Kampiranje z otrokom na grškem otoku Naxos

0

Naxos velja za enega izmed najbolj priljubljenih otokov med Grki. Kristalno čista voda, vasice z belimi hiškami in odlična kulinarika so prepričale tudi nas. Še posebej nas je navdušila lokacija in šotorjenje v kampu Maragas.

Predstavljajte si, kako se po dolgem dnevu kopanja v kristalno čistem morju, sprehajate z vozičkom po lesenem podestu, ki vodi čez neskooončnooo peščeno plažo. Šumenje valov nežno dopolnjuje zvok akustične kitare, ki jo igrajo v eni izmed malih tavernic. Tudi vi se ustavite, usedete za mizico, ki je le za vas pogrnjena kar na plaži tik ob morju. Medtem, ko s partnerjem uživata v tretjem hodu odlične grške hrane, vaš otrok gradi potičke in nabira školjkice … Sonce počasi zahaja. Natakarjem, in na srečo tokrat tudi vam, pa se nikamor ne mudi. Ahhh ta Grčija!

IMG_5165
Naxos: vozičkanje ob sončnem zahodu

Naxos je največji otok v Kikladih in središče kikladske civilizacije. Velja za enega od prvih grških otokov, na katerem so uporabljali marmor, zato mu dajejo poseben čar slikovite vasice z belimi hiškami, ki imajo majhna in pisana okna in jih obdajajo kamnito tlakovane ozke ulice. Ker na otoku ni mednarodnega letališča, je tudi manj tujih turistov. Je pa zato toliko več Grkov. Otok je s celino povezan z lokalno letalsko linijo Olympic, ki nekajkrat na dan leti iz Aten ter s trajektnimi linijami.

map
Naxos leži v Kikladih

 

Destinacija: Naxos, Kikladi, Grčija

Čas potovanja: Avgust 2014

Časovna razlika: – 1h

Dnevi na potovanju: 7 dni smo preživeli na Naxosu, nato smo se odpravili naprej na sosednji otok Paros. Skupaj 21 dni.

Starost otroka: 2 leti

Raj za: ljubitelje kristalne vode, peščenih plaž, grške kulinarike, aktivnih počitnic, vodnih športov, od vetra odvisnih vodnih športov in raziskovanja grške kulture.

Primerno za otroke: vseh starosti.

Vreme: poletno vreme v Grčiji je prijetno. Čez dan so temperature okrog 30 stopinj, veter Meltemi pa poskrbi, da vam tudi na plaži ni preveč vroče. Zvečer se temperature redko spustijo pod 25 stopinj. Dežja v Grčiji poleti še nismo doživeli.

Potovanje na otok: Iz Ljubljane do Ancone z avtom (6 ur), nato na trajekt do Patrasa (22 ur), čez Peleponez do Pireja, Atene (3 ure). Nato na lokalni trajekt do Naxosa (5 ur). Celotna pot s postanki in čakanji je trajala 40 ur. Več o naši poti s trajektom si lahko preberete v članku 7 nasvetov, če greste na ladjo z otrokom kot palubni potnik

IMG_4876
Pirej: čakanje na trajekt

 

Namestitev: Kamp Maragas, Naxos

Naša prva nastanitev je bila, žal, precej travmatična. Predvsem zaradi skromnih opisov na internetu smo na začetku izbrali kamp Naxos Camping, dva kilometra od glavnega mesta Naxos. Opis je obetal vse kar naša družina rabi za brezskrbne počitnice. Senca, bližina plaže kjer se lahko tudi windsurfa in 20 minut hoda do mesta. Žal pa so v opisu pozabili omeniti roje komarjev, ki preletavajo kamp dan in noč. Kamp leži poleg neke “močvare” in je zato res neprimeren za bivanje. Toliko komarjev še v življenju nismo videli in zato smo se hitro premaknili v kamp Maragas. Tam se je naš dopust šele zares začel.

IMG_4894
Kamp Naxos na prvi pogled deluje idealen za počitnice, vendar so bili roji komarjev nevzdržni

Budget:

 • Trajekt Ancona – Patras – Ancona; 2 odrasla, otrok in osebni avto: 500€ (palubni potniki)
 • Trajekt Pirej – Naxos: 150€, trajekt Naxos – Paros: 50€; oboje palubni potniki
 • Kampiranje v šotoru za celo družino: 18€ / noč
 • Cene v trgovini, restavracijah in lokalih so podobne našim, razen v predelih, ki so izjemno turistični.

