Kam peljat mulca na drsanje v Ljubljani in širše

4

V zadnjih letih je žal vedno manj tistih naravnih zaledenelih jezer, ki so se v naših otroštvih, vsako zimo brez izjeme spremenila v pravo zimsko ledeno pravljico. Kljub temu je na voljo nekaj alternativnih ledenih ploskev.

Naši mulci lahko doživijo tudi umetno narejeni »led pod nogami« in se pri tem še odlično zabavajo. Da bi, kljub temu uživali v ledenih zimskih radostih, je za mulce vsekakor bolje da se, v kolikor le vreme dopušča, odpravijo na katero od odkritih drsališč.

Na kaj je treba pomisliti preden mulca postavite na drsalke

  • Če nimate čelade za najmlajše, na drsališčih preverite ali imajo možnost izposoje, ker na ledu nam, še bolj pa mulcem, ki uživajo v norčijah, res z lahkoto spodrsne.
  • Še posebej pri izposoji, pa tudi če ima mulc svoje drsalke, je treba dobro preveriti, če je noga res stisnjena in gleženj lepo oprijet, ker se prvo stanje na ledu lahko hitro spremeni v lovljenje ravnotežja in kobacanje z gležnji, zato predlagamo, da začetnikom in malim mulcem priskrbite plastične drsalke (take na klip in ne na vezalke), ki omogočajo malo boljšo trdnost in stabilnost; prav tako se dajo dobiti tudi nastavljive drsalke, ki jih imajo mulčki lahko več let in se velikost prilagodi št. noge.
  • Oprava za drsanje naj bo podobna vsem tistim, kot za vse zimske radosti: nepremočljivost je lepa čednost, ker en sam padec na led v premočljivi opremi preverjeno pomeni zaključek drsalnega popoldneva. Ker se na drsanju kar pogosto nori, predlagamo da mulca oblečete večplastno, če pa se še posebej radi mečejo in divjajo pa tudi kak nahrbtnik z rezervno opremo ne bo odveč.
  • Če ste te sreče, da se odpravljate na naravno zaledenelo jezero, kjer je narava še tako neokrnjena, da tudi kontejnerja z vročimi napitki ni, je termovka s čajem obvezna oprema, pa kak prigrizek za mlade in stare tudi, ker mrzel zrak človeka res hitreje izčrpa.
Pred drsanjem se mora vsak naučiti pasti
Pred drsanjem se mora vsak naučiti pasti, drsanje z otroki

Ko imamo vso opremo je tukaj nekaj predlogov, kam z drsalkami zarezati led.

1. LEDENA FANTAZIJA na Kongresnem trgu, Ljubljana – LETOS NE OBRATUJE!

Eden največjih odprtih drsališč v Evropi z več kot 2000 m2 ledenih površin. Ima dva drsališča in več kot 400 m drsalnih površin. Za otoplitev ali osvežitev se odpravite v Pavilijon bar in Ledeni bar. Na drsališču si lahko izposodite celotno opremo, organizirajo pa tudi tečaje drsanja.

Drsališče Ledena fantazija, Kongresni trg (vir: www.ledenafantazija,si)
Drsališče Ledena fantazija, Kongresni trg (vir: www.ledenafantazija,si)
2. EMONIKA V LJUBLJANI – ŠE NE OBRATUJE!

Poleg glavne železniške in avtobusne postaje Ljubljana, odpira vrata moderna, interaktivna ledena dežela i-LUCKY LAND 3.000 m² ledenimi površinami, ki ne bo omogočala le atraktivne zimske aktivnosti, ampak interaktivno, inovativno, idilično doživetje. Celo zimo naj bi se dogajalo veliko zanimivega in odmevnega.

Načrt drsališča, drsanje z otroki
Načrt drsališča, drsanje z otroki
3. LUMPI PARK – Polpokrito drsališče pred halo Tivoli

Pred halo Tivoli stoji park Lumpi, ki se pozimi spremeni v pravi ledeni zabaviščni park. Na spletnih straneh piše, da je park odprt med 15. in 21. uro od ponedeljka do petka, v soboto in nedeljo pa je odprt od 10. do 21. ure.

Drsališče Lumpi park, drsanje z otroki
Drsališče Lumpi park, drsanje z otroki
Prostorno drsališče, drsanje z otroki
Prostorno drsališče, drsanje z otroki
4. Brezplačno pokrito drsališče v Domžalah

Ker nam je na uho prišla tudi informacija o brezplačnem drsališču Občine Domžale, smo preverili še kako je z možnostjo drsanja mulčkov pri njih. Rekreativno drsanje je na voljo od ponedeljka do petka od 15. do 19. ure in za vikende,praznike in počitnice od 10. do 19 ure. Poleg številnih dogodkov za otroke na ledu, jih bo v decembru obiskal tudi Božiček in Dedek Mraz. A ne spreglejte dogodkov v januarju in februarji. Drsališče je primerno za obisk tudi v slabem vremenu.

drsališče_domžale
Zabava na pokritem drsališču v Domžalah
V Domžalah so na voljo tudi pingvini za najmlajše
V Domžalah so na voljo tudi pingvini za najmlajše

Je pa še vedno ogromno drsališč, ki jih moram sprobati. NAJDETE JIH TUKAJ 

Članek je napisala Jera – teta, občasna varuška in animatorka Kamzmulcem mulcev ter strastna drsalka. Njen cilj je navdušiti vse naše mulce za drsanje in jih do 7. leta naučit brezhibni dvojni aksel.