Kokoš (ka) – skok na Kras po prečudovit razgled

4
na vrhu

Obisk koče na Kokoši (670m) je res prijetno doživetje, ki ga lahko dodatno popestrimo še z ogledom drugih znamenitosti Sežanskega Krasa od največje slovenske vasi Lokve, Kobilarne Lipica, najstarejše turistične jame v Evropi, Vilenice in nenazadnje tudi Škocjanskih jam.

Kokoš je eden od vrhov gričevja, ki ločuje Sežanski Kras (bolj natančno, Lokavsko polje) od Tržaškega zaliva. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za spomladanske sprehode. Odlično urejene poti vas vodijo vse od Lipice pa skoraj do Škocjanskih jam, vmes pa vam ponujajo postanke ob klopeh in mizah, postavljene ob njih. Koča na Kokoši (670m) se razteza nad turistično znano Lipico, največjo slovensko vasjo Lokev in najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico. Koča nosi ime po vrhu Kokoš (674m), ki je od koče oddaljen dobrih 5 minut.

FullSizeRender
Gremo na pot

 

Razgled: Koča na Kokoši je odlično razgledišče, saj v jasnih dneh lahko opazujemo Triglav s sosednjimi vrhovi, Dolomite, kraške vrhove (Nanos, Vremščico, Slavnik), ter obalo z zaledjem in bližnjimi mesti (Koper, Izola, Piran, Trst, Videm, in celo Benetke). V ozadju lahko ob jasnem vremenu opazujemo tudi verigo Dolomitov.

FullSizeRender (3)
Koča na Kokoški, v jutru še sameva:)

 

Na vrh in do koče vodijo številne markirane pešpoti s slovenske in italijanske strani. Spodaj nekaj naštetih, verjamem pa, da se najdejo še dodatne poti in tako še daljši podvigi.

 • vas Lokev – Koča na Kokoši (1,30 h);
 • mejni prehod Lipica – Koča na Kokoši (45 min);
 • Kobilarna Lipica – Škibini – Koča na Kokoši (1,30 h);
 • vas Lokev – Prelože – izvir Vroče – Veliko Gradišče – Koča na Kokoši (2,30 h);
 • jama Vilenica – mimo Lipice – Škibini – Koča na Kokoši (2 h);
 • vas Vrhpolje – Koča na Kokoši (1h).

Mi smo izbrali pot iz vasi Lokve, ki je bila najbolj priporočana na spletu, čeprav je bila zaradi stme poti, kar prevelik zalogaj za Erika in posledično tudi zame, saj sem ga morala tudi nositi. Če se odpravljate na izlet z malo večjimi mulci, so časovni okviri kar precej krajši od navedenih zgoraj. Verjetno so podatki na spletu glede dolžine hoje dani za majhne otroke:)

FullSizeRender_2
Poti so lepo označene

 

Opis poti: vas Lokev – Koča na Kokoši

Z avtoceste LJ – KP zavijemo na izvozu Divača, kjer nas smerokazi usmerijo v Lokev in Lipico. Do Lokev je pet kilometrov. Po glavni cesti peljemo skoraj do konca vasi in zavijemo levo za pokopališčem (na levi strani), še pred bencinsko črpalko. Parkiramo ob parkirišču, lahko pa se peljete z avtom še naprej, do začetka vzpona, kar priporočam, saj je drugače pot za majhne mulce prenaporna. Od parkirišča pri pokopališču tako nadaljujete po makadamski cesti, do kapelice, kjer vas smerokaz usmeri desno po kolovozu čez Lokavsko polje in do začetka vzpona pri počivališču s klopmi. Vzpon po ozkem kolovozu, je precej položen, čez čas pa je pot čedalje slabša in vedno bolj strma. Višje se spremeni v pešpot, manj je kamenja in več zemlje. Pridemo na makadamsko cesto, kjer zavijemo desno in že čez nekaj deset metrov pridemo na travnik z oddajnikom, le malo naprej pa je tudi Koča na Kokoši. Nekatere spletne strani trdijo, da traja vzpon od začetka in do koče približno pol ure, mi smo za to pot porabili kar eno uro. Vmes pa je bilo veliko pregovarjanja, pogajanj, in ja, tudi nošenja:)

FullSizeRender_1
Postojanke na poti do vrha

 

Na vrhu smo se zaklepetali z drugimi družinicami in vsi so za manjše mulce (do cca 4 let) priporočali pešpot iz vasi Vrhpolje, ki traja prav tako uro, vendar je veliko bolj položna, otroci pa jo večinoma prehodijo sami. Naslednjič vsekakor uberemo to pot.

Ideja za dodaten podvig s Koče? Skok na Veliko Gradišče. Le 30 minut jugovzhodno od koče se nahaja vrh Veliko Gradišče, ki je s svojimi 741 m najvišji vrh Tržaško – Komenskega Matičnega Krasa.

Dodatne izletne točke:

Turističnih znamenitosti v tem delu Krasa ne manjka, najbolj atraktivna je seveda Kobilarna Lipica, priporočamo pa še Vojaški muzej Tabor v srednjeveškem obrambnem stolpu v Lokvi. Nedaleč stran je še Vilenica, ki slovi kot najstarejša turistična jama v Evropi. Prav tako pa lahko izlet razširimo še na obisk Škocjanskih jam. Spodaj so okvirni časi, v kolikor se odpravite na raziskovanje s Kokoši peš, avto je pa vedno hitrejša in za mulce tudi bolj priporočljiva izbira.

Priporočen čas obiska: prečudoviti kraški del Slovenije lahko raziskujete celi dan, v kolikor boste poleg Kokoške obiskali še Lipico, jame in še dobrega pojedli v dolini. Če pa vam čas tega ne dopušča ali pa je mulc že precej zaspan in utrujen, pa je dovolj le par ur dopoldne ali popoldne. Nam je vedno za izlet najljubše jutro in zgodnje dopoldne, ko še ni prevelikega navala planincev (v tem primeru iz Italije in Slovenije). Ob 12h, ko smo se vračali v dolino, je bila koča že kar precej polna.

Primeren čas obiska: Obisk Kokoške je ugoden skozi celotno leto, najlepše je pa verjetno ob lepem zimskem dnevu, spomladi ali jeseni, medtem ko zna biti v poletnih dneh kar vroče. Spet odvisno po kateri poti se odpravljate na vrh. Če si boste izbrali pot Lokev – Kokoš, priporočam le ob lepem in suhem dnevu, saj je na poti kar nekaj kamenja in zna biti spolzko. Če se odločite za makedamske poti, samo vreme ne igra tako pomembne vloge. Preden se odpravite preverite kamero v živo.

SubstandardFullSizeRender (4)
Pomlad je lepa:)

Oprema: posebne opreme za pohod ne potrebujete, vsekakor pa priporočamo nahrbtnik z vodo, malico in pohodne palice. Ne pozabite tudi na sončna očala, pokrivalo, sončno kremo in ostale potrebščine, ki jih potrebujete za dojenčka ali malčka. Pot je ves čas lepa za hodit, tako da smo bili vsi v supergah.

Primerno za otroke: vseh starosti. Če imate manjšega otroka, ki še ni dovolj samostojen za pot, uporabite nahrbtnik ali nosilko. Ali se da priti tudi z vozičkom? Na poti nisem videla niti enega vozička. Vsi manjši otročki so bili nošeni (tako ali drugače:)). So pa poti na Kokoš tudi makedamske oz. cestne, taka je z mejnega prehoda Lipica, kjer bi se verjetno dalo priti tudi z vozičkom.

Hrana:

 • Koča na Kokoši- odprta vsak petek popoldan, ob sobotah, nedeljah in praznikih. Po predhodnem dogovoru pa tudi v drugih dneh (+386 40 516 282). Hrana je domača, ni veliko izbire, je pa odlična. Koča ponuja tudi 15 skupnih ležišč.
 • Gostilne in restavracije v vasi Lokev, Sežani in okoliških krajih. Dobre gostinske ponudbe je v teh krajih res na pretek.
FullSizeRender (2)
Ponudba koče- njoki in štrudelj sta preverjeno odlična!

 

Aktivnosti za otroke: posebej organiziranih za najmlajše ni, imajo pa nekaj igrač in veliko prostora za družabne igre. Vendar kaj pa potrebujete več kot neomejeno prostora za njihovo tekanje in igranje? In za nagrado dober domač štrudelj?:)

SubstandardFullSizeRender (2)
Potrebuješ kaj več kot par igrač in veliko prostora?
SubstandardFullSizeRender
Igre v naravi

 

ZA:

 • svež zrak
 • razgled
 • domača hrana
 • široka izbira aktivnosti v okolici

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

4 KOMENTARJI

  • Gre se skozi celo vas, na Y križišču tik pred vasjo se držite levo (ne v vas) in peljite navzgor do konca asfalta. Videli boste cerkvico, tam je plac za parkiranje, lahko pa greste z avtom še malo naprej – na levo so opuščeni vojaški objekti in ex-igrišče, kjer se tudi lahko pusti avto. To je tik pod vznožjem.
   Če bi želeli hoditi malo več, pustite avto ob cesti pri prvem kažipotu za Kokoš, med vasmi Krvavi potok in Vrhpolje.
   Do Vrhpolja pridete po avtocesti do Kozine, nato proti Italiji. V Krvavem potoku zavijete desno za Vrhpolje.
   Ta pot je lepa, urejena in super tudi za manjše otroke.

 1. Ne morem, da ne komentiram:
  – sklanjatev besede lokev (ne glede, če gre za vas ali ne) – ednina – iz LOKVE ne iz LOKEV
  – ni veliko izbire za hrano: na hribu ste, v planinski koči! Koliko izbora bi pa radi imeli?! Kaj vam je manjkalo? Meni se zdi ponudba dovolj bogata in primerna. Je pa hrana res dobra.

  Ob vikendih je na Kokši nepopisna gneča. Hrib je priljubljen tudi pri Italijanih, ki pridejo tudi zaradi hrane, ne le zaradi rekreacije. Če želite gor jesti, pridite pred 12. uro, saj bo zmanjkalo prostora za sedet (hrane ne:)

  Izlet je primeren tudi za gorske kolesarje, predvsem, če greste iz Vrhpolj.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime