Kam z mulcem na drsanje ali v ledeno deželo po Sloveniji

4
Drsališče v Kranjski gori, drsanje z otroki

V zadnjih letih je žal vedno manj tistih naravnih zaledenelih jezer, ki so se v naših otroštvih, vsako zimo brez izjeme spremenila v pravo zimsko ledeno pravljico. Kljub temu je na voljo nekaj alternativnih ledenih ploskev.

Naši mulci lahko doživijo tudi umetno narejeni »led pod nogami« in se pri tem še odlično zabavajo. Da bi kljub temu uživali v ledenih zimskih radostih, je za mulce vsekakor bolje da se, v kolikor le vreme dopušča, odpravijo na katero od odkritih drsališč.

Na kaj je treba pomisliti preden mulca postavite na drsalke

 • Če nimate čelade za najmlajše, na drsališčih preverite ali imajo možnost izposoje, ker na ledu nam, še bolj pa mulcem, ki uživajo v norčijah, res z lahkoto spodrsne.
 • Še posebej pri izposoji, pa tudi če ima mulc svoje drsalke, je treba dobro preveriti, če je noga res stisnjena in gleženj lepo oprijet, ker se prvo stanje na ledu lahko hitro spremeni v lovljenje ravnotežja in kobacanje z gležnji, zato predlagamo, da začetnikom in malim mulcem priskrbite plastične drsalke (take na klip in ne na vezalke), ki omogočajo malo boljšo trdnost in stabilnost; prav tako se dajo dobiti tudi nastavljive drsalke, ki jih imajo mulčki lahko več let in se velikost prilagodi št. noge.
 • Oprava za drsanje naj bo podobna vsem tistim, kot za vse zimske radosti: nepremočljivost je lepa čednost, ker en sam padec na led v premočljivi opremi preverjeno pomeni zaključek drsalnega popoldneva. Ker se na drsanju kar pogosto nori, predlagamo da mulca oblečete večplastno, če pa se še posebej radi mečejo in divjajo pa tudi kak nahrbtnik z rezervno opremo ne bo odveč.
 • Če ste te sreče, da se odpravljate na naravno zaledenelo jezero (a pred tem striktno upoštevajte pravila glede drsanja na naravnih površinah!), kjer je narava še tako neokrnjena, da tudi kontejnerja z vročimi napitki ni, je termovka s čajem obvezna oprema, pa kak prigrizek za mlade in stare tudi, ker mrzel zrak človeka res hitreje izčrpa.
Pred drsanjem se mora vsak naučiti pasti
Pred drsanjem se mora vsak naučiti pasti, drsanje z otroki

Ko imamo vso opremo je tukaj nekaj predlogov, kam z drsalkami zarezati led.

Preden se odpravite na katerega od naslednjih predlogov, preverite ali je drsališče še odprto, njihov obratovalni čas in ponudbo.

1. DRSALIŠČE NAD MESTOM – Nakupovalno središče Aleja

Drsališče nad mestom se nahaja na strehi nakupovalnega središča Aleja v Šiški in je edino drsališče na strehi v Ljubljani. Obsega 750m2 drsališče in 100metrov dolge ledene steze, ki se raztezajo izven večnamenskega igrišča.

Obiskovalci vseh starosti lahko opremo prinesejo s seboj ali pa si jo izposodijo neposredno na drsališču. Drsališče je odprto vse dni v tednu, od ponedeljka do nedelje (od 10.00 oz. 11. ure v nedeljo do 21.00 ure), razen v času slabega vremena.

Cenik in drugi dogodki

aleja sky
foto: Robert Krumpak

2. Brezplačno pokrito drsališče v Domžalah

Že nekaj let zapovrstjo je na voljo brezplačno drsališče Občine Domžale. Rekreativno drsanje je na voljo od ponedeljka do petka od 15. do 19. ure in za vikende, praznike in počitnice od 10. do 19 ure. Drsališče je primerno za obisk tudi v slabem vremenu, možna je izposoja drsalk.

Na drsališču se organizirajo tudi tematski večeri, na voljo pa so tudi brezplačni tečaji drsanja.

drsališče_domžale
Zabava na pokritem drsališču v Domžalah
V Domžalah so na voljo tudi pingvini za najmlajše
V Domžalah so na voljo tudi pingvini za najmlajše

3. Drsališče LEDENA PRAVLJICA v Medvodah

V Medvodah se nahaja manjše drsališče, pri katerem si lahko izposodite tudi drsalke. Ob drsališču je lepo urejen gostinski prostor (kjer se tudi izposodi drsalke).

Odprto vsak dan od 15. – 21. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 9. – 21. ure. O ceni za uporabo drsališča, izposojo drsalk se pozanimajte neposredno na drsališču. Nekaj informacij je dostopnih tudi na njihovi FB strani.

