Kateri fotoaparat priporočamo za aktivne popotniške družine?

0
Nikon D3400, video

Med preživljanjem časa z družino ustvarjamo nešteto spominov, ki jih želimo ohraniti za vedno. Te smo do sedaj najpogosteje ovekovečili s pametnim telefonom. Ker pa otroci niso nikoli in nikdar na miru, smo si zaželeli čisto pravega fotoaparata, ki bo družinske trenutke spontano ujel, tudi ko nanje nismo pripravljeni – med igro ali zabavo. Hkrati pa je med ogledovanjem mest in narave marsikateri “objekt” ravno tako daleč, da se brez pravega, dobrega zooma ne bi pokazal v vsej svoji lepoti.

Zato smo se to leto odločile za nakup fotoaparata. Spomladi smo imele priložnost preizkusiti dva zelo različna Nikon fotoaparata, od zelo preprostega kompaktnega do čisto pravega DSRL fotoaparata.

V članku »Zakaj ne bom več slikala (le) s pametnim telefonom«  smo pisale, da je nekatere fotografije, predvsem otrok, nemogoče posneti s telefonom, temveč potrebujemo aparat, ki otroka ujame v svojem naravnem momentu. Zato vam kot foto »telebanke« predstavljamo naše izkušnje s spodnjimi modeli Nikon in priporočila za uporabo z vidika mam, ki vedno tekajo za ali s svojimi mulci.

1. Za aktivne starše, ki iščejo praktičnost, enostavnost in kvaliteto: Nikon Coolpix A900

Večina staršev se spogleduje z bolj naprednimi (in tudi tehnično zahtevnejšimi) fotoaparati, vendar jih potem res redko uporabljajo(mo) na poti, saj vzamejo več prostora, več časa za pripravo prave funkcije slikanja, medtem pa je trenutek že mimo. Tako še vedno raje potem posegamo po telefonih.

In prav za te starše je Nikon Coolpix A900 odlična izbira, saj je žepno majhen, vendar nudi veliko več kot le vaš pametni telefon. Glavne prednosti, ki so nas prepričale:

 • Primeren je tudi za največje foto laike:) in res intuitiven za uporabo z vsemi funkcijami, ki jih nudi.
 • Primeren je za vsako žensko torbico ali moški žep, saj ima majhno ohišje.
 • Za varljivo majhnim ohišjem fotoaparata se skriva izjemno zmogljiva optika NIKKOR, s katero boste ustvarili kristalno jasne slike in gladko tekoče videoposnetke.
 • Objektiv NIKKOR s 35-kratnim optičnim zoomom ujame oddaljene motive na potovanjih ali posnemite makro fotografije motivov, na oddaljenosti le 1 cm od objektiva.

Opomba: pri maximalnem zoomu boste morali imeti zelo mirno roko oziroma uporabiti stojalo, saj bo v nasprotnem slika delno stresena.

 • Z vrtljivim gumbom za upravljanje lahko hitro dostopate do številnih funkcij: kadar je prikazan meni ali nastavitev, lahko za izbiro možnosti zavrtite gumb za upravljanje ali večnamenski izbirnik, prav tako pa lahko z gumbom za upravljanje med predvajanjem prilagodite povečavo ali prevrtite videoposnetke naprej oziroma nazaj. Nič več iskanja po menijih – samo zavrtite in ste pripravljeni.
DSCN0069
Trenutek ujet z Nikon A900
DSCN0154
Trenutek ujet z Nikon A900
DSCN0078
Trenutek ujet z Nikon A900
Nikon ponuja celo paleto fotoaparatov, ki bodo primerni za vse stopnje fotografije ter želje aktivnih staršev–> KLIK! 
2. Za zahtevnejše starše, ki si od fotografije želijo še “nekaj več”: Nikon D3400 

Za vse aktivne starše, ki so si s fotografijo blizu, radi preizkušajo različne fukcije ter fotografije na koncu občasno tudi urejajo, priporočamo Nikon D3400. Nam se je izkazal, kot odličen potovalni partner za ustvarjanje nepozabnih fotografij in videoposnetkov v visoki ločljivosti. Tudi vodnik v fotoaparatu je jasen in uporabniku prijazen in tako vam bo le ta dovolj za pričetek uporabe, ne glede na to ali se s fotografijo DSLR, tako kot mi, šele seznanjate ali pa se želite naučiti kaj novega.

