Kam z mulcem na drsanje ali v ledeno deželo po Sloveniji

4
Drsališče v Kranjski gori, drsanje z otroki

V zadnjih letih je žal vedno manj tistih naravnih zaledenelih jezer, ki so se v naših otroštvih, vsako zimo brez izjeme spremenila v pravo zimsko ledeno pravljico. Kljub temu je na voljo nekaj alternativnih ledenih ploskev.

Naši mulci lahko doživijo tudi umetno narejeni »led pod nogami« in se pri tem še odlično zabavajo. Da bi, kljub temu uživali v ledenih zimskih radostih, je za mulce vsekakor bolje da se, v kolikor le vreme dopušča, odpravijo na katero od odkritih drsališč.

Na kaj je treba pomisliti preden mulca postavite na drsalke

  • Če nimate čelade za najmlajše, na drsališčih preverite ali imajo možnost izposoje, ker na ledu nam, še bolj pa mulcem, ki uživajo v norčijah, res z lahkoto spodrsne.
  • Še posebej pri izposoji, pa tudi če ima mulc svoje drsalke, je treba dobro preveriti, če je noga res stisnjena in gleženj lepo oprijet, ker se prvo stanje na ledu lahko hitro spremeni v lovljenje ravnotežja in kobacanje z gležnji, zato predlagamo, da začetnikom in malim mulcem priskrbite plastične drsalke (take na klip in ne na vezalke), ki omogočajo malo boljšo trdnost in stabilnost; prav tako se dajo dobiti tudi nastavljive drsalke, ki jih imajo mulčki lahko več let in se velikost prilagodi št. noge.
  • Oprava za drsanje naj bo podobna vsem tistim, kot za vse zimske radosti: nepremočljivost je lepa čednost, ker en sam padec na led v premočljivi opremi preverjeno pomeni zaključek drsalnega popoldneva. Ker se na drsanju kar pogosto nori, predlagamo da mulca oblečete večplastno, če pa se še posebej radi mečejo in divjajo pa tudi kak nahrbtnik z rezervno opremo ne bo odveč.
  • Če ste te sreče, da se odpravljate na naravno zaledenelo jezero, kjer je narava še tako neokrnjena, da tudi kontejnerja z vročimi napitki ni, je termovka s čajem obvezna oprema, pa kak prigrizek za mlade in stare tudi, ker mrzel zrak človeka res hitreje izčrpa.
Pred drsanjem se mora vsak naučiti pasti
Pred drsanjem se mora vsak naučiti pasti, drsanje z otroki

Ko imamo vso opremo je tukaj nekaj predlogov, kam z drsalkami zarezati led.

Preden se odpravite na katerega od naslednjih predlogov, preverite ali je drsališče še odprto, njihov obratovalni čas in ponudbo.

1. LEDENA DEŽELA na Kongresnem trgu v Ljubljani

Ledena dežela je na voljo za obisk že 7. leto in se vrača na Kongresni trg v Ljubljani. Na 200 kvadratnih metrih, ohlajenih na -5 stopinj Celzija, si boste lahko letos ogledali skulpture, izdelane iz kar 60 ton ledu. Tema letošnje razstave je Zaledenela Ljubljana

Ledena dežela v Ljubljani (arhiv: Had blog)

​Preverite Odpiralni čas in Cenik.

2. LUMPI PARK – Športni park Savsko naselje

Drsališče Lumpi park se nahaja v Športnem parku Savsko naselje v Ljubljani in obsega pokrito drsališče in drsalne poti. Razprostira se na 1000m2 in je namenjeno aktivnemu in kvalitetnemu preživljanju prostega časa.

Od meseca novembra do meseca marca poteka na drsališču rekreativno drsanje, treningi hokejistov, tečaji drsanja in številni drugi dogodki.

Prostorno drsališče, drsanje z otroki
Prostorno drsališče, drsanje z otroki

3. Brezplačno pokrito drsališče v Domžalah

Ker nam je na uho prišla tudi informacija o brezplačnem drsališču Občine Domžale, smo preverili še kako je z možnostjo drsanja mulčkov pri njih. Rekreativno drsanje je na voljo od ponedeljka do petka od 15. do 19. ure in za vikende, praznike in počitnice od 10. do 19 ure. Drsališče je primerno za obisk tudi v slabem vremenu.

drsališče_domžale
Zabava na pokritem drsališču v Domžalah
V Domžalah so na voljo tudi pingvini za najmlajše
V Domžalah so na voljo tudi pingvini za najmlajše

4. Drsališče LEDENA PRAVLJICA v Medvodah

V Medvodah se nahaja manjše drsališče, pri katerem si lahko izposodite tudi drsalke. Ob drsališču je lepo urejen gostinjski prostor (kjer se tudi izposodi drsalke).

Odprto vsak dan od 15. – 21. ure, ob sobotah in nedeljah pa od 9. – 21. ure. O ceni za uporabo drsališča, izposojo drsalk se pozanimajte neposredno na drsališču.

Drsališče Ledena pravljica v Medvodah, drsanje z otroki
Gostinjski del in predprostor drsališča, drsanje z otroki

5. Drsališče v Kamniku

Na glavnem trgu v Kamniku je tudi to sezono brezplačno drsališče. Plača se le izposoja drsalk. Drsanje sredi mesta da doživetju poseben čar. 🙂

Iz arhiva drsališča Kamnik

6. DRSALIŠČE GRAJSKI PARK v Logatcu

Pri znanem Grajskem parku v Logatcu se nahaja brezplačno drsališče, ki ga upravlja kar Lokal Grajski park. Plačljiva je izposoja drsalke za odrasle in otroke.

Ob lokalu in drsališču je tudi otroško igrišče, kjer se lahko ogrejete ali spijete kavico medtem, ko se otroci igrajo.

Drsališče v Logatcu, drsanje z otroki

7. Drsališče BOROVŠKA ŠAJBA v Kranjski gori

V centru Kranjske Gore pri Sporty baru se nahaja lepo urejeno drsališče. Čez dan smučate, zvečer pa se podrsate na drsališču, ki ob soju lučk dobi čaroben pridih.

Drsališče v Kranjski gori, drsanje z otroki

8. PRAVLJIČNO DRSALIŠČE v Laškem

Pri Kulturnem centru Laško na voljo Pravljično drsališče, katerega uporaba je brezplačna, možna pa je izposoja drsalk po simbolični ceni 1 evro. Ob drsališču je poskrbljeno tudi za hrano in pijačo.

9. Drsališe v Termah Čatež

Od 6. decembra dalje lahko drsamo tudi na pokritem drsališču pri Slaščičarni Urška. Izposoja 1 para drsalk: 3 € (Uporaba drsalk je na dan izposoje časovno neomejena.)

Pravijo, da bo drsališče predvidoma odprto do marca 2020.

10. Drsališče v starem centru Maribora

Drsališče v starem mestnem jedru Maribora je na voljo za zabavo za male in velike drsalce kar do konca februarja. Ob drsališču se lahko okrepčate s toplimi napitki in prigrizki.

V neposredni bližini drsališča so postavljena energetsko obarvana otroška igrala.

Drsališče v centru Maribora, drsanje z otroki f(oto: arhiv Visit Maribor)

11. Drsališče v Mariboru pod Pohorjem

Letos se na voljo za obisk tudi drsališče pod Pohorjem. Je pokrito drsališče z drsalno stezo, ki je letos postavljeno tik ob Snežnem stadionu pod Pohorjem. Omogoča drsanje v vsakem vremenu, obiskovalcem pa poleg izposoje opreme (drsalke, čelade …) ponuja še izvedbo različnih programov.
Drsališče pod Pohorjem, drsanje z otroki (foto: arhiv Visit Maribor)

Je pa še vedno ogromno drsališč, ki jih moram sprobati. NAJDETE JIH TUKAJ 

Članek je napisala Jera – teta, občasna varuška in animatorka Kamzmulcem mulcev ter strastna drsalka. Njen cilj je navdušiti vse naše mulce za drsanje in jih do 7. leta naučit brezhibni dvojni aksel.