Kampiranje in treking pod zvezdnim nebom

0
Hiltpoltstein, kolesarjenje in kampiranje ob kanalu Rhein-Main-Donau © DZT / Jens Wegener

 

Kampiranje je v zadnjih letih postalo priljubljen način potovanja. Mi to popolnoma razumemo. Kaj je namreč lepšega kot zbuditi se na čudovitem in nekoliko odmaknjenem kraju v objemu narave? Le ena stvar, in sicer na takšnem kraju zaspati!

Kampiranje ima veliko prednosti in zagotavlja lagodno bivanje: sami si krojite vsakdan, svoj dom imate vsepovsod s seboj in bivate v objemu narave. Če ste res radi dlje v naravi, je verjetno prava dejavnost za vas treking.

Za pristno doživetje preprosto zlezite v spalno vrečo pod zvezdnatim nebom in si na plinskem gorilniku popecite klobasice. Če si na počitnicah želite nekoliko več udobja, pa se lahko razvajate v kampu s petimi zvezdicami večerji à la carte iz tamkajšnje restavracije. To sta dve skrajni možnosti na širokem spektru kampiranja. Od Alp pa vse do obale Severnega morja vas na preprosto in poceni potovanje vabi več kot 1200 certificiranih kampov.

Nekaj za vsak okus

Nesselwang, kampiranje v Schwaltenweiherju v Allgäuu © DZT / Christoph Jorda

Ljubitelji narave, aktiven počitniški dan (pohodništvo, kolesarjenje, plezanje ali veslanje) običajno začnejo kar iz kampa v bližini naravnih znamenitosti. Številni kampi pa ležijo tudi na obrobju obiska vrednih mest, s čimer so izvrstno izhodišče za kulturne izlete. Spet drugi gosti si želijo popolne brezskrbnosti – čas preživljajo v kampu in uživajo v bogati ponudbi rekreacijskih aktivnosti: od igrišč za odbojko in kegljanje do storitev sproščanja in dobrega počutja. Družine pa z veseljem uporabljajo notranja in zunanja otroška igrišča, vrtce in živalske vrtove.

Divje kampiranje dovoljeno! Območja za treking in šotorjenje v naravi

Bavarska, kampiranje ob reki © Westend61 / Stephen Lux

Na nemških območjih za treking (Trekkingplätze) je dovoljeno divje kampiranje. To pomeni, da lahko pohodniki in kanuisti za dan ali dva šotorijo sredi narave. Včasih tem območjem pravimo tudi kraji za bivakiranje (Biwakplätze). Večina jih je le skopo opremljenih. Ob namenskih območjih za šotorjenje so pogosto na voljo preprosta kompostna stranišča in kurišča. Nekatere od teh divjih kampov morate rezervirati, v druge pa samo pridete. Nekateri so celo brezplačni. Prav vsi pa so idealni za pohodnike, ki želijo več dni ali tednov tavati po naravi.

Spanje pod zvezdnim nebom

Mettlach, spanje v visečih posteljah »Portaledges« s pogledom na na rečni okljuk Saarschleife © DZT / Jens Wegener

Kampiranje je idealen način potovanja, in to ne le podnevi. Prava zabava za ljubitelje astronomije se začne šele, ko se znoči. Ste mislili, da se zvezdnato nebo dobro vidi samo sredi puščave? Za vas imamo dobro novico – tudi Nemčija ima številne izvrstne kraje za opazovanje zvezd. Berlin ali Köln ne prideta v poštev, saj so velemesta in metropolitanska območja preveč svetlobno onesnažena. Kljub temu pa nikoli nismo prav daleč od primernega mesta za opazovanje zvezd.

V Westhavellandu, prvem zvezdnem parku v Nemčiji, lahko ob jasnih nočeh vidite prav neverjetne stvari: s prostim očesom lahko vidite ne le mlečno cesto, temveč tudi luminiscenco ali svetlikanje nočnega neba. To je šibko sevanje iz višjih plasti ozračja (ang. airglow). Nebo je najtemnejše v osrednjem območju med krajema Gülpe in Nennhausen. Tam lahko obiščete devet opazovalnih točk in poleg tisočerih zvezd in planetov z malo sreče vidite tudi kak utrinek ali komet.

Nemčija se zdaj ponaša že s štirimi območji temnega neba (dark sky). Od leta 2014 mednje spada tudi zvezdni park Rhön, ki leži v samem središču Nemčije, na tromeji med Bavarsko, Hessnom in Turingijo. Ob optimalnih razmerah lahko v Unescovem biosfernem rezervatu Rhön vidite celo M31 – to je kratica za galaksijo Andromeda, najbolj oddaljeno nebesno telo, ki ga človek lahko vidi brez tehničnih pripomočkov. Galaksija je od nas oddaljena 2,5 milijona svetlobnih let.

Rieden am Forggensee, opazovanje zvezd og odprtem ognju ob jezero Forggensee © DZT / Christoph Jorda

V objemu narave – Nemčija, raj za pohodnike

Nemčija ima številna vznemirljiva velemesta; na mestnem potovanju pa si je včasih treba tudi nekoliko odpočiti. In nič ni boljšega, kot da pobegnete v naravo, raziskujete neznane poti in si tam naberete novih moči. Ali ste vedeli, da skoraj polovico države predstavljajo travniki in gozdovi? Tretjina nemškega kopnega ozemlja je pod posebno zaščito kot naravna krajina državnega pomena – 16 narodnih parkov, 104 naravni parki in 16 Unescovih biosfernih rezervatov. Med najbolj priljubljenimi dejavnostmi za aktivne popotnike je pohodništvo. Nemčija ima več kot 200.000 kilometrov pohodniških poti vseh zahtevnosti, ki potekajo po različnih pokrajinah in zadostijo vsem okusom.