TOP 6 POČITNIC NA NAXOSU

 1. Kamp Maragas

Kamp je približno dva kilometra oddaljen od bolj turističnega kraja Agia Anna, ob znani peščeni plaži Plaka. Je sicer preprost, vendar ima vse kar potrebujete za sproščeno kampiranje. V kampu je naravna senca, tako da nam v šotoru nikoli ni bilo prevroče. Ob našem prihodu je bil kamp zelo zaseden, ampak smo vseeno dobili dovolj prostora za naš “tabor”. Parcele so sicer označene, vendar je skrbnik kampa zelo fleksibilen pri odmerjanju prostora. Parcele so opremljene z električnimi priključki, ki pa vam ga ne zaračunajo posebej. Za razliko od prvega kampa tukaj ni bilo komarjev, zato se je moja romantična predstava o večernem posedanju pred šotorom s kozarec grškega vina ter feto in olivami, končno začela 🙂

IMG_4952
Maragas, Naxos: naš “tabor”

Plaža je peščena, voda pa kristalno čista. Ob robu so tudi drevesa, ki dajejo naravno senco čez cel dan, vendar je zaradi gneče priporočljivo imeti s seboj svoj senčnik.

20140814_064757
Maragas, Naxos: jutro na plaži pred kampom
IMG_4925
Maragas, Naxos: plaža je peščena, voda pa izredno bistra

Poleg skupnih sanitarij je v kampu tudi prostor, ki je namenjen kuhanju in pomivanju posode. V njem je preprost električni kuhalnik za vse tiste, ki so pozabili gorilnik. Tu so vam na uporabo tudi veliki hladilniki in zamrzovalne skrinje.

IMG_5036
Maragas, Naxos: prostor za kuhanje s pomivalnico in hladilniki

V kampu je tudi bar z brezplačnim WiFijem in odličnim frapejem, v bližini lokala pa so tudi preprosta igrala.

IMG_4950
Maragas, Naxos: otroško igrišče v kampu

Pred kampom je manjši, a dobro založen market, kjer lahko kupite vse osnovne potrebščine (kruh, sadje, zelenjava, meso, …), pa tudi manj osnovne stvari (plinske bombice, blazine za na plažo, itd.). Tudi cene niso “navite”, zato se vam ni treba voziti v večje trgovine v drugih krajih. Pred kampom ustavlja tudi avtobus, ki povezuje plažo Plaka z mestecoma Agia Anna in Naxos.

20140814_064708
Maragas, Naxos: market in pogled na bližnjo restavracijo

Vzdolž peščene plaže Plaka je nešteto tavern, lokalov, studijev, apartmajev … Nam najljubša je bila taverna, z mizicami postavljenimi kar na plaži. Odlično mesto za opazovanje sončnega zahoda.

IMG_4936
Naxos: vse pripravljeno za večerjo na plaži
 1. Pot med kampom Maragas in Agio Anno

Naša priljubljena večerna zabava je bil sprehod po lesenem podestu, ki je postavljen vzdolž peščene plaže. Lesena pot vodi mimo zanimivih okroglih skal in vas pripelje do majhne cerkvice na hribčku. Tukaj je še eno odlično mesto za opazovanje zahajajočega sonca, ki izginja za sosednjim Parosom. Mimo cerkvice se spustite do bolj turističnega kraja Agia Anna. Agia Anna velja za enega bolj popularnih krajev na otoku, poznanem po norih zabavah na plaži, ki trajajo vse dan in vse do jutra. Mesto zabave, primerno predvsem za mlade.

IMG_5055
Naxos: ob poti taverne z živo glasbo, kjer vam hrano postrežejo kar na plaži
IMG_5194
Med Maragosom in Agia Anno del plaže prekrivajo zanimive skale
IMG_5181
Agia Anna, Naxos: cerkvica nad mestom
IMG_5227
Aggia Anna se zvečer spremeni v mesto dobre hrane in zabave

3. Plaže

Vzdolž zahodne obale otoka se ena za drugo nizajo peščene plaže s kristalno čistim morjem. Razlikujejo se predvsem po barvi peska in obljudenosti. Velja klasično pravilo: manj kot je plaža dostopna, manj obljudena je. Tudi, če na otoku niste z avtom, vam svetujem najem vsaj za kak dan, da raziščete južni in vzhodni del otoka. Tam se vam zna zgoditi, da boste tudi na vrhuncu sezone na plaži praktično sami.

IMG_4932
Plaka, Naxos velja za najbolj obljudeno plažo na otoku
IMG_5013
Alyko, Naxos: pasje življenje
IMG_4970
Alyko, Naxos – skale nudijo naravno senco
IMG_5018
Agiasos, Naxos

 

IMG_5119
Naxos: Azala Beach na vzhodu

4. Izlet na vzhodni del otoka

Priporočam izlet na vzhodni del otoka, ki je bistveno manj poseljen in nerazvit kar se tiče turizma. Za izlet si je dobro vzeti cel dan, saj cesta vodi čez visoke hribe. Najvišji vrh Naxosa, Zeusova gora, je visok 1003 m in velja za najvišji vrh v Kikladih. Zavita pot med hribi vas vodi mimo slikovitih vasic in mlinov na veter. Mi smo se ustavili v vasici Filoti, v kateri so se ravno pripravljali na panagiri (veselica ob časčenju lokalnega zaščitnika). Obiščite tudi kakšno izmed odličnih tavernic ob cesti.

