Karantena, otroci in mirni živci

0

Epidemija novega koronavirusa je starše postavila pred poseben izziv. Zaradi zaprtja šol in vrtcev v času epidemije so otroci doma, starši pa so primorani poiskati ravnovesje med skrbjo za službo, dom in družino. To nikakor ni preprosta naloga, zato preberite, kako se spoprijeti s karanteno z otroki.

Otrokom razložite, kaj se dogaja

Epidemija je posegla v vsakdan vsakega od nas. Morda je otrokom še težje, saj ne razumejo kaj se dogaja in se ne morejo preprosto sprijazniti z dejstvom, da ne smejo v vrtec ali šolo in na igrišče med prijatelje.

S situacijo se bodo lažje spoprijeli, če bodo razumeli, da je razlog poreden virus, ki pa ga lahko premagamo, če vsi skupaj upoštevamo ukrepe za njegovo ustavitev. Zato se z otroki pogovarjajte o koronavirusu in ne skrivajte informacij pred njimi. Pogovor naj bo prilagojen starosti otroka, realističen, a ne zastrašujoč. Otroke je potrebno spodbuditi k temu, da izrazijo svoje misli in skrbi, ter odgovoriti na njihova vprašanja. Nova in težja življenjska situacija je hkrati odlična vzgojna priložnost.

Pojasnite jim, da so pravila zato, da se življenje čim prej vrne v ustaljene tire. Predstavite jih na stvaren, a njim razumljiv in jasen način. Če bodo pridno upoštevali navodila in pomagali ukrotiti virus, se bodo tako lahko prej spet lahko igrali s prijatelji.

Če imate možnost, pravila natisnite in jih postavite na vidno mesto, da jim bodo otroci lažje sledili. Uporabite lahko navodila, ki so jih pripravili na portalu Vse bo v redu in jih upošteva tudi Kuža Pazi, da ga virus ne dobi v svojo pest.

Brez rutine in pravil ne gre

Kljub temu, da so šole zaprte, se morajo otroci, zlasti šolski, zavedati, da to niso »korona počitnice«, ampak vrtec, šola na malo drugačen način. Še vedno se morajo učiti, v tem času se učenje in vzgoja otrok ne smeta ustaviti, pri čemer pa so naloge staršev in vzgojno-izobraževalnih ustanov deljene.

Starši morajo otroke še naprej vzgajati, jim nuditi spodbudno in toplo okolje. Naloga šol pa je, da otrokom pripravijo taka gradiva in virtualna učna okolja, ki jim bodo omogočala čim bolj samostojno učenje. Pomembno je, da starši ne poskušajo biti učitelji. Otroci potrebujejo pomoč predvsem pri tem, da jim pomagate organizirati dnevne obveznosti, drugače pa naj čim več delajo samostojno. Tako boste lahko, če delate od doma, tudi starši v miru opravili svoje delo.

Za lažjo organizacijo dnevnih obveznosti je kuža Pazi pripravil nekaj nasvetov tako za predšolske otroke kot tudi za tiste, ki že hodijo v šolo.

Juhu, učenje

Na spletnem portalu Vse bo v redu lahko najdete celo kopico nasvetov, kako preživeti karanteno z otroki, spodaj pa izbor didaktičnih vsebin, ki naredijo učenje bolj zabavno:

  • Pravljice: otrok lahko posluša pravljice, ki jih bereta Boštjan Gorenc – Pižama (ob ponedeljkih) in Desa Muck (vsak dan), bogato zbirko pravljic Lahkonočnic pa ponuja tudi A1.
  • Izbrane lutkovne predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana, Lutkovnega gledališča Maribor in Hiše otrok in umetnosti.
  • Interaktivni učbeniki in poučne vsebine: učni listi za predšolske otroke na otroci.org, interaktivna gradiva Lilibi (1.–3. razred) in Radovednih pet (4. in 5. razred), ki jih je založba Rokus Klett ponudila brezplačno.
  • TV in video vsebine: RTV SLO v dopoldanskem času predvaja program za najmlajše, slovenski filmski avtorji so brezplačno ponudili nabor slovenskih filmov, tudi otroških.
  • Druge spletne vsebine: plesne koreografije za otroke Plesnega mesta; predlogi, ki jih je zbral Minicity; brezplačna aplikacija za otroke do 6 do 12 let Da Vinci Kids, spletni časopis za otroke Časoris; otroški spletni portal Bansi; za nekoliko starejše otroke tudi Infodrom.

Tudi Kuža Pazi je odličnjak in obvlada šolanje od doma, zato si lahko natisnete ideje, ki jih je pripravil za te dni.

Tudi dolgčas in norčije morajo biti

Ko si razbijate glavo s tem, kaj še početi z otroki, ne pozabite, da ni prav nič narobe, če je otrok nekaj časa sam, se sam zaposli ali pa morda ne počne nič. Dolgčas lahko rodi ideje, takrat začne otroku delati domišljija in začne sam razmišljati, kaj bi počel. Pomembno je tudi, da si skupaj z otroki vzamete nekaj časa za norčije. V tem stresnem času naj se ne vrti vse le okrog koronavirusa, otroci se morajo tudi zabavati. Lahko si nadenete maske, posnamete šaljiv video ali se igrate norčave družabne igre. Mogoče je tu najboljše prepustite vajeti poznavalcem, otrokom, saj imajo gotovo imajo veliko idej za to.

Kako zabavno preživljati prosti čas, ve tudi kuža Pazi. Natisnite nekaj zanimivih idej in se zabavajte skupaj z otroki.

Preberite pa še ostale nasvete za preživljanje karantene z otroki ali pa preverite raznolike in koristne nasvete naših avtorjev za lažji vsakdan med izolacijo.

Prispevek je pripravila Zavarovalnice Triglav. Za več informacij nam pišite na info@kamzmulcem.si ali pišite v komentar.