Kolesarski izlet po Krki ali na kratko o mojih dolenjskih koreninah

4
Pred Gradičkom. V ozadju cerkev sv. Kozme in Damijana

Za obisk večine mojih dolenjskih sorodnikov je dovolj en kratek kolesarki izlet. Ker je narava izredno lepa, destinacija pa ni ravno med najbolj turistično razvitimi, jo priporočam tudi vam.

Večina mojih prijateljev ve, da sem zavedna Dolenjka. Nekaj časa sem kot velika zagovornica cvička zaradi moje bolj kot ne ljubljanskega naglasa trdila, da sem pač najbolj severna Dolenjka. V resnici se redko odpravim v tja, čeprav sta oba moja starša iz teh krajev. Za obisk večine mojih dolenjskih sorodnikov je torej dovolj en kratek kolesarki izlet, ki ga priporočam tudi vam.

Lokacija: Vas Krka je od Ljubljane odaljena 40 km. Za pot z avtom po avtocesti potrebujete približno 30 min. Iz avtoceste zavijete na izvozu za Ivančno Gorico, od tam pa mimo Muljave do vasi Krka.

krka
30 minut z avtom iz Ljubljane

Primeren čas obiska: pomlad, poletje, jesen. Zaradi hladne vode je destinacija izredno primerna za vroč poletni dan.

Priporočen čas obiska: ena ura do cel dan

Primerno za otroke: dojenčki, malčki, predšolski, šolarji

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Hrana:

IMG_4276
Reka Krka. V ozadju cerkev sv. Kozme in Damijana

 

Za kratek kolesarski izlet ali vozičkanje priporočam, da parkirate pri cerkvi v vasi Krka, se usedete na kolo in odpeljete dober 1,5 km do vasi Gradiček, kjer se nahaja izvir Poltrca. Voda pri izviru je pitna in zelooo osvežujoča. Nad izvirom je v srednjem veku stal grad, pod njim pa so leta 2003 jamarji odkrili “novo” jamo. Z malo domišljije torej lahko raziskujete grajske ruševine ali pa se z jamarji in malo večjimi mulci podate v jamo Poltrca.

photo 2(1)
Izvir Poltrca
Kako je grad videl slavni Valvazor
Kako je grad videl slavni Valvazor

 

Od tam naprej vas pot vodi čez vas Gradiček mimo obeh kmečkih turizmov Podržaj in Hočevar do izvira Krka in Krške jame, ki je za individualne oglede odprta ob nedeljah med 14. in 16. uro, od aprila do oktobra. Cena ogleda je 3€ za odrasle in 2€ za otroke. Predšolski otroci si jamo lahko ogledajo brezplačno. Za ogled izven delavnega časa se je možno dogovoriti. Pokličite na TD Krka.

IMG_4227
Vhod v Krško jamo

 

Če prečkate izvir in travnik desno od njega pridete do vasi Trebnja gorica. Od tam se lahko vrnete po cesti do vasi Krka ali pa nadaljujete do Krške vasi. Če ste za daljši izlet greste lahko tudi čez Znojile do Muljave in nadaljujete po Jurčičevi poti.

IMG_6198
Jez na reki Krka

 

Mi smo izlet zaključili v gostilni Javornik na božanskem sorbetu in poležavanju na ležalnikih z idiličnem razgledom na reko Krko. Nasproti Javornika čez reko je “mini” kopališče, kjer se pogumni mulci lahko vržejo v vodo in zaplavajo. Naš junak je namočil 2 prsta in se premislil, saj temperatura vode tudi poleti naraste le nekje do 12 stopinj. Kar naenkrat so veliko bolj zanimivi postali konji in pes v sosednji ogradi.

photo 5(1)
Počitek na vrtu gostilne Javornik
IMG_4284
Nasproti Javornika je voda dovolj globoka, da lahko zaplavate.
IMG_6194
Idilični prizori, ki jih lahko pričakujete na poti

AKTIVNOSTI ZA OTROKE:

 • Ni posebej organiziranih aktivnosti za otroke.
 • Starejšim otrokom lahko spodbujamo domišljijo z ogledom jame ali pa z raziskovanjem grajskih ruševin v vasi Gradiček.
 • Kopanje v reki Krki
 • Za večje mulce je primeren tudi spust po reki Krki ali pa krajše čolnarjenje od Javornika po reki navzgor.
 • Z dojenčki se lahko odpravimo na vozičkanje po vaških cestah (priporočam enako pot kot za naš kolesarski izlet).

ZA:

 • naravne posebnosti reka, izvir, jama
 • sprostitev v naravi
 • neturistična destinacija
 • kmečki turizmi in ogled živali
 • kulinarika

PROTI

 • malo organiziranih stvari prav za majhne otroke

AKTIVNOSTI V OKOLICI:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.