Kam SE in kam SE NE potuje za 1. maj?

2

Prvi maj je idealen čas za srednje dolg potep z družino. Letos lahko z dvema dnevoma dodatnega dopusta pridobite kar 10 potovalnih dni. Če si vzamete šest dni dopusta (in nimate šoloobveznih otrok), pa boste lahko na poti z mulci kar 16 dni.

Katere države je smiselno obiskati okrog 1. maja?

Za nasvet smo vprašali Katjo iz bloga Findingmalokoko, ki je ideje po posameznih mesecih zbrala v tem prispevku Potovalni nasveti: KDAJ POTOVATI KAM?  V aprilu in maju so se na njenem seznamu znašle naslednje države:

1. MAROKO

Ni ga lepšega časa za popotovanje po Maroku kot za 1. maj. Sneg v Atlasu se počasi že tali, puščava in Marakeš še nista prevroča, na obali Atlantika pa lahko že doživite kopalni dan, če ste bolj “vroče” sorte :). Celotna dežela se kopa v čudovitih barvah maka (iz Marakeša v Ouarzazat), sivke (od Casablace do Feza) in vrtnic (okrog Todra Gorge). Še tako zahtevni mulci pa bodo fascinirani nad kamelami v puščavi, oslovskimi vpregami na podeželju in medinah znanih mest, z makaki okrog slapov Ouzoud in kačami na slavnim Jemaa El-Fnaa v Marakešu. Kaj je prepričalo nas in zakaj in v katerih okoliščinah ga ne bi ponovili pa si preberite v članku “9 razlogov ZA družinski roadtrip po Maroku in 3 proti“.

Utrinki iz našega popotovanja po Maroku (Marakeš, Essauira, Fez in slapovi Ouzoud)
Utrinki iz našega popotovanja po Maroku (Marakeš, Essauira, Fez in slapovi Ouzoud)

2. ARABSKI POLOTOK

V deželah arabskega polotoka so aprila in v začetku maja navadno še znosne temperature in tako primerne za potovanje. Ena od najbolj popularnih držav zadnji čas tudi med Slovenci je Oman. Oman je raj za vse, ki radi raziskujejo z najetim avtomobilom (še posebno, če ima 4×4 pogon), ljubitelje zgodovine, vodnih športov, plezalce in pohodnike ter tiste, ki radi kampirajo na divje. Preverite v članku Oman – arabska pravljica z enoletnikom, kako se je enoletni Lou s starši znašel v na edinstvenem roadtripu po Omanu.

Katja in njen enoletnik v Omanu (potovanje v Oman)
Katja in njen enoletnik v Omanu (potovanje v Oman)

 

3. NAMIBIJA IN JUŽNA AFRIKA : Safari z mulci

Pravi afriški safari je zagotovo visoko na “bucket listi” vsake vsaj malo avanturistične družine. Obdobje okrog 1. maja je odlično za obisk dveh izjemnih afriških destinacij, ki sta varni in zanimivi tudi za obisk z otrokom.

Iva je s svojim 5- letnikom obiskala čudovit naravni park Amakhala Game Reserve v Južni Afriki, kjer so se v 3 dneh (in 7 safari vožnjah) srečali iz oči v oči s številnimi afriškimi živalmi, spali v šotoru pod tisočerimi zvezdami ter uživali v pristnosti afriške narave. Preberite si članek 22- dnevni družinski roadtrip po Južni Afriki.

IMG_8313
5 letnik zagotovo ne bo pozabil, kako je opazoval levinje čisto od blizu (Južna Afrika z otroki)
IMG_8286
Ali igro mladih gepardov…(Južna Afrika z otroki)
IMG_3421
Ali kako so ga sloni čisto od blizu “ovohali” (Južna Afrika z otroki)

 

Južna Afrika je celi družini ostala globoko v lepem spominu in že imajo ogledano naslednjo destinacijo- Namibijo! Državo tisočerih različnih obrazov. Čeprav je Namibija marsikomu želja zaradi najbolj pristne izkušnje safarija, pa lahko tam vidite tudi največji afriški kanjon, sledite dinozavrovim stopinjam, se dotaknete največjega meteorita, ki je kdaj koli padel na zemljo, splezate na veličastne puščavske sipine, raziskujete atlantsko obalo, jeste črve in “Apfelkuchen”, hodite skozi zapuščena mesta duhov in še in še. Definitivno bomo kmalu pisali tudi o njej:)

