Ko zmanjka idej v dolini, je čas za Veliko planino

4
Opazovanje jezerc na Veliki Planini

Naša mulca gresta vedno rada gor. Morda zaradi kosila ali pa zaradi veselja, ki ga čutiva midva. Pot navzgor je vedno zanimiva. Medtem, ko po tleh pobiramo kamne in storže, ki jih nato zmečemo v vodo, se okrog nas odpirajo čudoviti razgledi. Zrak, razgled, kosilo so najboljša nagrada za prehojeno pot.

Lokacija in dostop:

Z nihalko iz Kamniške Bistrice: Ljubljana – Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica = 43km

V Kamniški Bistrici je spodnja postaja nihalke, ki vas popelje gor. To je lahko še ena zanimivost več za mulce. Gondola med vikendi vozi na vsako polno uro od 8ih do 18ih.

Cena povratne vozovnice: 17 EUR za odrasle, 8 EUR otroci od 6-14 let, 4 EUR za pse.

Posebna akcija, ki velja do 30.3.2020 – TUKAJ

Izhodišče Kranjski Rak

Mi še vedno odpeljemo slabih 20 km dlje – proti Črnivcu do Kranjskega Raka (oznake so dobre). Pri koči na Kranjskem raku zavijemo levo v hrib (cesta naravnost vodi v Luče oz. proti Logarski dolini). Po vijugasti makadamski cesti se pripeljete do Y (ipsilon) križišča, kjer se odcepite levo ali desno.

 • Odcepite se levo: peljete se še kakšnih 800 m ter ob cesti (če je le prostor) pri Jelševem Konfinu pustite avto. Se razpakirate, vzamete nahrbtnik, pohodniško opremo in se odpravite po prijetni gozdni poti na vrh. Mi se po tej poti odpravimo predvsem poleti, da se izognemo žgočemu soncu.
12102014_pod od Gojs_ke do Jels_evega konfina
Pot od Gojške do Jelševega konfina

Gozdna pot traja približno 20 min ali več – odvisno od hitrosti hoje ter nerganje mulca, dveh ali treh. Pot vas bo pripeljala do jase pod Gojško planino. Pot levo vodi do Male Planine, naprej pa do Jarškega doma (od gozda do doma je še približno 15 minut). Dom je prenovljen, z novo kuhinjo, načrtujejo tudi ležišča.

140914_krave na Mali Planini_desno zgoraj Jars_ki dom
Krave na Mali planini, desno zgoraj Jarški dom
 • Odcepite se desno: čez 100 m boste na desni strani videli kamnolom, kjer veliko pohodnikov pusti avto. Se razpakirate, vzamete nahrbtnik, pohodniško opremo in se odpravite po cesti do kažipota in poti čez gozd. Pot je najbolj strma, a tudi najkrajša. Lahko pa nadaljujete vožnjo do naslednjega večjega parkirišča (približno 10 min) Za Ušivcem. Od parkirišča greste po označeni gozdni poti do prve jase, kjer se priključite na makadamsko cesto, ki je prevozna le za lastnike hišk na planini. Ta pot je najbolj položna in primerna tudi za najmlajše pohodnike, traja pa cca 1 uro. Vodi nad Gojško do Male Planine in naprej mimo Domžalskega doma do Planšarskega naselja, kjer je tudi kapela Marije Snežne in Preskarjev muzej.
VP z vozičkom
Pot je primerna tudi za vozičkarje

Priporočen čas obiska:  Na Veliki planini lahko preživite pol ure ali pa pohajate cel dan. Poti vas vodijo do jezerc, jam in do najvišje točke Gradišča, ki je visok 1666 m.

Gradis_c_e
Najvišja točka Velike planine – Gradišče

Primeren čas obiska: vsak letni čas nam postreže s svojo pravljico. Preden se odpravite preverite kamero v živo. Doživeli smo že vse – od sončnega vzhoda do zahoda, snežni metež, deževno nevihto – ob zadnjem dežju smo mulcu nadeli dedkovo kapo in se je še celo pot od vrha do avta smejal v nahrbtniku. Največja gneča je 15. avgusta (praznik Marijinega vnebohoda) in na polnočnico (24. decembra), tako da se je takrat bolje odločiti za kako drugo destinacijo.

VP012014sneg_mucl v ruzaku
Družinski zimski izlet na Veliko planino

Oprema: posebne opreme ne potrebujete, le nahrbtnik, vodo, plenico in pohodne palice. Če so otroci bolj lačne sorte, tudi malico. Pot je ves čas lepa za hodit, tako da se da iti tudi v supergah. Čevlje s petko smo že videli, a je imela gospa malce več težav s hojo po kamnih in travi 🙂

VPoznake
Velika planina je dobro označena

Primerno za otroke: vseh starosti. Dostop z vozičkom priporočamo od parkirišča Za Ušivcem.

Primerno za pse: da, a pod nadzorom, še posebej zaradi pašnih živali.

Hrana:  V Jarškem, Črnuškem in Domžalskem domu  ter Zelenem robu si lahko privoščite odlično malico na žlico (ričet, jota, obara z žganci) na vilico in nož (pečenica, zelje, krompirjeva solata, v sezoni pa tudi krvavice) in se posladkate s štruklji ali jabolčnim zavitkom. Ne pričakujte pomfrija in špagetov!

Naša družina se najraje ustavi v Jarškem domu, ki ga zelo priporočam. Če je gneča, je treba pač počakat. In takrat ne prosit za kavo. Ob bolj mirnih dnevih pa vam bodo z veseljem postregli s pravo turško kavo 🙂

Z_ganci
Žganci, kot vam jih postrežejo v Jarškem domu

Na planini se poleti pasejo krave. V kočah lahko kupite sveže mleko, sir in skuto. Nekatere imajo table, nekateri pastirji in pastirice pa vabijo kar sami.

krava
Poleti lahko na Veliki planini kupite sveže mleko in ostale mlečne izdelke

Prenočišče: možen je tudi najem koče (kontakt: 01/832-72-58). Mi smo sicer prenočili samo enkrat poleti, a ni lepšega od jutranje tišine, ko slišiš le zvon krav, piš vetra, ptico, ki prileti mimo in večernega tuširanja na prostem pred kočo :).

Se je treba vpisat
Če nisi vpisan, ne velja 🙂

Pomembno za starše: 

 • Previjalnica: ne, a se da to opraviti na klopci ali travi, če seveda ni premrzlo
 • Zadnja gondola gre ob 18h, zato je priporočljivo imeti s seboj svetilke za hojo do postaje gondole. Če se vam zgodi, da lovite zadnje minute, da ujamete gondolo, pokličite na 031 680 862.
 • V gostišču Zlati Rob imajo tudi kotiček za mulce, kjer lahko rišejo.
 • Če ste na Veliko planino prispeli iz strani Kamniške Bistrice, je ob vznožju Velike planine brezplačno parkirišče.

 Aktivnosti za otroke: posebej organiziranih za najmlajše ni, imajo pa veliko možnosti za:

 • opazovanje in raziskovanje narave
 • opazovanje krav
 • pozimi se lahko smučajo in sankanjo
 • za bolj vzdržljive – gorsko kolesarjenje (z mlajšimi v sedežu)
 • Preskarjev muzej
 • na Veliki planini čez celo leto organizirajo tradicionalne prireditve, kot so polnočnica na božični večer (zagotovo najbolj obiskana), kolesarski vzpon na Veliko Planino, tekmovanje harmonikarjev, … več poletnih prireditev najdete tukaj.
krave na MP
Krave na Mali planini

ZA:

 • svež zrak
 • razgled
 • krave
 • ribniki
 • domača hrana

 PROTI:

 • hmmm…mogoče kdaj reeesss preveč piha za mulce

Guest post je napisala Saša, mamica 2-letnega Marsa in 9-letne Line ter srečna žena mladega muzičarja, ki ga vsakodnevno spodbuja pri ustvarjanju glasbe. Družini posveti večino svojega prostega časa, največ pa ga z njimi preživi po okoliških hribčkih in hribih, travnikih, parkih, gozdovih.

Guest post je z najnovejšimi informacijami – cena vozovnic za gondolo in del “pomembno za starše” – dne, 9.12.2015 dopolnila Elvira Kurtović, mami 9 mesečne in 2 letne mulke.