Kam z mulcem? V novi dom!

0

Če spremljate Kamzmulcem veste, da je bila ena družina kar nekaj časa zdomska. To smo mi:) V nemški Koln sem odšla za možem z enim mulcem, tam smo si ustvarili nov dom, poslali mulca Erika v vrtec in kasneje v šolo, družino smo povečali še za mulko Freyo. Radi smo raziskovali Nemčijo, a klic po vrnitvi v domovino je bil vsako leto glasnejši.

Po 5 letih je bil ta klic že tako močan, da smo se oktobra 2020 vrnili DOMOV. V Slovenijo pa smo prišli tudi s posebnim projektom ureditve doma – prenove stare vile, ki bo konec letošnjega leta postala naš dom. S ciljem, da tudi drugim družinam pomagamo na poti #gremominasvoje, smo se povezali z NLB ter portalom SIOL, ki naš projekt prenove spremljajo že od samega začetka, skozi članke ter video vsebine pa skupaj delimo koristne nasvete za vse, ki ste ali se boste v prihodnosti znašli v podobnem projektu.

Naša hiša spomladi, ko se je začela akcija, Gremo mi na svoje, NLB
Začetki obnove, Gremo mi na svoje, NLB

1. Prenova stare hiše ni preprost projekt, ključno je predvsem to, da se nanj dobro pripravite, pravočasno prepoznate morebitne pasti in upoštevate tisto usklajeno pot, ki jo predlagajo tudi strokovnjaki. Seveda brez zaupanja vrednih partnerjev na tej poti ne gre – od gradbenikov, arhitektov do strokovnjakov za nepremičnine in ne nazadnje finančnih strokovnjakov na banki, ki vam bodo pomagali sestaviti ustrezen finančni načrt.

Prenova hiše zahteva podrobno načrtovanje, Gremo mi na svoje, NLB

Zakaj sva se odločila za prenovo stare hiše, kakšen je bil postopek nakupa in kaj vse sva preverila, preden sva se lotila prvega zamaha pri prenovi, preverite v članku: Ljubezen na prvi pogled: ljubljanska staromeščanska hiša bo dobila novo podobo.

2. Nakup in prenova stanovanja poleg vse organizacije dela in usklajevanja z vsemi, ki so vključeni v ta projekt, zajema še eno zelo pomembno in natančno opravilo: skrbno vodenje dokumentacije. Še dobro, da sama precej uživam v sistematičnem redu, a vseeno sva v ključnih trenutkih poiskala pomoč pravih finančnih strokovnjakov.

Finance, papyri in čisti računi, Gremo mi na svoje, NLB

V članku Finance, papirji in čisti računi! preverite, zakaj je upravljanje z goro papirjev in računov pomembno tudi zato, da boste lažje dobili dodatna finančna sredstva. V članku boste našli tudi nekaj neprecenljivih napotkov o nepovratnih sredstvih Ekosklada in o prednostih stanovanjskih kreditov pri naši izbrani banki NLB.

3. Pri prenovi hiše nama je predvsem v začetku veliko pomagal moj oče, upokojeni gradbenik. Kot že nekolikokrat povedano: dober in premišljen načrt je temelj za začetek prenove hiše – želje, način izdelave in finančno konstrukcijo. Na podlagi finančne konstrukcije se načrtujejo obseg dela, izbira materialov in tudi rok izvedbe.

Neprecenljive izkušnje mojega očeta pri gradnji ali prenovi, Gremo mi na svoje, NLB

Toliko vprašanj, dilem in skrbi, za katere ne najdemo vedno pravega odgovora in rešitve. In ko brez pravega strokovnega znanja začenjamo tako velik projekt, kot je prenova hiše, je zelo dobro, da imamo ob sebi strokovnjaka, ki mu lahko zaupamo. Preberite si neprecenljive nasvete mojega očeta v članku Pride trenutek, ko rečeš: “Oči, pomagaj!”

4. Eden lepših trenutkov pri zasnovi prenovljene hiše je brez dvoma oris prostorov in izbira slogov, ki so nam nekako najbolj pisani na kožo in ki hkrati najbolj odražajo življenjski slog in ne nazadnje značaj družine, ki bo v njej živela.

Načrtovanje notranje opreme, Gremo mi na svoje, NLB

Midva sva se opremljanja hiše lotevala počasi, preudarno in zelo poglobljeno. Glavni v tej fazi je bil Boštjan, ki se je zelo poglobil v najrazličnejše sloge opremljanja, podrobno proučil različna obdobja in nekako ugotovil, da se najbolje počutiva v klasiki iz sredine 20. stoletja, kjer je velik poudarek na masivnem lesu in je bolj malo “kiča”. Opremil se je z veliko količino knjig, ažurno spremlja novosti na Pinterestu, svojo oblikovalsko žilico pa pili tudi s posebnimi spletnimi orodji, ki omogočajo natančen izris prostorov. Preberite si najine nasvete v članku Skupno življenje gradiva na skupnem navdihu.

5. Zaradi deževnega poletja se nam je gradnja precej zavlekla. Ko je sledilo indijansko poletje pa si težko priklical nazaj gradbince, ki so že bili zaposleni na drugih objektih. Precej stresno obdobje, priznam. Sploh, ko imaš cilj, da boš božično večerjo skuhal v novi hiši:)

Stara meščanska ljubljanska hiša se prebuja v novi podobi, Gremo mi na svoje, NLB

V hiši imamo vgrajena prečudovita lesena okna iz podjetja Lesko Žiri, katera dodatno polepšajo še masivne hrastove police na notranji strani in kamnite na zunanji. Več pa v članku Stara meščanska ljubljanska hiša se prebuja v novi podobi.

Naša vila novembra 2021, Gremo mi na svoje, NLB
Lesena okna Lesko Žiri

6. Ko po 8 mesecih končno odstranimo gradbene odre, smo se lahko občudujoče zazrli v fasado meščanske vile, ki je dostojanstveno zasijala v vsej svoji lepoti. V tem trenutku je bila celotna prenova na dveh tretjinah. Dokončanje del pa je bilo odvisno od dosegljivosti obrtnikov in vremenskih razmer oziroma hladnih temperatur. Več pa v članku Stara meščanska hiša po osmih mesecih končno oblečena.

Ko po 8 mesecih končno odstranijo odre, Gremo mi na svoje

7. Kuhinja kot osrednji prostor hiše, kjer se dogajajo družabno življenje, skupni družinski obroki, srečanja in hitri pomenki, ima posebno mesto tudi v naši hiši. Kuhinjo sva dala delati po meri v Mizarstvo Štolfa, vso kuhinjsko belo tehniko sva izbrala pri podjetju Bosch, najbolje pa boste izdelke videli ter se pogovorili o njihovih tehnničnih podrobnostih v trgovini Big Bang v BTC, kjer imajo čudovit razstavni prostor. Tudi kuhinji smo z NLB namenili posebno epizodo: Ljubljanska vila s kuhinjo v podeželskem slogu.

Olupljena kuhinja, Gremo mi na svoje, NLB
Naša kuhinja 🙂
Vsi aparati znaimke Bosch za kuhinjo (kot tudi pralni in sušilni) so izbrani

8. Čeprav v kopalnici preživimo manj časa kakor v dnevni sobi ali v spalnici, pa nama je zelo pomembno, da je kopalnica estetska in da je pripravljena za nego vseh družinskih članov. Kopalnica je po najinem mnenju najpomembnejši prostor v hiši, ker se v njej lahko pripraviš na naporen dan oziroma se po njem tudi sprostiš.

