Kako se lahko mulci vključujejo v varovanje okolja – ideje in predlogi

0

Verjetno se vsi strinjamo, da je življenje v sožitju z naravo pomembno za nas same in za prihodnje generacije. Sprememb ni, če zanj ne prispeva vsak posameznik, vsak dan, dan za dnem. A teme, kot je varovanje okolja, pomen ohranjanja čistih voda, zmanjšanje uporabe plastike in zmanjšanje potrošnje na splošno je včasih težko razložiti mulcem, še posebej tistim mlajšim. Toliko težje, ob trenutnem življenjskem slogu, ko nam obveznosti in pomanjkanje časa puščajo malo možnosti za drugačne pristope. Prav zato je pomembno, da mulce v zavedanje o okoljskih tematikah popeljemo starši, z zgledom in skupnimi aktivnostmi, ki so lahko prav tako zabavne in hkrati poučne. In brez skrbi, spremembe ne rabijo postaviti življenja vas in vaših mulcev na glavo. Mi zelo spoštujemo tiste, ki ne glede na vreme in letni čas vztrajno kolesarijo, a sami se v to (zaenkrat) nismo podali. Pa tudi poleti, predvsem na daljših razdaljah, se radi vozimo v prijetno (in primerno!) ohlajenem avtomobilu. Vsak prispeva toliko, kot zmore in kadar zmore, pomembno je le, da naredimo mini korak naprej.

V nadaljevanju predlagamo spisek aktivnosti, ki predstavljajo majhen napredek na poti do čistejšega okolja, obenem pa ne posegajo v osnovno družinsko udobje (ob vsakem predlogu je podana tudi ocena bremena, ki jo lahko predstavlja tovrstna odločitev). Mi se ga v celoti poslužujemo, hkrati pa te aktivnosti izkoriščamo tudi za pogovor o okoljskih tematikah.

Akcije z mulci izven doma:

1. Nakupi v trgovinah brez embalaže

Nakup v trgovini brez embalaže je lahko zelo zanimiv tudi za mulca, še posebej, če nakupuje dobrote 🙂
 • Breme za družino: 0/10
 • Zanimivo za mulce: 9/10
 • Dodaten strošek: 3/10 *

* Živila, kozmetika in čistila so v večji meri ekološka, zaradi česar je razumljivo, da so dražja od navadnih, oz. popolnoma primerljiva z ostalimi ekološkimi nakupi.

Nakupom živil, razen redkih izjem s samooskrbnimi gospodinjstvi, se ne moremo izogniti. Velika razlika pa je, ali so živila zapakirana v (pretirano) plastično embalažo ali pa jih kupite v lastni, večkrat uporabljeni, embalaži. Mi že nekaj let, vsaj občasno, za svežo zelenjavo in sadje obiskujemo tržnico, dodatno pa smo kakšno leto nazaj pričeli k nakupi v trgovini brez embalaže, Rifuzl. Presenečeni smo bili, kako obširna je ponudba – ob dveh majhnih mulcih nam je bilo namreč pomembno, da čim več živil nakupimo na enem mestu. Poleg prehrane (predvsem žitaric, stročnic, kosmičev, sušenega sadja in mlečnih izdelkov), imamo tudi precejšnji del kozmetike in čistil brez embalaže oz. v povratni embalaži. Našo nakupovalno rutino vedno načrtujemo tako, da v njo vključimo tudi mulce, ki navdušeno polnijo posode s kosmiči, oreščki, suhim sadjem, na koncu pa prejmejo še kakšno sladko presenečenje.

Vedno več trgovin brez embalaže ponuja pester izbor izdelkov, kar je še posebej fino za tiste z majhnimi mulci in (pre)malo časa za tekanje po različnih trgovinah.

Se pa različne trgovine brez embalaže ali vsaj trgovine, ki omogočajo nakup določenih živil na rinfuzo, nahajajo že v praktično vsakem kraju po Sloveniji, kar ponuja možnost za tovrstne nakupe vsem.  Mi smo navdušeni in nam ne prestavlja nikakršnega dodatnega bremena v primerjavi z navadnimi nakupi.

