Kako otroku omogočiti varno kolesarsko izkušnjo v vseh vremenskih razmerah?

0

Letošnjo kolesarsko sezono zaznamujejo nepredvidljive vremenske razmere, vendar ali je vreme res tisti glavni mejnik, kdaj je čas za kolesarske podvige? Kolesarska vzgoja naših otrok je ključna, zato so v okviru vseslovenskega programa Varno na kolesu pripravili nekaj nasvetov za varno kolesarsko izkušnjo.

Kolesarski izlet OŠ Prestranek ob Evropskem tednu mobilnosti, september 2017, na pobudo programa Varno na kolesu
Kolesarski izlet OŠ Prestranek ob Evropskem tednu mobilnosti, september 2017, na pobudo programa Varno na kolesu

Kolesarjenje je izjemno priljubljena družinska rekreacija, otroci pa kolesarske izlete naravnost obožujejo. Prav tako pa ima kolesarjenje številno prednosti za naše zdravje, če že zgodaj zaobjamemo kulturo vožnje s kolesom pri opravljanju vsakodnevnih aktivnosti tudi pozimi. Danci, Nizozemci in nekateri prebivalci skandinavskih držav, kljub nizkim temperaturam, že tradicionalno uporabljajo kolo kot glavno prevozno sredstvo za opravljanje vsakodnevnih dolžnosti. Kulturo kolesarjenja vzgajajo že od majhnih nog in to se jim obrestuje tudi pri zdravju. Raziskave dokazujejo, da kolesarjenje vsaj en kilometer dnevno v službo in domov ali v šolo in domov zmanjšuje tveganje za razvoj debelosti, visok krvni tlak, holesterol in diabetes. Naj kolo tako postane vaš zvesti spremljevalec tudi v hladnejših dneh, pri tem pa poskrbite, da je varnost vselej na prvem mestu:

(1) Poskrbite za primerna kolesarska oblačila. Najočitnejši, a pogosto premalokrat izpostavljen faktor zagotavljanja varnosti so kolesarska oblačila. Primerna jakna, ki vas bo obvarovala pred vetrom, termo podloge in materiali odporni na vodo bodo zagotovili, da vi in otroci prispete na cilj ogreti in suhi. Pozornost tako ohranjamo na cestišču, saj nas mraz ne bo odvračal od prometnih znakov in pozornosti v prometu.

(2) Svetila in kresničke nas obvarujejo. Kolesarji moramo sami poskrbeti za vidnost na cestišču, v temnejših, mračnejših dneh pa so svetila in kresničke še toliko pomembnejša. Drugi vozniki v prometu bodo pozornejši na kolesarje, če jih bomo pravilno opozarjali na prisotnost koles v prometu.

(3) Vzdrževanje in oprema kolesa. Pred vožnjo na cesti skupaj s svojim otrokom preverite, če ima kolo vso potrebno opremo, in seveda ne pozabite na čelado. Poskrbite za kolesarske pnevmatike, ki so vselej primerno napolnjene, redno preverjajte zavore in verige ter vse mehanske dele kolesa. Prav tako je pomembno, da prtljago namestite pravilno v košarico ali na prtljažnik, da lažje vzdržujete ravnotežje. Izpravna kolesa bodo zagotovila varnost v vseh vremenskih razmerah.

(4) Čelada lahko reši življenje, zato nanjo nikoli ne pozabimo. Kot so pokazali testi, nam čelada za 40 do 70 odstotkov zmanjša posledice poškodb glave. V Sloveniji je obvezna za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, kljub temu pa svetujemo, da jo uporabljate vselej ko sedete na kolo, ne glede na starost ali bližino cilja. Poskrbeti moramo za primerno zapenjanje, tj. 2 cm nad obrvmi, trakovi pa morajo biti nastavljeni tako, da čelado ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.

(5) Znanje nas bo obvarovalo. Šolarji, predvidoma v 5. razredu, opravljajo kolesarski izpit in s tem pridobijo prvo uradno dovoljenje za samostojno vožnjo s kolesom v prometu. Do takrat se v promet lahko vključujejo le v spremstvu odrasle osebe. Prav zato je pomembno, da so kar se da dobro opremljeni z znanjem, ki jim ga dodatno ponujajo vsebine v okviru programa Varno na kolesu, katere spodbujajo učence k aktivnemu spoznavanju različnih kolesarskih vsebin. Preverite kaj počnejo in ali v razpisu sodeluje tudi Osnovna šola vašega mulčka?

(6) Spretnosti na kolesu ne smemo zanemariti. Ko poznamo vsa cestnoprometna pravila, postane spretnost vožnje izjemno pomemben dejavnik varnosti na cesti. Z otrokom na neprometni površini (npr. dvorišču, športnem igrišču) vadimo ravnotežje na kolesu, zaviranje, zavijanje, vožnjo z eno roko, medtem pa tudi sami preverite, kako premagujete spretnostne izzive na kolesu. Kolesarski izpit in program Varno na kolesu nas »oborožita« s potrebnimi znanji, kasneje pa je ključno, da ta tudi ohranimo.

Programu Varno na kolesu 2018

Varno na kolesu je številnim otrokom tudi letos prinesel nova prometna znanja, ki so jih tekom programa osvajali prek zabavnih, praktičnih, predvsem pa zanimivih nalog. Spoznavali so cestno-prometne predpise, kolesarsko opremo, pomen varnosti v prometu, obenem pa so odkrivali tudi zabavno plat kolesarjenja kot rekreativnega športa in zdravega načina življenja.

Tekmovalni del programa Varno na kolesu, kjer sodeluje več kot 100 slovenskih osnovnih šol, se zaključuje v mesecu marcu z zadnjim sklopom nalog, medtem ko bodo že aprila sledile zaključne prireditve po vsej Sloveniji. Slavnostna zaključna prireditev, kjer se bo srečalo 12 šol (dve zmagovalni šoli iz vsake regije) bo potekala v četrtek, 24. maja 2018, v Ljubljani.

Kolesarski izlet OŠ Prestranek ob Evropskem tednu mobilnosti, september 2017, na pobudo programa Varno na kolesu
Kolesarski izlet OŠ Prestranek ob Evropskem tednu mobilnosti, september 2017, na pobudo programa Varno na kolesu

REGIONALNE PRIREDITVE ob zaključku programa Varno na kolesu

Gorenjska
OŠ Antona Tomaža Linharta, Radovljica | 5. april 2018, ob 10.30

Dolenjska
OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Kostanjevica na Krki | 10. april 2018, ob 10.00

Savinjska in Koroška
OŠ Antona Aškerca Velenje, Velenje | 13. april 2018, ob 10.00

Pomurje in Podravje
OŠ Olge Meglič Ptuj, Ptuj | 18. april 2017, ob 10.00

Zahodna Slovenija
OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, Divača | 20. april 2018, ob 10.00

Osrednja Slovenija 
OŠ Gradec, Litija | 25. april 2018, ob 10.00

Na regionalnih podelitvah se bo sodelujoče učence in učenke razveselilo s priznanji ter praktičnimi darili, predalo se bo zahvale mentorjem za vestno opravljeno delo, nazadnje pa bo razglasilo še regionalne finaliste. Svoja stališča o varnosti kolesarjev in priložnostih za še varnejše kolesarske poti bodo poleg nosilca razpisa zaupali tudi predstavniki lokalnih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Na srečanje so poleg ravnateljev, mentorjev in predstavnikov učencev posameznih šol v regiji vabljeni tudi predstavniki občinskih oblasti.

Program Varno na kolesu poteka na pobudo družbe Butan plin s podporo Javne agencije RS za varnost prometa, Zavoda RS za šolstvo, Policije, Kolesarske zveze Slovenije, podjetja Telekom Slovenija, družbe BTC in zavarovalnice Triglav. Program podpirajo tudi številna kolesarska društva in uspešni kolesarji, kot sta Matej Mohorič in Tanja Žakelj.

Več informacij o Varno na kolesu na www.varnonakolesu.si in facebook.com/varnonakolesu.si