Kaj vas bo prepričalo v izbiro Nikon D3400:

 • Ob odločitvi, da preizkusimo fotoaparat DRSL je bila velikost in teža največja dilema. D3400 spada med zrcalno refleksne fotoaparate, ki v osnovi niso najmanjši, a so se na poti izkazali še vedno dovolj majhni, da smo lahko z njim upravljali tudi v družbi svojih mulcev. Zaradi velikosti in višjecenovnega videza smo ga med potovanjem pospravili kar v nahrbnik, ki je bil del našega vsakdana. Ob obisku znamenitosti pa smo ga imeli okoli vratu, saj teža ni prevelika za nekaj urno nošenje. Enako velja za njegovo velikost.
Nikon D3400, velikost in teža
Nikon D3400, velikost in teža
 • Samodejno ostrenje pri fotoaparatu DSRL, na potovanju pa tudi na dnevnih izletih, je nekaj, kar nas je najbolj pozitivno prepričalo, zakaj moramo imeti fotoaparat prav s to funkcijo. Samodejna izostritev je bila ključna, da smo ujeli naše otroke v gibanju – na plaži, na igrišču itd. Tudi osvetlitev je bila pogosto slabša, zato smo še posebej potrebovali hitro in natančno samodejno ostrenje.
Nikon D3400, samodejno ostrenje
Nikon D3400, samodejno ostrenje
 • Bil je čas, ko je bilo število megapikslov prvo merilo za kakovost slike in tako odločitev za nakup fotoaparata. A je za kvalitetne fotografije predvsem pomembna velikost senzorja, ki ga ima fotoaparat, saj so slike boljše kakovosti. Večina DSRL fotoaparatov, kot je tudi D3400, ima večje senzorje kot pametni telefoni in zato lahko posnamejo boljšo kakovost fotografije.
 • Še posebej na potovanju posnamemo zajetno število video posnetkov. Na D3400 smo s funkcijo D-videoposnetek posneli kar nekaj kakovostnih HD-videoposnetke v polni ločljivosti. Ugotovili smo, da ima fotoaparat D3400 stalno samodejno ostrenje, s čimer so bili naši posnetki, poleg kvalitete, zvočno odlični.
 • Z enim polnjenjem smo posneli kar 500 posnetkov, pri čemer smo fotografije ves čas sproti pregledovali, tudi večkrat, saj so želeli otroci dnevno predvajati posnetke svojih norčij iz potovanja.
 • Velik visokoločljivostni zaslon LCD nam je omogočal kadriranje in ogled fotografij.
3. Kaj super imajo skupnega vsi Nikon fotoaparati?

Nikon ima svojo aplikacijo Snapbridge, s katero smo svoje posnetke in fotografije lahko nemudoma delili s svojo družino ali prijatelji. SnapBridge uporablja tehnologijo Bluetooth, s katero zagotavlja stalno, energijsko varčno povezavo med našim fotoaparatom in pametnim telefonom ali tabličnim računalnikom. To smo s pridom uporabljali že čez dan ali zvečer, ko so odšli otroci spat. Tako smo sproti delali tudi selekcijo fotografij, ki jih želimo deliti, doma pa natisniti.

sdr
Nikon D3400

Za katerikoli fotoaparat se boste odločiti, upamo, da bodo tudi te počitnice zabavne in enkratne.

Preden smo se odpravili na pot smo si prebrali nasvete Nikon strokonjakov v članku 11 nasvetov za počitniško slikanje otrok.–> KLIK! 

Članek je podprlo podjetje Nikon. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si.

Nikon_banner_600x400px