Kopalnica, Gremo mi na svoje

V hiši imamo 2 kopalnici (ena za goste v pol kleti) ter 1 WC. Večino kopalniške opreme ter ploščic smo nakupili v Vistra Butik v Domžalah. Če se odločite za njihovo storitev, vam v začetku izrišejo kopalnico ali WC, vključujoč vaše želje in inspiracije iz Pinteresta (ali drugih medijev), nato pa po potrjenem načrtu pripravijo ponudbo. Prav tako je njihov razstavni salon poln inspiracije, tako da toplo priporočam obisk! Kopalnici smo skupaj z NLB namenili prav posebno epizodo, saj je to ponavadi eden ključnih mini projektov znotraj projekta gradnje ali obnove- Eden od lepših delov meščanske vile: bela oaza sprostitve. 

Pričetki obnove kopalnice, Vistra Butik

8. Prenovili smo hišo, nastal je dom! V zadnji, zaključni epizodi videa Gremo mi na svoje, smo vam odprli vrata v našo hišo kot je sedaj. Veliko seveda še manjka in kot pravijo, pri hiši se nikoli delo ne konča 🙂

Prenovili smo hišo, nastal je dom!
Prenovili smo hišo, nastal je dom!
Stopnišče z visokim oknom

Stopnišče z visokim oknom je meni osebno duša hiše. In želela sem ga ohraniti, skupaj z originalnim parketem “na smrekice”. Za to delo smo se odločili za podjetje Parketarstvo  Hornit, ki se je zagotovo izkazal za pravo izbiro!

Obnova originalnega parketa v delu, Parketarstvo Hornit
Obnovljeni parket, Parketarstvo Hornit

Ohranili in obnovili smo tudi vse talne obloge iz teraca (glavni vhod, balkon, stopnišče v visoko klet ter predprostor), ponekod pa smo naredili novega, da je videti tako kot pred 80 leti. Teraco se lahko uporablja za praktično katerokoli površino, saj je odporen na vlago, udarce in vročino. Za vsa dela s kamnom, teracom, betonom priporočava podjetje KAMENA, Beno Ogrin s.p. (telefon: 040 277 870).

Kamena, Beno Ogrin v izdelavi novega teraca v vhodu v hišo
Novi teraco, rezultat (Kamena Beno Ogrin s.p.)

NLB daje vašim sanjam o novem domu priložnost! Izkoristite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega kredita še danes – prek spleta, video klica ali v vam najbližji NLB Poslovalnici. Glede na vaše želje in potrebe bodo pripravili individualno ponudbo samo za vas.

Med vsemi, starimi do vključno 40 let, ki boste med 24. 2. in 31. 5. 2022 v NLB sklenili stanovanjski ali hipotekarni kredit, bo NLB izžrebala 100 srečnežev in jim povrnila tri mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do tisoč evrov.

Zakaj izbrati NLB Stanovanjski kredit?

  • Ugodne obrestne mere za stranke vseh bank,
  • odplačila doba do 30 let – tudi ob izboru fiksne obrestne mere,
  • še ugodnejša obrestna mera v primeru sklenitve življenjskega zavarovanja NLB Vita Odgovorna,
  • do 20 % popust na stroške odobritve kredita za nove in obstoječe imetnike bančnega paketa Premium,
  • popust na sklenitev zavarovanja doma Generali Paket dom,
  • možnost financiranja gradnje hiše na ključ in ugodnejši nakup pohištva pri naših partnerjih,
  • NLB Zeleni stanovanjski kredit po nižji obrestni meri in z nižjimi stroški odobritve za nakup ali gradnjo pasivne hiše,
  • za poplačilo manj ugodnih stanovanjskih kreditov drugih bank,
  • tudi za zaposlene za določen čas.

Za vse informacije nam pišite na info@kamzmulcem.si

 

Sem mamica šolarju Eriku in dojenčici Freyi, trenutno živeča v nemškem Kölnu in velika ljubiteljica potovanj. Sem navdušena kajtarka, potapljačica in inštruktorica pilatesa. Tako so naša potovanja večinoma stvar iskanja krajev, kjer smo aktivni, predvsem pa krajev, kjer se imamo vsi fajn.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime