Kje v Sloveniji lahko srečate gorskega zdravnika?

0

Vas zanima, kje v Sloveniji lahko srečate gorskega zdravnika?

Številni med nami se naslajamo nad pokrajino, ki jo vidimo v popularni nanizanki Gorski zdravnik. A resnica je, da ne rabimo iti daleč od doma, da bi se obdali s tako čudovito naravo. Vas zanima, katere so hribovite pokrajine v Sloveniji, za katere menimo, da bi lahko brez težav postale naslednja snemalna lokacija gorskega zdravnika? 

1. Savinjsko-Šaleška dolina

Ena od sanjskih pokrajin, ki jo morate obiskati vi in vaš mulc je Savinjsko-Šaleška dolina, za katero se govori, da je dolina najlepših razgledov. Aboslutno se sem morate odpraviti vsi, ki imate radi lepe razglede, ki radi kolesarite, uživate v vodnih športih in kopanju, ki ljubite dobro domačo hrano, radi iščete zaklade (geolov) ali pa uživate v hribolazenju. Tu boste našlo veliko možnosti za vse to in ob vas bo zagotovo užival tudi vaš mulc, saj poleg čudovite narave v teh krajih lahko obišče Pravljični gozd, spoznate pastirčka Krištofa, obiščete Muzej gozdarstva in lesarstva, se kopate v Velenjskem jezeru itd.

Mi smo obiskali čudovito alpsko dolino Robanov kot in krasno Solčavsko panoramsko pot. Kako smo se imeli preberite v članku “Robanov kot – izpet po pravljični alpski dolini“. Ena od naših gostujočih avtoric pa se je povzpela na Menino planino: Menina planina, z mulci po čudoviti planoti. 

img_8605
Kmetija Klemenšak, pogled na Logarsko dolino (avtor T. Jeseničnik)

2. Bovec in okolica

Še vsakdo, ki se je odpravil v Bovec, se zaljubi in se vrne nazaj. Zakaj: zaradi izjemno čudovite narave – Bovec, Trenta, čudovita korita Soče, Log pod Mangartom, Lepena, Kekčeva domačija, Kanin – idealne za vse poletne in vse zimske športe. Je pravi raj v malem, zato vas bomo prišparale daljšega opisa in vam raje povemo samo to, da če bi se snemanje gorskega zdravnika preselilo v Bovec, dvomimo, da bi kateri od gledalcev sploh opazil razliko?:)

Vse lepote tega kraja je težko opisati v enem članku, a si pred odhodom za kakšno idejo preberite “Vikend kampiranje v Bovcu in izlet do Rabeljskega jezerain zapis o odkrivanju Posočja6 razlogov za družinsko vikend odkrivanje Posočja“.

Zadnja Trenta (avtor: David Štulc Zornik)
danijel-zagar-log-pod-mangartom-large
Log pod Mangartom (Avtor: Danijel Žagar)

3. Škofjeloško (Loško) hribovje 

Slikovita predalpska regija z nešteto pohodnimi potmi primernimi tudi za mulce, ki nudijo čudovite razglede. Mi smo z mulcem uživali na potepu po križnogorskem slemenu. Kje je bilo naše izhodišče in kje smo piknikirali ob čudovitem razgledu si preberite v članku “Sprehod po slikovite križnogorskem slemenu”.

IMG_0672
Čudoviti razgledi na Kamniško Savinjske alpe

4. Zreško Pohorje

Zreško Pohorje, poznano kot priljubljena zimska destinacija, skupaj z Roglo nudi številne možnosti za poletne in zimske aktivnosti, med njimi mnoge namenjene mulcem. Čudovita panoramska pot iz Zreč do Rogle bo zadovoljila vse želje po lepih razgledih, gozdne poti vse strasti po dinamičnih kolesarskih destinacijih, pohodniki bodo navdušeni nad možnostmi in brbončice nad domačo hrano.

Več o našem izletu na Zreško Pohorje si preberite v članku Vikend oddih na Zreškem Pohorju in v Termah Zreče.”

zreče_1
Zreče in okolica

5. Pokljuka

Pokljuka je z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah. Dolga je 20 km in skoraj toliko tudi široka. V razponu od 1000 do 1400 m je okoli 6300 ha gozdov, v katerih prevladuje smreka. Pokljuka je odlično izhodišče za pohode po okoliških hribih. Eden od izletov, ki ga bodo zmogli tudi najmlajši, je pohod do Blejske koče.

Pozimi je Pokljuka odličen kraj, kjer se lahko najmlajši učijo prvih smučarskih zavojev ali pa uživajo na sankah. Več o tem si lahko preberete v prispevku Kam z mulcem na sankanje.

Blejska koča
Blejska koča je odlično izhodišče za osvajanje dvatisočakov

 6. Velika Planina

Ena slikovitejših slovenskih planin, ki ne bi razočarala niti dr. Gruberja je zagotovo Velika Planina. Na Veliki planini lahko preživite pol ure ali pa pohajate cel dan. Poti vas vodijo do jezerc, jam in do najvišje točke Gradišča, ki je visok 1666 m. Kako najlažje do nje z mulci, pa preverite v prispevku “Ko zmanjka idej v dolini, je čas za Veliko Planino.

140914_krave-na-mali-planini_desno-zgoraj-jars_ki-dom
Velika Planina

7. Krvavec

Samo 25 kilometrov iz Ljubljane vas čaka prečudovito pobočje Krvavca. Po 20ih minutah vožnje z gondolo, boste prišli v čisto drug svet, med pašnike, kravice in prijazne ljudi.

Če vam pohajkovanje in dihanje svežega zraka ne zadostuje, pa so na Krvavcu poskrbeli za čisto posebna doživetja. Še do začetka oktobra lahko med vikendom obiščete Pustolovski park. Več pa v članku “Pustolovske dogodivščine na Krvavcu – med kravicami in prijaznimi ljudmi.

Pobočje parka na Krvavcu
Pobočje parka na Krvavcu

8. Ribniško Pohorje

Ribniško Pohorje se lahko pohvali z izredno lepo, neokrnjeno naravo s številnimi okoliškimi izletnimi točkami. Tudi ta čudovit kotiček Slovenije nudi veliko užitkov pohodnikom in kolesarjem. Lokacijo izredno priporočamo družinam z majhnimi otroci in psi, saj v roku ure ali dveh običajno najdete kočo ali počivališče, kjer si lahko ob toplem obroku ali čaju odpočijete.

Če se boste odpravili na ta čudovit kraj, priporočamo, da si prej preberete članek “Z mulcem na vrh, jezero, in kočo na Ribniškem Pohorju le v nekaj urah“.

slika2_lauranavrhu_2014
Ribniško Pohorje

 

Zgornje pokrajine so le nekateri čudoviti kotički naše dežele, v katerih bi z veseljem dopustoval tudi sam dr. Gruber. Ker neznansko uživamo v odkrivanju čudovitih kotičkov Slovenije, bomo vesele vseh predlogov, kam naj se še odpravimo.

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele Kamzmulcem mamice z družino. Za več informacij o izletih nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si

*Avtor naslovne fotografije je David Štulc Zornik