Kočevsko – najbogatejša družinska doživetja gozda, iger in vode

0

Za vse, ki imajo radi neokrnjeno naravo, družinska doživetja, lov na vile, zaklade, naravna kopališča, gozdne igre in živali ter graščine, ki zopet oživijo, je Kočevsko, ki pokriva ne le Kočevje, temveč tudi Osilnico in Kostel, prava odločitev. Zopet popolnoma prerojeni in navdušeni nad razvojem sveže turistične ponudbe za aktivne družine.

Bar Ribič ob jezeru v Kočevju

V Kočevje smo prispeli v petek v popoldanskih urah in se nastanili v eko kampu Jezero, v lesenih hišicah. Kamp stoji poleg naravnega kopališča – Rudniško jezero. V hišicah kampa smo prvič uživali že dve leti nazaj, a tokrat zagotovo ni bilo zadnjič.

Hišice v eko kampu Jezero, Kočevje

Ob poznem prihodu v Kočevje smo se sprehodili okoli Rudniškega jezera, na pomolu pričakali sončni zahod in se odpravili na večerjo v bar Ribič, ki leži ob jezeru. V kiosku s hitro hrano smo naročili vege burgerje, krompirček in druge ocvrtke. Za konec so si otroci naročili slasten tekoči sladoled, odrasli pa smo si privoščili lokalno kočevsko pivo Matt. Veste zakaj to pivo oznako “medvedu prijazno”? 

Pozna večerja v baru Ribič ob Rudniškem jezeru, Kočevje
Čudovit večer ob Rudniškem jezeru, Kočevje

Naših top 5 vikend doživetij na Kočevskem – vse do Osilnice in Kostela

1. Doživetja v Deželi Petra Klepca v Osilnici

Ste vedeli, da je Osilnica najmanjša občina na število prebivalcev, saj na 1 km² živi le okoli 10 ljudi? A na svojem območju ponuja bogat izbor družinskih in športnih aktivnosti. Predvsem pa je to dežela slovenskega junaka Petra Klepca. Če se v Osilnico odpravljate iz Kočevja, vas bo pot nagradila s čudovitimi razgledi na gosto poraščeno slovensko in hrvaško hribovje, skozi katerega teče ena najčistejših rek v Sloveniji, Kolpa.

Pred tablo občine Osilnica vas pričaka velika skulptura Petra Klepca, kjer se vam odpre lep razgled na Osilniško dolino. Med vožnjo po serpentinah Strme Rebri smo naredili postanek na 8. ovinku, od koder se vam odpre lep razgled na Zgornje kolpsko dolino.

Skulptura Petra Klepca ob prihodu v občino Osilnica
Razgled na Deželo Petra Klepca
Prostorno postajališče pri 8. ovinku

Ob prihodu v Osilnico smo parkirali pri Hotelu Kovač, kjer nas je pričakala verjetno najbolj aktivna občanka Osilnice, Alenka, ki nas je popeljala po raznolikih doživetjih dežele Petra Klepca. 

Kipec mame, katerih sinovi ali možje so odšli ali umrli v boju z okupatorjem, pri OŠ Osilnica

Ogled poučne risanke o Petru Klepcu s tekmovalnim kvizom

V prostorih v bližini OŠ, smo si družini ogledali poučno risanko o Petru Klepcu in se pomerili v  tekmovalnem kvizu o junaku, zgodovini, pa tudi prepoznavanju nasilja ter kako ga preprečiti. Hitri prsti in pozornost je bila ključna za zmago.

Ogled risanke o Petru Klepcu in začetek tekmovanja , Osilnica
Na koncu smo se spopadli v izdelavi trdnjave, Osilnica
Naša mulka s Petrom Klepcem, Osilnica
Turški upadi so bili zaustavljeni prav zaradi Petra Klepca, prikaz turškega šotora, Osilnica

Gozdno doživetje z interaktivno igro Escape Box

Sledilo je gozdno doživetje, kjer nas je vila popeljala do pravljičnega kotička v gozdu, kjer stoji hiška, pred njo pa skrivnostna škatla. Za vstop v častno bratovščino Petra Klepca in najdbo zaklada, mora družina rešiti kup izzivov. Odgovori na zapletena vprašanja, pravilno rokovanje s škatlo in nekaj drugih prijemov, nas je pripeljalo do rešitve in korak bližje članstvu v bratovščini Petra Klepca.

Pozdrav gozdne vile z bratovščine Petra Klepca
Škatla z zakladi
Naloge smo reševali tako otroci, kot starši, Osilnica
Igra lesenih frnikul, Osilnica
Metanje potkev, Osilnica
Kotiček z zelišči in začimbami, Osilnica
Ena od nagrad ob vstopu v bratovščino

Po uspešni zmagi nad izzivi, smo se podali na pot do Hotela Kovač. Pot je vodila mimo obore srnjadi.

Z nekaj truda in tišine nam je uspelo videti nekaj srnic, Osilnica

Kosilo v restavraciji in uživanje na igralih Hotela Kovač 

Po rešenem kvizu in najdbi zaklada smo si privoščili kosilo v Hotelu Kovač, ki ponuja domače jedi in slastne sladice. Poleg hotela je otroško igrišče in adrenalinski park. A nas je pot že vodila naprej do naslednje družinskega doživetja v Kostelu.

Okusno domače kosilo v restavraciji in Hotelu Kovač
Igrišče pri Hotelu Kovač, Osilnica

Kolesarska doživetja v Osilnici in okolici

V sodelovanju s ponudnikom vodenih e-kolesarskih doživetij Poyek, so pripravili kolesarsko turo, ki bo obiskovalce popeljala z e-kolesi iz Kočevja vse do Kolpe. Za ljubitelje kolesarjenja bo idealna izbira tudi kolesarska tura na Stojno ali Po studencih Kočevske.

2. Zabavna igra »Pod drevesom obilja« na igrificirani kmetiji – Lukčevi domačiji

Iz Osilnice v smeri Kostela smo se zapeljali do igrificirane turistične kmetije pri Lukčevih. Tam sta nas pričakala prijazna lastnika domačije Albin in Andreja Likar, nam ponudila domači jabolčni sok in kavico za dvig energije za še eno gozdno doživetje. V gozdičku v bližini so pripravili krožno gozdno pot s preprostimi, a dobro skritimi izzivi. Če jih rešiš in se ob tem tudi zabavaš, vas v Lukčevi domačiji čaka darilo.

Začetek gozdne dogodivščine pri Lukčevi domačiji, Kostel
Namig v gozdni igri pri Lukčevi domačiji, Kostel
Zapisovanje namigov v škratjem jeziku, Kostel
Čudovit gozd, ki že sam po sebi ponuja ogromno možnosti za igro… (Kostel)
… in plezanje 🙂

Lukčeva domačija je prva igrificirana kmetija v Sloveniji. Svoje storitve ponujajo skozi igro. Mlajši in starejši gostje imajo veliko priložnosti za najrazličnejše igre, kot so namizne, dvoriščne in lokacijske igre ter igre na dvorišču.

Lukčeva domačija pa je poznana predvsem po pridelavi sadja v okoliških sadovnjakih. Iz ekološko pridelanega sadja stiskajo jabolčni sok, sušijo krhlje, pečejo sladice in kuhajo domače marmelade. Sadje med drugim pridelajo v visoko kvalitetne produkte, ki so na voljo na kmetiji.

Dobrote, ki smo si jih nakupili na Lukčevi domačiji, Kostel

Prav posebna novost pa je nov escape room, ki je zasnovan malo drugače kot so jih vajeni ljubitelji tovrstnih doživetij.

Za prihodnji obisk smo si pustili celodnevno doživetje na Gradu Kostel, ki vključuje ogled Slapa Nežica ali kosilo na kmetiji Padovac. Seveda pa v poletnem času ne pozabite vodnih doživetij na reki Kolpi kot je plavanje, supanje, rafting, ribolov…

3. Nova družinska celodnevna pustolovščina “Gozda in iger”

V nedeljo nas je v Campu Jezero pred začetkov celodnevne pustolovščine pričakala gozdna piknik košarica z zajtrkom iz lokalnih sestavin. Prevzeli smo jo na recepciji našega kampa.

Bogata zajtrk košarica je poleg videnega vsebovala tudi lokalne jogurte, mleko, jabolčne sokove in marmelade, Zavod Kočevsko
Wild but nice steklenica za vodo, Zavod Kočevsko

Nato smo se srečali z našim vodnikom Miho, ki nas je popeljal na čisto novo družinsko doživetje Gozda in iger, interaktivno in animacijsko zasnovan voden pohod na hrib Fridrihštajn, ki vključuje številne igre in degustacije, gozdni piknik ter organiziran prevoz nazaj v mesto.

Top gozdno doživetje za velike in male raziskovalce!

Zakaj tega edinstvenega doživetja nikakor ne smete izpustili, si preberite v članku Nov družinski program v deželi medveda – Gozda in iger!

4. Kolesarska doživetja v MTB Trail Center Kočevje

Ker smo pri Kam z mulcem zagriženi kolesarji, smo obiskali tudi MTB Trail center. Poleg gozdnih kolesarskih poti, bo za otroke zagotovo zanimiv »Pump Track«, za starše pa osvežitev na MTB terasi s pijačo ali hrano. V mestni kavarni poleg izvrstne kave poizkusite še staro kočevarsko sladico, Kočevsko bombico in se osvežite z njihovimi svežimi limonadami.  

MTB Trail center, Kočevje
Pump track, Kočevje
Otroško igrišče pri MTB Trail centru, Kočevje

5. Najlepši spomini z družinskega vikend oddiha na Kočevskem na slovenskem lesu

V TIC Kočevje si lahko proti plačilu izposodite fotoaparat s polaroidnimi fotografijami, ki vas “prisili”, da naredite manj slik, a tiste prave. Hkrati pa ne bodo ostale na vašem telefonu ali računalniku, temveč si jih boste lahko izdelali in shranili še isti dan v edinstven lesen, družinski album. Čudovit zaključek športnega, kulturnega ter igrivega vikenda z družino.

Polaroidni fotoaparat in leseni album Gozda in iger, Kočevsko
Spomini ujeti na polaroidnih fotkah in vstavljeni v unikaten leseni album 
Najlepše darilo vikenda, Zavod Kočevsko

Kočevsko z Osilnico in Kostelom smo obiskali na povabilo Zavoda Kočevsko. Zgoraj opisane informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.