Kokoš (ka) – skok na Kras po prečudovit razgled

4

Obisk koče na Kokoši (670m) je res prijetno doživetje, ki ga lahko dodatno popestrimo še z ogledom drugih znamenitosti Sežanskega Krasa od največje slovenske vasi Lokve, Kobilarne Lipica, najstarejše turistične jame v Evropi, Vilenice in nenazadnje tudi Škocjanskih jam. Nam je obisk še posebej pri srcu v zimskem času,ko so temperature prijetnejše, ali spomladi in v jeseni.

 • Primeren čas obiska: vsi letni časi
 • Priporočen čas obiska: Od 2 ur do celega dneva. Idealno je načrtovati malico/kosilo na koči.
 • Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, predšolski in šolarji samostojno.
 • Primerno za otroški voziček: Pot iz Lokev ne.
 • Primerno za vreme: suho vreme.  Preden se odpravite preverite kamero v živo.
 • Pot do tja: avtocesto Ljubljana Koper zapustite na izvozu za Divačo in sledite tablam za vas Lokev. V Lokvah peljete skozi vas in na koncu, tik za pokopališčem, zavijete levo, kjer parkirate.
 • GPS koordinate: 45.66058, 13.92268
 • Primerno za pse: psom prijazna izletna točka.

Kokoš je eden od vrhov gričevja, ki ločuje Sežanski Kras (bolj natančno, Lokavsko polje) od Tržaškega zaliva. Gričevje je prepredeno s pešpotmi, kolesarskimi in jahalnimi stezami ter kot takšno idealno za jesensko-zimsko-spomladanske sprehode. Odlično urejene poti vas vodijo vse od Lipice pa skoraj do Škocjanskih jam, vmes pa vam ponujajo postanke ob klopeh in mizah, postavljene ob njih. Koča na Kokoši (670m) se razteza nad turistično znano Lipico, največjo slovensko vasjo Lokev in najstarejšo turistično jamo v Evropi, Vilenico. Koča nosi ime po vrhu Kokoš (674m), ki je od koče oddaljen dobrih 5 minut.

Razgled: Koča na Kokoši je odlično razgledišče, saj v jasnih dneh lahko opazujemo Triglav s sosednjimi vrhovi, Dolomite, kraške vrhove (Nanos, Vremščico, Slavnik), ter obalo z zaledjem in bližnjimi mesti (Koper, Izola, Piran, Trst, Videm, in celo Benetke). V ozadju lahko ob jasnem vremenu opazujemo tudi verigo Dolomitov.

FullSizeRender (3)
Koča na Kokoški, v jutru še sameva:)

Na vrh in do koče vodijo številne markirane pešpoti s slovenske in italijanske strani. Spodaj nekaj naštetih, verjamem pa, da se najdejo še dodatne poti in tako še daljši podvigi.

 • vas Lokev – Koča na Kokoši (1,30 h);
 • mejni prehod Lipica – Koča na Kokoši (45 min);
 • Kobilarna Lipica – Škibini – Koča na Kokoši (1,30 h);
 • vas Lokev – Prelože – izvir Vroče – Veliko Gradišče – Koča na Kokoši (2,30 h);
 • jama Vilenica – mimo Lipice – Škibini – Koča na Kokoši (2 h);
 • vas Vrhpolje – Koča na Kokoši (1h).

Mi smo izbrali pot iz vasi Lokev (parkirišče pri pokopališču), ki najprej cca 20-3min vodi po kraških poljih, nato pa se začne vzpenjati. Pot je lepa, le za najmlajše zna biti nekoliko zahtevna, zato bodo potrebovali pomoč.

Že po ravninskem delu je pot zanimiva, saj je obsijana s soncem, kar je plus še posebej v zimskem času. Po poti pa srečate tudi lepo urejen čebelnjak, ki bo še posebej zanimiv najmlajšim.

FullSizeRender_2
Poti so lepo označene

Po cca. 20 min do pol ure prijetne hoje se pot zoži in prične vzpenjati po gozdu. Tudi tukaj je lepo označena.

FullSizeRender_1
Postojanke na poti do vrha

Tik pod vrhom se gozd razreči in pokaže se razgled, ki sega vse do Nanosa in še dlje. Mulcem pa bo zagotovo zanimivo tudi obiranje brinovih jagod ali iskanje parkiranega avtomobila v daljavi.

Na koncu pridemo na makadamsko cesto, kjer zavijemo desno in že čez nekaj deset metrov pridemo na travnik z oddajnikom, le malo naprej pa je tudi Koča na Kokoši. Vse skupaj smo pot od parkirišča do koče potrebovali cca. 1 uro.

SubstandardFullSizeRender (4)
Pomlad je lepa:)

Hrana:

 • Koča na Kokoši- odprta vsak petek popoldan, ob sobotah, nedeljah in praznikih. Po predhodnem dogovoru pa tudi v drugih dneh (031 391 742). Hrana je domača in  odlična. Priporočamo predvsem joto ali njoke, a tudi z ostalim ne boste zgrešili.Koča ponuja tudi 15 skupnih ležišč.

Aktivnosti za otroke: posebej organiziranih za najmlajše ni, imajo pa nekaj igrač in veliko prostora za družabne igre. Vendar kaj pa potrebujete več kot neomejeno prostora za njihovo tekanje in igranje? In za nagrado dober domač štrudelj?:)

SubstandardFullSizeRender (2)
Potrebuješ kaj več kot par igrač in veliko prostora?

Možnosti za dodaten izlet:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o počitnicah mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

4 KOMENTARJI

  • Gre se skozi celo vas, na Y križišču tik pred vasjo se držite levo (ne v vas) in peljite navzgor do konca asfalta. Videli boste cerkvico, tam je plac za parkiranje, lahko pa greste z avtom še malo naprej – na levo so opuščeni vojaški objekti in ex-igrišče, kjer se tudi lahko pusti avto. To je tik pod vznožjem.
   Če bi želeli hoditi malo več, pustite avto ob cesti pri prvem kažipotu za Kokoš, med vasmi Krvavi potok in Vrhpolje.
   Do Vrhpolja pridete po avtocesti do Kozine, nato proti Italiji. V Krvavem potoku zavijete desno za Vrhpolje.
   Ta pot je lepa, urejena in super tudi za manjše otroke.

 1. Ne morem, da ne komentiram:
  – sklanjatev besede lokev (ne glede, če gre za vas ali ne) – ednina – iz LOKVE ne iz LOKEV
  – ni veliko izbire za hrano: na hribu ste, v planinski koči! Koliko izbora bi pa radi imeli?! Kaj vam je manjkalo? Meni se zdi ponudba dovolj bogata in primerna. Je pa hrana res dobra.

  Ob vikendih je na Kokši nepopisna gneča. Hrib je priljubljen tudi pri Italijanih, ki pridejo tudi zaradi hrane, ne le zaradi rekreacije. Če želite gor jesti, pridite pred 12. uro, saj bo zmanjkalo prostora za sedet (hrane ne:)

  Izlet je primeren tudi za gorske kolesarje, predvsem, če greste iz Vrhpolj.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime