Ko zmanjka idej v dolini, je čas za Veliko planino

8
Velika planina z otroki

Velika planina je lahko dnevni pohodni izlet, še lepše pa nekajdnevni oddih poln sprehodov, lepih razgledov, tišine v objemu narave in dobre domače hrane.

Primeren čas obiska: vsak letni čas nam postreže s svojo pravljico, vsekakor pa poletje s pastirsko sezono naredi idilično kuliso za otroke in prijeten pobeg pred mestno vročino. Preden se odpravite preverite kamero v živo.

Primerno za vreme: vse, razen dežja

Priporočen čas obiska: dan, še boljše pa nekajdnevni oddih

Primerno za otroke: dojenčki v nosilkah, malčki v nahrbtnikih, večji predšolski in šolski otroci samostojno.

Oprema: posebne opreme ne potrebujete, le nahrbtnik, športno obutev in malico za na pot (obvezna oprema za muclce).

Primerno za pse: da, a pod nadzorom, še posebej zaradi pašnih živali.

Lokacija in dostop

1. Z nihalko iz Kamniške Bistrice: Ljubljana – Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica = 43km

V Kamniški Bistrici je spodnja postaja nihalke, ki vas popelje gor. To je lahko še ena zanimivost več za mulce. Od končne postaje nihalke greste lahko do vrha peš (cca 30 min), lahko pa se zapeljete vse do vrha še z dvosedežnico.

Cenik in vozni red nihalke – kliknite tukaj.

Nihalka na Veliko planino je že samo po sebi doživetje
Do vrha se lahko zapeljete z dvosedežnico in opazujete naravo, Velika planina

2. Izhodišče Kranjski Rak

Lahko se odpeljete še 20 km dlje – proti Črnivcu do Kranjskega Raka. Pri koči na Kranjskem raku zavijemo levo v hrib (cesta naravnost vodi v Luče oz. proti Logarski dolini). Po vijugasti makadamski cesti se pripeljete do Y (ipsilon) križišča, kjer se odcepite levo ali desno.

  • Odcepite se levo: peljete se še kakšnih 800 m ter ob cesti (če je le prostor) pri Jelševem Konfinu pustite avto. Se razpakirate, vzamete nahrbtnik, pohodniško opremo in se odpravite po prijetni gozdni poti na vrh, ki je predvsem prijetna poleti, da se izognemo žgočemu soncu. Gozdna pot traja približno 20 min in vas bo pripeljala do jase pod Gojško planino. Pot levo vodi do Male planine, naprej pa do Jarškega doma (od gozda do doma je še približno 15 minut).
  • Odcepite se desno: čez 100 m boste na desni strani videli kamnolom, kjer veliko pohodnikov pusti avto. Se razpakirate, vzamete nahrbtnik, pohodniško opremo in se odpravite po cesti do kažipota in poti čez gozd. Pot je najbolj strma, a tudi najkrajša. Lahko pa nadaljujete vožnjo do naslednjega večjega parkirišča (približno 10 min) za Ušivcem. Od parkirišča greste po označeni gozdni poti do prve jase, kjer se priključite na makadamsko cesto, ki je prevozna le za lastnike hišk na planini. Ta pot je najbolj položna in primerna tudi za najmlajše pohodnike, traja pa cca 1 uro. Vodi nad Gojško do Male Planine in naprej mimo Domžalskega doma do Planšarskega naselja, kjer je tudi kapela Marije Snežne in Preskarjev muzej.

4 razlogi za obisk Velike planine

1. Pohodništvo – sprehod po na svežem zraku med iglavci in pašniki

Velika planina ponuja številne možnosti za krajše ter daljše pohode, ki jih popestrite z ogledom naravnih ter etnoloških zanimivosti planine. Lahko se odločite tudi za Učno pot po stopinjah pastirjev, ki vam predstavi zanimivosti o življenju na Veliki planini, kako so nekoč živeli pastirji ter o naravnih znamenitostih, ki jih ponuja Velika planina. Za pot boste potrebovali okvirno 2 uri, poleg 11 učnih tabel, ki vas popeljejo vse od Velike do Male planine, pa boste lahko vstopili tudi v Preskarjev muzej, ki je še edina originalno ohranjena pastirka koča, pobožali kravice pri Kapeli Marije Snežne in odkrivali snežni jami Vetrnici.

Učna pot Po stopinjah pastirjev, Velika planina
Učna pot vam predstavi zanimivosti o življenju na Veliki planini
Pohodništvo, Velika planina
Pohodništvo od Velike do Male planine
Mala planina
Poti so jasno označene, Velika planina
Snežna jama Vetrnica, Velika planina
Preskarjev muzej, Velika planina
Preskarjev muzej, Velika planina
Kapela Marije Snežne in kravice, Velika planina

2. Pastirsko naselje

Pastirsko naselje s svojo tipično arhitekturo predstavlja nekakšen simbol Velike planine. Naselje posebej zaživi v mesecu juniju, ko koče zapolnijo pastirji, ki s svojo živino ostanejo na paši vse do meseca septembra. Marsikatera koča bo odprta za vas za pokušino domačih mlečnih dobrot ali na pravo pastirsko malico – kislo mleko in žgance. Priporočamo pastirsko kočo Gradišek, kjer lahko kupite tudi odličen domače pečen kruh.

Pastirsko naselje, Velika planina
Pastirsko naselje, Velika planina
Pastirsko naselje, Velika planina
Pastirsko naselje, Velika planina
Pastirsko naselje, Velika planina
Božanje kravic na Veliki planini
Pastirska koča Gradišek, Velika planina
V kočah lahko kupite sveže mlečne izdelke, Velika planina
Velika planina med zimo in pomladjo
Velika planina med zimo in pomladjo

3. Domače kosilo je najboljša nagrada za prehojeno pot

V Jarškem, Črnuškem in Domžalskem domu ter Zelenem robu si lahko privoščite odlično malico na žlico (ričet, jota, obara z žganci), na vilico in nož (pečenica, zelje, krompirjeva solata, v sezoni pa tudi krvavice) in se posladkate s štruklji ali jabolčnim zavitkom. V Sladkem kotu pa se bodo otroci razveselili piščančka, pečenega krompirja, palačink in točenega sladoleda:)

Zeleni rob poleg odlične domače hrane ponuja tudi lepe razglede, Velika planina
Hrana v Zelenem robu, Velika planina
Domžalski dom, Velika planina
Ob Domžalskem domu je tudi prijetno leseno igrišče, Velika planina
Sladki kot bo vedno mamil naše mulce, Velika planina
Razglednica iz Sladkega kota, Velika planina

4. Spanje v eni izmed koč na Veliki planini in prebujanje ob zvokih krav in razgledih na gore

Če vam možnost dopušča, si vsekakor privoščite noč ali dve v eni izmed koč na Veliki planini. Ni lepšega od jutranje tišine, ko slišiš le zvon krav, piš vetra, ptico, ki prileti mimo ter najlepšega pogleda na gore. Mi smo imeli možnosti prenočiti v 2 kočah: v Koči Ojstrica ter v koči Tisa. Oboji nudino nočitev do 8 oseb, v kočah pa vas čaka savna, opremljena kuhinja ter najlepši razgledi na Kamniško – Savinjske Alpe.

Koča Ojstrica – april 2021, Velika planina
Koča Ojstrica, Velika planina
Koča Tisa – poletje 2020, Velika planina
Koča Tisa, Velika planina

Pomembno za starše

  • Previjalnica: ne, a se da to opraviti na klopci ali travi, če seveda ni premrzlo
  • Zadnja gondola gre ob 18h, zato je priporočljivo imeti s seboj svetilke za hojo do postaje gondole. Če se vam zgodi, da lovite zadnje minute, da ujamete gondolo, pokličite na 031 680 862.
  • Če ste na Veliko planino prispeli iz strani Kamniške Bistrice, je ob vznožju Velike planine ob nihalki brezplačno parkirišče.

Dodatne aktivnosti za otroke: posebej organiziranih za najmlajše ni, imajo pa veliko možnosti za:

  • pozimi se lahko smučajo in sankajo
  • za bolj vzdržljive – gorsko kolesarjenje (z mlajšimi v sedežu)
  • na Veliki planini čez celo leto organizirajo tradicionalne prireditve, kot so polnočnica na božični večer (zagotovo najbolj obiskana), kolesarski vzpon na Veliko Planino, tekmovanje harmonikarjev, … več poletnih prireditev najdete tukaj.
Sankanje na Veliki planini

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Dodatna vprašanja ali pa vaše izkušnje lahko zapišete v komentar ali pa nam pišete na info@kamzmulcem.si