Kako se na sproščene počitnice odpravi sedemčlanska družina

1

Ireni Štucin Kozelj na organizacijo počitnic gleda kot neke vrste sprostitev. To seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi Irena in Matjaž imela pet otrok. Že naslednji mesec se z Nikom (7 let), Luko (5 let), Janom (3 leta), Žigo (2 leti) in osem mesečno Mašo odpravljajo na Kanarske otoke. Ker nas je zanimalo kako poteka organizacija in kaj svetujejo družinam, smo Ireno prosili za pogovor.

Koliko so bili stari vaši otroci, ko ste se odpravili na daljšo pot?

Glede na to, da z možem že od nekdaj rada potujeva, se tej »razvadi« nisva želela odpovedati, niti ko so se nama rodili otroci. Tako je bil npr. Nik star 9 mesecev, ko smo šli na Rodos, Luka 9 mesecev, ko smo šli na Havaje (razlog je bila sicer poroka), Jan 1 leto, ko smo šli z avtom do Črne Gore, Žiga pol leta, ko smo šli na Tenerife, Maša pa bo stara 10 mesecev junija, ko nameravamo iti na Gran Canaria.

Utrinek iz družinskih počitnic na Havajih
Utrinek iz družinskih počitnic na Havajih

Vaša najljubša poletna destinacija in zakaj se radi odpravite tja?

Do sedaj nismo imeli poletnih počitnic, saj smo si dopust raje privoščili spomladi ali najkasneje maja. Razlog je bil v večji meri to, da mož težje dobi daljši dopust poleti (sama sem že 6 let doma zaradi zaporednih porodniških), malce pa tudi cenovni. Sedaj, ko pa so otroci začeli s šolo, pa smo morali termine potovanj žal prilagoditi počitnicam.

Sicer pa smo vedno gledali na to, da gremo nekam na toplo, da obstaja možnost kopanja ter da si je možno ogledati čim več stvari. Smo namreč družina, ki je težko pri miru (ležanje na plaži ne pride v poštev) in ki obožuje raznolikost, zato izbiramo vsako leto drugo destinacijo. Trenutno žal na izbiro destinacije za dopust najbolj vpliva cena letalske vozovnice, saj letalske družbe popustov za velike družine ne nudijo. Zato izbiramo države, kamor letijo nizkocenovniki. Prav tako je pri naši izbiri lokacije počitnic pomembno, da ni potrebno prestopati na letališčih (razlog je seveda število in majhna starost otrok).

Katera destinacija, ki ste jo z mulci obiskali do sedaj pa vam je bila najljubša?

Do sedaj sta nam bili vsem najbolj všeč južna Portugalska in pa otok Tenerife. Razlog je v za nas primernih temperaturah (ne premrzlo in ne prevroče), lepi naravi, primernih atrakcijah za otroke ter nam zanimivi arhitekturi.

Družina na popotovanju po Portugalski
Družina na popotovanju po Portugalski

Počitnice organizirate sami ali prek agencije? Kampirate ali ste raje v apartmaju?

Počitnice vedno organiziramo sami, saj agencije po navadi ne nudijo programov, kjer bi nam nudili namestitev v za nas dovolj velikih apartmajih. Poleg tega ne želimo biti vezani na nek določen program, saj nove kraje raje raziskujemo sami. Včasih si za nek kraj vzamemo več dni za raziskovanje, čez kakšnega se pa samo peljemo, čeprav ga mogoče turistični vodniki priporočajo za ogled. Meni pa organiziranje počitnic pomeni tudi neke vrste sprostitev, saj to zelo rada počnem.

Drugače pa smo do sedaj vedno počitnikovali v apartmajih. Ker smo kot že rečeno avanturisti, se po deželah radi premikamo, tako da kampiranje ne pride v poštev. Hoteli pa žal tako velikih sob, kot bi jih potrebovali mi, nimajo. Ker pa so otroci še majhni, pa tudi bivanje v dveh hotelskih sobah še ne pride v poštev.

Kako izberete nastanitev za tako številčno družino? Na kaj vse ste pozorni?

Pri naši izbiri nastanitve je najbolj pomembno, da za primerno ceno dobimo dovolj velik apartma za 6 oz. sedaj 7 oseb (navadno je sestavljen iz 2 sob), čistoča in opremljenost apartmaja. Ponavadi smo izbirali apartmaje s tremi zvezdicami. Dobro je, če je v apartmaju pralni stroj, saj za 5 otrok ne moremo s seboj spakirati ravno veliko kosov oblačil. Če apartma nudi tudi možnost zajtrka, smo zelo zadovoljni, ni pa to prioriteta. Na počitnicah zajtrke in večerje pripravljamo sami, kosilo pa si ponavadi privoščimo v restavraciji, saj smo takrat v večini primerov kar oddaljeni od apartmaja. Se pa pogosto zgodi, da si v kakšnem supermarketu kupimo že pripravljene jedi in jih potem v apartmaju samo pogrejemo.

Kako organizirate pakiranje in česa ne smete pozabiti doma?

Pakiranju posvetimo ponavadi 2-3 dni časa. V ročno prtljago pripravimo za vsakega nekaj kosov oblačil, saj se nam je že zgodilo, da smo ob prihodu na letališče destinacije ostali brez kovčkov.

Sicer pa spakiramo za vsakega oblačila za približno 4-5 dni, tako da smo na pranje oblačil na počitnicah že kar navajeni. Poleg tega vsak otrok vzame s seboj eno igračko ter svojo ninico. Obvezna oprema naših kovčkov pa je torba z zdravili ter voziček za dvojčke, ki je potem prevozno sredstvo najmlajših dveh. Na potovanje nikoli ne gremo tudi brez zdravstvenega zavarovanja za tujino ter seveda fotoaparata, kamere in vseh polnilcev. Zelo pomemben pa je dovolj velik limit na kreditni kartici, saj se ti na potovanju res lahko zgodi karkoli. Od težav z zdravjem, do nakupa vozička zaradi pozabljivosti – to se nam je zgodilo na zadnjem potovanju :).

29fa6351-dd41-4570-af7c-fbf09aa8bfb8
Družina Štucin Kozelj s prtljago

 

Kako se sedemčlanska družina odpravi na letalo?

Kot že rečeno, se brez vozička za dvojčka ne odpravimo nikamor. Tako mlajša dva z možem posadiva v voziček, ki ga potem damo tudi direktno na letalo pred vkrcanjem. Starejša sinova pa pomagata pri vožnji kovčkov oz. ročne prtljage. Starejša sinova gresta tudi sama čez rentgen (sicer se morata vedno sezuti, ampak sta se sedaj temu že privadila). Mlajša sinova pa čez rentgen nosiva v rokah midva z možem. Tako je bilo do sedaj, ko nas je potovalo 6. Kako pa bo sedaj, ko se nam je pridružila še Maša pa bomo izvedeli v kratkem. Mislim pa, da bistveno drugače ne bo.

Malce naporno je le, ker imamo vedno v osebni prtljagi spakiranih nekaj kašic in sokov za najmlajšega otroka. Tem stvarem potem osebje na rentgenu nameni posebno pozornost, tako da mora kovček eden od naju z možem vedno odpreti in jim kašice pokazati. Glede na to, da si moramo istočasno še vsi oprtati nahrbtnike oz. pripraviti ročno prtljago, obuti čevlje ter včasih popraviti pasove (odstranitev le-teh tudi zahtevajo na nekaterih letališčih), je takrat nekaj minut malce stresnih, sploh zato, ker je ponavadi v vrstah za rentgen kar veliko ljudi. Ampak smo se sedaj že navadili, da si pač vzamemo čas in se ne oziramo na morebitne grde poglede drugih ljudi. Saj se nismo mi odločili za natančen pregled naše osebne prtljage,

Se nam je pa pri potovanju iz Havajev v Los Angeles zgodila zanimiva situacija, ko mi je zaposlena na rentgenu dala možnost, ali da mi odpre vse kupljene kašice, ki smo jih pripravili za na letalo ali pa mene temeljito pretipa (takih pregledov pri preteklih potovanjih nisem bila vajena). Ker se nam je mudilo na letalo (smo bili že malce v zamudi), se z gospo nisem želela prerekati, da naj mi pokaže pisno pravilo, da ima pravico od mene to zahtevati, sem gospe pregled dovolila. Glede na to, da smo imeli dolgo pot do doma (potovanje domov je trajalo s čakanjem na letališčih 15 ur), si res nisem želela, da bi mi odprla vse kašice in bi se mi med potjo na koncu kakšna še polila. Poleg tega sem se bala, da bomo zamudili letalo.

DSC_3837
Hranjenje in počivanje na letalo

Kakšna je po vašem mnenju največja razlika, če potujete z enim, dvema ali kar s petimi otroki?

Moje mnenje je, da se bistveno ne razlikuje potovati z enim ali petimi otroci. Vse je samo v organizaciji. Če se potuje samo z enim otrokom, je težav na letališčih in letalih mogoče manj, je pa otroka potrebno več animirati. Pri družinah z večjim številom otrok pa se otroci zabavajo med sabo, tako da lahko starša v miru kdaj spijeta kakšno kavo ali koktejl, je pa potrebno več pozornosti nameniti varnosti in paziti, da se kateri od otrok ne izgubi.

Sama sicer vidim edino slabo stvar pri potovanjih z večjim številom otrok, v ceni. Kot že rečeno, popustov pri letalskih kartah ni, enako velja za najem apartmaja, saj vsepovsod štejejo otroka kot odraslega.

Razgledna točka na otoku Tenerife
Razgledna točka na otoku Tenerife

Se vaša družina kdaj odpravi na enodnevni izlet z avtom? Kako poteka vožnja do destinacije? Česa ne smete pozabiti doma?

Ko se z družino odpravimo na enodnevne izlete poskušamo poskrbeti, da gremo vedno takoj po zajtrku, da potem otroci niso preveč utrujeni. Če je le možno, poskušamo iti do cilja brez ustavljanja, saj so otroci navajeni na počitek okrog 13. ure, kar pomeni, da so takrat tudi malce slabše razpoloženi, vsako ustavljanje pa bi čas do cilja še podaljšalo.

Sicer pa je obvezna oprema za izlete nekaj plenic za najmlajša dva, nekaj kosov oblačil za primer, da se nekdo polije in ga je potrebno preobleči, kašice in steklenička za najmlajšo, pijača za ostale ter seveda zopet voziček za dvojčka. Vedno vzamemo s seboj tudi fotoaparat, saj se vedno zgodi kakšen zanimiv dogodek, ki ga je potrebno ovekovečiti.

Trenutno imamo enoprostorca Lancia Phedra, ki še zadovoljuje naše potrebe. S kombijem je namreč po mojih izkušnjah težje manevrirati po ljubljanskih ulicah ter v okolici vrtca in šole. Ko pa gremo na potovanje, pa si vedno najamemo kombi.

Ko gredo na dopust, najamejo kombi
Ko gredo na dopust, najamejo kombi

Vaš najljubši družinski izlet oz. destinacija za podaljšan vikend? Oz. kje ste bili na zadnje na družinskem izletu? Kaj vas je tam najbolj navdušilo?

Pri iskanju idej, kam se z otroci odpraviti na krajši družinski izlet ali na podaljšan vikend, iščemo predvsem možnosti, ki bi bile zanimive otrokom. Ker sta najmlajša še majhna, kakšni pretirani vzponi ne pridejo v poštev.

Glede na to, da pa vsi neznansko uživajo v vodi, se tako za kakšen dan ali pa podaljšan vikend radi odpravimo v toplice. Tu so nam predvsem všeč Dolenjske in pa Čateške toplice, ki nudita veliko atrakcij za otroke.

Ker smo zaradi moževe pogoste službene zaposlenosti med vikendom omejeni pri izbiri izletov, se kot Ljubljančani radi odpravimo na sprehod po PSTju, po Zajčji dobravi ali po novi pešpoti ob Savi (RIC), kjer so otrokom neznansko zanimive predvsem živali na majhni kmetiji. Radi pa tudi obiščemo Botanični vrt, kjer se najde tudi veliko zanimivega. V bližini Ljubljane pa tudi radi obiščemo Zbilje, Gradiško in Podpeško jezero (v njem se radi ohladimo tudi poleti) ter nenazadnje Rakitno. Pri vzpetinah pa pri nas prednjači Mengeška koča, katero je možno obiskati tudi z majhnimi otroci.

c8376e7f-ce29-4727-bd24-50c158183b7c
Kozeljevi radi obiščejo Mengeško kočo

 

Kje navadno dobite ideje, kam se odpraviti z mulcem – na počitnice ali samo na izlet?

Največ idej o naših počitnicah in izletih dobimo kar na internetu (predvsem na raznih forumih in blogih), kakšen nasvet pa dobimo tudi od prijateljev, ki imajo tudi majhne otroke.

Katera pa je vaša sanjska destinacija? Imate družinski “bucket list”?

Dokler so otroci še majhni, je naša naslednja želena destinacija za počitnice Korzika. Ta je prva na spisku zato, ker nam je trenutno cenovno dostopna, ima čudovito naravo ter nekaj sanjskih plaž. Malo razmišljamo tudi o Madeiri, ki nas privlači s svojo še dokaj neokrnjeno naravo, ter o Egiptu, ki pa si ga zaradi trenutnih političnih razmer še ne upamo doživeti.

Ko pa bodo otroci večji (najmlajša stara vsaj 5 let), pa si želimo z avtodomom prevoziti vzhodno obalo ZDA (predvsem zaradi obiska Niagarskih slapov, NY ter Floride z Orlandom na čelu), doživeti safari v Tanzaniji skupaj s sanjskim Zanzibarjem ter na koncu videti še Avstralijo in Novo Zelandijo. Razlog, da so te dežele na koncu spiska je, da so to res za nas eksotične in sanjske destinacije, pri katerih bi z možem želela, da imajo tudi otroci te počitnice v trajnem spominu.

Štucin Kozeljevi imajo še ogromno idej za počitnice
Štucin Kozeljevi imajo še ogromno idej za počitnice

Vaš nasvet za novopečene starše glede organizacije počitnic preživljanja počitnic z mulci?

Moj nasvet staršem pri organiziranju počitnic z otroci je, da naj ne komplicirajo. Dejstvo je, da se otroci načeloma obnašajo na počitnicah enako kot doma in imajo enake želje in potrebe kot doma. Otroke je potrebno le malo animirati (jim nudi možnost, da se na počitnicah tudi oni zabavajo po svoje oz. jim izpolniti kakšno željo), pa počitnice niso stresne. Zavedati se je potrebno, da vsaka stvar, ki se lahko zgodi na počitnicah se lahko zgodi tudi doma, tako da ni razloga za strah oz. za to, da si počitnic z mulci ne bi privoščili.

Predvsem pa je potrebno od trenutka, ko se zapre vrata doma, dati možgane na off, vsako neprijetno situacijo rešiti z nasmehom in se prepustiti toku. Če bodo starši na dopustu uživali in bili dobre volje ter neobremenjeni, bodo zagotovo tudi otroci.

Moževo stališče pa je, da so vse ovire le v glavi in da je vse ovire možno premagati, če je le volja za to in na koncu vsako potovanje ostane v spominu kot čarobno ter nepozabno. Pri potovanjih, ki se jih loti velika družina, je namreč najbolj pomembno to, da si vsi medsebojno pomagamo ter se dopolnjujemo.

34ddb65a-cc5c-4d0f-9152-9598a7104ff7
Moški del družine na popotovanju po Portugalskem

 

Na vprašanja v članku nam je odgovarjala Ireni Štucin Kozelj, mama 5 otrok in popotnica po duši. Za morebitna vprašanja glede potovanj njene družine nas kontaktirajte na info@kamzmulcem.si.