Koča pri Jelenovem studencu

0

Pragozd, neusahljiv čaroben studenec, razvaline ljubezenskega gnezda celjskega grofa, kotanja s podnebjem visokih gora, jezero na ostankih rudnika in najmogočnejša jelka v Sloveniji. Raziščete kočevsko občino, ki jo je leta 2012 Lonely Planet uvrstil med top 12 domačih destinacij, kjer se »klatijo medvedje in tavajo duhovi partizanov«.

 • Cilj: Koča pri Jelenovem studencu (850 m)
 • Območje: Kočevsko
 • Izhodišče: Kočevje (parkirišče na koncu Podgorske ulice)
 • Trajanje poti: Od parkirišča do doma po Grajski poti je 1h 15 min. S čisto majhnimi otroki (pod 6 let) planirajte, da boste porabili dobro uro in pol.
 • Primerno za otroke: Vsekakor. Pot je lahkotna in se relativno blago vzpenja.
 • Oprema: običajna pohodniška oprema. Tudi v dobrih športnih copatih bi šlo brez problema do vrha.
 • Primeren čas obiska: Vse letne čase. Najlepše je pozno pomladi in poleti, ko senca gozda nudi prijeten hlad in se vsepovsod bohoti zelena.

Dostop: Po magistralni cesti se mimo Velikih Lašč in Ribnice peljete do Kočevja. Ko prispete v Kočevje, se po glavni cesti (ali cesti, ki vodi skozi center) peljete dokler na levi ne zagledate poslopja banke NLB. Nasproti poslopja banke zavijete desno v Podgorsko ulico in se peljete do konca ulice, kjer boste pred seboj zagledali parkirišče. Od parkirišča se usmerite naravnost proti hribu. Kmalu prispete do usmerjevalnih tabel. Malce bolj zahtevna pot vas bo vodila po Kalanovi poti, nekoliko manj zahtevna pa je Grajska pot. Grajska pot je sicer nekoliko daljša, a položnejša in bolj primerna, da jo uberete, če so otroci mlajši od približno 6 let. Od parkirišča se odpravite mimo Dinosa, nato levo in naravnost v hrib (sledite markacijam). Poimenovana je po gradu Fridrihštajn, saj vas pot, med drugim, popelje do ruševin gradu. Po obeh poteh prispete do koče pri Jelenovem studencu.

jelenov studenec _ razpotje
Pot do koče je primerno označen

 

Za točen opis obiščite to stran, kjer poleg fotografij najdete tudi zemljevid in grafični prikaz vzpona.

Za izlet si vzemite cel dan in na pot se odpravite zgodaj zjutraj. Za načrtovanje obiska omenjenih znamenitosti priporočamo, da pobrskate tudi po turističnem spletnem portalu Kočevske, Brezpotja. Če se vam po telesu pretaka avanturistična kri in obožujete preživljanje časa s svojimi mulci v naravi, v hribih, potem boste skoraj vse zgoraj našteto doživeli, če se podate do Koče pri Jelenovem studencu.

zlozna pot do koce
Čudovita gozdna pot, ki nas vodi do Koče pri Jelenovem studencu

 

Koča pri Jelenovem studencu stoji v pogorju Strojne, ki se dviga na jugozahodni strani Kočevskega polja, sredi male jase za Mestnim vrhom. Koča je ime dobila po studencu, ki je v bližini in kjer voda nikoli ne usahne. V preteklosti je bilo tu zavetišče gozdnih delavcev, nato pa so ga preuredili v planinsko postojanko. V bližini koče je Mestni vrh, malo naprej pa se nahajajo razvaline omenjenega gradu Fridrihštajn, ki ga je v 15. stoletju sezidal Friderik Celjski. Tu se je zgodil tudi prvi slovenski kmečki punt, saj so se leta 1515 kmetje uprli takratnemu baronu Thurnu. Baron je močno dvignil davke, s tem razburil okoliške kmete, kar ga je nazadnje stalo glave.

Jelenov studenec_igrala
Igrala ob Koči pri Jelenovem studencu

 

Pomembno za starše:

 • Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in ob praznikih. S kočo upravlja PD Kočevje.
 • Kočevsko je znano kot domovanje medvedov. Med potjo si prepevajte, da že od daleč opozorite na svojo prisotnost. Medvedje, če niso ogroženi, niso napadalni. Če srečate mamo z medvedkom, se mirno in tiho umaknite.
 • Pred izletom se ustrezno zaščitite pred klopi. Preberite si nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kako se varno zaščititi pred klopi.
 • Do vrha lahko pridete tudi po cesti, zato je destinacija primerna tudi za »vozičkarje«.
 • V letošnjem letu je koča v izboru za »naj planinsko kočo 2016«.
 • Pri koči ni razgleda, saj se ta nahaja na idilični travnati lokaciji obdani z gozdom in je idealna za brezskrbno otroško igro.
 • Razgledi so z bližnjih vrhov, kot so Mestni vrh, Fridrihštanj in Livoldski vrh. Z njih je lep pogled na Kočevsko polje s Kočevjem, proti severovzhodu na Kočevsko Malo goro in Kočevski Rog.

V soboto, 11. junija 2016 bodo na Koči pri Jelenovem studencu tudi Peter Prevc, Jurij Tepeš ter skupina Šank Rock

Če se boste do koče odpravili v soboto, vas tam čaka še toliko bolj nepozabno doživetje. Na pravljični jasi pred kočo se bo namreč zbral cvet slovenske zimske športne scene. Kdo od mulcev ne pozna Petra Prevca? Poleg njega se bodo lahko zabavali in pomerili v številnih družabnih nagradnih igrah še z Jurijem Tepešem, Majo Vtič, Špelo Rogelj, Rokom Margučem in Timom Mastnakom. Virtuozi na snegu bodo del snemalne akcije, katere del ste lahko tudi vi. Pripeljite mulce na snemalni set, naj spoznajo športne junake v živo, ustvarjajo v delavnicah Metode Skovik, se priučijo starodavne tehnike tiska na tekstil, potegujejo za številne nagradne igre. Tudi harmonika bo, vendar … ste vedeli, da v hribih še posebej prefinjeno zveni rock? Niste, kajne. 😉 Z nami bodo tudi fantje skupine Šank Rock.

GVH_Kopitnik-4
Metoda Skovik bo za najmlajše pripravila številne zanimive aktivnosti

 

rok glavni

Zgornji opisi in informacije so nastali s pomočjo ekipe Gremo v hribe, ki v letošnji planinski sezoni že sedmo leto zapored organizira družabne dogodke za družine na devetih slovenskih vrhovih. Vse lokacije njihovih dogodkov so preverjeno primerne za obisk z majhnimi otroki, prav tako je temu prilagojen program dogodkov. Za več info jih spremljajte na Facebook-u ali obiščite spletno stran www.gremovhribe.si.