Katalonija – špansko kulturno središče z družino in s psom

0

Katalonija ponuja dolge peščene plaže, bogato zgodovino umetnosti in kulture, plesa in kulinarike. Primerna je tako za družine kot tudi za individualne popotnike.

Destinacija: S del Španije: Katalonija

Obdobje potovanja: junij

Čas potovanja:  5 dni (v sklopu 14 dnevnega potovanja po Španiji)

Starost otroka: 4 leta

Starost psa: Briarka Lady, 2 leti

Raj za: ljubitelje dobre hrane in vina, umetnosti in zgodovine, velikih mest in njihovega utripa, za deskanje, potapljanje in (poleti) kopanje.

Primerno za otroke: vseh starosti

Primerno za pse: ne, kužke raje pustite doma.

Potrebni dokumentni za pse: za potovanje s psom po Španiji potrebujete le potni list psa z žigom rednega cepljenja proti steklini. Preberite si še članek o tem, kako se pripravite na družinsko potovanje s psom.

Vreme: Katalonijo se da obiskati v vsakem letnem času, je pa seveda zaradi temperatur najbolj primerna od pomladi do jeseni, ko se lahko tudi osvežite v morju.

Pot: Z avtom smo prečkali Italijo in Francijo. Avtocesta čez Italijo je nanesla nekaj manj kot 50 EUR. Cestnine po Franciji so stale nekaj manj, vendar imajo sistem cestninjenja po našem mnenju izjemno nepraktičen. Ustavljati se je treba na približno 20 minut, pri tem je pametno v denarnici imeti pest kovancev ali kreditno kartico. S papirnatim denarjem si žal nismo mogli pomagati. Preberite si kako na pot z avtom.

Namestitev: Ker je pot do Španije precej dolga, smo prvo noč prespali v hotelu verige B&B v mestecu Villeneuve Loubet v Franciji. Za nočitev z zajtrkom za dva odrasla z otrokom smo odšteli nekaj več kot 60 EUR. Kužki so v hotelu dobrodošli. Kasneje smo se posluževali kampiranja. Po Španiji je precej kampov, ki so vsi dokaj solidno opremljeni. Cene se gibljejo od 35 do 50 EUR na noč, v kar je všteto: dva odrasla, otrok, pes, avto, šotor in elektrika.

Kampirali smo v mestu Roses in sicer v kampu Joncar Mar. Za noč smo odšteli dobrih 39 EUR. Čeprav nismo imeli veliko prostora za postavitev šotora, pa ima kamp to prednost, da ponuja bazen z ogrevano vodo. Morje je lahko precej hladno, zato je bazen velika dobrodošlica predvsem za najmlajše. Tudi sama lega kampa je idealna, saj je do plaže zgolj 5 minut peš. Do Figueresa smo bili oddaljeni pol ure vožnje, do Barcelone pa slabe dve uri. Zato je priporočljivo, da si uredite prenočišče v Barceloni, če nameravate ostati več dni.

Cene: hrana je primerljiva z našimi cenami, prav tako gorivo. V primeru, da bi si zaželeli večerjo v restavraciji, je hrana zvečer precej dražja kot opoldan. Zato se večina ljudi poslužuje tako imenovane »finger food« ob pivu ali vinu.

Top potovanja po Kataloniji

1. Barcelona, glavno mesto Katalonije

Barcelona je mesto, za katerega si je potrebno vzeti vsaj nekaj dni časa. Ker smo bili časovno omejeni, smo jo okusili zgolj za kratek čas. Čeprav ima zelo bogato zgodovino umetnosti in arhitekture, pa je dobro poskrbljeno tudi za zabavo otrok. V parkih se v poletnih mesecih dogajajo različne animacije, v bližini parka je tudi živalski vrt in prekrasne fontane, kjer se starejši in mlajši ohlajajo v poletnih mesecih.

Park v Barceloni (Katalonija, Španija)
Park Citutadella v Barceloni (Katalonija, Španija)

 

Če imate omejen čas je najbolje Barcelono raziskati peš, da začutite utrip mesta in se sprehodite do parka Güell. Do parka se lahko zapeljete tudi z podzemno železnico in se na hrib povzpnete po tekočih stopnicah.

Park Güell, Barcelona (Španija)
Park Güell, Barcelona (Španija)

 

Za otroke je ena večjih atrakcij znamenita fontana ob vznožju Montjuїc. Vsak večer ob 19h se prične zabava ob fontani in traja nekaj več kot dve uri. Priporočam pa tudi obisk galerije katalonskih umetnosti iz katere je prelep razgled na park in fontano. Občasno je galerija odprta tudi čez noč in ob teh priložnostih je vstopnina zastonj.

Fontana Montjuїc v Barceloni (Španija)
Fontana Montjuїc v Barceloni (Španija)

 

V središču mesta si lahko sposodite kolesa in se zapeljete ob plaži. Plaže so peščene in urejene za kopalce. Ob plažah se vrstijo lokali, restavracije in trgovine.

Plaža v Barceloni (Španija)
Plaža v Barceloni (Španija)

 

V središču mesta se vrstijo zelo stare trgovine vseh vrst. Priporočam obisk ene izmed najstarejših slaščičarn v mestu, kjer ponujajo vrsto zelo sladkih tradicionalnih slaščic kot je na primer merenga.

Merenga (Španija)
Merenga (Španija)

 

2. Mesto Figueres, Katalonija

Figueres, najbolj poznan po slikarju Salvador Daliju, je prav tako prijetno mesto za pohajkovanje. Iz Barcelone in drugih okoliščih mest so redne avtobusne povezave. Če potujete z avtomobilom, se držite regionalne neplačljive ceste. Iz Barcelone do Figueresa boste potrebovali dobro uro vožnje.

Mesto Figueres (Katalonija, Španija)
Mesto Figueres (Katalonija, Španija)

 

Dalijev muzej je na spisku tistih, ki si jih morate ogledati. Pripravljeni morate sicer biti na kakšno uro ali dve čakanja v vrsti za vstop v muzej, vendar je že sama zunanjost zgradbe dovolj privlačna, da bo čakanje nekoliko znosnejše. Z lahkoto pa se navdušijo tudi najmlajši. Kužki seveda ne smejo v stavbo, zato smo našo kosmatinko pustili pred vhodom na privezu.

Dali muzej, Figueres (Katalonija, Španija)
Dali muzej, Figueres (Katalonija, Španija)

 

Kaj nam ni bilo všeč na poti?

Katalonija nas je pustila malo razočarane, predvsem zaradi njihovega odnosa do psov. Psi ne smejo dostopati na plaže, prav tako na javen promet. Do letošnjega leta je veljala prepoved tudi za mestni promet v Barceloni, a na srečo so prepoved še isto leto umaknili, tako da se lahko sedaj brez skrbi prevažate s štirinožcem na podzemni železnici.

Preberite si še članka Baskija – priljubljen del Španije za družino in pasje ljubljence in Španska Aragonija za družine z mulci in kosmatinci.

Članek je napisala Tina Drovenik, mamica 5 letne letne Isabele in lastnica psičke Lady. Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki jih je doživela s svojo družino. Za več informacij nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si