Kdaj prvič z mulcem v kino?

0

Želite hiter in enostaven odgovor? Ko otrok dopolni tri leta, štiri, ali pet. Včasih celo šest. Še hitrejši? Prvič pojdite v kino potem, ko je otrok doma pokazal interes za film in ima koncentracijo za ogled filma.

 1. Kratki animirani filmi za najmlajše

Idealno bi bilo, da bi si prvič v kinu ogledali program kratkih animiranih filmov, ki so drugačni od tistih, ki jih gledajo doma – predvsem so slikovno bogatejši. Toda v kinematografih ga v rednem sporedu ne boste našli zlahka. Kot starši potrebujete posebne raziskovalne sposobnosti, da odkrijete nekaj izjem med letom. Namig za uspešnejše raziskovanje: obiščite Festival Animateko, med letom pa pokukajte v sporede Kinodvora in drugih kinematografov v Art kino mreži Slovenije in zavijte v Slovensko kinoteko. Morda boste imeli srečo in bo ravno tisto soboto na sporedu kaj primernega.

2. Dolžina filma

Večina kinematografov v Sloveniji v svoj redni program uvršča celovečerne filme. Predšolski otroci se med seboj zelo razlikujejo v sposobnosti koncentracije. Triletnik lahko gleda pol urni program ali pa celo daljšega. Štiriletniki zmorejo tudi enourni program, večina petletnikov pa je pripravljenih za 80 minutni film. Če opazite, da je otrok med gledanjem doma nemiren, lahko naredite odmor s telovadbo. Po njej mu bo šlo morda lažje. V kinu pa je zaradi veličine izkušnje koncentracija praviloma daljša. Če vaš otrok ne kaže zanimanja za film, mu prisluhnite in čas z njim raje izkoristite za brcanje žoge. V kino gremo, ko otrok pokaže interes za film.

Trije razbojniki, Fivia
Trije razbojniki, Fivia

3. Neskončno velik kino

Pa je mirno sedenje znak koncentracije? Lahko, ni pa nujno. Lahko je znak otopelosti, ker je film predolg in mu otrok ne sledi, temveč le strmi predse. In še večja možnost, lahko da ga je film do te mere prevzel, da komajda pride do sape. Zakaj? Ker smo v kinu. Kino je za predšolskega otroka neskončno velik prostor, povsem zatemnjen, s podobami na platnu, ki so bistveno večje kot tiste na domačem ekranu in z ozvočenjem, kakršnega doma ni. Na žalost je zvok v nekaterih kinematografih preglasen, tako glasen, da ga še odrasli komaj prenesemo. Takrat zbežite ven, ker niste v pravem kinu za prve izkušnje. Če sta zvok in slika ravno pravšnja, potem bo kino pripomogel k temu, da bo otrok intenzivno in pozitivno doživljal film, in mu bo posledično lažje sledil do konca.

4. Kakšen film izbrati?

Ravno zato, ker kino pripomore k bolj intenzivnemu doživljanju filma, moramo biti še toliko bolj pozorni na vsebino filma. Dinozaver ali mamut na domačem računalniku nikakor nista enaka prazgodovinskim stvorom na velikem platnu, da o njihovem (glasnem) oglašanju sploh ne govorimo. Za prve oglede v kinu se priporoča filme s pravljično strukturo, ki pripovedujejo zgodbe, ki so otrokom blizu. Zgodbe, ki sovpadajo s tem, kako svet doživlja predšolski otrok. Vas zanimajo primeri? V Kinodvoru imajo objavljen arhiv filmov za otroke. To so filmi, ki so jih doslej predvajali v programu za otroke Kinobalon, pogosto pa izidejo na DVD-ju in jih lahko najdete v domači knjižnici. Obiščite festival Animateka, program Prvič v kino, kjer so predstave primerne že za malčke od 2. leta dlahe

Filmi v Kinobalonu so izbrani po načelih kakovosti:

  • Film naj pripoveduje s stališča otroka in nagovarja predvsem otroka: njegovo domišljijo in vsakdanje misli ali celo skrbi, s katerimi se otrok ukvarja
  • kakovostna zgodba, dialogi, glasba;
  • kakovostna likovna podoba, ko gre za animirane filme.

5. Gremo v kino zdaj!

Želite aktualni primer? Prav zdaj, 30. septembra 2017 ob 10. uri, si lahko v Kinodvoru ogledate film Lisička in druge zgodbe, ki je primer kakovostnega animiranega filma na najmlajše. Ta je del programa Prvič v kino, kjer so primerni filmi za otroke od dbeh let dalje.

Risanka za najmlajše Pošast Moli
Pošast Moli, Fivia

In seveda, pri izbiri zaupajte lastni presoji. Starši svoje otroke najbolje poznate. Uživajte v kinu!

Članek je napisala Petra Slatinšek – vodja programa za mlada občinstva v Kinodvoru. Skrbi za otroški program Kinobalon, ki je na sporedu vsako soboto in nedeljo, ter v času počitnic. Obiščite Kinobalonovo spletno stran, kjer najdete koristna gradiva za otroke in starše. Kinodvor je član mednarodne organizacije za otroški film, ECFA, ki je objavila uporabna priporočila, kako prepoznati kakovostni film za otroke.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime