Na kaj vse morate pomisliti, preden se z otrokom vkrcate na letalo?

10

Z mulci letimo že od njihovega 4 meseca. Spodaj smo zbrale nasvete za pripravo na let (predvsem za starše z otroci mlajšimi od 2 let), da se tudi vam ne bo zgodilo, da vam otrok pogrize pol letalske vozovnice in medtem, ko zlagate prtljago s tekočega traku, odplazi do tekočih stopnic.

Ročna prtljaga

 • Imejte samo eno ročno prtljago (eno torbo), poleg vozička, v primeru, da ga imate. Super je, če ima torba stranski žep, kamor lahko na hitro vtaknete dokumente in vozovnice in jih potem spet hitro ven vzamete. Eden od ključev prijetnega potovanja z otrokom je praktično spakirana ročna prtljaga, zato priporočamo tako, ki ima več žepov. Če potujete z mlajšim otrokom ali pa ste sami z njim na letu, predlagamo, da za ročno prtljago vzamete nahrbtnik (bolj boste okretni pa še bolj hrbtenici prijazen je). 
IMG_3917
Nahrbtnik je najbolj praktična ročna prtljaga
IMG_3914
Torba z veliko žepi za lažjo organizacijo

 

Opozorilo: »Košar od vozička«, vozičkov za dvojčke ter večjih vozičkov (ki se ne zložijo na malo) ne moremo vzeti kot ročno prtljago. Iz tega razloga mi na počitnice vzamemo, ali samo avto-sedež, ki smo ga dali na voziček, ali pa športni del.

Prijava na let »Check-in«

 • Osebje na Check-inu prosite, če vas lahko dajo v vrsto, kjer še nihče ne sedi. Sploh, če gre za dolge lete in sploh, če otrok še nima svojega sedeža. To je »deal maker« ali »deal breaker« za lete daljše več kot 2 uri.  Navadno se vsi zelo potrudijo, da vam bo na letalu udobno. Če ste sami, prosite za sedež ob prehodu, da lahko otroka odložite tudi na tla, da se malo sprehodi ali plazi naokoli.
 • Nekatere Letalske družbe sedaj dovoljujejo, da si sedeže izberete že med nakupom letaslkih vozovnic. Predlagamo, da si na daljših letih rezrvirate sedeže v prvi vrsti, kjer je več prostora za noge. Predalgamo, da rezrevirate prve sedeže v kabinah, kjer ni zasilnih izhodov, ker tam zna biti hladneje. Rezevirajte jih tam, kjer lahko namestite tudi otroško posteljo.
 • Pred dolgimi leti si rezervirajte posteljico za otroka (v primeru, da imate rezervirane sedeže v prvi vrsti). Navadno posteljico odobrijo otrokom do 6 mesecev in do določene kilaže. Imajo pa na letalih omejeno številko otroških posteljic (angl.: baby cot).
 • Otrok lahko zbira milje že od 2 leta starosti in se mu ne zbrišejo do 18 leta, zato se prijavite v sistem »Miles and more« –  https://www.miles-and-more.com. Nikoli ne veš, mogoče si bo pa vaš otrok lahko z miljami plačal svojo prvo letalsko vozovnico na poti okoli sveta.

Varnostni pregled

 • Obute imejte čevlje, ki se najhitreje nataknejo na noge in priporočamo, da ne nosite pasa, ur, sončnih očal in nakita –  to predvsem pride prav, ko si z otrokom sam.
 • Potni list in letalske vozovnice imejte pri sebi (najbolje je v kakem stranskem žepu torbice), kjer jih enostavno potegnete ven.
 • Ko pridete do tekočega traku za varnostni pregled, najprej ven zložite elektronske naprave (računalnik in ipad) ter termosko z vročo vodo in hrano, ki jo imate za otroka. Ko gre za tekočine za otroka, navadno ne komplicirajo, znajo pa dodatni preveriti stekleničke s hrano.
 • Zložite vse ostalo na tekoči trak (tudi otrokove igrače). Če potujete z manjšim otrokom, predlagamo, da voziček zložite na trak čisto na koncu. Če ste sami, prosite carinika, da vam drži otročka, če ta še ne sedi. Drugače, ga posedite kar na tla, samo pazite, da se kam ne odplazi.:)
 • Ko pridete čez pregled, najprej zložite voziček – tukaj lahko spet koga prosite, da drži otroka, če še ni samostojen.
SAMSUNG
Prijazni cariniki na letlaišču BrnikČakanje na vkrcanje

To je čas, ki se najbolj  vleče, ker kar naenkrat se zavedaš, da tekaš za otrokom po celem letališču. Če ste voziček morali oddati v prtljago, si na skoraj vseh letališčih lahko sposodite njihovega, kar zelo pride prav na večjih letališčih.

 • Na srečo ima veliko letališč urejene igralnice za otroke (tudi letališče Jožeta Pučnika).
 • Tik preden se vkrcate na letalo, otroka preoblecite, če je še v pleničkah. Previjalke v klavstrofobičnih wc-jih na letalih so zelo kratke in ozke. Nekatera majhna letala pa sploh nimajo deske za previjanje. Previjanje na sedežu pa je proti pravilom, tudi če je otrok samo polulan. Glede tega znajo biti stevardese zelo stroge.
IMG_0431
Plazenje po letališču!

 

Na letalo

Vkrcajte se zadnji. Navadno imajo družine z otroci prednost pri vkrcanju na letalo. Mi se z otrokom vedno vkrcamo zadnji Zakaj:

 • Na letalu pred vzletom je velikokrat zelo vroče in se mi je zgodilo, da je bil otrok že čisto rdeč, nejevoljen in je začel jokati. Če je prevroče, lahko prosite stevardeso, da zmanjša temperaturo.
 • Ob vkrcanju je največja gneča in če sediš ob prehodu in kdo sedi zraven tebe moraš z otrokom spet vstajati in se spet usedati. Potniki si navadno želijo čimprej do svojih sedežev in si čisto nervozen, ker te čakajo, ti pa se moraš se slečt pa še pospraviti torbo pa se usest pa otrok ravno takrat nekaj hoče …
 • Otroci uživajo ob pogledu na letala in vsa prevozna sredstva na letališču.
 • Če se vkrcaš zadnji niti ni pomembno, kateri sedež imaš, usedeš se na tistega, ki ima po tvojem mnenju najbolj vzdržljivega soseda.:)

Tik preden stopite na stopnice za v letalo zložite voziček, da vam ga shranijo. Dol dajte vse igrače, ker če ne jih boste dobili nazaj čisto umazane. Lupnico pa predlagamo, da shranite v večjo vrečo preden jo oddate.

 

SAMSUNG
Vkrcavanje!

 

Na letalu

 • Torbo s prtljago shranite pod sedež pred vami. Verjemite, ko imaš otroka na letalu v torbo sežeš najmanj 30x v prvi uri (po igrače, po dudo, po vodo, po mleko, po plenico, po robčke itd). Kaj vse sprakirati v ročno prtljago si preberite v članku 8 nasvetov, kaj spakirati v ročno prtljago za na avion. 
 • Otroka dojite/hranite med vzletom in pristankom. Da uravnate pritisk.
 • Otroka pustite plaziti/hoditi po letalu.  Če si to želi seveda.To je nasvet, s katerim se marsikdo ne bo strinjal. Vendar si predstavljate, da bi vaš malček 11 ur na letalu vztrajal na sedežu. Naš zagotovo ni tak. Potniki na letalu so navadno zelo prijazni, se z otrokom igrajo. Pazite le na turbolence, da otroka ne zanese in se udari v glavo.
 • Igralni kotički na velikih letalih. Na velikih letalih obstajajo tudi kotički, kjer daš lahko otroku igrače na tla in se igra. To seveda samo za nekaj časa, zna pa razbiti monotonost. Plus privabi druge otroke. 🙂 Če sedite v prvi vrsti, boste pred seboj imeli nekaj prostora za igranje.
2014-05-19 12.10.58
Sprehajanje po letalu in iskanje družbe

Z letala

 • Naprej oblecite sebe in nato šele otroka. Sploh, če je zunaj mraz.
 • Do te točke se je vas otrok že spoprijateljil s polovico potnikov, ki vam bodo pomagali nesti torbo z letala. To pomaga, ker so stopnice z letala velikokrat zelo strme.

Nekaj navodil za potovanje z otroki najdete tudi na spletni strani letališča Ljubljana. 

Res je, da ni več ležernega dremuckanja na sedežu in gledanja treh filmov in vseh delov Friendsov, vendar se splača na let malce pripraviti in je tudi z majhnim otročkom lahko let čisto prijeten – za vas in zanj.

Previjalke na wcjih znajo biti tudi na velikih letalih zelo kratke in ozke
Previjalke na wcjih znajo biti tudi na velikih letalih zelo kratke in ozke

 

IMG_0432
Mami, oči ne pozabita na priboljške!

 

Imate še kakšen dober nasvet za boljšo pripravo na let z mulcem? Pripišite ga spodaj v komentarje.

 

 

Sem mama triletniku, žena 33-letniku, sestra, hči, prijateljica, ustanoviteljica start-upa in popotnica. Moja družina praktično živi v torbah, saj se vsak mesec seli iz doma v Ljubljani v dom v Maastrichtu na Nizozemskem, no skoraj vsaj mesec.

10 KOMENTARJI

 1. Super članek, odlično napisano! Hvala za to. S sinom bova šla na letalo čez cca 14 dni, ko še ne bo dopolnil 4 mesece. Se že veselim.
  Ps: na sliki ljubljanskega letališča ni carinska uslužbenka, temveč uslužbenka varnoste službe 😉

 2. Mene pa zanima, ali ste, dokler je bil otrok mlajši od 2 let, zanj plačali posebej sedež ali je bil v naročju? Res, da je ceneje, če je v naročju, vendar… ali se otrok na 10 urnem letu v naročju dejansko naspi? Kaj predlagate? 🙂
  LP! in še veliko lepih potovanj 😉

  • Matejka pozdravljena, tole je res dilema:) otrok se že naspi, vprašanje je bolj, če se vi:)

   Mi smo otroka do 2. leta vedno imeli v naročju, s tem, da naš otrok ni ravno povprečnih ali podpovprečnih dimenzij. On se je naspal, jaz ne, to je dejstvo:) Vendar nam je prihranek odtehtal, na končni destinaciji pa sem se naspala še jaz. Če bi bila cena letalskih kart zelo ugodna in let dolg, bi pa tudi mi verjetno z dvema otrokoma v trenutni situaciji razmislili o nakupu sedeža za otroka pod 2. leti. Vendar to je res individualna presoja glede na : trajanje leta, ceno karte, koliko časa boste na destinaciji, spalne navade otroka ter vas. lepa popotovanja:) Iva za KZM

 3. Imam vprašanje glede izbire sedeža na letalu. Nimam toliko izkušenj s tem, ampak ko sem želela pri rezervaciji sedeža izbrati sprednje sedeže, je bilo doplačilo menda cca 60 EUR za sedež. Je to povsod tako ali samo pri določenih letalskih družbah (pišem za Turkish Airlines). Lepo pozdravljeni.

  • Tamara pozdravljena, za izbiro sedeža morate ponavadi doplačati, če ni rezervacija le tega že vključena v ceno (to ponavadi vidite, ko plačujete karte online). Velikokrat pa lahko rezervirate sedeže, ki so določeni, da so brezplačno, boljši, z več prostora pa so za doplačilo. Tudi tukaj imajo velikokrat več možnosti, za različne cene. Vse, da se še kaj doplača:)

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite vaš komentar
Prosim vpišite vaš ime