Drsališče Ledena pravljica v Medvodah, drsanje z otroki
Gostinski del in predprostor drsališča, drsanje z otroki

4. Drsališče v Kamniku

Na glavnem trgu v Kamniku je tudi to sezono brezplačno drsališče. Plača se le izposoja drsalk. Drsanje sredi mesta da doživetju poseben čar. 🙂

Iz arhiva drsališča Kamnik

5. DRSALIŠČE GRAJSKI PARK v Logatcu

Drsališče letos ne obratuje! Za dodatne informacije spremljajte njihovo FB stran.

Pri znanem Grajskem parku v Logatcu se nahaja brezplačno drsališče, ki ga upravlja kar Lokal Grajski park. Plačljiva je izposoja drsalke za odrasle in otroke.

Ob lokalu in drsališču je tudi otroško igrišče, kjer se lahko ogrejete ali spijete kavico medtem, ko se otroci igrajo.

Drsališče v Logatcu, drsanje z otroki

6. Drsališče BOROVŠKA ŠAJBA v Kranjski gori

V centru Kranjske Gore se nahaja lepo urejeno drsališče Borovška šajba. Čez dan smučate, zvečer pa se podrsate na drsališču, ki ob soju lučk dobi čaroben pridih.

Drsališče je odprto vsak dan od 10.00 do 22.00 ure.

Drsališče v Kranjski gori, drsanje z otroki

7. Mestno drsališče Škofja Loka

V centru Škofje Loke, pod gradom, do konca januarja obratuje lepo drsališče. Drsate lahko vsak dan, med tednom med 15h in 20h, v soboto med 10h in 20h ter v nedeljo med 10h in 19h. V okolici drsališča je bogata gostinska ponudba.

Več informacij na njihovi FB strani.

Morda je slika naslednjega: 2 osebi, obutev in na prostem
Foto: denys shy

8. PRAVLJIČNO DRSALIŠČE v Laškem

Podatka o obratovanju drsališča letos ni.

Pri Kulturnem centru Laško na voljo Pravljično drsališče, katerega uporaba je brezplačna, možna pa je izposoja drsalk po simbolični ceni 1 evro. Ob drsališču je poskrbljeno tudi za hrano in pijačo.

9. Drsališče v Termah Čatež

Predvidoma do konca marca 2022 lahko drsamo tudi na pokritem drsališču pri Slaščičarni Urška. Cena vstopnice je 3,5 EUR, pri čemer dobite kuponček za gostinske storitve na dan drsanja v Slaščičarni Urška ali premičnem kontejnerju v enaki protivrednosti. Izposoja 1 para drsalk: 3,5 € (Uporaba drsalk je na dan izposoje časovno neomejena.)

Odpiralni čas drsališča:
ponedeljek – petek: 15.00 – 21.00
sobote, nedelje in prazniki: 10.00 – 21.00

10. Gallusovo  drsališče pri mestnem parku v Mariboru

Pri mestnem parku ob Gallus- park caffeeju obratuje Gallusovo drsališče. Na 250m2 lahko obiskovalci drsajo vsak dan, možna je izposoja drsalk.

Članek je napisala Jera – teta, občasna varuška in animatorka Kamzmulcem mulcev ter strastna drsalka. Njen cilj je navdušiti vse naše mulce za drsanje in jih do 7. leta naučit brezhibni dvojni aksel. Članek je bil naknadno posodobljen na podlagi aktualnih informacij s spleta.

Smo mamice »rojenih« popotnikov. Nismo rade preveč časa doma. Nismo tudi rade predolgo v eni državi. Vedno aktivne z mulci in v iskanju luštnega preživljanja časa kot mame.

4 KOMENTARJI

 1. Ravno sem bila sredi prebiranja članka pa sem ugotovila, da letos drsališča ni na trgu republike ampak na Ploščadi pred Gospodarskim razstaviščem. juhuu.

  smo bili danes tudi tam, čudovito vreme je naredilo svoje, otroci so uživali na polno pa še ledeni tobogan imajo (sploh super tudi za nas malo starejše ki smo otroci po srcu)
  je pa isto podjetje kot prejšna lokacija na trgu republike, imajo super ponudbo in ogromno spremljevalnih dogodkov (so mi lepo razložili kaj je za koga primerno, ker imamo otroke različnih staorsti 😀 )

 2. S kje je pa prva slika oz. na katerem od drsališč imajo te medvedke, da lahko tamali na njih sedijo? V Lumpi parku vem, da jih lani niso imeli…

  • Prva slikica je iz lanskoletnega drsanja ta Pop TVjem, a ga to leto naj ne bi bilo. Enako je z Ledeno fantazijo. Smo bili v Medvodah za vikene in so imeli točno take tjulenčke, naša 2,5 letnica je na njih uživala, večji 6 letnici pa so služili kot opora. To leto imamo namen obiskati kar nekaj drsališč, saj se naša velja mulka navdušuje nad drsanjem pa bomo članek tudi dopolnile z več drsališči pa tudi z informacijo o tem, ali imajo tjulenčke ali pingvinčke za najmlajše.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime