Kje vse letos praznujejo Gregorjevo?

1

Tradicionalne prireditve na Gregorjevo bodo letos spet potekale v tradicionalno prazničnem vzdušju, polnem pričakovanja pomladi. Gregorčke ponavadi spuščamo na predvečer praznika, torej 11. 3. zvečer, kar letos pade na ponedeljek.

Na predvečer praznika svetega Gregorja ob številnih potokih in rekah po Sloveniji potekajo prireditve v znamenju pozdrava pomladi. Gregorjevo obuja star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo prihoda pomladi in daljših dni, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Zbrali smo par idej v okolici Ljubljane in drugje po Sloveniji, kjer bodo letos potekale prireditve, Preden se odpravite, vseeno preverite pri organizatorjih, če je prišlo do kakšne spremembe, saj gre za prireditev na prostem, ki je odvisna tudi od vremenskih pogojev.

Nekaj nasvetov na kaj vse morate pomisliti, preden se odpravite spuščat barčice, pa si lahko preberete v članku Kako se z mulci pripraviti na Ljubljanske Gregorčke

Zgoraj navedeni dogodki so zbrani iz javno objavljenih napovednikov. Če veste še za kak kraj, ki organizira Gregorjevo nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar in z veseljem bomo dogodek uvrstili na aktualen seznam. Za napake objav s strani nosilcev dogodkov ne odgovarjamo, predlagamo, da pred dogodkom preverite tudi spletne strani izvajalcev, v primeru, da je potrebna predhodna rezervacija.