Kje vse letos praznujejo Gregorjevo?

1

Tradicionalne prireditve na Gregorjevo so zadnje dve leti potekale v omejenem obsegu, letos pa so se v različnih krajih po Sloveniji znova odločili, da prireditev organizirajo v vsem svojem sijaju. Gregrčke ponavadi spuščamo na predvečer praznika, torej 11. 3. zvečer.

Na pred večer praznika svetega Gregorja ob številnih potokih in rekah po Sloveniji potekajo prireditve v znamenju pozdrava pomladi. Gregorjevo obuja star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo prihoda pomladi in daljših dni, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Zbrali smo par idej v okolici Ljubljane in drugje po Sloveniji, kjer prireditve bodo. Preden se odpravite, vseeno preverite pri organizatorjih, če je prišlo do kakšne spremembe, saj gre za prireditev na prostem, ki je odvisna tudi od vremenskih pogojev.

 • Ljubljana: v Ljubljani prireditev poteka ob Gradaščici. Priporočamo članek Kako se z mulci pripraviti na Ljubljanske Gregorčke
 • Originalno naj bi običaj izviral iz Gorenjske. Kot trdijo v Kropi, običaj izhaja ravno iz njihovih krajev. Kovaška kraja Kropa in Kamna Gorica sta ohranila pristno kovaško šego na predvečer Gregorjevega. Prihod pomladi vsako leto praznujejo na svoj način ob mraku 11. marca.
 • Še posebej bo zanimivo v Tržiču, kjer TD Tržič organizira prireditev “Vuč u vodo”, na predvečer Gregorjevega, 11.3. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati “hišice” med “šihtom” (delovnim dnem). Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi.
 • V Predvoru so se leto odločili, da bodo organizirali kar Gregorjev vikend! Prireditve bodo potekale od petka do nedelje.
 • V Kranju bodo gregorčke spuščali v kanjon Kokre, pod kokrškim mostom, 11. marca ob 18. uri (spust “gregorčkov”)
 • Gregorjevo ob Rači organizira TD Rača
 • V Trzinu letos zopet vabijo na spust ladijc po Pšati.
 • V Belokranjskem muzeju v Metliki na Gregorjevo organizirajo razne delavnice.
 • Spuščanje grgorčkov v Stiški potok bo letos tudi v Stični. Zbrete se ob 17h pred Stiškim samostanom, pred tem pa se lahko ob 16h udeležite delavnic v Muzeju krščanstva na slovenskem.

Če dogodek zamudite, ga lahko ujamete na dan Gregorjevega, v soboto 12. marca:

 • Na Vrhniki bodo gregorčke spustili v soboto, 12.3. ob 17:30 ob potoku Bela. Od 13:00 dalje bo organizirana izdelava gregorčkov v Starem malnu.
 • V  Logatcu vabijo na tradicionalni gregorjev sejem, ki bo v soboto 12. 3.

Nekaj nasvetov na kaj vse morate pomisliti, preden se odpravite spuščat barčice, pa si lahko preberete v članku Kako se z mulci pripraviti na Ljubljanske Gregorčke

Zgoraj navedeni dogodki so zbrani iz javno objavljenih napovednikov. Če veste še za kak kraj, ki organizira Gregorjevo nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar in z veseljem bomo dogodek uvrstili na aktualen seznam. Za napake objav s strani nosilcev dogodkov ne odgovarjamo, predlagamo, da pred dogodkom preverite tudi spletne strani izvajalcev, v primeru, da je potrebna predhodna rezervacija.

Sem aktivna tridesetinnekaj letnica z visoko stopnjo energije in prirojenim pozitivnim pogledom na življenje. Obkrožena sem s čudovitimi ljudmi in za sebe mislim, da sem rojena pod srečno zvezdo. Poleti 2012 sem postala del super družinice.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime