Kje vse letos praznujejo Gregorjevo?

1

Tradicionalne prireditve na Gregorjevo bodo letos spet potekale v tradicionalno prazničnem vzdušju, polnem pričakovanja pomladi. Gregrčke ponavadi spuščamo na predvečer praznika, torej 11. 3. zvečer, kar letos pade na soboto.

Na predvečer praznika svetega Gregorja ob številnih potokih in rekah po Sloveniji potekajo prireditve v znamenju pozdrava pomladi. Gregorjevo obuja star običaj, po katerem so obrtniki po vodi spuščali lesene cokle z gorečimi svečkami, kar je pomenilo, da se veselijo prihoda pomladi in daljših dni, ker pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Zbrali smo par idej v okolici Ljubljane in drugje po Sloveniji, kjer bodo letos potekale prireditve, Preden se odpravite, vseeno preverite pri organizatorjih, če je prišlo do kakšne spremembe, saj gre za prireditev na prostem, ki je odvisna tudi od vremenskih pogojev.

  • Ljubljana: v Ljubljani prireditev poteka ob Gradaščici. Priporočamo članek Kako se z mulci pripraviti na Ljubljanske Gregorčke
  • Originalno naj bi običaj izviral iz Gorenjske. Kot trdijo v Kropi, običaj izhaja ravno iz njihovih krajev. Kovaška kraja Kropa in Kamna Gorica sta ohranila pristno kovaško šego na predvečer Gregorjevega. Prihod pomladi vsako leto praznujejo na svoj način ob ob 17h 11. marca.
  • Še posebej bo zanimivo v Tržiču, kjer TD Tržič organizira prireditev “Vuč u vodo”, na predvečer Gregorjevega, 11.3. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati “hišice” med “šihtom” (delovnim dnem). Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Zanimiv program poteka že v četrtek, 9. marca in pa v soboto cel dan. 
  • V Predvoru so se leto odločili, da bodo prireditev organizirali v Zgornji Beli ob potok Belica. Prireditev bo 11. 3. ob 16h.
  • V Kranju bodo gregorčke spuščali v kanjon Kokre, pod kokrškim mostom, 11. marca ob 16. uri.
  • V Trzinu letos zopet vabijo na spust ladijc po Pšati. Tokrat že v petek, 10. 3. ob 17:30.
  • Tudi v Radomljah bodo letos praznovali Gregorjevo. Ob 16:00 začetek z delavnicami, kjer jih bo obiskala tudi šetland ponica April, ob 18:01 spust ladijc pri Kraljevem mlinu.
  • V Belokranjskem muzeju v Metliki na Gregorjevo organizirajo razne delavnice.
  • Spuščanje grgorčkov v Stiški potok bo letos tudi v Stični. Zbrete se v petek, 10. 3. ob ob 17:30h pred Stiškim samostanom, pred tem pa se lahko ob 15:30h udeležite delavnic v Muzeju krščanstva na slovenskem.
  • Na Vrhniki bodo gregorčke spustili v soboto, 11.3. ob 17:30 ob potoku Bela. Od 13:00 dalje bo organizirana izdelava gregorčkov v Starem malnu.

Nekaj nasvetov na kaj vse morate pomisliti, preden se odpravite spuščat barčice, pa si lahko preberete v članku Kako se z mulci pripraviti na Ljubljanske Gregorčke

Zgoraj navedeni dogodki so zbrani iz javno objavljenih napovednikov. Če veste še za kak kraj, ki organizira Gregorjevo nam pišite na info@kamzmulcem.si ali v komentar in z veseljem bomo dogodek uvrstili na aktualen seznam. Za napake objav s strani nosilcev dogodkov ne odgovarjamo, predlagamo, da pred dogodkom preverite tudi spletne strani izvajalcev, v primeru, da je potrebna predhodna rezervacija.