Garmisch-Partenkirchen, pohodništvo v gorovju Wettersteingebirge © DZT / Jens Wegener

Čudovite poti različnih kategorij, pohodnikom prijazne nastanitve, sanjska in raznolika narava ter mreža odlično urejenih in označenih poti. V Nemčiji vas čaka vse to in še več, zato pridite, si obujte pohodne čevlje in preprosto uživajte. Nemčija je med mnogimi obiskovalci znana kot pohodniška država. Ste vedeli, da vsaj občasno na pohode hodi skoraj polovica Nemcev? To je približno 40 milijonov ljudi.

Ramsau pri Berchtesgadnu ob jezeru Hintersee © DZT / Günter Standl

V Nemčiji se vam prav tako ni treba bati, da bi zašli, saj so vse poti izvrstno označene. Želite iti na pohod lahkih nog in samo z majhnim nahrbtnikom za malico? To ni težava, saj lahko izkoristite možnost prevoza prtljage in vas bo ta pričakala na cilju. Do izhodišča poti brez lastnega avtomobila? Tudi to je v Nemčiji hitro in udobno, saj so pohodne poti dobro povezane z javnim prevozom. Kaj pa prijetna in mirna prenočišča na večdnevnih etapnih pohodih? Kakovostni ponudniki počitniške dežele Nemčije poskrbijo tudi za to.

V nadaljevanju vam predstavljamo dve od številnih nastanitev:

  • V zraku je opojen vonj po vodni meti in na bližnjem drevesu čivka črnoglavka. Pot vodi skozi majhno sotesko, pohodnike pa na levi in desni obkrožata bujno zelenje in divje cvetje v vseh mogočih barvah. Občina Mühlental v Hochsauerlandu blizu mesta Brilon je obdana s starim listnatim gozdom in je že sama po sebi naravna idila. Ampak to še ni vse. Če se po dolini podate proti vasi Alme, boste prišli na eno največjih izvirskih območij v Nemčiji. To je eno od številnih prvovrstnih pohodniških območij v počitniški deželi Nemčiji. Prvo takšno tematsko območje so leta 2014 postale pohodniške vasi v Sauerlandu.
  • Pomembne trgovske poti je obkrožal temen gozd. Ta je dajal roparjem popolne pogoje za zasede. Nepridipravi so se lahko po ropu hitro skrili nazaj v goščavo. Danes je Räuberland – v prevodu Dežela roparjev –, ki leži v Spessartu, največjem območju mešanih gozdov v Nemčiji, oaza miru. Urejene poti po Räuberlandu na severni Bavarski skupaj merijo 450 kilometrov in po razmeroma majhnem območju vodijo mimo veliko naravnih lepot.
Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT / Jens Wegener

Počitniška dežela Nemčija pa ponuja nešteto razburljivih ter bolj ali manj zahtevnih pohodov s krajšimi etapami, med katerimi si lahko privoščite počitek ob jezeru, obisk rezervata za živali, restavracije ali gozdnega igrišča, tako da bodo nad izletom navdušeni vsi družinski člani. Dober primer je 230 km dolga pohodna pot Jurasteig na Bavarskem, ki z dvanajstimi etapami in obvladljivo višinsko razliko predstavlja čudovito pot za ljudi vseh starosti. Pot vas bo vodila po alpskih stezicah in čez travnike, lahko se ustavite v kateri od zasanjanih tradicionalnih vasic, obiščete jamo Räuberhöhle in pohajkujete po barju. Med tamkajšnjimi zanimivostmi so še ograda z jeleni ter številni gradovi in samostani. Še ena izvrstna ideja je, da se z ladjico odpeljete do opatije Weltenburg in si povrnete moči s kulinaričnimi dobrotami.

Saška Švica, pohodništvo v gorovju Elbsandsteingebirge © DZT / Jens Wegener

Če imate radi šport in se ne bojite višine, se lahko podate na eno od daljših pohodniških poti, pri katerih je treba premagati več višinskih metrov. Konec koncev je s teh vrhov razgled najboljši! Ena od takšnih poti je Schluchtensteig v schwarzwaldskem nacionalnem parku. Pohodniška pot na jugu Schwarzwalda poteka blizu švicarske meje; dolga je 119 kilometrov in vodi mimo številnih biserov narave, zgoščenih na tem območju. Sestavljena je iz šestih etap, pri čemer skoraj polovica poti vodi skozi neokrnjeno naravo: po skritih soteskah, mimo šumečih slapov, strmih skalnih sten in impresivnih pogledov na Alpe. Ob tej čudoviti poti so tudi turistične atrakcije, kot sta sloviti Schluchsee na 952 metrih nadmorske višine in kulturna znamenitost, stolnica St. Blasien.
Od obale do Alp, od Porurja do Češkega rudogorja (Erzgebirge) – v Nemčiji boste našli veliko različnih poti, ki so kot nalašč za aktivne počitnice, še posebej poleti. Zdaj pa hitro pohodniške čevlje na noge in na pot! Spakirajte šotor in daljnogled ter poiščite navdih za prihajajoče počitnice in odkrijte nove kraje! Nemčija čaka na vaš obisk!

 

 

 

Članek je prispevala Nemška turistična organizacija.