4. ZDA: KALIFORNIJA, FLORIDA in NEVADA

Na kaj pomislite ob omembi ZDA? Mi zagotovo na sončne plaže Floride in na Kalifornijo. In to ne brez razloga 🙂 Kalifornija je država sonca, peščenih plaž, surferjev, sočnih pomaranč, jagod ter dobrega vina. Kako jo je doživela slovenska družina lani za prvi maj, si lahko preberete v članku Sprehod z mulci po sončni Kaliforniji. Še posebno jih je navdušil obisk Alcatraz otoka, zabaviščnega parka Universal studios, starih zabaviščnih parkov na pomolih, sekvoj, prijaznost ljudi in nenazadnje okus butterbeera (maslenega piva). Če želite izvedeti več o najlepših nacionalnih parkih v ZDA, pa si preberite prispevek Družinsko po 4 najbolj znanih narodnih parkih ZDA.

Znamenita plaža (Potovanje po Kaliforniji)
Znamenita plaža (Potovanje po Kaliforniji)

5. JAPONSKA

Z malo sreče boste okrog prvega maja še lahko ujeli cvetoče češnje na Japonskem. Pa tudi če bodo slučajno že vse odcvetele, vas Japonska zagotovo ne bo pustila hladnih. Japonska je dežela, kjer se prepletata moderno in tradicionalno. Dežela, v kateri spoštuješ njeno čistočo, organiziranost in točnost. Dežela, v kateri doživiš tropske plaže in sneg. Dežela, v kateri je naša popotniška mamica Cica ugotovila, da z mulcem lahko »hostlaš«. Dežela, v kateri se je mulc navduševal nad vlaki, oči nad sushijem, mami pa nad zen parki, drevesi ter spanjem na tatamiju. Kaj vse so še doživeli, si lahko preberete v članku »Backpacking« poročno potovanje z mulcem po deželi vzhajajočega sonca

IMG_5138
Cvetoče češnje (Japonska z otroki)

6. DRŽAVE JUŽNE EVROPE

Konec aprila in začetek maja se prebudijo države južne Evrope. Mogoče še ni povsod idealno za namakanje v morju, ampak je pa zagotovo idealno za sprehode in raziskovanja na morskem zraku, pod toplim soncem. Poleg dežel ob Jadranskem morju, priporočamo še:

  • Sicilija

Sicilija je otok nasprotij, kjer bela barva solin in ognjena pokrajina vulkana Etna sobivata z zelenimi vinogradi ter turkizno barvo morja. Edinstvena kulinarika ter bogata arheološka najdbišča, ki ostajajo kot zapuščina tisočletne zgodovine mnogih osvajalcev. Na Siciliji vas čakajo prijazni domačini ter odlično okolje za družinske počitnice z malimi ali velikimi mulci. Po odhodu si boste želeli, da bi se na ta mediteranski biser zopet kmalu vrnili. Preberite si doživetje naše Kamzmulcem mame in njene družine v članku 10- dnevni družinski roadtrip po Siciliji- kam, kdaj in kako.

IMG_6207
Antična Ragusa (Sicilija z otroki)

 

  • Portugalska

Dežela dobre hrane, sladkega vina, visokih valov, starih mest okrašenih s keramiko in prekrasnih ljudi. Lahko se potepate po Lizboni, obiščete Porto ali pa se osvežite na jugu države, v pokrajini Algarve.

IMG_2008
Algarve (Portugalska z otroki)

 

  • Francija – Provansa

Pokrajina, po kateri je popolnoma enostavno potovati z dojenčkom ali majhnim otrokom. Vsak dan, vsak izlet, prinese novo doživetje – pogled na prelepo Azurno obalo, karizmatične vasice, odlično kulinariko ter občudovanje nasadov sivke, trte in oljk. Preberite si članka: Roadtrip po Provansi  ter Provanska- družinska avantura z avtodomom.

dan_4_blizu_Aix-en-Provence-e1466498757573
Aix en Provence (Provansa z otroki)

 

Katerim državam se izognite v tem času?

  • Keniji, Tanzaniji, Zanzibarju, območjem Amazonke v Ekvadorju in Peruju in nekaterim severnim evropskim državam, ki imajo največ padavin ravno aprila. V maju se je pametno izogniti tudi določenim območjem v Jugovzhodni Aziji, še posebej okrog reke Mekong, saj ravno v tem času poplavlja.

Za več informacij nam lahko pišete na info@kamzmulcem.si ali v komentar.