Kako z otrokom do okoliških letališč?

0

Vsi, ki čutimo posebno vznemirjenje, ko po spletu brskamo po ugodnih ponudbah različnih letalskih družb, velikokrat naletimo tudi na dilemo, katero letališče sploh še velja za “bližnje”. Še posebej pride to do izraza, ko imate majhne otroke.V tem primeru je najbolj enostavno, da se na bližnje letališče odpravite kar z lastnim prevozom, čeprav ni nujno, da je to tudi cenovno najbolj ugodna varianta. Pripravili smo seznam okoliških letališč, ki smo jih obiskali, s praktičnimi nasveti, kako najlaže priti do njih z mulci.

AERODROM LJULJBANA, SLOVENIJA
brnik
Aerodrom Ljubljana

Spletna stran: http://www.lju-airport.si/sl/potniki-in-obiskovalci/info-o-letih/prihodi-in-odhodi/

Oddaljenost iz Ljubljane: 27 km. Za prevoz do letališča imate več možnosti.

 • lastni prevoz, potrebovali boste približno 27 minut iz Ljubljane
 • Prevozi Markun – prevoz do letališča je 9 EUR. Lahko vas poberejo na domu.
 • Prevozi GoOpti – skupinski prevoz iz Ljubljane cca 9 EUR. Lahko vas poberejo na domu.
 • Taksi – Predlagamo, da pokličete taksi, medtem ko čakate na prtljago. Nikakor ne vzeti črnega taksija na letališču, saj stane 25 EUR več kot taksi, ki ga pokličete. Z Intertoursom prevoz z Letališča do Ljubljane stane cca 25 EUR.

Parkirišče: na letališču imate 2 parkirišči (zunanje in notranje), oba neposredno ob letališki stavbi. Cena tedenskega parkiranja na zunanjem parkirišču je 54 EUR (6 noči). Več informacij o cenah na letališču poiščite tukaj. Za ugodnejša parkirna mesta (predvsem se to splača za dalj časa) si oglejte okoliške ponudnike parkirnih prostorov na spletni strani https://www.parkvia.com.

Nazadnje smo iz Ljubljane leteli v:

 

TRST RONCHI, ITALIJA
Trieste
Letališče v Trstu

Spletna stranhttp://www.aeroporto.fvg.it/si/home/index.htm

Oddaljenost iz Ljubljane: 120 km, za pot boste porabili uro in četrt.

Zanimive postojanke ob poti: ker je pot kratka, se boste verjetno ustavili na katerem od počivališč na bencinskih servisih. Predlagamo, da to storite na slovenski strani, saj so vsaj nam veliko bolj všeč 🙂 Pa tudi cene goriva so v Sloveniji nižje kot na italijanskih avtocestah.

Dodatni stroški poti: na italijanski avtocesti boste plačali 1,7 EUR v eno smer.

Parkirišče: V Trstu še nikoli nismo pustili avta, ampak smo si vedno organizirali druge možnosti, saj je tedenska poletna tarifa za parkiranje kar 60€.

Najugodnejša alternativa lastnemu prevozu: Go Opti. Pot je kratka, Trst je prvi postanek na poti, tudi če gredo potniki še naprej do Benetk in v primerjavi s parkiriščem, ugoden.

Mi smo iz Trsta leteli:

 • z Ryanairom do Dusseldorf Weeza

 

BENETKE MARCO POLO, ITALIJA
marco polo
Letališče Marco Polo v Benetkah

Spletna stran:  http://www.veniceairport.it/

Oddaljenost iz Ljubljane: 230 km, za pot boste porabili dve uri in pol.

Zanimive postojanke ob poti: ker je pot kratka, se boste verjetno ustavili na katerem od počivališč na bencinskih servisih. Predlagamo, da to storite na Slovenski strani, saj so vsaj nam veliko bolj všeč 🙂 Pa tudi cene goriva so v Sloveniji nižje kot na Italijanskih avtocestah.

Dodatni stroški poti: na Italijanski avtocesti boste plačali okrog 15€ v eno smer.

Parkirišče: V Benetkah se vam splača parkirat na katerem od okoliških zasebnih parkirišč, ki so odprta 24 ur/dan. V ceno parkiranja je vključen prevoz na in iz letališča. Priporoča se predhodna rezervacija. Ob naših zadnjih potovanjih smo koristili:

 • Marcopolo 2002  za katere nimamo pripomb. Pred prihodom rezervirajte prek spleta. Za 11 dni v aprilu smo plačali 56€.
 • Park to Fly Airport parking: Pred prihodom rezervirajte prek spleta. Plača se ob odhodu. Za 16 dni parkiranja smo v maju 2015 plačali 67 €.

