudi mlajši kolesarji.
Zgornje Belopeško jezero
Zgornje Belopeško jezero
Na travnati “plaži” lahko v senci uživate ob pogledu na jezero in okoliške hribe, lahko se pa tudi ohladite v vodi. Ob jezeru je okrepčevalnica “Ai sette nani” (ob kateri so tudi igrala) in večje parkirišče (tudi za avtodome), saj je tukaj priljubljena izhodiščna točka tudi za pohodniške izlete.
Koča Ai sette nani pri zgornjem Belopeškem jezeru
Koča Ai sette nani pri zgornjem Belopeškem jezeru
Igrala pri koči Ai sette nani pri zgornjem Belopeškem jezeru
Igrala pri koči Ai sette nani pri zgornjem Belopeškem jezeru

 

AKTIVNOSTI ZA OTROKE:

 • Ponudba igrišč ob poti
 • Raziskovanje Zelencev
 • Čolnarjenje po jezeru
IMG_6341
Čolnarjenje po jezeru

 

 • Z dojenčki se lahko odpravimo na vozičkanje po urejeni kolesarki stezi (priporočam enako pot kot za naš kolesarski izlet, le da jo poljubno prej zaključite).
 • Rajže po poteh triglavskih pravljic
 • Poletno sankanje
 • rolanje, kolesarjenje, pohodništvo…
IMG_4096
Spoznavanje bike parka Kranjska gora

 

AKTIVNOSTI V OKOLICI:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

5 KOMENTARJI

 1. Danes smo se odpravili na to pot in preživeli prelep dan! Dobro ste opisali pot,z vsemi dodatki ob poti,ki so zelo v pomoc.
  Druga tabla proti Zelencem v smeri proti Italiji je res precej krajša kot prva.
  ‘Krajši vzpon’ proti spodnjemu Belopeškem jezeru pa se mi kar strm in dolg, skoraj 1 km. Morajo bit ‘malčki’ kar natrenirani,da jim uspe zvoziti. Pomoje morajo biti kar šolarji…

  Hvala za idejo za prelep kolesarski izlet!

  • Pozdravljeni, obstajo vozički, ki se jih pripne na kolesa, v katerih se lahko vozijo že dojenčki. Po naših informacijah, so na sploh bolj varni, kot otroški sedeži, ki se jih pritrdi na prtljažkik kolesa, čeprav so v Sloveniji manj pogosti. Jih pa veliko uporabljajo v severnih državah, kjer je tudi kolesarska infrastruktura bolj razvita. Poleg tega lahko dojenčke posedite na kolo, že ko samostojno sedijo, če imate le primereno majhen sedež in ergonomsko oblikovan sedež za njih. Bodite pa v tem primeri pozorni na to, da otrok “aktivno sedi”, ne pa “pasivno visi” v sedežu. Skratka veliko opcij tudi za dojenčke, predlagamo le malo več googlanja, poznavanje dobrih praks in zdrave kmečke pameti, ko gre za vremenske razmere, čas vožnje, ipd. da bo res na takih izletih uživala cela družina.

   Lepe (kolesarske) izlete vam želi ekipa Kam z mulcem

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime