Koča na Kriški gori – na velikansko gugalnico in štruklje z najlepšim razgledom

0

Koča na Kriški gori vsekakor dodajte na svojo listo družinskih izletov. Ta izjemno priljubljen cilj vzhodno od Tržiča nudi prvovrsten razgled na Ljubljansko kotlino, vaši želodčki pa naj bodo dovolj prazni na vrhu, da boste lahko preizkusili njihove domače kulinarične specialitete.

Koča na Kriški gori je bila okronana za najboljšo visokogorsko planinsko postojanko v letu 2020. Potrebujete še kakšen razlog za izlet?

Primeren letni čas obiska: od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Zaradi visoke nadmorske višine (1471m), vas zna na vrhu pričakati še snežna odeja – dobra pohodna obutev (dereze ter pohodne palice) so v takem primeru obvezna oprema. Predno greste na pot, si oglejte spletno kamero.

Začetek marca nas je na vrhu še pričakal sneg, Koča na Kriški gori

Vreme: izlet priporočamo v suhem vremenu.

Priporočen čas obiska: vsaj pol dneva. Hoje v hrib je dobro uro s šolskimi mulci, potem pa je vse odvisno od postankov ter igre na cilju. Najbolje je, da se tja odpravite dopoldne, si vzamete čas za pristop, ter opoldne pojeste kosilo in se počasi odpravite nazaj v dolino.

Primerno za otroke: dojenčki in malčki v nosilkah in nahrbtnikih, predšolski (priporočamo od 5 let naprej) in šolarji

Primerno za pse: ja

Pot do izhodišča: Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj zahod, nato pa sledimo oznakam za Golnik in Križe. Nekoliko za naseljem Senično se desno navzgor odcepi strma cesta, ki vodi proti Zgornjem Vetrnem in Gozdu. Že kmalu za vasjo Zgornje Vetrno, pridemo do označenega parkirišča, ki se nahaja na levi strani ceste (izhodišče za strmo pot na Kriško goro), mi pa z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki nas kmalu pripelje do Zavetišča v Gozdu (890m). Parkiramo lahko na enem od dveh večjih parkirišč ob omenjenem zavetišču, ali pa se zapeljemo še dobrih 100 m naprej do parkirišča ob cerkvi (vir: hribi.net).

Parkiramo v bližini cerkve, Zavetišče v Gozdu
Še predno dobro zagrizemo, se malo spočijemo, Zavetišče v Gozdu

Opis poti: S parkirišča se najprej sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo rahlo levo ter vzpon nadaljujemo po cesti, ki nas mimo dveh zaporednih spomenikov NOB pripelje nad vas, kjer se cesta spremeni v širok a strm kolovoz. Po krajšem vzponu se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levem v smeri Koče na Kriški gori (desno Tolsti vrh). Kolovoz nato mimo vodovodnega objekta in vikend hišice preide v gozd, kjer se nadaljuje v zmernem vzponu. Le nekoliko naprej nas oznake za Kriško goro usmerijo desno (naravnost nemarkirana pot na Kriško goro) na nekoliko bolj razrit kolovoz, ki se višje spremeni v razmeroma strmo stezo. Naprej se vzpenjamo po lepo urejeni poti, ob kateri opazimo številne klopi in ob njih imena klopi. Višje nas pot pripelje do pašne ograje ter se le nekoliko višje obrne v levo, kjer se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah prečnega vzpona stopimo iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo Kočo na Kriški gori, do katere nas loči le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje (vir: hribi.net).

Oznake nas dobro vodijo po poti, Koča na Kriški gori
Začetek poti nad kasjo Zavetišče v Gozdu
Razgled na Zavetišče v Gozdu

3 razlogi, zakaj obiščite Kočo na Kriški gori še to pomlad

1. Prijeten družinski izlet

Približno 1h trajajoč izlet do vrha, ki pa vas že na poti nagradi z lepimi razgledi, domiselnimi klopcami na poti (Ivanina, Dohtarjeva, Pajotova in Štefanova) za počitek ali malico ter senco gozda, ki sploh pride prav v toplejših mesecih. Te klopce so, tako pravijo domačini, poimenovane po posameznih, posebej zaslužnih članih Planinskega društva Križe.

Ivanina klopna, Koča na Kriški gori
Dohtarjeva klopca, Koča na Kriški gori
Štefanova klopca, Koča na Kriški gori
Tudi če ni klopce, se najde prostor za počitek:) Koča na Kriški gori

Zadnji del poti (cca 15min) je zavarovan s jeklenico, kar pride še posebej prav, če nas zgodaj spomladi še preseneti sneg ali pa so mulci le potrebni malo pomoči:)

2. Na vrhu vas pričaka Koča s pestro ponudbo hrane

Koča na Kriški gori je prijetna in lepo urejena, ponuja pester nabor jedi na žlico, zunaj obilo možnosti za posedanje, poležavanje… Idealna je za opoldansko kosilo, ali pa pozno popoldansko malico. In če vam lahko kaj priporočamo so to njihovi božanski štruklji!

 

Sreča na cilju – vrhunski čaj, Koča na Kriški gori
In najboljši štruklji, Koča na Kriški gori
Z razgledom, Koča na Kriški gori

Vzhodno od koče je vzletišče za jadralne padalce, kar je za otroke vsekakor zanimivo, če imate srečo, da so tam.

3. Velikanska gugalnica z najlepšim razgledom

Dokaj nova pridobitev Koče na Kriški gori je velikanska gugalnica, ki vam da občutek, da boste kar poleteli k Alpam:) Če boste zgodnji pri Koči, jo boste imeli kar nekaj časa lahko zase.

Swing with the view, Koča na Kriški gori
Koča na Kriški gori

Pomembno za starše:

Ko greš z mulcem v hribe ne pozabi na naslednje:

  • sončno kremo ter zaščito perd klopi,
  • dovolj tekočine zase in mulčka,
  • malico za vsak slučaj,
  • primerno obutev,
  • rezervna oblačila,
  • oblačila, ki ščitijo pred vetrom in morebitnimi spremembami vremena,
  • kapo, trak ali rutico (zaščita pred soncem ali pa mrazom).

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o izletu mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime