Kako smo doživeli Mexico City z otrokom

0
razgled iz piramide Sonca na piramido Lune (Teotihuacan, Mehika)

Mexico City je bila naša prva postaja na 5 tedenskem popotovanju s petmesečno dojenčico in dvoletnikom po Mehiki. V tem mestu smo preživeli 5 dni.

Megalomansko mesto, v katerem živi več kot 20 milijonov prebivalcev in sodi med tri največja mesta na svetu. Četrti znotraj »obvoznice« so zgledno urejene in mestni prevoz (metro) hiter, učinkovit in poceni. Zunaj obvoznice se začne drugačna zgodba, za katero bi verjetno potrebovali malce več časa, da jo raziščemo.

Nastanitev: prek Airbnb smo rezervirali stanovanje Del Valle, v bližini metro postaja Zapata (linija 3). Oglas ni več aktiven, ker sta se gostitelja kmalu po našem odhodu selila. Imeli smo svojo sobo v majhnem stanovanju. Odlična lokacija v bližini četrti Coyoacan (umetniška četrt), bližina metro postaje pa nam je omogočila hitre premike kamorkoli.

Pot z  letališča do nastanitve: v tednu pred odhodom smo preko spletne strani http://www.yellowcab.com.mx rezervirali taksi, ki nas je prepeljal iz letališča v Mexico City do naše nastanitve v mestu. Taksi lahko ujamete tudi na letališču samem, razlike v ceni ni; vam je pa v primeru rezervacije taksi na voljo takoj. Za prevoz vseh 4 smo plačali okrog 35€. Obstajajo tudi drugi načini prevoza, vendar se zaradi varnosti zelo poudarja uporaba uradnih taksijev.

Top 3 Mexico City z otrokom
1. Bosque de Chapultepec

Ogromen prostran park, kjer se mulci lahko znorijo.  Zaradi svoje velikosti je razdeljen na več predelov – mi smo si uspeli »ogledati« zgolj predel okrog gradu. Kot večina velikih mestnih parkov ima lepo speljane sprehajalne poti, nekatere so sicer polne takih in drugačnih stojnic. Na jezerih so barčice, ljudje posedajo, klepetajo, … Zaradi razgleda na prostrani Mexico City se splača obiskati grad Chapultepec, kjer lahko izveš tudi marsikaj o mehiški zgodovini. Ta del sva sicer izvajala v času ko sta najina mala popotnika dremala svoj popoldanski spanec. Za otroke je gotovo bolj navdušujoča vožnja z vlakcem, ki te popelje gor in dol iz gradu.

V načrtu smo imeli tudi obisk interaktivnega muzej za otroke Papalote Museo del Nino, vendar smo ga na žalost morali pustiti za naslednjič. Več o muzeju lahko najdete na njihovi spletni strani.

Vstopnina: na grad in grajsko dvorišče =  64MXN, vlakec 13MXN povratna.

razgled iz gradu Chapultepec na glavno avenijo v Mexico Cityu; oko pa seže tudi daleč na okoliške hribe, ki so vsi posejani s pikicami.
Razgled iz gradu Chapultepec na glavno avenijo v Mexico Cityu; oko pa seže tudi daleč na okoliške hribe, ki so vsi posejani s pikicami

2. Xochimilco z barčico

Xochimilco imenujejo tudi mehiške Benetke. Nepregledno število kanalov, ki so predstavljali v majevskih časih zaloge vode za mesto. Še več pisanih barčic, ki obiskovalce prevažajo po kanalih. Obstaja veliko aranžmajev najema od 1h do celodnevnega, s hrano ali brez. Nikar ne hodite tja v nedeljo, razen če ste ljubitelj gneče. Temu primerno variirajo tudi cene, za katere pa se da vedno barantati. Uživali smo v vožnji, ogledovanju narave, petju mariachijev ter okušanju lokalnih dobrot.

Cena: Kot že omenjeno cene variirajo, mi smo za dvourni najem brez hrane plačali 800MXN, z začetno ceno postavljeno na 1200MXN. Barčico smo imeli v celoti zase.

slikoviti in barviti Xochimilco (Mexico City)
Slikoviti in barviti Xochimilco (Mexico City)

3. Teotihuacan

Ena izmed staroselskih državic v bližini Mexico City-a. Avtobus za Teotihuacan odpelje iz severne avtobusne postaje (terminal Norte), ki je zlahka dostopna z metrojem. Vožnja traja slabo uro in pot z avtobusom je zelo zanimiva, saj spoznavaš prostranost Mexico CItya, kjer se hribčki posuti s hiškami kar ne končajo. Med obvezno opremo za ogled Teotihuacana, zaradi skoraj neobstoječe sence, spadajo:  klobuk,  sončna očala, krema za zaščito proti soncu, še bolje pa kar dolgi rokavi ter dovolj tekočine. Glavni atrakciji sta Piramida Sonca in Lune. Mulci uživajo pri plezanju po številnih stopnicah in kamnih, ne glede na to da so nekatere kar strme.

Vstopnina = 64MXN, otroci zastonj; avtobus 44MXN povratna.

Otroci bodo uživali v plezanju po piramidah (Teotihuacan, Mehika)
Otroci bodo uživali v plezanju po piramidah (Teotihuacan, Mehika)

 

Če ste preskočili ostale naše objave, si oglejte našo smer potovanja:

Pristali smo v Mexico City, kjer smo se 5 dni aklimatizirali. V naslednjem tednu smo  se preko mest Puebla in Oaxaca odpravili do Pacifika (Huatulco). Na obali smo preživeli 4 dni in potem zopet zavili v visoko notranjost (San Cristobal De Las Casas in Palenque). Zadnje dva tedna smo namenili polotoku Yucatan in potovanje zaključili v Cancunu, kjer smo se pred odhodom domov še nekaj dni sproščali na peščeni plaži. Natančnejši potek poti je prikazan na spodnjem zemljevidu.

Naša pot po Mehiki
Naša pot po Mehiki

Iz Mexico City-a nas je pot vodila do dve uri oddaljenega mesta Puebla

Gostujoči članek je prispevala družina Makovec. Še predno so postali družina sta nabirala potovalne izkušnje, ko pa so prihajali otroci, sta to veselje do raziskovanja in spoznavanja neznanega želela prenesti naprej. Če se le da, izkoristijo poletje in ostale možnosti za daljše ali krajše skoke na še neraziskana področja. Za več informacij o potovanju nam lahko pišete na: info@kamzmulcem.si ali v komentar.