naxos_island_detailed_map
Pot na vzhodno stran nas je vodila mimo mesta Filoti do Mounsoune

 

IMG_5146
Naxos: ulice gorskega mesteca Filoti
IMG_5077
Pogled na Filoti
IMG_4967
Naxos: mlini na veter na poti na vzhod

Na vzhodni strani otoka leži vasica Moutsouna. Majhna ribiška vasica slovi po odličnih ribjih restavracijah in polasti se te občutek, da se je ustavil čas. Tišina, izjemno prijazni domačini, odlična postrežba v lokalih in pogled na kristalno vodo. Če ste ljubitelji zaspanih ribiških vasic in svežega ulova, je to zagotovo kraj za vaš postanek aali celo par dnevno bivanje.

IMG_5090
Moutsouna, Naxos: umirjena ribiška vasica

 

IMG_5101
Moutsouna, Naxos: ribič čisti svoj ulov
IMG_5097
V Moutsouni vam kavo postrežejo z domačim pecivom in vodo iz pipe

5. Mesto Naxos

Mesto Naxos ali Chora je največje naselje na otoku. Mestece z obzidjem se nahaja na hribu. Čez dan je bolj ali manj prazno, saj se ljudje hladijo ob morju, zvečer pa postane živahno stičišče mladih in starih v raznolikih lokalih in restavracijah. Še ob enajstih zvečer je na ulici polno otrok, ki se podijo po ulicah, med mizami, povsod. Tukaj še posebej pride do izraza to, da je Naxos priljubljena destinacija domačih turistov, Grkov.

IMG_5270
Ulice mesta Naxos

Otočani so izredno ponosni na svoje krave, ki se večinoma pasejo na prostem. V najmanjšem marketu na otoku boste našli domač sir in ostale mlečne izdelke. V glavnem mestu pa je več slaščičarn, ki ponujajo odličen sladoled iz domačega mleka.

IMG_5312
Naxos: sladoled iz znanega kravjega mleka iz Naxos
IMG_5322
Naxos: ostanki kikladske kulture v pristanišču

 

6. Windsurfing in kitesurfing

Eden od razlogov za obisk otoka je bil Meltemi, ki pa v času našega obiska ni bil najbolj stabilen, pravzaprav je bila celotna sezona 2014 v Grčiji slaba oziroma ne običajno dobra. Kljub temu smo našteli nekaj surfaških dni. Prednost otoka je v tem, da piha vzdolž celotne zahodne obale, kar pomeni, da lahko surfate ali kajtate tudi na manj obljudenih spotih, kot sta recimo Mikri Viglo in Plaka.

20140813_113636
Zaliv Mikri Vigla, Naxos na vetroven dan

 

IMG_4978
Osamljeni windsurfarji na plaži Alyko, Naxos

 POMEMBNO ZA STARŠE:

 • Otroška oprema – Grčija velja za družinsko destinacijo, zato najem otroške opreme ne predstavlja posebnega problema.
 • Rentacar – možen je najem v vsakem večjem kraju. Priporočamo, da se vsaj kak dan zapeljete po otoku in na manj obljudene plaže. Drugače pa si veliko ljudi sposodi tudi buggye. Ker smo videli kar nekaj nesreč s tem prevoznim sredstvom, najem in vožnjo odsvetujem! Še posebej z otrokom!
20140813_113239
Videli smo kar nekaj nesreč štirikolesnikov in buggyev. Odsvetujem!

 

 • Aktivnosti– raziskovanje plaž, potapljanje, vodni športi, windsurfing, kitesurfing, ribolov, arheološka najdišča, izleti z ladjico.
 • Hrana – ker smo ljubitelji grške kulinarike, lahko samo napišem, da je tudi na Naxosu klasično grško božanska! Zanimivost na otoku so kapre, s katerimi vam postrežejo tudi grško solato. Izredno ponosni so na svoje domače mleko in mlečne izdelke. Ponudba je res raznolika, zato mislim, da boste lahko nahranili še tako izbirčnega otroka.
 • Zdravje – večino ambulant in manjšo bolnišnico boste našli v mestu Naxos.
 • Zabava (brez otroka) – Prestolnici zabave na otoku sta mesto Naxos in Agia Anna.
 • Dodatne zanimivosti blizu destinaciji: S trajektom boste do otoka Paros potrebovali le slabo uro. Če želite hitrejši prevoz pa si lahko omislite hidrogliser, ki vas tja pripeljal v 30 minutah.
IMG_5333
Pa pa Naxos. Se vidimo na Parosu!

 

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki sem jih doživela jaz z mojo družino. Za več informacij o potovanju mi lahko pišete na: info@kamzmulcem.si.