Kam na dopust, da bodo uživali vsi družinski člani?

0

Končno nekaj prostih dni! Če bi jih radi izkoristili za sprostitev in družinska doživetja, za katera je vedno premalo časa, preberite, kako jih načrtovati, da bodo v veselje vsej družini. 

Upoštevajte 6 nasvetov, da bo dopust z mulcem, dopust tudi za starša.

1. Vsaj za dva, tri dni zapustite vsakdanje okolje, a izognite se dodatnemu stresu

Po napornem delovnem obdobju je dobro, da se čim bolj odpočijemo in preusmerimo fokus stran od vsakdanjih obveznosti. To najlažje dosežemo, če za nekaj dni spremenimo okolje. Da pa se izognemo kupu prtljage, dolgotrajni vožnji in gneči, izberimo kaj bližnjega, kar ponuja udobje in tudi dejavnosti za vso družino, in to tudi za primere, ko vreme ni najprijaznejše.

2. Starši, tudi vi si odpočijte in ne mislite samo na otroke

Verjemite, ko si boste sami »napolnili baterije«, boste lažje poskrbeli tudi za otroke. Naj bo vsaj nekajdnevni oddih tudi po vaši meri. Izberite kraj, kjer si boste lahko oddahnili brez skrbi in si privoščili dejavnosti, ki jih sicer pogrešate, in kjer bodo otroci vsaj za nekaj časa našli primerno zaposlitev pod vodstvom koga drugega, npr. animatorjev.

3. Plavanje in doživetja v vodi so vsestransko koristne dejavnosti

Gibanje v vodi (in ob njej) spada med najbolj priporočljive telesne dejavnosti, za odrasle in za otroke. Doživetja v vodi so odlična za lajšanje psihične napetosti in stresa, za otroke pa je še posebej pomembno, da omogočajo tudi družabnost, in to brez elektronskih naprav. Poleg tega pa plavanje tudi krepi mišice in lepša postavo, povečuje motorično sposobnost in  vpliva na telesno držo in je tudi za tiste, ki imajo preveliko telesno težo, ena najvarnejših in najučinkovitejših oblik gibanja.

Kopanje in uživanje na toboganih povezuje, sprošča napetost in krepi samopodobo (Foto: Terme Dolenjske Toplice)

4. Naj bo oddih priložnost, da zdramimo čutila in okrepimo sposobnost osredotočanja

Bodimo dovzetni za nova, drugačna doživetja, saj s tem rastemo, naše vsakdanje težave pa postajajo manjše in lažje rešljive. Med oddihom v Termah Dolenjske Toplice lahko, na primer, brezplačno spoznate tudi vaje in meditacije, ki umirjajo in pomagajo krepiti čuječnost ter pripomorejo h globljemu doživljanju narave in sedanjega trenutka. Z energijo gozda, dišav in glasbe boste zdramili svoja čutila, ki so morda otopela zaradi hitrega tempa vsakdana, in je zato vaše zaznavanje okolice bolj površno. Naučili se boste, kako se na preprost način spet napolniš z energijo in najdeš notranje ravnovesje. Z novim znanjem boste lahko pomagali tudi otrokom, ki se težko osredotočajo ali so hiperaktivni.

5. Dopustimo si malce razvajanja in spodbudimo hormone sreče

Eden od načinov, kako zdramiti čutila, so tudi tretmaji za telo, kot so masaže, masažne kopeli in negovalne obloge. Tovrstni tretmaji zmanjšujejo stres in zakrčenost, povečujejo prekrvitev telesa in pospešujejo kroženje limfe, hkrati pa negujejo kožo in zvišujejo raven pomembnih  hormonov sreče, zlasti oksitocina.

Med oddihom uživajmo v trenutku, vadimo čuječnost in predramimo čutila. Na fotografiji: Vitarium Spa & Beauty v Termah Dolenjske Toplice
Hormon oksitocin zmanjšuje občutek strahu in znižuje raven stresnega hormona kortizola. Rečemo mu tudi hormon nežnosti, saj se njegova raven zviša ob stiku s kožo, npr. pri objemu, dojenju ali masaži. Dotiki namreč sproščajo in pomirjajo. Zato priporočamo veliko objemov, dotikov in nežnosti – pohvalite in pobožajte svoje otroke, svoje bližnje, delite komplimente, igrajte se s kužkom, privoščite si masažo in kopel v brbotalniku!

 

6. Adrenalinske pustolovščine povezujejo, zbujajo otroškost, povečujejo spretnost in izboljšujejo samopodobo

Odlično je, če so ob vodi tudi možnosti za adrenalinske aktivnosti, na primer vodni tobogani, ki pa imajo še dodaten pozitivni učinek. Pri spuščanju po toboganu se namreč v telesu sprošča hormon adrenalin, kar omogoča lažje spopadanje s strahovi, sproščata pa se tudi serotonin in endorfin, ki dajeta občutek veselja in zadovoljstva in izboljšujeta samopodobo. Skupna doživetja na toboganih poleg tega okrepijo vez med otrokom in starši.

Medo Tedo, ki je pravi mojster hiphopa, razveseljuje otroke in tudi starše, saj so ti veseli, da so otroci v varnih rokah. Foto: Terme Dolenjske Toplice

Odlična zabava za otroke in sprostitev za starše

Na termalnem kopališču v Termah Dolenjske Toplice  je na voljo pestra ponudba za majhne in večje otroke. Adrenalinskim navdušencem so na voljo štirje tobogani s termalnim bazenom, predšolski otroci pa lahko uživajo na gusarski ladji in na vodnih igralih, zastrtih z jadrom, ki jih varuje pred sončno pripeko. Tu so še vrtna igrala, plezalna stena, igralnica ob kavarni in igrišče v parku. Otroci lahko uživajo skoraj vsak dan nekaj ur tudi v družbi Meda Teda, ki je pravi mojster hiphopa in izraznih plesov, rad pa tudi kuha in otroke uči, kako na zdrav način pripraviti njihove najljubše jedi.

Foto: terme Dolenjske Toplice

Kopališče v Termah Dolenjske Toplice ima kar nekaj prednosti pred večjimi in bučnejšimi termalnimi rivierami:

  1. Kopališče slovi kot zelo čisto in estetsko urejeno.
  2. Ni preveliko, zato je mirnejše in starši imajo dober pregled nad dogajanjem. Tobogani so malce odmaknjeni od osrednjega kopališča.
  3. Veliko je kotičkov za zasebnost, zelenja in naravne sence, pred soncem so zaščitena tudi vodna igrala za najmlajše.
  4. Preoblačilnice, tuši, letni bar in restavracija so oddaljeni le nekaj korakov.
  5. Kopališče ponuja tudi sproščajoče podvodne masaže in brbotalnike.
  6. Hotel Balnea, ki je povezan s kopališčem, se uvršča med najlepše velnes hotele v Evropi.

 

V bližini Dolenjskih Toplic ne manjka naravnih lepot in znamenitosti, do katerih se je mogoče sprehoditi ali zapeljati s kolesom, lahko najetim v hotelu. Zelo blizu je celo pragozd, ki omogoča pristen stik z divjo naravo. Foto: Terme Dolenjske Toplice.

Uživajte dinamičen, a hkrati brezskrben dopust

V Termah Dolenjske Toplice je na voljo tudi velik svet savn, z znamenito japonsko kopeljo in savno na prostem s FKK teraso. V pestri ponudbi v restavraciji pa boste izbirali med jedmi, ki temeljijo na svežih, lokalnih, ekološko pridelanih živilih. Če imate posebne prehranjevalne navade ali alergije, vam bodo brez težav prisluhnili in ustregli.

V bližini ne manjka naravnih lepot in znamenitosti, do katerih se je mogoče sprehoditi ali zapeljati s kolesom, ki ga lahko najamete tudi v hotelu. Mlade družine bodo vesele sprehajalnih poti za vozičkarje in otroke na poganjalčkih, tekači urejene tekaške poti v bližini, poskrbljeno je za pohodnike, ljubitelje raftanja, čolnarjenja in tenisa. Ob večerih, popestrenih z glasbenimi prireditvami Balnea Art, pa lahko posedite na terasi ob vodnem zrcalu ali pa se razvajate s kopanjem v soju sveč.

Za družine ponujajo ugodne popuste, do 30. junija pa se lahko unovči tudi turistični bon.