2. Obisk izmenjevalnice oblačil in igrač ali second- hand trgovine

 • Breme za družino: 0/10
 • Zanimivo za mulce: 5/10
 • Dodaten strošek: 0/10

Veliko breme okolju predstavljajo tudi izdelava oblačil in igrač, ki pa se, posebej ob majhnih in malo večjih mulcih, vse prehitro zavržejo. Saj vam je verjetno poznano tisto, da kupite mulcu krasne hlače, ki jih kasneje, še predno pride želeni letni čas, da jih ponosi, preraste. Ali pa oblačila za dojenčka, ki jih menjavate skoraj vsak mesec. Da ne govorimo o igračah, ki znajo biti zanimive kakšen teden, nato pa obležijo v kotu, na kupu, ki ga mulc več ne pogleda. Prav zaradi tega mi zelo radi kupimo oblačila second-hand ali jih zamenjamo na eni izmed izmenjevalnic oblačil, ki delujejo po principu kolikor kosov prineseš, toliko odneseš. Podoben režim velja tudi za igrače, kar bo še posebej zanimivo za mulce. Skrbimo le toliko, da so oblačila in igrače oprane in nestrgane. Sami smo se že udeležili izmenjevalnice v okviru našega vrtca, se pa podobni dogodki pogosto oglašujejo tudi po družbenih omrežjih, zaradi česar zagotovo najdete primernega. Dodaten plus je, da na ta način prihranite kar precej denarja, ki ga lahko namenite… recimo za izlete in potovanja :).

3. Projekt pešbus in bicivlak

Postajališče pešbusa je označeno s takšno tablo; otroci se ob dogovorjeni uri zberejo in v spremstvu odrasle osebe odrinejo proti šoli.
 • Breme za družino: 0/10
 • Zanimivo za mulce: 10/10
 • Dodaten strošek: 0/10

Gre za izjemno dobro zamišljen projekt, ki se ga naš mulc udeležuje že tretje leto zapored. Namen je spodbujanje osnovnošolskih otrok pri aktivni poti v šolo na način, da pot prehodijo (pešbus) ali prekolesarijo (bicivlak) v spremstvu odrasle osebe. Osnovne šole, ki so se projektu pridružile, tako v času evropskega tedna mobilnosti  v jeseni ter, v našem primeru, tudi ob zaključku šolskega leta, organizirajo teden ali dva, ko otroci v šolo prihajajo s pešbusom ali bicivlakom. Otroci so razporejeni v skupine, glede na njihovo bivališče, pešbus ali bicivlak pa jih pobere na dogovorjenem mestu/postaji. Pot do šole tako izkoristijo tudi za pogovor o varovanju okolja, pomenu zadostnega gibanja in varnosti v prometu. Vsekakor zelo zanimiva izkušnja za mulce, staršem pa dobrodošla razbremenitev, saj ni potrebna jutranja vožnja v šolo.

Akcije z mulci doma:

1. Uporaba pralnih pleničk

Vsak se odloči sam, a je uporaba pralnih pleničk lepa, zdrava in naravi koristna alternativa.
 • Breme za družino: 3/10
 • Zanimivo za mulce: 5/10
 • Dodaten strošek: 0/10

Pomislite, koliko pleničk za enkratno uporabo potrebujemo na dan za dojenčka. In koliko dni, tednov, mesecev  in let mulčki potrebujejo, dokler ne pričnejo uporabljati kahlice. Pralne pleničke so super alternativa več sto kilogramom odpadkov, ki jih ustvarijo pleničke za enkratno uporabo. In ne, pralne pleničke niso en kup blaga ovitega okoli rite vašega mulčka. So prijetne, mehke, prijazne za uporabo in krasnih vzorčkov. Predvsem pa so zdrave za malčke in prijaznejše okolju.

Priznam, tudi mene sprva ti argumenti niso prepričali. Zakaj bi mi, mami z dvema majhnima mulcema, bilo potrebno še tole? Dodatno delo, ko pa že dojenček zahteva vso pozornost in je dolg tuš le še fantazija izpred pretekle pomladi. A ni popolnoma tako. Ne bomo lagali, nekaj dodatnega dela pranje pleničk prinese. A je skorajda enakovredno obisku trgovine za nakup pleničk za enkratno uporabo v kombinaciji z odnašanjem smeti. Neprecenljivo pa je zavedanje, da naredimo nekaj za naravo in nekaj za zdravje mulčka. Plus, da v zlaganje čistih pleničk vprežemo tudi starejšega mulca.

Ko smo se odločili za pralno možnost, to vključuje tudi pralne krpice (ki jih uporabljamo za umivanje, brisanje nosu, itd….)

Na koncu pralne pleničke tako zasvojijo, da jih mi tovorimo tudi na vse dopuste in road tripe, občasno peremo tudi na roke in sušimo v avtu. Pa še en argument v prid: v primerjavi s tistimi za enkratno uporabo, je celoten strošek nakupa pralnih pleničk (vključno s pranjem) nižji, pleničke pa lahko uporabite tudi za sorojence ali pa jih prodate/oddate naprej. In spet bo ostalo nekaj denarja za družinske izlete in potovanja. 🙂

2. Vrtnarjenje z mulci

 • Breme za družino: 0/10
 • Zanimivo za mulce: 8/10
 • Dodaten strošek: 0/10

Še ena super ideja, ki združuje tako varovanje okolja kakor tudi gibanje na svežem zraku. Četudi možnosti ne vključujejo pridelave tone krompirja, skupno vrtnarjenje predstavlja zelo kvalitetno preživet čas med starši in mulčki. Pa naj to obsega 4 kvadratne metre vrta, kot ga imamo mi, konkreten vrt, ki omogoča samooskrbo z zelenjavo, ali pa zgolj lonček z baziliko in sadiko paradižnika. Korak po korak, otroci bodo osvojili znanje vrtnarjenja, se podučili o pomenu pridelave lastne hrane, pa še staršem bo potrebno po vsaj kozarček kupljenih začimb manj v trgovino. Pa še ena pozitivna je: če bodo otroci z veseljem posejali korenček, gledali, kako zrase in ga nato okopali, ga bodo tudi v juhi veliko raje pojedli.

3. Recikliranje odpadkov

 • Breme za družino: 1/10
 • Zanimivo za mulce: 6/10
 • Dodaten strošek: 0/10

Klasika, a žal še vedno ne samoumevna pri mnogih. Recikliranje domačih odpadkov je res osnova pri vprašanju varovanja okolja, hkrati pa ne predstavlja dodatnega bremena, razen skrb, kako bomo odpadke razvrstili in kam jih bomo odvrgli. Mi naše mulce že od majhnega učimo, da se papir, plastika, steklo in organski odpadki ločujejo, zato je to že popolnoma rutinska zadeva, ki ne zahteva dodatnega opozarjanja. Dodatno smo pa recikliranje izkoristili tudi za to, da smo odnašanje smeti naložili starejšemu mulcu kot njegov prispevek k čistemu in prijetnemu domu.

4. Priprava domačih daril

Domača darilca so lahko super uporabna in prav enako lepa
 • Breme za družino: 0/10
 • Zanimivo za mulce: 9/10
 • Dodaten strošek: 0/10

Predvsem v prazničnem času, pa tudi ob rojstnodnevnih obdarovanjih, hodimo po prepolnih trgovinah in iščemo primerna darila, ki so vsa zavita v preveč embalaže. Kaj pa če bi enkrat za spremembo darilca izdelali sami, v sodelovanju z mulci? Peke piškotov, ki jih podarimo v lepo okrašenem steklenem kozarcu, izdelave domače granole, masažne ploščice ali čaja se lahko lotimo eno popoldne, mulci pa se izkažejo za super pomočnike. Tako se izognemo drenjanju v nakupovalnih centrih, naredimo nekaj za okolje in preživimo super čas z mulci. Odvisno sicer od idej in sestavin, a izdelava domačih darilc nam lahko prihrani tudi nekaj denarja, ki ga porabimo za druge aktivnosti. V članku Ideje za izdelovanje prazničnih darilc skupaj z mulcem si lahko preberete, kako jih lahko izdelate.

Prispevek je pripravila Eva, ki poleg potepanja z družino, rada tudi kaj okusnega in uporabnega ustvari