Kam se s svojimi dekleti na potep in počitnice najraje odpravi Marko Vozelj?

0

Marko Vozelj in njegove punce so pravi izletniki in izvedenci za izlete na Dolenjskem. V eksluzivnem intervjuju z Markom boste dobili ogromno idej za izlete in nasvete, kako našim mulcem predstaviti določene destinacije, da bodo nad njimi navdušeni.

Marko Vozelj je blažen med ženami, saj ves svoj prosti čas posveča svoji ženi Tini in dvema hčerkama, Zali (9let) in Maši (12 let). V intervjuju z Markom boste našli ogromno idej za potepanje z mulci po Sloveniji, sploh na Dolenjskem, ki jo ima Marko v malem prstu.  Poleg tega pa ima Marko veliko idej na temo, kako različne destinacije, tudi mesta, narediti (mlajšim) otrokom privlačne.

1. Kot se to za domačina spodobi, Dolenjsko poznate po dolgem in počez. Katere družinske izlete bi svetovali našim bralcem na tem koncu Slovenije?

Na Dolenjskem se skriva veliko lepih kotičkov, ki so zelo primerni za družine z večjimi ali manjšimi otroci. Za večje otroke zelo priporočam 6 km dolgo gozdno učno pot »po sledeh višnjanskega polža«, ki je del Jurčičeve poti od Višnje Gore do cerkvice Sv. Duha na Polževem. Za vse otroke je lep izlet tudi pot dveh slapov, izmed katerih je slap Košca najvišji lehnjakov slap v Sloveniji. Nedaleč stran od slapov je vredno obiskati tudi kmetijo Čož, kjer imajo v oskrbi konje ter kmečki turizem Habjan. Prav tako bodo otroci uživali v zgodbi in legendi o višnjanskem polžu, katerega lahko obiščete pri cerkvi Sv. Ane v Višnji Gori. Poleti se lahko okopate v prenovljenem kopališču v Višnji Gori ali pa se zapeljete do Žužemberka in kopališča ob Krki, kjer bodo otroci uživali v naravnem kopališču, igrali odbojko ali nogomet, starši pa uživali v prijetnem lokalčku. Z večjimi otroci lahko po Krki tudi veslate in si privoščite kosilo v idilični restavraciji Javornik.

2. Kaj pa izleti po ostalih regijah Slovenije?

Poleti se radi sprehajamo iz Planice v Tamar, raziskujemo Škofjeloško hribovje, kjer nam je najlepši izlet na Križno goro, v naših domačih krajih pa ob vikendih radi skočimo na Gradišče, kjer nas lepo postrežejo v Lavričevi koči.

3. Vaša najljubša poletna destinacija in zakaj se radi odpravite tja? Počitnice organizirate sami ali prek agencije? Kampirate ali ste raje v hotelu/apartmaju?

Sami organiziramo, le to pa prevzame Tina. J Vedno poiščemo apartma, ki je zelo blizu morja. Zelo radi tudi počitnikujemo skupaj s prijatelji. Največkrat smo na ta način poletnikovali v Primoštenu.

Lep izlet je tudi z rolerji, kolesom ali vlakom iz Poreča do Zelene Lagune in nazaj ter kopanje na poreški plaži Brulo.

Ko so bili otroci še majhni, smo se za vikende radi odpravili v Strunjan- Salinero.

Lani pa smo se prvič na počitnice odpravili z avtodomom do Dalmacije. Najprej smo se peljali do Dubrovnika, kjer smo ostali 3 dni, nato pa počasi ob obali nazaj. Zelo nam je bila všeč vožnja po dolini Neretve, katero pa vsekakor planirajte čez dan. Kampe smo izbirali glede na priporočila interneta ali domačinov. Na vsaki lokaciji smo ostali 2- 3 dni. Za vse skupaj smo potrebovali 10 dni.

jun jul 2015 024
Ena poletna

 

3, Večkrat počitnikujete v večji družbi?

Da, mulci sploh uživajo, če imajo družbo. Je pa pomembno, da so mulci podobne starosti in da je družba, s katero počitnikuješ, razumevajoča.

4. Glede na to, da ste lani imeli počitnice z avtodomom, ga priporočate?

Izlet z avtodomom vsekakor zelo priporočam, moji hčerki sta zelo uživali. Je pa res, da je ta način potovanja ni najcenejši Super je, če so otroci tudi dovolj stari, saj jim bo doživetje prijetnejše.

jun jul 2015 150
Počitnice z avtodomom so otrokom zabavne

 

5. Je kakšna aktivnost oz. šport, v kateri vaši mulki še posebej uživata?

Ker živimo na deželi, se kakšno sončno nedeljo radi odpravimo tudi na bolšji trg ter kavico in rogljiček v  v Ljubljano.

Zelo radi obiščemo Minicity v Ljubljani, kjer se hčerki radi preizkusita v različnih vlogah in poklicih, ki jih v tematskem parku predstavljajo. Poleti pa sta nekaj let obiskali poletni angleški kamp Mojca v Dolenjskih toplicah. 7 dnevni kampi za otroke so najbolj primerni za otroke od 1. razreda naprej, seveda pa se lahko kampa udeležijo tudi mlajši otroci. Vsako leto se organizirajo kampi na določene teme npr. Evropske države, otroci se učijo angleščine, kampa pa se udeležijo tudi otroci iz tujine. Če vas taka izkušnja zanima, so hitre rezervacije kar nujne, saj je kamp hitro razprodan.

6. Koliko pa uživate v zimskih aktivnostih, radi smučate?

Zelo radi smučamo. Za večje mulce priporočamo Simonhohe, ki je od Celovca oddaljen le 25 km. V Sloveniji pa smo, ko sta bili punci še manjši radi obiskali Pokljuko (smučišče pri Hotelu Jelka je predvsem primerno za manjše otroke) in smučišče na Polževem.

Smučanje 2016
Družina Vozelj rada smuča

 

7. Sanjska družinska destinacija oz. katere destinacije imate na »Bucket listu«? Zakaj?

Glede na to, da ne maram leteti, so naše sanjske destinacije vezane na vožnjo z avtomobilom: zagotovo bi obiskali Dunaj, Prago, planiramo pa tudi eno daljše potovanje po deželah bivše Jugoslavije.

8. Vaš nasvet za novopečene starše glede organizacije počitnic oz. preživljanja počitnic z mulci?

Otroci imajo zagotovo radi ponovitve, zato je smiselno in priporočljivo, da se z otrokom odpravite na isto destinacijo večkrat – pa naj gre to za igrišče, izlet ali počitnice.

Da bi navdušili svoje otroke za neko destinacijo (sploh, če so to mesta), predlagam, da se starši vnaprej malce pripravite. S Tino si vedno prej prebereva kakšne pomembnejše legende, zanimive zgodbe o lokaciji, kamor se odpravljamo, in te zgodbe vedno že vnaprej navdušijo Mašo in Zalo in tako je pričakovanje izleta še večje. Tako sva jih čisto navdušila nad Benetkami. Učenje skozi zgodbe je najbolj učinkovito, saj si otroci tako najhitreje zapomnijo pomembne informacije. S pripovedkami in zgodbami jim ustvarite doživetje in to je tisto kar šteje. Če pa na končni destinaciji tudi skrijete kakšne bonbone (v imenu gozdnih škratov), pa bo trud za otroke še bolj poplačan.

Marko Vozelj, ko se ne druži s svojimi puncami in se z njimi potepa naokrog, Slovenijo navdušuje s koncerti s svojo glasbeno skupino Mojstri. Če vas zanima, kje jih lahko slišite, obiščite njihovo Facebook stran.

Marko in Mojstri
Marko Vozelj in Mojstri