Mi smo iz Benetk leteli:

 • z Airarabia.com do Casablance, Maroko
 • s Qatar Airways do Dohe, Qatar in naprej do Bangkoka, Tajska, več o potovanju si lahko preberete v članku Tajska –  aktivna sprostitev v deželi nasmehov
 • z Emirati do Dubaja in naprej do Mauricijusa; več o potovanju si lahko preberete v članku Mavricijus
 • s Turkish Airlines preko Istanbula na Maldive- preberite si, kako smo se imeli na rajskih počitnicah na Maldivih.
 • z Voloteo do Mykonosa/Santorinija, Grčija

 

TREVISO, ITALIJA
treviso-airport-photo1
Letališče v Trevisu (vir: Low cost limousine Italy Venice Cortina Florence Rome Naples)

 

 

Spletna stran: http://www.trevisoairport.it/en/

Oddaljenost iz Ljubljane: 225 km, za pot s kratkim postankom boste porabili dve uri in pol.

Zanimive postojanke ob poti:  Na poti je nekaj postojank Autogrill, v katerih lahko kaj dobrega prigriznete.

Dodatni stroški poti: na italijanski avtocesti boste plačali 15€.

Parkirišče: parkirali smo na parkirišču z Marco Polo Park S.r.l.  (Park C, ki je najbolj ugoden). Od parkirišča do letališča je pešpot, ki vam bo vzela 5 minut. Že pri parkiriščih najdete voziček, na katerega lahko naložite prtljago. Za parkirišče za 10 dni nas je stalo 46 €.

Mi smo iz Trevisa leteli:

BOLOGNA, ITALIJA
bologna-airport
Bologna

 

Spletna stran: http://www.bologna-airport.it/it/viaggiare.aspx?idC=61676&LN=it-IT

Oddaljenost iz Ljubljane: 380 km, za pot s kratkim postankom boste porabili slabe štiri ure.

Zanimive postojanke ob poti: Pot je daljša, zato boste z majhnim otrokom naredili vsaj en postanek. Bencinske postaje v Italiji niso tako prijazne otrokom kot v Sloveniji. Predlagam, da se ustavite v tisti, ki ima tudi Autogril restavracijo.

Dodatni stroški poti: na italijanski avtocesti boste plačali okrog 25€.

Parkirišče: parkirali smo na parkirišču z oznako P4. Letališče je povezano z rednimi mini busi, ki vozijo na približno 15 minut. Parkirišče za 12 dni nas je stalo slabih 40€ in je povezano z letališkim avtobusom.

Mi smo iz Bologne leteli v:

 

MILANO MALPENSA, ITALIJA

 

MALPENSA
Letališče v Milanu

Spletna stran: http://www.milanomalpensa-airport.com/en

Oddaljenost iz Ljubljane: 533 km, za pot z avtom boste porabili 5 ur in pol.

Zanimive postojanke ob poti: Glede na to, da je pot daljša, priporočamo, da se ustavite v restavraciji/baru Autogrill (nahaja se med Benetkami in Milanom), ki ima obliko mostu čez avtocesto. Opazovanje avtomobilov nad avtocesto je zabavno že za odrasle, kaj šele za otroke. 🙂

Dodatni stroški poti: na italijanski avtocesti boste plačali okrog 47 EUR za cestnine + gorivo.

Parkirišče: V bližini letališča so parkiršča, ki delajo 24ur/dan in nudijo prevoz na in iz letališča. Ob naših zadnjih potovanjih smo koristili:

Park to Fly Airport parking: Pred prihodom rezervirajte prek spleta. Plača se ob odhodu.

Mi smo iz Milana leteli:

 • EgyptAir do Caira, Egipt in naprej do Kualalumpurja, Malezija
 • Ryanair do Marakeša, Maroko

 

CELOVEC (KLAGENFURT),  AVSTRIJA

Spletna stran: http://www.klagenfurt-airport.com/

Oddaljenost iz Ljubljane: 142 km.

Za pot imate 2 možnosti:

 • lastni prevoz, za katero boste potrebovali 1h in 30min.
 • avtobusni prevoz Alpe Adria Line, ki pelje na progi Ljubljana avtobusna postaja (AP) – Celovec letališče večkrat dnevno. Vozni red avtobusa je oblikovan tako, da je bolj ali manj prilagojem dnevnim odhodom in prihodom letal v Celovcu.Točen vozni red si oglejte tukaj. Za pot iz Ljubljane do letališča potrebujete okvirno 2h in 15min, če so razmere dobre. Postaje na poti: Ljubljana AP- Brnik, Kranj AP, Kirschentheuer, Celovec AP, Celovec letališče. Avtobus vas dostavi pred vhod letališke stavbe, tako da ni potrebnega dodatnega prevoza s taxijem do letališča in tudi ne parkiranja. Cena enosmerne vozovnice za odraslega za celotno pot (od LJ AP do Celovec letališča) je 19 EUR. Otrok do 6. leta potuje brezplačno, otroci od 6. do 15. leta imajo znižano ceno 9,5 EUR ter študentje 12,4 EUR. Več o potovanju z avtobusom si lahko preberete v članku Z mulcem na avtobus.
IMG_8553
Pot z avtobusom do Celovca

Dodatni stroški poti: pot čez prelaz Ljubelj ne zahteva avstrijske vinjete in je tako najcenejša. V primeru zaprtja prelaza morate čez Karavanški predor, ki poleg cestnine za tunel zahteva tudi avstrijsko vinjeto.

Parkirišče: na letališču je eno samo parkirišče za 400 vozil, poleg samega vhoda. Parkirišče za en teden stane 35€, možne so rezervacije vnaprej in s tem tudi prihranki. Več o cenah pa si preberite tukaj.

Mi smo iz Celovca leteli v:

 

DUNAJ (VIENNA), AVSTRIJA
flughafen-wien-airport-service-19to1
Letališče na Danaju

Spletna stranhttp://www.viennaairport.com/

Oddaljenost iz Ljubljane: 390 km, za pot s kratkim postankom boste porabili slabe štiri ure.

Zanimive postojanke ob poti: Pot je daljša, zato boste z majhnim otrokom naredili vsaj en postanek. Seveda so bencinske postaje najbolj logična izbira. Ko smo imeli za pot planiran cel dan, smo se za par ur ustavili v čokoladnici Zotter. Relativno dolg Ovinek (približno pol ure iz avtoceste), se nam je več kot izplačal. Zanimiva čokoladnica, urejen park z ZOO in domačimi živalmi.

Dodatni stroški poti: Za pot po avstrijskih avtocestah potrebujete vinjeto. Sedem dnevna stane 7,5 EUR. Nakup lahko opravite tudi na zadnjem Petrolovem servisu pred mejo na Šentilju.

Parkirišče: Parkirali smo na parkirišču Mazur, na katerega redno vozi krožni letališki avtobus. Vožnja do terminala traja približno 15 minut. Za 7, 14 ali 21 dnevno parkiranje se vam splača kupiti parkirno kartico pri enem izmed ponudnikov last minute počitnic na letališču, saj je tako parkiranje občutno cenejše. Parkirišče za 21 dni nas je stalo slabih 60 EUR in je povezano z letališkim avtobusom.

Mi smo iz Dunaja leteli:

 

ZAGREB, HRVAŠKA
ZagrebAirport
Zagrebško letališče

Spletna stranhttp://www.zagreb-airport.hr/

Oddaljenost iz Ljubljane: 142 km, za pot potrebujete z avtom 1h in 40min, bolje pa je, če si rezervirate 2h, zaradi mejnega prehoda in morebitne gneče.

Zanimive postojanke ob poti: Pot je dovolj kratka, da jo lahko opravite v enem kosu, če pa je postanek potreben, vam priporočam, da se ustavite na zadnji Petrol postaji Grič – Čatež ob Savi (8 km pred Bregana mejni prehod), ki nudi super zunanje igrišče za otroke, notranji igralni kotiček in dobro opremljeno Marche restavracijo.

Dodatni stroški poti: Cestnina Zagreb 0,8 EUR za eno smer.

Parkirišče: na letališču imate 3 parkirišča (P1-P3), vsa tri so neposredno ob letališki stavbi. Trenutno imajo poletno akcijo, tudi do 40 % cenejše parkiranje. Več informacij o cenah poiščite tukaj.

Mi smo iz Zagreba leteli v:

 • z Germanwings v Köln. Zagreb je mednarodno letališče in tako nudi široko ponudbo krajev in tudi letalskih prevoznikov, od nižje cenovnih do rednih.
 • s Fly Dubai prek Dubaja v Colombo, Šri Lanka.

Minus letališča: letališče še nima urejenega dvigala in tako ste primorani vozičke in otroke od kontrole potnega lista do odhodnega terminala sami nesti po dvojnih stopnicah. Če si na poti sam, je ta naloga kar zahtevna.

Spodaj dodajamo seznam letališč, ki jih nismo obiskale z mulci pa jih nekateri še uvrščajo med bližnja letališča. Nikoli ne veste, kdaj znajo presenetiti s kakšno ugodno ponudbo letaliskih vozovnic:

Zgornji opisi in informacije so vtisi in dejstva, ki smo jih doživele z družino. Za dodatne predloge nam pišite na info@kamzmulcem.si.