Kdaj je čas za prvi mobilni telefon?

0

Zagotovo si to vprašanje v nekem trenutku zastavi prav vsak starš. Enoznačnega odgovora seveda ni, vseeno pa smo skušali skupaj s Si.mobilom poiskati nekaj odgovorov.

Družinski urnik se bistveno spremeni z otrokovim vstopom v šolo in prvi razmislek o mobilnem telefonu se običajno pojavi v prvi triadi osnovne šole. Največ otrok dobi svoj prvi telefon med 8 in 10. letom, nekateri seveda tudi prej ali kasneje. Na odločitev zagotovo vpliva več dejavnikov: z vidika staršev sta najpogostejša argumenta za nakup prvega telefona lažje usklajevanje obveznosti vseh družinskih članov in občutek varnosti, saj je z mobilnim telefonom otrok vedno dosegljiv za starša. Otrokom telefoni niso nobena neznanka, saj pogosto uporabljajo že staršev telefon, kmalu pa se seveda pojavi tudi želja po lastni »igrački«. Ob vstopu v šolo se želji pridruži še pritisk vrstnikov in želja po mobilnem telefonu počasi postane neusahljiva.

Eden pomembnejših vidikov pa je zagotovo tudi varna in odgovorna uporaba. Zato naj bo odločitev o prvem telefonu predvsem odločitev starša, ki naj presodi, kdaj je otrok dovolj odgovoren za skrbno ravnanje s telefonom in njegovo uporabo.

Kako otroci uporabljajo svoj telefon?

Otroci pretežno uporabljajo telefon za igro in zabavo. Klici in sporočila so zagotovo v manjšini, saj mlajši otroci še nimajo zgrajene socialne medvrstniške mreže in večino stvari za njih urejajo starši. Otroci tja do 10. leta kličejo predvsem svoje starše in stare starše, telefona še ne uporabljajo za komunikacijo s prijatelji. Zelo dobro pa že poznajo aplikacije, kot so Viber, spletne strani z zabavnimi vsebinami, You tube itd. Ni presenečenje, da so otroške želje velike in si želijo najnovejše napredne pametne telefone, vendar je tu zagotovo pomembna odločitev starša, kakšen telefon bo dejansko izbral za otroka.

Telefon ni igrača.

Preden otroku izročite prvi telefon, se je z njim dobro pogovoriti o ravnanju s telefonom; kako ga lahko zaščiti pred poškodbami; kje in kako ga lahko uporablja; kako se na telefon javi; s kom lahko komunicira. Dobro se je tudi v naprej dogovoriti z otrokom, kakšna sme biti njegova mesečna poraba, saj bo to pripomoglo k njegovi odgovornejši uporabi.

——————————————————————————————————————————————————————————————

V Si.mobilu so pripravili predplačniški paket SIMPL KIDZ, ki tudi najmlajšim uporabnikom omogoča varno in brezskrbno uporabo mobilnega telefona.

Prednosti predplačniškega paketa so:

  • Brezplačni klici na naročniško številko starša (tudi, ko otrok porabi vse zakupljene količine).
  • Možnost samodejnega polnjenja otrokovega predplačniškega računa prek naročniškega razmerja starša.
  • Blokada komercialnih klicev 090 in komercialnih SMS sporočil.
  • SMS obveščanje o stanju na predplačniškem računu.
  • Brez mesečne naročnine.
  • Nižje cene izbranih mobilnih telefonov ob nakupu paketa SIMPL KIDZ.

Starši si preberite tudi Si.mobilov vodnik za starše na temo, kdaj in kako otroku predstaviti uporabo mobilnika.

PR_visual-600x400px

 

 

Članek je nastal v sodelovanju s podjetjem Si.mobil. Vsebina je sponzorirana, vendar v skladu s filozofijo mamic Kamzmulcem, ki pomaga staršem z dobronamernimi in iskrenimi nasveti. Za več infomacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime