Kje se vaš mulc lahko nauči leteti?

0

Pred nekaj meseci je mož opazil veleplakate, na katerih obljubljajo, da se lahko vsak nauči leteti. Ko je prebrskal splet je ugotovil, da se mu lahko pridruži tudi naš mali Lev, ko bo dopolnil 4 leta. Ker do rojstnega dne ni bilo več tako daleč sta s sinom nestrpno čakala poletje in 4. rojstni dan, da končno preizkusita vetrovnik Aerodium v Logatcu.

Kljub temu, da sama res nisem ljubiteljica adrenalinskih aktivnosti, ki vključujejo letenje, sem se vseeno pridružila odpravi, saj je tokrat prevladala »firbčnost«. Na koncu dneva nobenemu od nas ni bilo žal, da smo obiskali vetrovnik Aerodium v Logatcu, saj je to bilo vrhunsko doživetje za vso družino. Izkušnja je intenzivna, adrenalinska, vendar ne zahteva predpriprav. Primerna je za vse, ki si želijo občutiti prosti pad. Navdušeni smo bili tudi nad profesionalno izvedbo in nad celotnim timom, še posebej nad našim inštruktorjem Alešem. Kljub začetni zadržanosti, se je tudi naš 4-letnik opogumil in poskusil leteti 🙂

Kaj je vetrovnik? Začetki vertikalnih vetrovnikov segajo do opreme za treniranje vojaških padalcev in astronavtov. Zadnja leta pa so vedno bolj popularni kot zabava za vse, ki iščejo nove občutke. Letenje v vetrovniku je namreč edinstvena izkušnja, ki je ne moremo doživeti v vsakdanjem življenju. Zračni tok v vetrovniku je tako močan, da vam omogoča, da preprosto ležete nanj in na njem letite, brez kril! S spreminjanjem položaja telesa boste zaradi delovanja aerodinamičnih zakonitosti v zračnem toku lahko izvedli različne letalne prvine in občutili neizmerno zadovoljstvo (vir: http://www.aerodium.si/)

Ko ste v vetrovniku že domači, lahko izvajate brezmejne vragolije v zraku
Ko ste v vetrovniku že domači, lahko izvajate brezmejne vragolije v zraku

Cena: za skupinsko, družinsko letenje za 10minut, boste plačali 175 €. Otroci do 14 let imajo 30 odstotni popust. Celoten cenik si lahko ogledate tukaj, za dodatne informacije pa vam svetujem, da jih pokličete po telefonu in vse vam bodo razložili.

Primerno za otroke: Priporočajo obisk nad 6 let, predvsem otrokom, ki so že predhodno izkazali interes za razna adrenalinska doživetja in nimajo strahu pred novostmi. Pogoj pa je vsaj 4 leta in 20 kilogramov.

Lokacija: Aerodium Logatec, Obrtna cona Logatec 10d, 1370 Logatec, Slovenija

Vetrovnik se nahaja v moderni stavbi, v industrijski coni v Logatcu
Vetrovnik se nahaja v moderni stavbi, v industrijski coni v Logatcu

Kako smo leteli mi?

Že po telefonu smo se dogovorili kateri paket bi bil najbolj primeren za našo družino. Ker nismo bili sto odstotno prepričani, da bo naš štiri letnik na koncu vseeno želel poskusiti, smo izbrali družinski paket “Nauči se leteti”, ki vključuje 2 x 2 minuti za naju z možem in 2 x 1 minuto za otroka. Če se sin ne bi odločil za poskus, bi preostali čas lahko izkoristila midva. Celoten postopek pa je trajal dobro uro.

Ob prihodu nas je sprejel simpatični inštruktor Aleš in skupaj smo si pogledali njegove kolege, ki so izvajali vragolije v vetrovniku. Njihove spretnosti so navdušujoče. Meni pa se je šele takrat začelo dozdevati, da bo ta izkušnja res nekaj posebnega, drugačnega in zanimivega.

Skupaj z inštruktorjem smo odšli v predavalnico, kjer nas je podučil o osnovnih zakonitostih letenja med prostim padom in razložil pravila komunikacije med v vetrovniku. Ta je zaradi hrupa otežena tako da se sporazumevaš predvsem z znakovno govorico. Na koncu je sledil še 3 minutni video in neprijetno presenečenje, ko se je naš 4 letnik izjavil: “NE grem!”

Vadba najboljšega položaja "na suhem" (Vetrovnik, Logatec)
Vadba “na suhem” (Aerodium, Logatec)
Ogled izobraževalnega videa pred odhodom v vetrovnik
Ogled izobraževalnega videa pred odhodom v vetrovnik

Sledilo je preoblačenje v letalske obleke (obvezno imejte s sabo superge), izbiranje očal in čelade (dolgolasci naj si lase spnejo v čop ali kito) ter zabava s čepki za ušesa. Nekje med tem postopkom si je sin premislil in želel obleči obleko ter si nadeti čelado. Prijazni inštruktor je dovolil, čeprav še vedno nismo bili prepričani, da bo res želel vstopiti v vetrovnik in poskusil leteti.

Oblekli smo se v posebne zaščitne obleke (Vetrovnik, Logatec)
Oblekli smo se v posebne zaščitne obleke (Aerodium, Logatec)

 

Čelada, očala in čepki za ušesa
Čelada, očala in čepki za ušesa so obvezni del opreme (Aerodium, Logatec)

Nato smo skupaj z inštruktorjem odšli v poseben prostor, kjer na klopci počakaš na znak, ko greš lahko v vetrovnik. V tem prostoru fotoaparati in kamere niso dovoljene, zato se mogoče dogovorite s kakšnim manj pogumnim članom odprave, da vas slika in posname iz zunanje strani. V vsakem primeru pa je cel let posnet, posnetke pa lahko na koncu kupite za 15 € na ličnem USB ključku.

Spoznavanje z Vetrovnikom v nedelujočem stanju. Trampolin deluje varno :)
Spoznavanje z vetrovnikom v nedelujočem stanju. Trampolin deluje varno 🙂

Sledil je ogled nedelujočega vetrovnika. Glede na to, da imam sama izrazit strah pred višino in da se ne bi nikoli odločila za skok s padalom, polet z zmajem ali bungge jumping, sem se po ogledu še vedno počutila varno in se brez pomislekov veselila naslednjega koraka.

Ko so končno zagnali vetrovnik, se je začelo! Inštruktor nam je še enkrat pokazal nekaj svojih trikov in ponovil osnovne znake, nato pa smo bili na vrsti mi! Najprej je poskusil mož, za njim jaz in na koncu se je opogumil še naš štiriletnik. Kljub začetnemu strahu se je odrezal izredno dobro. Upošteval je večino znakovnih navodil in v vetrovniku preživel celi 2 minuti. Ko je imel priložnost poskusiti še enkrat, pa je rekel, da ima dovolj 🙂

Lev v vetrovniku
Ves čas je z vami v vetrovniku usposobljen inštruktor
lev
Mulc leti! (Aerodium, Logatec)

Inštruktor je ves čas z vami v vetrovniku. Vaš let se snema in ko končate ter čakate na naslednji poskus, lahko gledate svoj posnetek na ekranu in analizirate svoj let. Priporočamo, da si ne glede na paket, vzamete vsaj dva poskusa. Prvega, da se spoznate z vetrovnikom in drugega, da mogoče na podlagi “napakic” iz prvega leta popravite svojo držo in samostojno letite.

Medtem ko čakate, si lahko ogledate posntek vašega leta
Medtem ko čakate na naslednji poskus, si lahko ogledate posnetek vašega leta

Pomembno za starše:

  • Doživetje je izredno intenzivno, zato tudi pri Aerodiumu priporočajo starost od 6 let naprej. Menim, da če je vaš malček že sam po sebi nor na adrenalinska doživetja, ga tudi vetrovnik Aerodium ne bo razočaral. Če pa potrebuje malo več časa, da se navadi na novo okolje, prisluhne neznanim ljudem (v tem primeru inštruktorju) in poskusi kaj novega, pa raje počakajte še kakšno leto ali dve, saj mu bo sama izkušnja veliko prijetnejša.
  • Otrok ne silite! Tudi, če ste ure dobili za darilo ali pa plačali vnaprej, ne silite otrok z letenjem, če bo pokazal kakršnokoli nelagodje. Ekipa v vetrovniku res poskrbi, da se boste dobro počutili.
  • Obvezna obutev so športni copati, oblečeni bodite v udobna, športna oblačila.
  • Punce naj imajo spete lase z elastiko v čop ali kito. Zaradi čelade in močnega vetra boste v nasprotnem primeru porabili kar nekaj časa za razčesavanje.
  • Preden se oblečete v obleko, še posebej otrokom, priporočamo obisk WC-ja 🙂
  • Pred samim letom odsvetujemo večji in težji obrok.
  • In kot boste večkrat slišali v vetrovniku “sprostite se!” 😉

 

Cilj je, da dosežete samostojno letenje (Vetrovnik, Logatec)
Cilj je, da dosežete samostojno letenje (Aerodium, Logatec)

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela z mojo družino. Za več informacij o doživetju mi lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali pišete v komentar.